Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Златибор през обектива на Марин Каравелов

КРАСОТАТА НА БАЛКАНИТЕ

Златибор през обектива на Марин Каравелов

Impressio представя част от забележителностите на уникалния сръбски курорт и околностите, заснети с дрон

Златибор е разположен в югозападната част на Сърбия, където се оформя граничният триъгълник с Босна и Херцеговина и Черна гора. Намира се непосредствено до планината Тара, на 230 км от столицата Белград и на 309 км от Адриатическото крайбрежие.

"Златибор", клипът е заснет с дрон:

Планинският масив е част от платото Стари Влах, обградено от  върховете - Торник (1,496 м), Чигота (1,422 м), Лиска (1,356 м). Средната надморска височина е 1000 м., дължината му е 55 км, а ширината 25 км.

Според една от легендите наименованието Златибор (Златна планина) произлиза от белите борове със златисти иглички, които са типични за региона.

 

Природата му напомня на руските степи, а понякога облаците падат толкова ниско, че имаш усещането, че ако протегнеш ръка, можеш да докоснеш небето.

Златибор функционира като курорт още от 1750 г.  В него живеят постоянно около 2000 души. Разполага с леглова база от 25 000 места, 10 хотели, 10 почивни центрове, частни апартаменти, къщи и хижи. Намира се на територията на Чайетина община, в която има около 20 туристически селища.

Климатът му е изключително подходящ за лечение на щитовидна жлеза, белодробни заболявания и нормализиране на кръвно налягане.

Църквата "Св. Петър и Павел" в Златибор/Сн. Марин Каравелов

Стенописи в църквата "Св. Петър и Павел", Златибор/Сн. Марин Каравелов

Най-големият хотел "Палисад" е бил едно от любимите места за почивка на бившия югославски държавен глава Й. Б. Тито. Изцяло реновиран, днес той притежава богата колекция с картини на някои от най-известните сръбски художници, сред които - Урош Предич, Сава Шуманович, Мича Попович, Сретен Стоянович и др.

Четиризвездният хотел разполага с 200 стаи, а в президентския му апартамент са отсядали сръбската тенис звезда Новак Джокович и съпругата му Ана, Лейди Гага и др.

Сретен Стоянович, "Жена" /Сн. х-л "Палисад"

Урош Предич, "Зима"/Сн. Х-л Палисад

Мича Попович, "Ne, Hvala!"/Сн. Марин Каравелов

Златибор предлага различен тип места за отдих и развлечения - ресторанти, кафенета, сладкарници, клубове, магазини, спа центрове, както и спортни съоръжения за футбол, баскетбол, тенис на корт, рафтинг, картинг, конен спорт, риболов и др.

Ски център "Торник", който се намира на 9 км от туристическия център на Златибор разполага с шест лифта, а общият капацитет на ски зоната е около 5400 скиори на час.

До една година се планира изграждането на нов лифт и голям динозавърски атракцион.

Предстои част от природната среда на Златибор да бъде обявена за национален парк.

В горите в региона се срещат много вълци, лисици, чакали, диви кози, порове.  Има регистрирани и над 200 вида билки и цветя, сред които - поляни от диви нарциси и ириси.

Диви ириси, Златибор/Сн. Impressio

Цървени пламен(на сръбски) /Сн. Impressio

Златибор разполага с 82 км пешеходна зона с изключително добра маркировка и карти.

Климатът е мек. Снежната покривка се задържа около 100 дни в годината.

Забележителности

Дървен град на Костурица/Сн. Марин Каравелов

Дървен град (на сръбски: Дрвенград), познат още като Küstendorf; Кустендорф от немски) е един от най-популярните туристически обекти в Сърбия, който се посещава от над 100 000 гости годишно.

Дървеният град, създаден от сръбската кинолегенда Емир Кустурица е разположен в Мокра гора, на северните склонове на Златибор. До него може да се стигне с ретро влака на легендарната Шарганска осмица. Режисьорът забелязва красотата на хълма Мечавник, на който е разположен Дървен град, докато снима филма си "Животът е чудо" (2004 г.). Мястото е такова, че се вижда отвсякъде и от него се открива спираща дъха панорама.

Дървеният град на Костурица на хълма Мечавник/Сн. Марин Каравелов

Казват, че тук времето не бърза и всеки посетител има усещането, че влиза в паралелна реалност или в някакъв балкански филм. А самият Кустурица го нарича "модел на несъществуващ средновековен град". В етно градчето можеш да се разходиш по площади и улици с имена на световноизвестни личности, които го вдъхновяват  - Иво Андрич, Диего Марадона, Бранислав Нушич, Никита Михалков, Новак Джокович и др. Днес, Дървеният град е една от предпочитаните дестинации за чужди туристи, които искат да се докоснат до личността на Кустурица. Тук дори има кино, което носи името на един от неговите филми - "Ъдърграунд". А в градската библиотека, кръстена на Нобеловия лауреат Иво Андрич се съхраняват 10 000 тома.

Фотографът Марин Каравелов пред ретролимузина в Дървения град на Костурица/Сн. Impressio

Всичко в Дървен град е построено от борови дървета от планините Златибор, Тара и Шарган. Олтарът и иконите в църквата "Свети Сава", разположена на централния площад, носещ името на великия Никола Тесла са изрисувани от Весна Голубович.

Църквата "Свети Сава" в Дървения град/Сн. Марин Каравелов

Градският затвор в Дървения град/Сн. Impressio

Дървен град, замислен като първоначален декор за филма "Животът е прекрасен" днес се е превърнал в град-музей и арт център, на територията на който всяка година през януари се провежда кинофестивал. Има входна такса от 250 динара. Разстоянието от София до Дървен град е 460 км.

Жп гара "Голубич", Мокра гора, Шарганска осмица/Сн. Марин Каравелов

Шарганска осмица

Твърди се, че Сърбия е микс от култури и това е мястото, където  културата на Изтока се среща с културата на Запада. Но, ако искате наистина да усетите всичко това трябва да посетите прочутата ретро теснолинейка "Чира", чието трасе е с дължина около 15 км., с преодоляване на разлика във височина от 300 метра по вертикала, със среден наклон от 18 градуса и 22 тунела с обща дължина над 5 км, 10 моста и няколко малки гари.

Шарганска осмица, Мокра гора//Сн. Марин Каравелов

Създадена през 1925 г. като жп линия Ужице - Вишеград - Сараево. Спряна е от движение през 1974 г., точно както предсказват известните сръбски пророци братята Тарабичи и посочват, че тя ще се използва след време само за развлечение и туризъм.  Това предсказание е изписано като факт на пано - в тунела под жп гара "Голубич". Нарича се осмица, защото трасето се извива под формата на осмица. От 2003 г. функционира като музейно-туристическа атракция.

Шарганска осмица, Мокра гора//Сн. Марин Каравелов

Шарганска осмица, Мокра гора//Сн. Марин Каравелов

По трасето и на гарите на Шарганската осмица Емир Костурица е правил снимките на своя филм "Аризонска мечта", с участието на Джони Деп.

Музей под открито небе "Старо село" СирогойноЗлатибор, Сърбия/Сн. Марин Каравелов

Етно парк "Старо село" - Сирогойно е музей под открито небе, в който са съхранени и се поддържат традициите на старите занаяти. Построен е през 1979 г. на площ от 4.5 хектара земя. Къщите са изцяло дървени и са преместени в оригиналния им вид от съседни села, за да бъдат обособени в цялостен етно парк.

Музей под открито небе "Старо село" СирогойноЗлатибор, Сърбия/Сн. Марин Каравелов

Музей под открито небе "Старо село" СирогойноЗлатибор, Сърбия/Сн. Марин Каравелов

Музей под открито небе "Старо село" СирогойноЗлатибор, Сърбия/Сн. Марин Каравелов

В региона се произвеждат каци за прочутия и изключително вкусен сръбски каймак, шишета за ракия, млечни продукти - сирена и каймак. Гостите на Старо село могат да опитат сиропи и сладко от малини, както и сливова и крушова ракии. Сирогойно е известно с красивите си ръчно изплетени пуловери от мека, почти въздушна, златиста вълна, които са част от личните колекции на известни филмови звезди и на Нанси Рейгън.

Гостилският водопад се намира на 25 км от центъра на Златибор. В предната част на устието на река Гостилье към река Катушница, водата пада от височина 20 метра.

 

Пещерата Стопич се намира в североизточната част на планината Златибор, в близост до село Гостилье (името на селото произлиза от това, че населението му е много гостоприемно).

Река Гостилье протича през низ от подземни галерии и канали в пещерата, образува естакада от малки есерца с варовикови стени, след което продължава течението си навън и пак в каскаден вид се влива в съседна река.

Стопич пещера, Златибор/Сн. Марин Каравелов

Входът към Стопич пещера е разположен на 771 м. н.в. Ширината на отвора й е от 30 до 40 метра, височината 18 метра, а дължината й е 1961 метра.

Стопич пещера, Златибор/Сн. Марин Каравелов

Стопич пещера, Златибор/Сн. Марин Каравелов

Стопич пещера, Златибор/Сн. Марин Каравелов

Цялото пространство на Стопич е разделено на пет части: Светла зала, Тъмна зала, Голяма зала с басейн, Канал с басейн и Речен канал.

  Град Ужице

Ужице е областен център в Западна Сърбия, на чиято територия се намира Златибор. 

Градът е бил използван от римляните като разпределителна точка за преминаващите легиони към Рим през Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия, за което свидетелстват редица артефакти, съхранени в Историческия музей.

По времето на Втората световна война, когато от 24 септември до 21 ноември 1941 г. е временно освободен от войските на Вермахта и става първата свободна територия в Европа, известна като Ужичка република. Тогава Ужице става Щаб квартира на партизанските чети в бивша Югославия. Старата фабрика за оръжие и боеприпаси, е претърпяла по време на Втората световна война, чрез преднамерени саботажи тежки взривове и там са загинали много криещи се в тунелите цивилни граждани и работници. В момента тя е превърната в музей, пред който е поставен един от най-внушителните паметници на Й. Б.Тито в Сърбия.

Паметник на Йосип Брос Тито в Ужице, Сърбия/Сн. Марин Каравелов

Ужичка област е най-големия нетен износител на малини, къпини, ягоди и арония в Европа.

Град Ужице се гордее с прочутия си специалитет "Ужичка лепинья", който е хлебче, изпечено на фурна,  с отрязан горен край - в топло състояние и в него се поставят разбъркани яйца, каймак и сирене и върху тях има топла заливка от сосове на сварено свинско и телешко месо.

Златибор, Сърбия/Сн. Марин Каравелов

Снимките от Златибор са предоставени на Impressio от Марин Каравелов, който е автор на проекта Black Sea View -  показващ  цялото българско крайбрежие в една снимка. Повече за проекта, съставен от 25 000 отделни фотографии, с  обща резолюция над 900 гига пиксела и кандидатстващ за рекордите на Гинес вижте ТУК.

Екипът ни изказва специална благодарност на Посолството на Република Сърбия и на нашите гидове г-жа Йелица Тошич от Туристическа организация "Златибор" и г-н Пламен Матеев.

Коментирай 1

1/1

Още ВИДЕО

Филмът "Блок" ще разблокира възприятията ни за българско кино

От 31 март по екраните тръгва български филм от италиански продуцент, съчетаващ в едно жанровете: черна комедия, трилър, романтична драма и криминале

Паоло Дженовезе пред Dir.bg: Все по-трудно е да оставаме заедно

Един от най-известните италиански режисьори гостува в София, за да представи най-новия си филм "Първият ден от моя живот"

Postmodern Jukebox преминават отново през България

Турнето на американската формация е празненство на най-големите хитове на 20-ти век

За пръв път в историята португалски филм е номиниран за награда "Оскар"

В категорията за най-добра късометражна анимация един от петте претенденти е 14-минутният филм "Търговци на лед" на младия португалски режисьор Жоау Гонзалеш

В поздрав за 3 март: 7 звезди разкриват защо са горди, че са българи

Навръх 145-ата годишнина от Освобождението на България, 7 от големите звезди на музикалната, телевизионната, филмовата и театралната сцена честитят 3 март в емоционално и проникновено видео

Симеон Стоилов: Играя си на Бог и се прекланям пред природата

"Напоследък хората са станали изключително агресивни, затворени и нехуманни", казва художникът по повод изложбата си "Преди, сега и след това..."

Виж всички

Календар