Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Барабанистът на The Who Кийт Муун - обладаният от демони

ГОЛЕМИТЕ ЗВЕЗДИ НА РОКЕНДРОЛА

Барабанистът на The Who Кийт Муун - обладаният от демони

На 23 август 2021 г. щеше да стане на 75, но изгоря на 32

Когато изгонват рок музикантите от The Who от хотел за непристойно поведение и те се отправят към летището, барабанистът Кийт Муун казва, че се налага да се върне спешно. Когато желанието му било изпълнено, Кийт се качил в стаята си и хвърлил телевизора през прозореца.

"Щях да забравя," извинил се той.

Може би Кийт Муун може да влезе в Книгата на рекордите на Гинес като човекът, унищожил най-голям брой комплекта барабани и за взривяването на най-голям брой хотелски тоалетни.

Embed from Getty Images

Живейте бързо и умирайте млади. Това е мантра на много рок звезди. Или, както те казват: "Надявам се да умра преди да остарея!"

Кариерата на Кийт Муун, дивият барабанист на The Who, една от най-великите рок групи на всички времена, със сигурност е пример за този саморазрушителен начин на живот.

Кийт Муун свири на барабани като човек, обладан от демони. Той ударя толкова силно по тях, сякаш се опитва да ги унищожи. Често успява...

Embed from Getty Images

Прави дори Джим Морисън за срам. И двамата пият хапчета с шепи. И двамата умират млади, Муун - на 32-годишна възраст, макар че в момента на смъртта си през 1978 г. изглежда с десет години по-възрастен.

1979 г. На купон с приятели (Снимка: Getty Images)

Освен огромния си талант, Муун има скандална репутация на "лошо момче". Често разбива барабаните си на сцената и унищожава хотелските стаи по време на турне. Особено е очарован при взривяването на тоалетни с черешови бомби или от взривяването на телевизори с динамит. Докато свири с The Who, на няколко пъти пада на сцената и е стигал до болница.

Псевдонимът му е "Луната Луната".

Кийт Джон Муун е роден от Алфред Чарлз (Алф) и Катлийн Уинифред (Кийт) Луна на 23 август 1946 г. в болница Central Middlesex в северозападен Лондон и израства в Уембли. Той е хиперактивно момче, с неспокойно въображение и с особена привързаност към The Goon Show и музиката.

Муун посещава средно училище в Алпертън, след като не успява да положи своите 11 изпита плюс, което изключва влизането му в гимназия. Неговият учител по изобразително изкуство отбелязва: "Забавен, артистичен. Идиотски в други отношения". А неговият учител по музика пише, че Муун "има големи способности, но трябва да се пази от склонността му да се "фука и изхвърля".

Embed from Getty Images

Муун се присъединява към местната група на Sea Cadet Corps на 12-годишна възраст, решава да се захване с барабани.

На връщане от училище, Муун често се отбива в Музикалното студио на Макари на Илинг Роуд, за да се упражнява на барабаните. Напуска училище на 14 години, около Великден, през 1961 г.

Embed from Getty Images

След това Муун се записва в Техническия колеж на Хароу, работи като радиотехник, което му позволява да купи първия си комплект барабани.

Често цитирана история за това как Муун се присъединява към The Who, е когато се явява на прослушване. Пред бъдещите си колеги почти разрушава барабанните. "Изпих няколко питиета, за да добия смелост и когато излязох на сцената, седнах зад барабаните, счупих педала на бас барабана, унищожих две кожи и слязох. Реших - това е... Изплаших се до смърт.

Embed from Getty Images

Впоследствие бях седнал на бара, Пит дойде и каза: "Ти ... ела тук". Отроних много кротко: "Да, да?" Роджър, който тогава беше говорител на групата, ме попита: "Какво ще правите следващия понеделник?" Нищо не казах. Работех през деня, продавах гипс.

Той вметна небрежно: "Ще трябва да се откажеш от работата ... има концерт в понеделник. Ако искаш да дойдеш, ще те вземем в микробуса." Отговорих: "Да, добре." И това беше." По-късно Муун твърди, че никога не е бил официално поканен да се присъедини към The Who.

Embed from Getty Images

Основните участници в групата тогава са китаристът Пийт Таунсенд, вокалистът Роджър Долтри и басистът Джон Ентуисъл.

В хода на продължителната си кариера The Who продават около 100 милиона записа, 27 техни сингъла достигат първите 40 места, а 17 техни албума - първите 10 места в британските и американски класации.

The Who (Снимка: Getty Images)

През 1990 година The Who са включени в Залата на славата на рокендрола. През 1988 година получават наградата на Британската звукозаписна индустрия за цялостен принос, а през 2001 година - и "Грами" за цялостен принос.

Embed from Getty Images

The Who придобиват популярност във Великобритания с поредица от хитови сингли, започнала с "I Can't Explain" през януари 1965 година. Следват албумите "My Generation" (1965), "A Quick One" (1966) и "The Who Sell Out" (1967), първите два от които достигат челните пет места в британската класация.

Първият им хит, достигнал първите 40 места в Съединените щати е "Happy Jack" през 1967 година, а по-късно през същата година влизат в първата десетка с "I Can See for Miles". Славата им нараства със запомнящи се изпълнения на фестивалите Монтерей Поп и Уудсток.

Издаденият през 1969 година "Tommy" е първият от поредица албуми, достигнали първите десет места в Съединените щати, и включваща още "Live at Leeds" (1970), "Who's Next" (1971), "Quadrophenia" (1973), "The Who By Numbers" (1975), "Who Are You" (1978) и "The Kids Are Alright" (1979).

Как Муун повлиява на отношенията в групата?

Присъединяването на Mуун към The Who ги променя, меко казано. Поради темперамента му групата вече има четирима членове, които често са в конфликт. "Някога се биехме редовно", спомня си Муун в по-късните години. "Джон /Ентусиъл/ и аз воювахме - това не беше много сериозно, беше по-скоро емоционален стимул за момента."

Барабанистът Кийт Муун (Снимка: Getty Images)

Муун се сблъсква също с Далтри и Тауншенд:

"Наистина нямахме абсолютно нищо общо, освен музиката ", казва той по-късно в интервю.

Тауншенд го описва като "напълно различен човек от всички, които някога съм срещал".

А как се отразява на групата в музикално отношение?

Стилът на свирене на Mуун влияе върху музикалната структура на групата. Муун обича турнетата с групата, тъй като това е единственият му шанс редовно да общува с колегите си и като цяло е неспокоен и отегчен, когато не свири на живо. Според журналиста и биографа на Who Дейв Марш, "сякаш животът му беше едно дълго турне". Тези лудории му спечелват прякора "Moon the Loon ".

1969 г. Легендарните The Who (Снимка: Getty Images)

До средата на 1972 г. Кийт Муун вече консумира редовно средно по две бутилки шампанско и две бутилки ракия на ден.

Кийт Муун е диагностициран с разстройство на личността, състояние, което е на границата между неврозата и психозата. Симптомите на състоянието включват самоубийствени тенденции, раздразнителност или тревожност и др.

Embed from Getty Images

Съпругата на Муун Ким, Кериган го напуска и подава молба за развод. За да накаже новия приятел на Ким, Муун плаща на човек 250 паунда, за да счупи пръстите му.

Пит Тауншенд разбира за този "хит" и плаща 250 паунда, за да спаси пръстите на любовника.

!968 г. Със съпругата си Ким и малката Аманда (Снимка: Getty Images)

По-късно приятелката на Кийт, Анет Уолтър-Лакс, шведска моделка, също казва, че харесва Кийт, когато не е пиян. Когато е трезвен, е мил, дори внимателен. Но, когато е пиян, се превръща в луд човек, казва Уолтър-Лакс.

През септември 1978 г. Муун вече изпитва затруднения при свиренето на барабани, според роуди Дейв "Сай" Лангстън. "След два-три часа зад барабаните, той ставаше все по-бавен, едва успяваше да държи палката."

Embed from Getty Images

На 6 септември 1978 г. Муун и Анет Уолтър-Лакс са на гости на Пол и Линда Макартни във връзка с филма "Историята на Бъди Холи". След като вечерят с Маккартни в Peppermint Park в Covent Garden, Mуун и Уолтър-Лакс се прибират в апартамента си. Той гледа филм (The Abominable Dr. Phibes) и моли Анет да му приготви пържола и яйца. Когато тя възразява, Муун отговаря: "Ако не ти харесва, можеш да се вървиш по дяволите!" Това били последните му думи.

Embed from Getty Images

След това Mуун нагълтва таблетки клометиазол. Уолтър-Лакс следващия следобед открива, че е мъртъв.

Басистът Джон Ентусиъл дава интервю за френски журналисти, когато е прекъснат от телефонно обаждане с новината за смъртта на Муун. Опитвайки се тактично и бързо да прекрати интервюто, той се "счупва" и заплаква, когато журналистът го пита за бъдещите планове на The Who.

Embed from Getty Images

Полицията установява, че в организма на Mуун има 32 хапчета клометиазол. Шест били усвоени, достатъчни да причинят смъртта му, останалите 26 били неразградени.

Муун е кремиран на 13 септември 1978 г. в крематориума Golders Green в Лондон и пепелта му е разпръсната в градините на паметта.

Тауншенд убеждава Далтри и Ентусиъл да продължат турнето си като The Who, въпреки че по късно той казва, че това е било неговото средство да се справи със смъртта на Муун и "напълно ирационално, граничещо с лудост".

1973 г. Кийт Муун (Снимка: Getty Images)

Брус Едер от AllMusic казва: "Когато Кийт Мун умря, The Who продължи и беше много по-стабилен в музикално отношение, но продажбите спаднаха." През ноември 1978 г. към тях се присъединява барабанистът на Faces Кени Джоунс СЗО. Тауншенд казва, че Джоунс "е един от малкото британски барабанисти, на които които обувките на Кийт са по мярка."

От 1996 г. барабанистът на The Who е синът на Ринго Стар Зак Старки, на когото Муун, който той нарича просто "чичо Кийт", е подарил комплект барабани.

Култовият барабанист (Снимка: Getty Images)

Въпреки че Кийт Муун живее живот, изпълнен с разврат, алкохолизъм и дрога, неговото наследство е много впечатляващо. Mуун свири с една от най-великите рок групи на всички времена и често се смята за един от най-добрите барабанисти досега. През 2011 г. читателите на списание " Ролинг Стоун " определят за Муун второто място за най-добър барабанист (Джон Бонъм от Лед Цепелин заема първото място.)

Муун е една от звездите в рокендрола, които изгасват около 30-те, но остават завинаги.

Колаж: Петя Александрова/Dir.bg/Снимки: Getty Images

 

Още

"Мощта на рока" в музея на Залата на славата на рокендрола

"Мощта на рока" в музея на Залата на славата на рокендрола

Още

Как биха изглеждали днес звездите на рокендрола, които ни напуснаха

Как биха изглеждали днес звездите на рокендрола, които ни напуснаха

Още

Петият "бийтълс" умира на 21 от кръвоизлив в мозъка

Петият "бийтълс" умира на 21 от кръвоизлив в мозъка

Още

Документалната поредица за "Бийтълс" на режисьора Питър Джаксън - през ноември по Дисни плюс

Документалната поредица за "Бийтълс" на режисьора Питър Джаксън - през ноември по Дисни плюс

 

Коментирай 5

1/1

Още ВИДЕО

Трагичната и вдъхновяваща история на Ейми Уайнхаус оживява на кино от 12 април

"Ейми Уайнхаус: Back to Black" е безпрецедентен поглед към една от най-ярките и иконични фигури в света на съвременната музика

"Паднали листа" на Аки Каурисмаки тръгва на кино от 5 април

Меланхоличният шедьовър на финландския режисьор безспорно е едно от най-добрите кино заглавия за истински ценители

Мюзикълът Mamma Mia! отбелязва 25 години на лондонска сцена

"Мисля, че Mamma Mia! промени динамиката. Мисля, че е заслужи своето място в културната история на музикалния театър", каза продуцентката Джуди Креймър

Грузинската режисьорка Тинатин Кайришвили: Опитваме се да запазим добрите отношения с руснаците

Тя споделя, че Грузия винаги е готова да посрещне хора, бягащи от режима в Русия

Режисьорът Цветан Драгнев: Черната кутия не е нещо мрачно, тя пази важното

"Общи приятели ми пуснаха парчето "Опа хей" и после по интернет намерих всичко останало", разкрива режисьорът на "Балканска черна кутия" първата си среща с музиката на Никола Груев - Котарашки

Виж всички

Календар