Хуманоптер

"Хуманоптер", Компания “La Main de l’homme” - Франция

Концепция и режисура: Клеман Дазен

Светлинен дизайн: Тони Герен

Звуков дизайн: Грегори Адоар

Звуков инженер: Матьо Ферасон

Асистент хореограф и режисьор: Матьо Ферасон

Костюми: Фани Веран

Автори и изпълнители: Джонатан Бу, Клеман Дазен, Мартен Сер, Богдан Илуз, Рено Руе, Мартен Швиецке, Тома Хотцел

ВИЗУАЛНА И РИТМИЧНА ПАРТИТУРА ЗА СЕДЕМ ЖОНГЛЬОРИ

Какво кара жонгльора непрекъснато да хвърля топка във въздуха, след като знае, че в даден момент тя все пак ще падне на земята? Паралелът между безкрайната дейност на жонгльора и мита за Сизиф е очевиден - изглежда във всяка работа, във всеки занаят съществува някакъв парадокс...

В "Хуманоптер" (нещо между човек и насекомо) младият жонгльор и режисьор Клеман Дазен поставя едно мини общество от седем жонгльори, между които непрекъснато се хвърлят във въздуха топки. Свободно летящи и падащи, те създават внушителен образ, на фона на който човешкото тяло изглежда особено уязвимо. Повторението на действието до абсурд и до виртуозност е движещата сила в това необичайно представление. То предлага алегоричен образ на представите за работа, успех, продуктивност и ефикасност. С "Хуманоптер" Клеман Дазен преоткрива жонглирането за танцовата сцена.

"Целта ми беше посредством изтощителна работа с тялото и сложна техника за жонглиране да създам алегоричен образ на множеството значения и възприятия за работата в нашето общество." Клеман Дазен

Още от детска възраст Клеман Дазен се вдъхновява от движението и постигането на контрол върху тялото. Тренира гимнастика, а на 16 години започва да се занимава с цирк и най-вече с жонглиране. Преминава също през класове по хип-хоп, театър и акробатика, изучавайки възможностите и границите на различните техники. През 2009 г. става част от Националния център за цирк във Франция, където се среща с изявени артисти и развива интерес към смесването на съвременен танц, хип-хоп и жонглиране. Постепенно той започва самостоятелна кариера и представя свои работи из цяла Европа.

Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на Френския институт в България и на Национален фонд "Култура".

1/1