Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Сянката на моята душа" - театралният феномен, в който незрящи актьори правят визуални импресии

СЕТИВА В ТЪМНОТО

"Сянката на моята душа" - театралният феномен, в който незрящи актьори правят визуални импресии

Тази вечер актьорите от "Невиждан театър" ще помагат на зрящите да прогледнат с благотворително представление на сцената на Народния театър

"Сянката на моята душа" на "Невиждан театър"

Незрящите актьори от "Невиждан театър" ще изиграят благотворително спектакъла "Сянката на моята душа" в подкрепа на хората с нарушено зрение и на Националната програма за борба със слепотата.

Представлението е тази вечер от 19.00 ч. на Голямата сцена в Народния театър "Иван Вазов", съобщават организаторите пред БТА.

Събраните средства ще бъдат разпределени за издръжка на трупата от незрящи актьори и за купуване на специализирана апаратура за ранна диагностика на глаукома.

"Сянката на моята душа" на "Невиждан театър"

"Сянката на моята душа" с автор и режисьор Велимир Велев е визуална импресия, в която незрящи актьори играят със сенки и светлина, рисуват разноцветни картини, създават и оживяват образи чрез движението на телата и ръцете си, разчитайки на вътрешния си "поглед" и интуиция. Казват, че "помагат на зрящите да прогледнат", отбелязват от екипа.

Режисьорът на техния спектакъл, наречен "Сянката на моята душа", Велимир Велев, обяснява тази сценична магия така:

"Тези актьори са по-специални и по-различни. Те правят неща, които зрителят в залата няма да може да направи, въпреки че има зрение. И докато работя с тях, понякога си мисля, че ние, зрящите, сме инвалидите. А те ни помагат да прогледнем, помагат ни да видим с душата си оная красива и неопитомена, не сложена в рамка, страна от живота, която очите ни не забелязват."

Ние се самозабравяме понякога, потънали в проблемите на ежедневието си. А този театър - той по някакъв начин подсеща за много неща, които ние здравите забравяме, свикваме с тях, почваме да не ги забелязваме. Или пък неусетно сме се отдалечили от нещо стойностно и човешко, непреходно, без което наистина си губим човешкия образ."

Билети има на касата и на сайта на Народния театър. Заявка за билети може да се направи до Института за здравно образование - [email protected] Има възможност и за парично дарение на специална банкова сметка на института.

Народният театър е партньор в инициативата на Пациентската организация "Глаукома" и Института за здравно образование, които през 2017 г. са направили най-голямата досега кампания за ранна диагностика на глаукомата.

"Сянката на моята душа" на "Невиждан театър"

Заболяването причинява необратима слепота и навременното му откриване е изключително важно за всеки от нас, за обществото и за икономиката на страната, отбелязват инициаторите. Те са нарекли кампанията "Слънцето е за всички". Благодарение на безкористното съдействие на изявени офталмолози са организирали разяснителни лекции за глаукомата с около 1200 жители на над 20 населени места, както и безплатни прегледи за над 2000 души.

Избрали са за финал постановката "Сянката на моята душа" - уникална за българското и за световното театрално изкуство. Незрящите актьори не будят съжаление - те вдъхват респект и вяра в безграничните човешки възможности, според инициаторите.

Неотдавна "Невиждан театър" получи три отличия на Международния фестивал "На гости при Арлекин" в Омск, Русия, със "Сянката на моята душа" - Специалната награда на журито "за универсален театрален език", на професионалната публика - за най-добър спектакъл, и награда от театралния всекидневник "Петрушка" - "Ценная бумага", вътрешнофестивална награда, с която са отличени седем от 42-та участвали спектакъла.

"Невиждан театър" е избран между повече от 100 кандидати за тазгодишното издание на фестивала и се превръща в сензацията на театралния форум. Местната телевизия снима филм за нашите артисти, постоянно ги търсят за интервюта, зрители ги спират по улиците и в хотела. Високата оценка - от експерти, критика и публика, е наистина изключитгелно признание за театралното явление "Невиждан театър", коментира Велимир Велев.

"Невиждан театър"

"Два дни след награждаването се навършваше една година от смъртта на легендата на българския театър Юлия Огнянова. Те бяха любимата й трупа. Смяташе ги не просто за антропологичен феномен, а за световно явление в театъра. Според Юлия Огнянова те превръщат слепотата в художествено средство, което се съчетава с останалите средства на сцената и спектаклите им получават многократно по-силно художествено, естетическо и нравствено въздействие върху зрителя от който и да е друг театър. Чувствата между тях бяха взаимни. Затова артистите решиха да посветят наградите си на Юлия", отбелязва Велев.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Пианистът Георги Василев свири Брамс и Падеревски тази вечер в Полския институт

Работил е със световноизвестни изпълнители и преподаватели като Дмитрий Башкиров, Кевин Кенер, Алексей Головин, Ян Бартош, Виктор Чучков, Хинрих Алперс

В навечерието на рождения си ден световната оперна прима Красимира Стоянова репетира за "Отело" във Варна

За концертното изпълнение на Вердиевия шедьовър отговаря постоянният гост диригент на Държавна опера Варна - Маестро Павел Балев

Балетът на Държавна опера-Стара Загора със световна премиера на 17 август

"Одон", "Лейди Джейн" и "Танците на Саломе" на сцената на Старозагорската опера

Виктория Бешлийска и Мария Донева са сред менторите в предстоящото ОНЛАЙН издание на Академия за писатели "Заешка Дупка"

За последните 7 години, Академията роди десетки поети и писатели, чиито книги пожънаха и продължават да жънат голям успех

40 филмови звезди по повод 40-то юбилейно издание на фестивала "Златна роза" Варна

Фестивалът тази година ще предложи силна селекция от пълнометражно и късометражно кино на български творци и копродукции с българско участие