Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Легенда ли е историята с ябълката и Нютон?

ВЕЛИКИТЕ УМОВЕ НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА

Легенда ли е историята с ябълката и Нютон?

Ученият бил окултист и сексуален аскет

Мислителят и ябълката...

Още от ученическата скамейка знаем, че едно от най-големите постижения на човешкия ум - Закона за всемирното привличане на Нютон, дължим на факта, че върху главата му паднала... ябълка?.. Истина, или не, прочутото дърво на което се приписва историческата роля, от 400 години расте в двора на имението на учения и ежегодно е посещавано от милиони туристи от цял свят. Малцина знаят, обаче, че Нютон бил доста странна личност, в чийто живот окултизмът играел огромна роля. Някои подозират, че историята с ябълката е чиста мистификация, но това ни най-малко не може да засенчи постиженията на Исак Нютон, които го поставят сред най-великите умове на цивилизацията.

Исак Нютон /Айзък Нютън/ е английски физик, математик, астроном, философ, алхимик и богослов. Енциклопедична личност, която извършва истинска революция в науката на XVII и XVIII век. Неговите закони - Законът за всемирното привличане и Законът за движение, полагат основите на класическата механика. Нютон работи върху природата на светлината, скоростта на звука, произхода на звездите, хронологията на Библията, природата на Светата Троица и пр. Именно той конструира първия телескоп и развива своя теория за цветовете, едновременно с Лайбниц поставя основите на математическия анализ.

Реплика на телескопа на Нютон

Повечето от откритията си Нютон прави в период от... две години - между 1665-а и 1667-а година. През това време в Англия бушува чумна епидемия, която взима много жертви. Университетът "Кеймбридж" преустановява работа. Нютон работи в дома си - в имението Вулсторп Манор (Woolsthorpe Manor) в Линколншир. Там расте и прочутото ябълково дърво.

Прочутото ябълково дърво е заградено заради туристите

Според легендата за ябълката, младият Исак Нютон се разхождал в градината, размишлявайки върху природата на физическите явления, когато върху главата му паднал легендарният плод. Благодарение на това той получил озарението за общия закон, на който се подчиняват небесните тела и предметите на земята. Така, според легендата, възниква идеята за Закона за всемирното привличане.

Исак Нютон

Един от биографите на учения - Уилям Стекли, обаче, има друга версия на историята - че никаква ябълка не е падала на главата на Нютон, а просто когато една ябълка паднала в тревата под погледа му, той обърнал вимание на този факт с особен интерес. "Очевидно, казал си Нютон, има сила, която действа на ябълката да падне на земята?.." Излиза, че легендата за ябълката е чиста проба историческо заблуждение, поддържано с векове, с неясна цел.

Имението на Нютон

Нютон умира през март 1726 г. Близо 3 века оттогава, ябълковото дърво в имението му продължава да ражда плодове и да поддържа мистификацията за легендарната ябълка.

Ученият бил много религиозен, но не станал свещеник. В личния си живот обаче става повече от монах - доброволно си налага пълен сексуален глад - води аскетичен начин на живот. Говори се, че може би остава девствен до края на живота си.

Гробът на Нютон в Уестминстърското абатство

Роден е 3 месеца след смъртта на баща си. Има нерадостно детство - расте с пастрок, когото не обича. Вторият мъж на майка му е свещеник, но Нютон не го възприема като свят човек и дори веднъж признава като свой грях мисълта, че е искал да го убие. Така или иначе, доведеният баща е възрастен селски свещеник и умира двайсетина години преди Нютон да стане научна знаменитост и преподавател в университетите "Кеймбридж" и "Оксфорд". На два пъти Исак Нютон е бил член на Парламента, избран е за председател на Британското Кралско научно дружество. Назначават го за управител на Кралския монетен двор, и като такъв той има огромни заслуги по разкриването на злоупотреба с фалшиви монети, пуснати в обръщение. Доказва пред съда вината на фалшификаторите, те са осъдени. За заслугите си, през 1705 г. е награден с благородническа титла от кралица Анна.

Паметникът на Нютон в Музея по естествена история в университета "Оксфорд"

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

1/1

Мислителят и ябълката...

Исак Нютон

Паметникът на Нютон в Музея по естествена история в университета "Оксфорд"

Гробът на Нютон в Уестминстърското абатство

Прочутото ябълково дърво е заградено заради туристите

Реплика на телескопа на Нютон

Имението на Нютон

Календар

Препоръчваме ви

Как и защо една коледна реклама разгневи хиляди хора

Размисъл върху изкуството на контекста, смисъла и целите на рекламното послание

Малчуганите от Център от семеен тип "Вълшебство" получиха куп подаръци за Коледа

Иросологът Тера Сулева отдели таксите за 1 месец от своя кабинет, за да дари радост на лишените от родителски грижи деца

Елхи на Таланта на Деси Тенекеджиева превърна София в Коледна приказка

Благотворителната коледна кампания на Фондация "Стоян Камбарев" подкрепя таланта, природата и краси града

Манастирът в Поморие с чудотворната икона на Св. Георги се нуждае от спешна помощ

Ремонтът тръгнал по европроект за частична реконструкция, но 170-годишната сграда се оказала в окаяно състояние

85 години от откриването на Паметника на Свободата на Шипка

"Бог и България е една плът!", казва в речта си на откриването на паметника военният министър Пенчо Златев

Томичовият псалтир се връща за 3 месеца в родината

От 1902 г. той се съхранява в Московския исторически музей