Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Древният жесток обичай на кастрацията

ДРЕВНИ ОБИЧАИ

Древният жесток обичай на кастрацията

В Китай родители доброволно отдавали децата си за евнуси, за да им осигурят "добър живот"?

"Любимката на eмира" (1879) на френския художник Жан-Жозеф Бенжамен-Констан - ориенталска фантазия с маслени бои върху платно, изобразяваща две наложници в харем и евнух пред средиземноморски пейзаж. Илюстрация: Shutterstock

Обичаят на кастрацията е неразбираем в днешно време и изглежда не само анахронизъм, но главно - твърде жестоко посегателство върху мъжкото достойнство. Според историците този обичай е съществувал в Древна Персия още от незапомнени времена, когато там първо са започнали да кастрират военнопленниците.

Изображение на персийския цар Кир II

Според историческите хроники на Ксенофонт, цар Кир II първи забелязал, че кастрираните мъже губят интерес към женския пол, и по тази причина могат да бъдат използвани като охрана на харемите. Целта на този акт била една - запазване на чистота на родословието.

Момчетата и мъжете били кастрирани по различни способи. При малките отрязвали члена, но оставяли тестисите, а при големите... махали всичко. През XIX век англичанинът Картер Стент подробно описал процедурата по кастрацията така:

"Бинтоват долната част на корема и горната част на бедрата, с цел да спрат обилното кръвотечение. После три пъти промиват мястото с гореща преварена вода и отрязват члена с неголям крив нож, подобен на сърп. Раната превързват с хартия, намокрена в хладка вода, след което я бинтоват.

Още

Режат телата на танзанийски деца албиноси, за да варят отвари за късмет

След процедурата, двама души подкрепят пациента и го заставят да ходи из стаята 2-3 часа - едва след това му разрешават да легне. На кастрирания забраняват да пие течности в продължение на три денонощия. Превръзката се сваля на четвъртия ден. Страдалецът най-накрая може да се облекчи. Ако това се случи, значи е вън от опасност, ако не - значи е обречен на мъчителна смърт, нищо не може да го спаси!.."

Китайски евнуси

Както и предполагал цар Кир II, кастрираните ставали тихи и боязливи слуги, но не губели работоспособност. Евнусите рядко бягали от господарите си - чувствали се по-защитени при тях. Защото в обществото често им се подигравали. Нараненото честолюбие ги правело враждебни към околните и верни като кучета на господарите им.

Още

"Белите вдовици" - историята на една жестока традиция

Може да изглежда странно, но много мъже ставали евнуси съвсем доброволно. Това било особено характерно за древен Китай. Там дори някои родители на момчета смятали, че по този начин осигуряват бъдеще на децата си, тъй като ще могат да станат прислуга в императорския двор и по този начин да "устроят" живота си.

Разбира се, тази илюзия се превръщала в реалност, само в живота на малцина късметлии. Един от тях бил кастратът Тайцзиян, който разработил система за напояване на земята и станал много известен. Друг кастрат - Лю Чин станал "сив кардинал" в двора на младия император Ви-Цу /1505 -1510 г./и буквално колел и бесел по време на неговото управление.

"Басейн в харема", худ. Жан Леон Жером

Някои евнуси успявали да стигнат до високи военни чинове, или до привилегирловани постове в държавното управление. Това донякъде ласкаело честолюбието им, но пониженото им самочувствие от това, че ги смятат за "втора ръка" мъже, ги правело много жестоки.

Древно изображение "Евнуси в Забранения град"

Евнухът Гао Лиши, служил при император Сюан Цзун, се издигнал до негов личен телохранител и съветник по безопасността на държавата. Висок пост, който използвал, за да се саморазправи с... будистки монаси. Гао Лиши заповядал да им отрежат гениталиите, а после да ги... сварят. Той повторил това ужасно деяние с жени, на които по негова заповед отрязали гърдите, сварили ги и ги дали на монасите, да ги изядат.

Евнух в картина на Фабио Фаби

Жестокостта на евнусите бележи своя направо изродски връх, в деянията на личен слуга на император Ван Фейен, който създал "Дворец на чудовищата", в който събрал недъгави жени - джуджета, с гърбици, без един крак, или една ръка. Изглежда това удовлетворявало егото му - да се почувства на фона на тези нещастни жени, ... нормален.

Още

Вълче погребение от времето на ацтеките в центъра на Мексико сити

Антихуманният обичай на кастрацията е съществувал дълго време в древните цивилизации, така че се е превърнал в културологичен проблем на цивилизацията. По мнението на историци, той е израз на изродена форма на тоталитаризъм, който целял пълно подчинение на хората от близкото обкръжение на древните владетели.

И ако в това все пак съзираме логика, която да оправдава акта на кастрацията, то необясним остава фактът, че много родители доброволно са отдавали децата си за кастриране, с мисълта, че така им осигуряват "обезпечено бъдеще" и "добър живот"?

Еми МАРИЯНСКА

1/1

"Любимката на eмира" (1879) на френския художник Жан-Жозеф Бенжамен-Констан - ориенталска фантазия с маслени бои върху платно, изобразяваща две наложници в харем и евнух пред средиземноморски пейзаж. Илюстрация: Shutterstock

Китайски евнуси

Древно изображение "Евнуси в Забранения град"

"Басейн в харема", худ. Жан Леон Жером

Изображение на персийския цар Кир II

Евнух в картина на Фабио Фаби

Календар

Препоръчваме ви

Древногръцки печат на 3500 години променя историята на изкуството

"Ахатът с битката от Пилос" е обявен за едно от най-забележителните произведения на праисторическото гръцко изкуство

Най-знаменателните събития в историята на 8 ноември

Случайно или не, са се случили в Деня на Архангел Михаил?

Пърформанс артист позира гол пред шедьоври

Адриан Пино Оливера старателно крие пениса между бедрата си по време на пърформансите си, защото женското начало било по-висше от мъжкото

Еленската "Даскалоливница" - училище за будители

Знаете ли, че от Търново и цяла България са ходели да учат в малкото балканско градче?

Иранските бурки - културен феномен за женска идентичност и себеизразяване

Според етнографите, те не са толкова религиозен акт, колкото артистично спазване на традицията

Св. Димитър и православното изкуство

Още текат спорове за произхода и житието на светеца