Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

На 1 ноември БНР ще обяви "Будителят на годината 2022"

БУДИТЕЛИ И ПРОБУДЕНИ

На 1 ноември БНР ще обяви "Будителят на годината 2022"

Гласуването продължава до 29 октомври на сайта на обществената медия

 На тържествена церемония, която традиционно ще се проведе и излъчи на празничния 1 ноември БНР ще обяви "Будителят на годината" за 2022 г.

Събитието може да бъде гледано от 21 часа в дигиталните канали на БНР, Dir.bg и Actualno.com, а на 2 ноември от 23:30 цялата церемония ще бъде излъчена по bTV.

До 29 октомври на сайта на БНР продължава гласуването за десетте номинирани от журито личности, вдъхновили околните, създали промяната и творили добро през годината.

Това са:

Проф. Мартин Вечев - преподавател по компютърни науки във Федералния технологичен институт в Цюрих (ETH), съосновател на три технологични стартиращи компании (ChainSecurity, DeepCode и LatticeFlow) и инициатор за създаването на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), който беше открит в София през април 2022 г. и вече стартира първата си програма за докторанти.

Георги Калайджиев, който заедно със съпругата си Мария Хаушилд стои зад проекта "Музиката вместо улицата", предназначен за деца от ромския етнос. Те получават безплатно инструменти и обучение по солфеж и история на музиката. Проектът се финансира чрез дарения от Германия. С децата работи и Радка Кусева. До този момент възпитаниците на г-н Калайджиев са над 300.

Още

Будител на годината! Вашите 10 номинации - кои са те, с какво вдъхновиха България?

Будител на годината! Вашите 10 номинации - кои са те, с какво вдъхновиха България?

Елена Панайотова стартира програмата "Артисти за деца" от Широка лъка с лятна театрална академия за деца лишени от родителски грижи от дома в селото. Идеята се разраства и вече 15 години въвлича всяка година деца и младежи от домове в региона и страната. През 2010 г. английски бизнесмен попада на фестивалното събитие в Широка лъка и предлага методът да бъде пренесен в Кения. Така програмата се превръща в международна с ясна структура на обучение за млади артисти и деца в пет творчески ателиета: куклен театър, театъра на маската, танцови игри, музика и визуални изкуства с допълнителни йога и бойни изкуства.

Иво Ценов и Тенко Николов - меценатите от SiteGround, са визионери, които виждат бъдещето в ясни очертания и не се плашат от пътя, който трябва да изминат, за да постигнат целта си, нито пък от усилията, които ще инвестират. Искат да изградят и устойчив механизъм за подкрепа на българското общество под формата на Фондация за подкрепа на проекти в сферата на образованието, здравето, спорта и културата. Фондът им за дарения е за над 100 млн. лева и имат проект за изграждане на комплекс с училище, детска градина и спортен център.

Още

Еленската "Даскалоливница" - училище за будители

Еленската "Даскалоливница" - училище за будители

Александър Алексиев е актьор и продуцент, който съчетава творческите си занимания с предприемачество и човечност. Той е сред активните публични личности в България по отношение на оказването на подкрепа за бягащите от войната в Украйна. През март 2022 г. той и Георги Божилов, с когото се запознават малко след началото на войната, осъществяват първото от няколко свои пътувания до Молдова и Украйна с цел транспортиране на хуманитарна помощ и докарване на десетки украински бежанци в България.

Архитект Дора Иванова от 2015 г. е същински обединител в каузата монументът Бузлуджа да бъде консервиран и върнат на обществото. Откакто написва дипломната си работа на тази тема, тя успява да обедини учени, изследователи, чужди и родни фондации, културната общественост, общини, за да завърши дейностите по стабилизиране на мозайките и обезопасяване на монумента, който се планира да отвори за посетители през пролетта на 2023 след десетилетия разруха и безстопанственост.

Силвена Христова и Красимир Ламбов са основатели на фондация "Живот със синдром на Даун". Въпреки че бременността на Силвена преминала изключително леко и прегледите показвали, че няма поводи за притеснение, Микаела се ражда със Синдром на Даун. Година и половина след появата на "слънчевото дете", както наричат децата с с това заболяване. Красимир предлага на Силвена да запишат видео, с което да покажат как живее семейството им. Клипчето с главни действащи лица Кристиян (брат на Микаела) и Микаела за нула време е гледано над 100 000 пъти (днес вече е гледано над 630 000 пъти).

Фондация "Живот със Синдром на Даун" има за цел да повиши информираността в обществото за тази болест чрез образователни видеоклипове на разбираем език и да покажат, че това състояние не е присъда, а предизвикателство.

Още

„Перото“ връчва четвъртите си годишни награди в Деня на будителите

„Перото“ връчва четвъртите си годишни награди в Деня на будителите

Димитър Гилев е учител по история от Свиленград. Той е историк, изследовател, носител на титлата "Любимец на България" на БНТ през 2021. Преподава история в СУ "Д-р Петър Берон" в Свиленград. Целогодишно пътува, прави видеа, снима и пише, рови се в архиви, среща се с много деца и хора, за да събуди отново родолюбието. Често влиза в клас с костюм от миналото, за да преподава автентично, а в своята интернет платформа "Древна България" Димитър Гилев качва клипове, статии и публикации, с които цели пробуждането на българския народ. Материалите вече са над 1 500.

Макс Грувиц и Елина Желева създават технологична и иновативна общност в България, която помага на бежанци от Украйна. В първите часове на войната в Украйна, Макс и Елина започват да създават организация, с която да помогнат на бежанците . Скоро става реалност и платформата "България за Украйна" - BG4U. Благодарение на бързата реакция, контакти и публикации в социалните мрежи, те създават общност, която предлага настаняване, евакуация, помощ. Екипът е от над 4000 доброволци, които помагат с транспорт, настаняване, парични средства. Други 10 човека ръководят проекта и онлайн платформа за всички, които искат да помагат и тези, които търсят помощ. Базата с места за настаняване е с над 6 000 легла.

Още

Светослав Иванов представя новата си книга "Чудовища и будители"

Светослав Иванов представя новата си книга "Чудовища и будители"

Турхут Исмаил е строителен предприемач от Несебър, който от години се занимава с реставриране и строеж на православни храмове не само в региона, но и в страната. Преди 11 г. Турхут Исмаил е поканен от свои приятели да се включи в изграждането на нов храм в село Дъбовица в Котленския балкан. Разказва, че бързо разбрал, че не се касае за обикновено строителство. Приел обаче предизвикателството и се включил в изграждането на храма. След време кметът на родното му село Искра му отправя ново предизвикателство - да възстанови рушащата се църква, построена през далечната 1882 година. Така до този момент Турхут е възстановил построил 13 църкви и храмове.

Стотици българи за пореден път се включиха със своите номинации за "Будител на годината", кампанията, която се взира в обществото и търси неговите съвременни будители. Защото всеки, който с дума или жест ни е накарал да се вгледаме в себе си, да преосмислим стореното, да победим един свой страх, да прекрачим вчерашните си граници или пък просто ни е накарал да повярваме, че заслужаваме всичко красиво е будител.

Журито, избрало 10-те номинирани личности тази година е в състав: проф. Огнян Герджиков, д-р Румен Манов, Светослав Иванов, Даниел Ненчев, Елеонора Гаджева, Добрина Чешмеджиева и Ива Дойчинова.

Националната кампания "Будител на годината 2021" се осъществява с подкрепата на Национален дарителски фонд "13 века България".

Още

В Деня на народните будители: Откриват паметника на Патриарх Евтимий в София

В Деня на народните будители: Откриват паметника на Патриарх Евтимий в София

Още

Азбучната колекция "Заедно по пътя на Кирил и Методий" за Деня на народните будители

Азбучната колекция "Заедно по пътя на Кирил и Методий" за Деня на народните будители

Още

БНР и Музикалният театър сключиха договор за партньорство

БНР и Музикалният театър сключиха договор за партньорство

Още

Финал на "Варненско лято" 2022 с оркестъра на БНР и солист изненада

Финал на "Варненско лято" 2022 с оркестъра на БНР и солист изненада

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Актьори от софийските театри протестираха пред Столичната община

Ние наистина сме на ръба, заплатите са по 1000 лева... Много е трудно. Имаме и подкрепа на други колеги в други театри. Това няма да е последното ни събиране със сигурност зависи от развоя на нещата", коментира Венцислава Асенова от Столичния куклен театър

Нова огромна пясъчна рисунка гълъб се появи на плажа на българското Черноморие

Тя е с площ от от 25 000 квадратни метра (над 272 738,22 кв. фута). Днес тя е най-голямата пясъчна рисунка в света

Видни творци се застъпиха за изчезналите политически затворници в Беларус

Сред подписалите писмото са величия на световната литература като Салман Рушди, Херта Мюлер, Маргарет Атууд и Елфриде Йелинек, както и музикантите Игор Левит и Волф Бирман

Италия привлича експерти от два италиански музея във възстановяването на катедралата в Одеса

Традицията на италианските школи по реставрация днес се предоставя на разположение на проекта за възстановяване на стените и фреските на катедралата, поразени от руските бомби

Звучи изумително, но бебетата имат вкус към изобразителното изкуство

"Беше прекрасно да открием, че реагират на основните градивни елементи на картините - ръбове и цветове", казва водещият автор на проучването Филип Макадамс от университета на Съсекс

"Спасените и спасителите" в Пловдив

Изложба, посветена на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи