Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Златибор през обектива на Марин Каравелов

КРАСОТАТА НА БАЛКАНИТЕ

Златибор през обектива на Марин Каравелов

Impressio представя част от забележителностите на уникалния сръбски курорт и околностите, заснети с дрон

Златибор е разположен в югозападната част на Сърбия, където се оформя граничният триъгълник с Босна и Херцеговина и Черна гора. Намира се непосредствено до планината Тара, на 230 км от столицата Белград и на 309 км от Адриатическото крайбрежие.

"Златибор", клипът е заснет с дрон:

Планинският масив е част от платото Стари Влах, обградено от  върховете - Торник (1,496 м), Чигота (1,422 м), Лиска (1,356 м). Средната надморска височина е 1000 м., дължината му е 55 км, а ширината 25 км.

Според една от легендите наименованието Златибор (Златна планина) произлиза от белите борове със златисти иглички, които са типични за региона.

 

Природата му напомня на руските степи, а понякога облаците падат толкова ниско, че имаш усещането, че ако протегнеш ръка, можеш да докоснеш небето.

Златибор функционира като курорт още от 1750 г.  В него живеят постоянно около 2000 души. Разполага с леглова база от 25 000 места, 10 хотели, 10 почивни центрове, частни апартаменти, къщи и хижи. Намира се на територията на Чайетина община, в която има около 20 туристически селища.

Климатът му е изключително подходящ за лечение на щитовидна жлеза, белодробни заболявания и нормализиране на кръвно налягане.

Църквата "Св. Петър и Павел" в Златибор/Сн. Марин Каравелов

Стенописи в църквата "Св. Петър и Павел", Златибор/Сн. Марин Каравелов

Най-големият хотел "Палисад" е бил едно от любимите места за почивка на бившия югославски държавен глава Й. Б. Тито. Изцяло реновиран, днес той притежава богата колекция с картини на някои от най-известните сръбски художници, сред които - Урош Предич, Сава Шуманович, Мича Попович, Сретен Стоянович и др.

Четиризвездният хотел разполага с 200 стаи, а в президентския му апартамент са отсядали сръбската тенис звезда Новак Джокович и съпругата му Ана, Лейди Гага и др.

Сретен Стоянович, "Жена" /Сн. х-л "Палисад"

Урош Предич, "Зима"/Сн. Х-л Палисад

Мича Попович, "Ne, Hvala!"/Сн. Марин Каравелов

Златибор предлага различен тип места за отдих и развлечения - ресторанти, кафенета, сладкарници, клубове, магазини, спа центрове, както и спортни съоръжения за футбол, баскетбол, тенис на корт, рафтинг, картинг, конен спорт, риболов и др.

Ски център "Торник", който се намира на 9 км от туристическия център на Златибор разполага с шест лифта, а общият капацитет на ски зоната е около 5400 скиори на час.

До една година се планира изграждането на нов лифт и голям динозавърски атракцион.

Предстои част от природната среда на Златибор да бъде обявена за национален парк.

В горите в региона се срещат много вълци, лисици, чакали, диви кози, порове.  Има регистрирани и над 200 вида билки и цветя, сред които - поляни от диви нарциси и ириси.

Диви ириси, Златибор/Сн. Impressio

Цървени пламен(на сръбски) /Сн. Impressio

Златибор разполага с 82 км пешеходна зона с изключително добра маркировка и карти.

Климатът е мек. Снежната покривка се задържа около 100 дни в годината.

Забележителности

Дървен град на Костурица/Сн. Марин Каравелов

Дървен град (на сръбски: Дрвенград), познат още като Küstendorf; Кустендорф от немски) е един от най-популярните туристически обекти в Сърбия, който се посещава от над 100 000 гости годишно.

Дървеният град, създаден от сръбската кинолегенда Емир Кустурица е разположен в Мокра гора, на северните склонове на Златибор. До него може да се стигне с ретро влака на легендарната Шарганска осмица. Режисьорът забелязва красотата на хълма Мечавник, на който е разположен Дървен град, докато снима филма си "Животът е чудо" (2004 г.). Мястото е такова, че се вижда отвсякъде и от него се открива спираща дъха панорама.

Дървеният град на Костурица на хълма Мечавник/Сн. Марин Каравелов

Казват, че тук времето не бърза и всеки посетител има усещането, че влиза в паралелна реалност или в някакъв балкански филм. А самият Кустурица го нарича "модел на несъществуващ средновековен град". В етно градчето можеш да се разходиш по площади и улици с имена на световноизвестни личности, които го вдъхновяват  - Иво Андрич, Диего Марадона, Бранислав Нушич, Никита Михалков, Новак Джокович и др. Днес, Дървеният град е една от предпочитаните дестинации за чужди туристи, които искат да се докоснат до личността на Кустурица. Тук дори има кино, което носи името на един от неговите филми - "Ъдърграунд". А в градската библиотека, кръстена на Нобеловия лауреат Иво Андрич се съхраняват 10 000 тома.

Фотографът Марин Каравелов пред ретролимузина в Дървения град на Костурица/Сн. Impressio

Всичко в Дървен град е построено от борови дървета от планините Златибор, Тара и Шарган. Олтарът и иконите в църквата "Свети Сава", разположена на централния площад, носещ името на великия Никола Тесла са изрисувани от Весна Голубович.

Църквата "Свети Сава" в Дървения град/Сн. Марин Каравелов

Градският затвор в Дървения град/Сн. Impressio

Дървен град, замислен като първоначален декор за филма "Животът е прекрасен" днес се е превърнал в град-музей и арт център, на територията на който всяка година през януари се провежда кинофестивал. Има входна такса от 250 динара. Разстоянието от София до Дървен град е 460 км.

Жп гара "Голубич", Мокра гора, Шарганска осмица/Сн. Марин Каравелов

Шарганска осмица

Твърди се, че Сърбия е микс от култури и това е мястото, където  културата на Изтока се среща с културата на Запада. Но, ако искате наистина да усетите всичко това трябва да посетите прочутата ретро теснолинейка "Чира", чието трасе е с дължина около 15 км., с преодоляване на разлика във височина от 300 метра по вертикала, със среден наклон от 18 градуса и 22 тунела с обща дължина над 5 км, 10 моста и няколко малки гари.

Шарганска осмица, Мокра гора//Сн. Марин Каравелов

Създадена през 1925 г. като жп линия Ужице - Вишеград - Сараево. Спряна е от движение през 1974 г., точно както предсказват известните сръбски пророци братята Тарабичи и посочват, че тя ще се използва след време само за развлечение и туризъм.  Това предсказание е изписано като факт на пано - в тунела под жп гара "Голубич". Нарича се осмица, защото трасето се извива под формата на осмица. От 2003 г. функционира като музейно-туристическа атракция.

Шарганска осмица, Мокра гора//Сн. Марин Каравелов

Шарганска осмица, Мокра гора//Сн. Марин Каравелов

По трасето и на гарите на Шарганската осмица Емир Костурица е правил снимките на своя филм "Аризонска мечта", с участието на Джони Деп.

Музей под открито небе "Старо село" СирогойноЗлатибор, Сърбия/Сн. Марин Каравелов

Етно парк "Старо село" - Сирогойно е музей под открито небе, в който са съхранени и се поддържат традициите на старите занаяти. Построен е през 1979 г. на площ от 4.5 хектара земя. Къщите са изцяло дървени и са преместени в оригиналния им вид от съседни села, за да бъдат обособени в цялостен етно парк.

Музей под открито небе "Старо село" СирогойноЗлатибор, Сърбия/Сн. Марин Каравелов

Музей под открито небе "Старо село" СирогойноЗлатибор, Сърбия/Сн. Марин Каравелов

Музей под открито небе "Старо село" СирогойноЗлатибор, Сърбия/Сн. Марин Каравелов

В региона се произвеждат каци за прочутия и изключително вкусен сръбски каймак, шишета за ракия, млечни продукти - сирена и каймак. Гостите на Старо село могат да опитат сиропи и сладко от малини, както и сливова и крушова ракии. Сирогойно е известно с красивите си ръчно изплетени пуловери от мека, почти въздушна, златиста вълна, които са част от личните колекции на известни филмови звезди и на Нанси Рейгън.

Гостилският водопад се намира на 25 км от центъра на Златибор. В предната част на устието на река Гостилье към река Катушница, водата пада от височина 20 метра.

 

Пещерата Стопич се намира в североизточната част на планината Златибор, в близост до село Гостилье (името на селото произлиза от това, че населението му е много гостоприемно).

Река Гостилье протича през низ от подземни галерии и канали в пещерата, образува естакада от малки есерца с варовикови стени, след което продължава течението си навън и пак в каскаден вид се влива в съседна река.

Стопич пещера, Златибор/Сн. Марин Каравелов

Входът към Стопич пещера е разположен на 771 м. н.в. Ширината на отвора й е от 30 до 40 метра, височината 18 метра, а дължината й е 1961 метра.

Стопич пещера, Златибор/Сн. Марин Каравелов

Стопич пещера, Златибор/Сн. Марин Каравелов

Стопич пещера, Златибор/Сн. Марин Каравелов

Цялото пространство на Стопич е разделено на пет части: Светла зала, Тъмна зала, Голяма зала с басейн, Канал с басейн и Речен канал.

  Град Ужице

Ужице е областен център в Западна Сърбия, на чиято територия се намира Златибор. 

Градът е бил използван от римляните като разпределителна точка за преминаващите легиони към Рим през Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия, за което свидетелстват редица артефакти, съхранени в Историческия музей.

По времето на Втората световна война, когато от 24 септември до 21 ноември 1941 г. е временно освободен от войските на Вермахта и става първата свободна територия в Европа, известна като Ужичка република. Тогава Ужице става Щаб квартира на партизанските чети в бивша Югославия. Старата фабрика за оръжие и боеприпаси, е претърпяла по време на Втората световна война, чрез преднамерени саботажи тежки взривове и там са загинали много криещи се в тунелите цивилни граждани и работници. В момента тя е превърната в музей, пред който е поставен един от най-внушителните паметници на Й. Б.Тито в Сърбия.

Паметник на Йосип Брос Тито в Ужице, Сърбия/Сн. Марин Каравелов

Ужичка област е най-големия нетен износител на малини, къпини, ягоди и арония в Европа.

Град Ужице се гордее с прочутия си специалитет "Ужичка лепинья", който е хлебче, изпечено на фурна,  с отрязан горен край - в топло състояние и в него се поставят разбъркани яйца, каймак и сирене и върху тях има топла заливка от сосове на сварено свинско и телешко месо.

Златибор, Сърбия/Сн. Марин Каравелов

Снимките от Златибор са предоставени на Impressio от Марин Каравелов, който е автор на проекта Black Sea View -  показващ  цялото българско крайбрежие в една снимка. Повече за проекта, съставен от 25 000 отделни фотографии, с  обща резолюция над 900 гига пиксела и кандидатстващ за рекордите на Гинес вижте ТУК.

Екипът ни изказва специална благодарност на Посолството на Република Сърбия и на нашите гидове г-жа Йелица Тошич от Туристическа организация "Златибор" и г-н Пламен Матеев.

Коментирай 0

1/1

Златибор, Сърбия/Сн. Марин Каравелов

Стенописи в църквата "Св. Петър и Павел", Златибор/Сн. Марин Каравелов

Дървен град на Костурица/Сн. Марин Каравелов

Стопич пещера, Златибор/Сн. Марин Каравелов

Цървени пламен(на сръбски) /Сн. Impressio

Стопич пещера, Златибор/Сн. Марин Каравелов

Сретен Стоянович, "Жена" /Сн. х-л "Палисад"

Стопич пещера, Златибор/Сн. Марин Каравелов

Стопич пещера, Златибор/Сн. Марин Каравелов

Златибор, Сърбия/Сн. Марин Каравелов

Урош Предич, "Зима"/Сн. Х-л Палисад

Мича Попович, "Ne, Hvala!"/Сн. Марин Каравелов

Диви ириси, Златибор/Сн. Impressio

Църквата "Св. Петър и Павел" в Златибор/Сн. Марин Каравелов

Паметник на Йосип Брос Тито в Ужице, Сърбия/Сн. Марин Каравелов

Жп гара "Голубич", Мокра гора, Шарганска осмица/Сн. Марин Каравелов

Шарганска осмица, Мокра гора//Сн. Марин Каравелов

Шарганска осмица, Мокра гора//Сн. Марин Каравелов

Шарганска осмица, Мокра гора//Сн. Марин Каравелов

Музей под открито небе "Старо село" СирогойноЗлатибор, Сърбия/Сн. Марин Каравелов

Музей под открито небе "Старо село" СирогойноЗлатибор, Сърбия/Сн. Марин Каравелов

Музей под открито небе "Старо село" СирогойноЗлатибор, Сърбия/Сн. Марин Каравелов

Музей под открито небе "Старо село" СирогойноЗлатибор, Сърбия/Сн. Марин Каравелов

Музей под открито небе "Старо село" СирогойноЗлатибор, Сърбия/Сн. Марин Каравелов

Дървеният град на Костурица на хълма Мечавник/Сн. Марин Каравелов

Църквата "Свети Сава" в Дървения град/Сн. Марин Каравелов

Градският затвор в Дървения град/Сн. Impressio

Фотографът Марин Каравелов пред ретролимузина в Дървения град на Костурица/Сн. Impressio

Още ВИДЕО

"Формулата на Тео" с благотворителна прожекция в новата автокино програма на Сердика Център

Търговският център предлага забавления за малки и големи и през юли

България в международен проект на един от най-известните съвременни артисти

Децата превземат Earth Speakr, интерактивен проект на Олафур Елиасон

Филмов разказ за уникални съдби - "Денят на жената" с премиера на открито

София Филм Фест стартира прожекциите на откритата сцена в Парк Военна академия с филма на Доля Гавански, а началото 20.30 часа

Катрин Деньов е икона на френското кино в "Истината"

Това е първият филм на Хирокадзу Корееда, който той режисира извън родната си Япония

Откриха старинни печати от VI век пр.Хр. от персийския период на Йерусалим

"Въпреки многобройните разкопки, които са били осъществявани в града, откритите артефакти от този период са изключително редки", коментираха археолозите

"Денят на жената" - уникален поглед "отвътре" към руския феминизъм

С филма на Доля Гавански на 3 юли от 21:00 часа започват прожекциите на София Филм Фест на откритата сцена в Парк Военна академия

Виж всички

Календар