Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Древният жесток обичай на кастрацията

ДРЕВНИ ОБИЧАИ

Древният жесток обичай на кастрацията

В Китай родители доброволно отдавали децата си за евнуси, за да им осигурят "добър живот"?

"Любимката на eмира" (1879) на френския художник Жан-Жозеф Бенжамен-Констан - ориенталска фантазия с маслени бои върху платно, изобразяваща две наложници в харем и евнух пред средиземноморски пейзаж. Илюстрация: Shutterstock

Обичаят на кастрацията е неразбираем в днешно време и изглежда не само анахронизъм, но главно - твърде жестоко посегателство върху мъжкото достойнство. Според историците този обичай е съществувал в Древна Персия още от незапомнени времена, когато там първо са започнали да кастрират военнопленниците.

Изображение на персийския цар Кир II

Според историческите хроники на Ксенофонт, цар Кир II първи забелязал, че кастрираните мъже губят интерес към женския пол, и по тази причина могат да бъдат използвани като охрана на харемите. Целта на този акт била една - запазване на чистота на родословието.

Момчетата и мъжете били кастрирани по различни способи. При малките отрязвали члена, но оставяли тестисите, а при големите... махали всичко. През XIX век англичанинът Картер Стент подробно описал процедурата по кастрацията така:

"Бинтоват долната част на корема и горната част на бедрата, с цел да спрат обилното кръвотечение. После три пъти промиват мястото с гореща преварена вода и отрязват члена с неголям крив нож, подобен на сърп. Раната превързват с хартия, намокрена в хладка вода, след което я бинтоват.

Още

Режат телата на танзанийски деца албиноси, за да варят отвари за късмет

Режат телата на танзанийски деца албиноси, за да варят отвари за късмет

След процедурата, двама души подкрепят пациента и го заставят да ходи из стаята 2-3 часа - едва след това му разрешават да легне. На кастрирания забраняват да пие течности в продължение на три денонощия. Превръзката се сваля на четвъртия ден. Страдалецът най-накрая може да се облекчи. Ако това се случи, значи е вън от опасност, ако не - значи е обречен на мъчителна смърт, нищо не може да го спаси!.."

Китайски евнуси

Както и предполагал цар Кир II, кастрираните ставали тихи и боязливи слуги, но не губели работоспособност. Евнусите рядко бягали от господарите си - чувствали се по-защитени при тях. Защото в обществото често им се подигравали. Нараненото честолюбие ги правело враждебни към околните и верни като кучета на господарите им.

Още

"Белите вдовици" - историята на една жестока традиция

"Белите вдовици" - историята на една жестока традиция

Може да изглежда странно, но много мъже ставали евнуси съвсем доброволно. Това било особено характерно за древен Китай. Там дори някои родители на момчета смятали, че по този начин осигуряват бъдеще на децата си, тъй като ще могат да станат прислуга в императорския двор и по този начин да "устроят" живота си.

Разбира се, тази илюзия се превръщала в реалност, само в живота на малцина късметлии. Един от тях бил кастратът Тайцзиян, който разработил система за напояване на земята и станал много известен. Друг кастрат - Лю Чин станал "сив кардинал" в двора на младия император Ви-Цу /1505 -1510 г./и буквално колел и бесел по време на неговото управление.

"Басейн в харема", худ. Жан Леон Жером

Някои евнуси успявали да стигнат до високи военни чинове, или до привилегирловани постове в държавното управление. Това донякъде ласкаело честолюбието им, но пониженото им самочувствие от това, че ги смятат за "втора ръка" мъже, ги правело много жестоки.

Древно изображение "Евнуси в Забранения град"

Евнухът Гао Лиши, служил при император Сюан Цзун, се издигнал до негов личен телохранител и съветник по безопасността на държавата. Висок пост, който използвал, за да се саморазправи с... будистки монаси. Гао Лиши заповядал да им отрежат гениталиите, а после да ги... сварят. Той повторил това ужасно деяние с жени, на които по негова заповед отрязали гърдите, сварили ги и ги дали на монасите, да ги изядат.

Евнух в картина на Фабио Фаби

Жестокостта на евнусите бележи своя направо изродски връх, в деянията на личен слуга на император Ван Фейен, който създал "Дворец на чудовищата", в който събрал недъгави жени - джуджета, с гърбици, без един крак, или една ръка. Изглежда това удовлетворявало егото му - да се почувства на фона на тези нещастни жени, ... нормален.

Още

Вълче погребение от времето на ацтеките в центъра на Мексико сити

Вълче погребение от времето на ацтеките в центъра на Мексико сити

Антихуманният обичай на кастрацията е съществувал дълго време в древните цивилизации, така че се е превърнал в културологичен проблем на цивилизацията. По мнението на историци, той е израз на изродена форма на тоталитаризъм, който целял пълно подчинение на хората от близкото обкръжение на древните владетели.

И ако в това все пак съзираме логика, която да оправдава акта на кастрацията, то необясним остава фактът, че много родители доброволно са отдавали децата си за кастриране, с мисълта, че така им осигуряват "обезпечено бъдеще" и "добър живот"?

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Ще се срещнем отново" e посланието на огромна коледна картичка на плаж в Австралия

Текстът в пясъка препраща и към известната песен от 1939 на Вира Лин, която възпява британската устойчивост по време на национална криза

Хорът на парижката катедрала "Нотр Дам" ще изнесе концерт в обгорелия храм за Коледа

Завръщането в "Нотр Дам" е символично, след като храмът беше повреден силно от пожара през пролетта на 2019 г.

Изложба в дома на Фрида Кало почита творците, чийто живот е отнет от пандемии

Експозицията за Деня на мъртвите в Синята къща е подредена с участието на Жан Пол Готие и се нарича "Възстановена маса: Памет и повторни срещи"

Звездата от "Доза Щастие" даде старт на кампания "От другата страна"

Чрез видео истории, режисирани от Яна Титова, се търси по-отговорно социално поведение и един по-открит и искрен дебат по наболялата тема за зависимостите във всичките им форми

Паметник на Захарий Стоянов вече зае своето достойно място в Двора на кирилицата

Той е дар от родолюбивата българка Пека Ганчева, а негов автор е проф. Иван Славов

Строят храм на името на Свети Паисий Хилендарски в село Баничан

"Иконостасът ще бъде само с икони на български светители", казва отец Николай, чиято мисия е строителството на християнски храмове