Двубой - Народен Театър

Режисьор: Мариус Куркински

Сценография и костюми: Никола Тороманов

Музика: Емилиян Гацов - Елби

 

С участието на:Пламен Димов, Павел Иванов, Стелиан Радев, Константин Еленков,Ирина Митева, Албена Колев, Радина Боршош, Ева Данаилова, Аня Пенчева, Любомир Петкашев, Стефан Къшев

ОТЕЧЕСТВО ЛЮБЕЗНО...

И тъй, "Двубой".

Двубоят, който никога не спира в нас и в света. Двубой за честта, която в случая е така познатата и безпощадна гордост. Гордостта, този най-опасен за човешката душа бяс.

Новата държава сякаш процъфтява, но и тъй бързо се покварява. Пламъкът на възрожденският дух на освобождението изтлява, опустошен от влиянието на великите сили и появилата се в новите български големци жажда за власт и беззаконие.

През 1885 година Вазов пише:

Българио, за тебе те умряха,

една бе ти достойна зарад тях

и те за теб достойни майко бяха

И твойто име само кат мълвяха,

умираха без страх.

А вече, през 1892 година, когато е написан първият вариант на "Двубой", поетът влага в устата на своите герои следните думи: "Никой днес не почита законите", "Човек - деколте в акъла", "Отсъствие на всякакво присъствие".

Тази болка на поета е сякаш разбираема за нас, съвременните окупатори на собствената си родина. Но все пак е тъжно. Защо го допуснахме? Защо продължаваме да ни няма? Защо нашите истински битки се отлагат "за някой друг век"? Защо сме "отсъствие на всякакво присъствие"?

Надеждата е без отчаяние да молим Бог за прошка и спасение. И да помагаме.

А в театъра, в този наш спектакъл, който съчетава болката, атракцията и скоростта на съвременната мисъл за сегашния човек, да се усмихнем с кротост и да промълвим: Прощавай, Поете.

 

Мариус Куркински

1/1