Капитал(на) грешка

по Йодьон фон Хорват

"Капитал(на) грешка", Народен театър "Иван Вазов"

Сценичен вариант: Иван Пантелеев

Режисьор: Иван Пантелеев

Сценография и костюми: Милена Пантелеева, Елис Вели

Драматург на постановката: Юрий Дачев

Асистент-режисьор: Олга Недялкова

Фотограф: Божидар Марков

Художник на плаката и програмата: Янина Петрова

Участват: Радена Вълканова, Теодора Духовникова, Александра Василева, Стефания Колева, Юлиан Вергов, Христо Петков, Иван Юруков, Велислав Павлов, Рашко Младенов, Димитър Николаев

"Капитал(на) грешка " тръгва от пиесата "Казимир и Каролине" на Йодьон фон Хорват, минава през големите теми Вяра, Надежда, Любов и стига до 2150 година, когато сливането на биология и модерни нанотехнологии обещава на човешкия род едно почти нескончаемо дълголетие. Верен на принципа (познат на нашите зрители от представлението "Neoдачници") режисьорът Иван Пантелеев отново се съсредоточава не толкова в задачата да ни разкаже една отделна история, а да отвори едно широко и емоционално наситено поле за мислене, където не сюжетът и разказът са водещите, а комплекси от теми и интуитивните връзки между тях. В центъра на това пространство отново стои актьорът и работи за мига на общност, за онзи момент на контакт със зрителя, когато преживяното заедно става по-важно от поуката, която можем да извлечем от него.

И тъй както безработицата е основния катализатор на работния пазар, а недоимъка проправя пътя на капитала, така и изневярата остава най-мощния стимул в любовта.

Иван Пантелеев

 

1/1