Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Малкия Цариград се намира в... нашенското село Белчин

СРЕЩА НА ВЕКОВЕТЕ

Малкия Цариград се намира в... нашенското село Белчин

Късноантичната крепост Цари Мали град привлича туристи от цял свят

Ракурс към крепостта Цари Мали град

На няма и километър от центъра на "селото на щъркелите и минералната вода" - Белчин, се намира късноантичната крепост Цари Мали град. Тя се извисява с 5-метровите си кули на върха на хълма Св. Спас.

Отгоре се вижда като на длан цялото Самоковско шосе. Ето защо я сравняват с Цариград - откъдето, и името "Малкия Цариград".

И лифт отвежда към крепостта

Още

Осоговският манастир - величествен монумент на Православието

Осоговският манастир - величествен монумент на Православието

Хълмът Св.Спас и връх Св.Иван са разположени по билото на Верила планина. До тях се достига от изходните пунктове при с. Белчин и хижа Белчин по няколко изградени екопътеки в района. В близост преминава и трасето на големия трансевропейски туристически маршрут от испанските Пиринеи, през Алпите и Карпатите, към гръцкия полуостров Пелопонес. На българска територия маршрутът преминава по билата на няколко планини: Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка.

Общ план на селото и хълма Св. Спас

Още

Атон е земя на Божията майка, друга жена не стъпва там

Атон е земя на Божията майка, друга жена не стъпва там

С хълма Св. Спас са свързани легендите за голямо старинно селище, известно като Цари Mали град. В него до ХIХ век все още са били частично запазени белите каменни стени и кули на крепост. През 2007 г. стартират археологически проучвания на хълма Св.Спас. От самото им начало става ясно, че под хълма се намират останките от римска крепост с военно-охранителни функции, която в късния си етап се превръща в укрепено селище и то съществува като такова от ІV до края на VІ век.

Общ изглед откъм входа на крепостта

До този момент археолозите са открили четири кули, 200 m от крепостната стена, проучени са три раннохристиянски и една средновековна църква. Обектът е отворен за посещение от 2013 г. и през него минават огромен брой туристи от цяла Европа.

Крепостта е възстановена и отворена за посещения от 2013 г.

Още

Вижте уникални манастири в Румъния, изрисувани със стенописи отвън

Вижте уникални манастири в Румъния, изрисувани със стенописи отвън

Според историческите сведения, крепостат престава да има отбранителни функции, след като мощно аварско нашествие през 578 г. унищожава не само нея, но още няколко крепости в района: Кракра, Сердика, античния град Германия и Шишманово кале. При разкопките в Цари Мали град са открити монети от 578 г. на византийския император Юстин I.

Крепостта била населявана от траки, които по време на римския период приемат римските обичаи, градоустройство и бит.

В дъното - цветна мозайка на императрица Галия

Още

Най-красивите християнски храмове в света

Най-красивите християнски храмове в света

Освен траките, прииждат и много готи. Предполага се, че те са дошли от крепостта Нове при Свищов. Причината за настаняването им в Цари Мали Град вероятно е била последствие от едно решение на император Теодосий II, който иска да ги използва като работна ръка за обработката на желязо. Железодобивът в Самоковско датира от средата на I- во хилядолетите преди Христа и данни за това са намерени в няколко тракийски обекта, открити при археологически разкопки през 1994 г.

Своеобразна среща на религиите...

Крепостта Цари мали брод е изградена от дялани камъни и тухли от времето на Византийската империя. Откритата квадратна кула, монети, луксозна и битова керамика свидетелстват за оживена търговия и култура в преиода IV-V век.

Още

Златибор през обектива на Марин Каравелов

Златибор през обектива на Марин Каравелов

Открити са доказателства за приемствеността на култовото място през хилядолетията - от езическото светилище на траките, през раннохристиянската църква от IV век, раннохристиянската базилика от VI век, средновековната църква "Възнесение Христово", построена през втората половина на XV век , и се стигне до наши дни - един оброк сред дъбовата кория.

Раннохристиянска църква на територията на Цари Мали град

Хората, които обичат историята и природата, намират тук всичко, което да ги обогати духовно. Село Белчин е известно с минералните си води.

Белчин - селото на щъркелите

Входът към екопътеката

По екопътеката към крепостта

Въжен мост отвежда към крепостта

Лифт и много добре поддържана екопътека отвеждат до крепостта Цари Мали град. Долу, в ниското, са невероятната църква "Св. Петка" и музеят към нея.

Пътят от подножието на върха, към църквата "Св. Петка"

Музеят към църквата

Към църквата "Св. Петка"

При входа на църквата "Св. Петка"

Тя е възстановена с парите на родолюбиво местно семейство, което не желае да се разгласява името му. Това прави още по-ценен патриотичния дар. Изобщо, историята на църквата и нейното възстановяване, е само по себе си един невероятен разказ за духовността и вярата.

Вътре в църквата "Св. Петка"

Няма да е пресилено да се каже, че Белчин и околностите - крепостта Цари Мали град и църквите, са истинска "среща на вековете", където човек може да прекара един прекрасен уикенд и да се зареди с енергия.

Еми МАРИЯНСКА /Снимки: Авторката/ 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Скалният манастир "Св. Архангел Михаил" пази тайни на 800 години

"Такъв разкош на скални църкви на друго място в България няма", казва историкът Евгени Георгиев за Ивановските скални църкви в живописното Русенско Поломие

Ще се срещнем отново" e посланието на огромна коледна картичка на плаж в Австралия

Текстът в пясъка препраща и към известната песен от 1939 на Вира Лин, която възпява британската устойчивост по време на национална криза

Хорът на парижката катедрала "Нотр Дам" ще изнесе концерт в обгорелия храм за Коледа

Завръщането в "Нотр Дам" е символично, след като храмът беше повреден силно от пожара през пролетта на 2019 г.

Изложба в дома на Фрида Кало почита творците, чийто живот е отнет от пандемии

Експозицията за Деня на мъртвите в Синята къща е подредена с участието на Жан Пол Готие и се нарича "Възстановена маса: Памет и повторни срещи"

Звездата от "Доза Щастие" даде старт на кампания "От другата страна"

Чрез видео истории, режисирани от Яна Титова, се търси по-отговорно социално поведение и един по-открит и искрен дебат по наболялата тема за зависимостите във всичките им форми