Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Легенда ли е историята с ябълката и Нютон?

ВЕЛИКИТЕ УМОВЕ НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА

Легенда ли е историята с ябълката и Нютон?

Ученият бил окултист и сексуален аскет

Мислителят и ябълката...

Още от ученическата скамейка знаем, че едно от най-големите постижения на човешкия ум - Закона за всемирното привличане на Нютон, дължим на факта, че върху главата му паднала... ябълка?.. Истина, или не, прочутото дърво на което се приписва историческата роля, от 400 години расте в двора на имението на учения и ежегодно е посещавано от милиони туристи от цял свят. Малцина знаят, обаче, че Нютон бил доста странна личност, в чийто живот окултизмът играел огромна роля. Някои подозират, че историята с ябълката е чиста мистификация, но това ни най-малко не може да засенчи постиженията на Исак Нютон, които го поставят сред най-великите умове на цивилизацията.

Исак Нютон /Айзък Нютън/ е английски физик, математик, астроном, философ, алхимик и богослов. Енциклопедична личност, която извършва истинска революция в науката на XVII и XVIII век. Неговите закони - Законът за всемирното привличане и Законът за движение, полагат основите на класическата механика. Нютон работи върху природата на светлината, скоростта на звука, произхода на звездите, хронологията на Библията, природата на Светата Троица и пр. Именно той конструира първия телескоп и развива своя теория за цветовете, едновременно с Лайбниц поставя основите на математическия анализ.

Реплика на телескопа на Нютон

Повечето от откритията си Нютон прави в период от... две години - между 1665-а и 1667-а година. През това време в Англия бушува чумна епидемия, която взима много жертви. Университетът "Кеймбридж" преустановява работа. Нютон работи в дома си - в имението Вулсторп Манор (Woolsthorpe Manor) в Линколншир. Там расте и прочутото ябълково дърво.

Прочутото ябълково дърво е заградено заради туристите

Според легендата за ябълката, младият Исак Нютон се разхождал в градината, размишлявайки върху природата на физическите явления, когато върху главата му паднал легендарният плод. Благодарение на това той получил озарението за общия закон, на който се подчиняват небесните тела и предметите на земята. Така, според легендата, възниква идеята за Закона за всемирното привличане.

Исак Нютон

Един от биографите на учения - Уилям Стекли, обаче, има друга версия на историята - че никаква ябълка не е падала на главата на Нютон, а просто когато една ябълка паднала в тревата под погледа му, той обърнал вимание на този факт с особен интерес. "Очевидно, казал си Нютон, има сила, която действа на ябълката да падне на земята?.." Излиза, че легендата за ябълката е чиста проба историческо заблуждение, поддържано с векове, с неясна цел.

Имението на Нютон

Нютон умира през март 1726 г. Близо 3 века оттогава, ябълковото дърво в имението му продължава да ражда плодове и да поддържа мистификацията за легендарната ябълка.

Ученият бил много религиозен, но не станал свещеник. В личния си живот обаче става повече от монах - доброволно си налага пълен сексуален глад - води аскетичен начин на живот. Говори се, че може би остава девствен до края на живота си.

Гробът на Нютон в Уестминстърското абатство

Роден е 3 месеца след смъртта на баща си. Има нерадостно детство - расте с пастрок, когото не обича. Вторият мъж на майка му е свещеник, но Нютон не го възприема като свят човек и дори веднъж признава като свой грях мисълта, че е искал да го убие. Така или иначе, доведеният баща е възрастен селски свещеник и умира двайсетина години преди Нютон да стане научна знаменитост и преподавател в университетите "Кеймбридж" и "Оксфорд". На два пъти Исак Нютон е бил член на Парламента, избран е за председател на Британското Кралско научно дружество. Назначават го за управител на Кралския монетен двор, и като такъв той има огромни заслуги по разкриването на злоупотреба с фалшиви монети, пуснати в обръщение. Доказва пред съда вината на фалшификаторите, те са осъдени. За заслугите си, през 1705 г. е награден с благородническа титла от кралица Анна.

Паметникът на Нютон в Музея по естествена история в университета "Оксфорд"

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

1/1

Мислителят и ябълката...

Исак Нютон

Паметникът на Нютон в Музея по естествена история в университета "Оксфорд"

Гробът на Нютон в Уестминстърското абатство

Прочутото ябълково дърво е заградено заради туристите

Реплика на телескопа на Нютон

Имението на Нютон

Календар

Препоръчваме ви

Коя е истинската Св. Лидия, и това ли е било името й?

Според една от версиите тя е била съпруга на съветник на император Адриан

Синът на Апостол Карамитев: Благодаря за помощта в битката на жена ми с рака

Съпругата на режисьора Момчил Карамитев - модният дизайнер Габриела, е на лечение в китайска болница

И Слънчо си взима невеста на свят ден Гергьовден

Уникална смесица от мит и религия в народната песен "Слънце и Грозданка"

Тома неверници и непоправими отрицатели ли сме българите?

"Баш днеска ли дойде папата?!", е написал българин във фейсбук страницата си

25 деца и тийнейджъри доста преди за станат световноизвестни

Може би и сега до нас подскача, обут в къси панталонки, бъдещ президент, гениален актьор или виртуозен музикант...

"Нотр дам" ни припомни зловещо Пътя към храма

Виктор Юго пише романа "Парижката Света Богородица", за да накара съвременниците си да осъзнаят стойността на готическата архитектура