Големанов - Народен театър "Иван Вазов"

от Ст. Л. Костов

Постановъчен екип:

Сценична редакция - Стоян Радев

Режисьор - Стоян Радев

Сценография - Никола Тороманов

Костюми - Елица Георгиева

Музика - Теодосий Спасов

С участието на: Георги Мамалев, Ева Тепавичарова, Жаклин Даскалова, Ненчо Костов, Карла Рахал, Валери Йорданов, Бойка Велкова, Павлин Петрунов, Стефан Къшев, Стелиан Радев, Албена Ставрева, Ева Данаилова, Стоян Пепеланов

А кой не обича да се посмее?

"Големанов" на Ст. Л. Костов е сред най-популярните български пиеси. Написана преди почти 100 години, тя се появява отново и отново на театралния афиш. Зрителите сякаш знаят какво ще гледат, но отиват да го видят пак. Сигурно е така, защото добрата комедия, в случая - политическа сатира, ги среща с една вечно присъстваща в живота им тема, но откъм смешната й страна. А кой не обича да се посмее?

Задачата, която си поставяме с нашия спектакъл, е този смях да не бъде присмех на страничен наблюдател, а да обърне погледа на всеки към него самия, иронията да се превърне в самоирония, защото стремежът към властта е присъщ на човека, мотивира постъпките му и го ръководи. Къде ще го отведе е въпрос на зрялост и съхранена чистота.

Затова ние не съдим героите, а се оглеждаме в тях с надеждата да ги разберем, за да разберем и себе си. Смехът помага да открием и приемем по-леко истината, той пречиства и лекува.

Стоян Радев

1/1