Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

По брадичките ще ги познаете

ДРЕВНА СВЕЩЕНА ТРАДИЦИЯ

По брадичките ще ги познаете

Жените от племето "маори" и татусите

Древната цивилизация на маорите е навярно тази, която първа вкарва в употреба татуировката като рисунка по кожата на човек. При индонезийските и полинезийските племена татуирането се предава от поколение на поколение.

Маорите са древна езическа култура, която смята, че лицето трябва винаги да е на показ. Именно затова лицевите украшения са на първо място сред тези коренни жители на Нова Зеландия. Маорите от австралийския континент носят на лицата си маскообразни татуировки наречени "Моко".

Още

Вдъхновение от амазонските племена

Вдъхновение от амазонските племена

Тези рисунки служат като постоянна бойна украса и са показател за общественото положение на притежателя им. Според местния обичай, ако на загиналия в битка воин има маска "Моко", той се удостоява с висша почит.

Неговата глава се отрязва и се запазва като реликва на племето. А труповете на нетатуираните воини са хвърляни на дивите животни.

Още

Живите татуировки на Стив Бутчер

Живите татуировки на Стив Бутчер

Татуировките "Моко" са строго индивидуални. Те са били използвани като личен подпис или отпечатък от палец.

В началото на миналия век, продаващите на английски мисионери земя маори, подписвали договорите като изобразявали точно своите маски "Моко".

Още

Бяло върху черно - новият начин за справяне с несполучливи татуировки

Бяло върху черно - новият начин за справяне с несполучливи татуировки

Маорите мигрират в Нова Зеландия от Източна Полинезия между 1280 и 1300 година. Днес в света има по-малко от 800 000 души, които са наследници на тази древна цивилизация.

При маорите канибализмът изчезва чак през 20 век. Стресът е непознато явление за маорите, а опазването на околната среда е приоритет в тяхната култура. Основната им религия е тотемизмът, като практика на различни форми на магия.

Още

Джи Хай парк или татуираните цветя, които се борят

Джи Хай парк или татуираните цветя, които се борят

Традиционно на жените от племето маори още като подрастващи девойки им правят татуировки на брадичките. Тази рисунка, наричана "моко кауае", се смята за нагледно проявление на тяхната личност.

Маори вярват, че всяка жена носи своето "моко" вътре, до сърцето, а когато то "съзрява", татуировщикът остава само да го изобрази. Портретите на жените маори, които виждате, са направени в началото на ХХ век.

Валерия КАЛЧЕВА

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Скалният манастир "Св. Архангел Михаил" пази тайни на 800 години

"Такъв разкош на скални църкви на друго място в България няма", казва историкът Евгени Георгиев за Ивановските скални църкви в живописното Русенско Поломие

Ще се срещнем отново" e посланието на огромна коледна картичка на плаж в Австралия

Текстът в пясъка препраща и към известната песен от 1939 на Вира Лин, която възпява британската устойчивост по време на национална криза

Хорът на парижката катедрала "Нотр Дам" ще изнесе концерт в обгорелия храм за Коледа

Завръщането в "Нотр Дам" е символично, след като храмът беше повреден силно от пожара през пролетта на 2019 г.

Изложба в дома на Фрида Кало почита творците, чийто живот е отнет от пандемии

Експозицията за Деня на мъртвите в Синята къща е подредена с участието на Жан Пол Готие и се нарича "Възстановена маса: Памет и повторни срещи"

Звездата от "Доза Щастие" даде старт на кампания "От другата страна"

Чрез видео истории, режисирани от Яна Титова, се търси по-отговорно социално поведение и един по-открит и искрен дебат по наболялата тема за зависимостите във всичките им форми