Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Паметникът на кирилицата вече е на Антарктида!

ПАМЕТ

Паметникът на кирилицата вече е на Антарктида!

"Може да се гордеем, тъй като вторият паметник на кирилицата се издига на Южния полюс, близо до българската антарктическа база", отбелязват проф. Николай Овчаров и инж. Младен Станев

Паметникът на кирилицата се издига на Южния полюс, близо до българската антарктическа база

Паметникът на кирилицата вече е поставен на Антарктида от полярниците ни и е част от инициативата за издигане на паметници на кирилицата в чужбина, каза в Националния пресклуб на БТА археологът проф. Николай Овчаров. Той уточни, че тази идея е негова и на автора на паметника инж. Младен Станев.

Първият паметник на кирилицата беше поставен в Улан Батор, Монголия, а паметникът на Антарктида е вторият, като ще бъде монтиран и трети паметник на кирилицата в Новосибирск, Русия, каза проф. Овчаров.

В националния пресклуб на БТА Проф. Николай Овчаров (вляво) и инж. Младен Станев (вдясно) дадоха пресконференция на тема: Кой и как създаде паметника на кирилицата на Антарктида? (Снимка: БТА)

Може да се гордеем, тъй като вторият паметник на кирилицата се издига на Южния полюс, близо до българската антарктическа база, отбеляза инж. Младен Станев. По думите му имало увереност, че през тази година паметникът на кирилицата в Антарктида ще бъде включен към паметниците за защита към ЮНЕСКО, тъй като е единственият паметник на Южния полюс.

Тази идея беше подкрепена от бившия монголски посланик, от проф. Христо Пимпирев и от Българския антарктически институт, както от много български държавни и частни институции, обясни инж. Станев. Той каза, че в основата на паметника в Южния полюс има капсули, напълнени с пръст от шест свети места за България - от Плиска, Преслав, Варна, Велико Търново, София и от гроба на хан Кубрат.

Паметникът на кирилицата се издига на Южния полюс, близо до българската антарктическа база

Паметникът на Южния полюс, но и другите паметници на кирилицата, се изработват от хром, никел и от благороден месинг, защото това са "вечни" метали - не подлежат на корозия и не се замърсява природата, разказа инж. Младен Станев. Той изрази увереност, че през тази година проф. Николай Овчаров ще направи всичко възможно, за да убеди представител на държавата заедно с високопоставен духовник от БПЦ да бъде осветен не само паметникът на Антарктида, но и българският параклис на Южния полюс, който също не е осветен.

Инициативата за поставяне на паметници на кирилицата е свързана с уникалната "Мисия България" на професорите Николай Овчаров и Пламен Павлов, които ще представят българското културно наследство по света, обясни инж.Станев.

Той съобщи, че третият паметник на кирилицата ще бъде поставен за 24 май в третия по големина град в Русия - Новосибирск.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Ужаси от Бразилия: Страховити восъчни фигури станаха хит в нета

Най-лошият музей на восъчни фигури в света изумява посетителите с неразпознаваеми копия на знаменитости

Протести в Италия след решението за затваряне на музеите във Венеция до 1 април

Стотици историци, културни критици, директори на галерии поставиха подписа си под петиция след решението на кмета Луиджи Бруняро, взето заради коронавируса

Фермерското изложение в Пенсилвания прави конкурс за скулптури от масло

Заради пандемията изложението тази година ще бъде виртуално

Ще се срещнем отново" e посланието на огромна коледна картичка на плаж в Австралия

Текстът в пясъка препраща и към известната песен от 1939 на Вира Лин, която възпява британската устойчивост по време на национална криза

Хорът на парижката катедрала "Нотр Дам" ще изнесе концерт в обгорелия храм за Коледа

Завръщането в "Нотр Дам" е символично, след като храмът беше повреден силно от пожара през пролетта на 2019 г.

Виолончелистка превръща заключени музеи във фон за "целебно изкуство"

"Чрез тези изображения исках да символизирам самотата на музиканти без публика и на музеи без посетители", споделя 32-годишната Камий Тома