Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Легенда ли е историята с ябълката и Нютон?

ВЕЛИКИТЕ УМОВЕ НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА

Легенда ли е историята с ябълката и Нютон?

Ученият бил окултист и сексуален аскет

Мислителят и ябълката...

Още от ученическата скамейка знаем, че едно от най-големите постижения на човешкия ум - Закона за всемирното привличане на Нютон, дължим на факта, че върху главата му паднала... ябълка?.. Истина, или не, прочутото дърво на което се приписва историческата роля, от 400 години расте в двора на имението на учения и ежегодно е посещавано от милиони туристи от цял свят. Малцина знаят, обаче, че Нютон бил доста странна личност, в чийто живот окултизмът играел огромна роля. Някои подозират, че историята с ябълката е чиста мистификация, но това ни най-малко не може да засенчи постиженията на Исак Нютон, които го поставят сред най-великите умове на цивилизацията.

Исак Нютон /Айзък Нютън/ е английски физик, математик, астроном, философ, алхимик и богослов. Енциклопедична личност, която извършва истинска революция в науката на XVII и XVIII век. Неговите закони - Законът за всемирното привличане и Законът за движение, полагат основите на класическата механика. Нютон работи върху природата на светлината, скоростта на звука, произхода на звездите, хронологията на Библията, природата на Светата Троица и пр. Именно той конструира първия телескоп и развива своя теория за цветовете, едновременно с Лайбниц поставя основите на математическия анализ.

Реплика на телескопа на Нютон

Повечето от откритията си Нютон прави в период от... две години - между 1665-а и 1667-а година. През това време в Англия бушува чумна епидемия, която взима много жертви. Университетът "Кеймбридж" преустановява работа. Нютон работи в дома си - в имението Вулсторп Манор (Woolsthorpe Manor) в Линколншир. Там расте и прочутото ябълково дърво.

Прочутото ябълково дърво е заградено заради туристите

Според легендата за ябълката, младият Исак Нютон се разхождал в градината, размишлявайки върху природата на физическите явления, когато върху главата му паднал легендарният плод. Благодарение на това той получил озарението за общия закон, на който се подчиняват небесните тела и предметите на земята. Така, според легендата, възниква идеята за Закона за всемирното привличане.

Исак Нютон

Един от биографите на учения - Уилям Стекли, обаче, има друга версия на историята - че никаква ябълка не е падала на главата на Нютон, а просто когато една ябълка паднала в тревата под погледа му, той обърнал вимание на този факт с особен интерес. "Очевидно, казал си Нютон, има сила, която действа на ябълката да падне на земята?.." Излиза, че легендата за ябълката е чиста проба историческо заблуждение, поддържано с векове, с неясна цел.

Имението на Нютон

Нютон умира през март 1726 г. Близо 3 века оттогава, ябълковото дърво в имението му продължава да ражда плодове и да поддържа мистификацията за легендарната ябълка.

Ученият бил много религиозен, но не станал свещеник. В личния си живот обаче става повече от монах - доброволно си налага пълен сексуален глад - води аскетичен начин на живот. Говори се, че може би остава девствен до края на живота си.

Гробът на Нютон в Уестминстърското абатство

Роден е 3 месеца след смъртта на баща си. Има нерадостно детство - расте с пастрок, когото не обича. Вторият мъж на майка му е свещеник, но Нютон не го възприема като свят човек и дори веднъж признава като свой грях мисълта, че е искал да го убие. Така или иначе, доведеният баща е възрастен селски свещеник и умира двайсетина години преди Нютон да стане научна знаменитост и преподавател в университетите "Кеймбридж" и "Оксфорд". На два пъти Исак Нютон е бил член на Парламента, избран е за председател на Британското Кралско научно дружество. Назначават го за управител на Кралския монетен двор, и като такъв той има огромни заслуги по разкриването на злоупотреба с фалшиви монети, пуснати в обръщение. Доказва пред съда вината на фалшификаторите, те са осъдени. За заслугите си, през 1705 г. е награден с благородническа титла от кралица Анна.

Паметникът на Нютон в Музея по естествена история в университета "Оксфорд"

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Инициативата "Отворени гардероби" събира средства за Здравния фонд на артистите в България

Събитието ще се проведе на 10 март като част от Софийския театрален салон

Най-известният украински скулптор Михаил Рева превръща отломки от войната в изкуство

В колекцията се откроява "Паметта на разпнатия" - кръст, съставен от гвоздеи, намерени в църкви, разрушени от руските нападения

Британският музей е обект на кампания за връщане на статуя от Великденския остров

Музеят притежава две статуи моаи, които са взети от чилийската територия Рапа Нуи или Великденския остров през 1868 г.

Познаваш ли ГЕРОИТЕ на 2023 г.?

Всеки може да номинира доброволец или журналист за Годишните награди за доброволчество на TimeHeroes

Два британски музея връщат временно златни и сребърни артефакти на Гана

Ценните предмети са били откраднати от британските военни по време на англо-ашантските войни през 1873-1874 г. и 1895-1896 г.

Изложба в Лондон пресъздава страданията на израелските заложници в Газа

Инсталацията "Глас от тунелите" е разположена в изоставена сграда в Източен Лондон и се основава на описанията на някои от освободените заложници