Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Goku - скулпторът, който изяжда творбите си

Goku - скулпторът, който изяжда творбите си

Използва скалпел, въображение и нечовешко търпение


Умения, търпение и скалпел е това, което се използва Goku, японски художник, който превръща най-обикновените храни в произведения на изкуството. Скулптури, които, между другото, след това изяжда.





Още през 16 век става популярно да се обработва храната така, че да й се придаде по-апетитен външен вид, преди да се сервира на масата. Това изкуство се нарича Mukimono и се разпространява в целия свят. Пет века по-късно японският художник Gaku оставя зрителите с отворени уста пред някои от произведенията си. Той използва наподобяващ скалпел инструмент. За изкуството му са необходими вроден талант и не на последно място - безкрайно търпение.
Японецът не поставя прегради пред въображението си. И ябълки, броколи, моркови, патладжани се превръщат в произведения на изкуството в неговите ръце.






Скулпторът фотографира творенията си и ги качва в Instagram, където вече има хиляди последователи, очаровани от неговите умения. Произведенията му обаче имат трагичен край. Художникът си признава, че ги изяжда сладко - сладко след като ги снима. Защото в края на краищата, дори превърнали се в произведенияя на изкуството и увековечени от фотоапарата, те си остават просто храна.



Валерия КАЛЧЕВА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Корейското кимчи или философията на една туршия

Най-известната корейска храна по света е включена в Списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство, а днес отбелязваме Световния ден на кимчи

Кога козунакът се появява на българската трапеза?

Козунакът се появява на българската трапеза преди повече от век, посочва силистренска етнографка Донка Съботинова

Направиха "Герника" на Пикасо от... шоколад

Баски майстори изработиха копие на шедьовъра по повод 58 години от бомрдировките на едноименния град

Майсторите на белгийски пържени картофи искат признание от ЮНЕСКО

Фламандският регион включи пържените картофки в своя списък на нематериалното и културно наследство през 2014 г.

Фермерското изложение в Пенсилвания прави конкурс за скулптури от масло

Заради пандемията изложението тази година ще бъде виртуално

Истории в чиния от Васил Апостолов

"Кухнята на петзвезден хотел сама ме повика", шегува се майсторът-готвач, който започва от мивката, за да стане един от учениците на Йестер Ларсен, по-известен като готвача на датската кралица