Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Вижте топ 10 на най-вълнуващите арт инсталации в света за 2019 г.

ОГЪНЯТ НА ФАНТАЗИЯТА

Вижте топ 10 на най-вълнуващите арт инсталации в света за 2019 г.

Визуалните артисти Banksy, JR, Вахит Туна, Лоренцо Куин и DAKU са сред фаворитите

През 2019 година художници от цял свят създадоха забележителни арт инсталации.

Художници като Вахит Туна и Лоренцо Куин чрез своите художествени инсталации се обявиха за решаването на редица социални проблеми, други "изследваха" изменението на климата и насилието.

Познати имена като Banksy и JR отново предизвикаха сензация. Екипът на японското арт студиоLab също се представи подобаващо. В топ 10 присъстват творбите на  популярни съвременни артисти като Джени Холцер и Брус Мънро. Но наред с тези големи имена, постижения имат и автори като DAKU, индийски художник, който тепърва създава име на талантлив творец.

Вижте топ 10 арт инсталации на 2019 г. от цял ​​свят:

Banksy

Най-известният - и най-мистериозен - уличен артист направи неочакван проект - магазин за домашни потреби в Лондон, който посетителите могат да разгледат, но не и да влязат в него. Банкси използва витрината като шоу рум.

Инсталиране на светлина на череша от teamLab

Снимка: TeamLab

Екипът на технологично студиоLab е известен със своите невероятни инсталации, които изследват връзката между хората и света чрез изкуството. Една от най-ярките инсталации е Гората от резонансни лампи.

Интерактивната инсталация се състои от хиляди лампи от стъкло Мурано, които следят движенията на посетителите със светлината, която излъчват. Променяйки се през всеки сезон, пролетната инсталация отдаде почит на прочутите вишни в Япония.

Общественото изкуство на Джени Холцер

VIGIL от Джени Холцер

© 2019 Джени Холцер, член на Обществото за права на художниците (ARS), NY. Представена от Creative Time. (Снимка: Лорън Камарата)

Джени Холцер използва думите, за да изрази позицията си по важни въпроси. С VIGIL тя използва артистичността си, за да хвърли светлина върху проблемите с контрола върху притежаването на оръжие чрез текст, разположен по фасадата на Рокфелер център в Ню Йорк. Във временната инсталация се използват думи на оцелели от нападение с оръжие, както и на такива, които са загубили близки в такава ситуация.

Представена в Ню Йорк, VIGIL идва в момент, когато протестите от масовото насилие с оръжие в Съединените щати стават все по-големи.

"Джени Холцер е новатор в областта на общественото изкуство", казва изпълнителният директор на Creative Time Джъстин Лудвиг. "За мен е чест да работя с нея по този проект, засягайки един от най-належащите проблеми, които имаме днес като нация."

Поле на светлина в Сенсорио от Брус Mънрo

© 2019 Брус Мънро. Всички права запазени. (Снимка: Серина Мънро)

Известният британски художник Брус Мънро създава своите светещи пейзажи повече от 15 години. Със своето изкуство той има за цел да подчертае споделеното човешко преживяване чрез взаимосвързани светещи точки.

"Надявам се хората да се отпуснат и да се насладят на споделеното преживяване и да изпитат усещане за вътрешен мир и хармония. Бих насърчил хората да се вдъхновяват от природата, защото тя наистина знае всички отговори!"

Полето на светлината в Сенсорио стана толкова популярна инсталация, че ще остане пред зрителите до 30 юни 2020 г.

Изграждане на мостове от Лоренцо Куин

Снимка: Лоренцо Куин

Скулпторът Лоренцо Куин се завърна във Венеция със строителни мостове, изградени от човешки ръце. Шест чифта ръце се "протегнаха" през един от историческите канали на лагуната. Всяка двойка изразява своята подкрепа и единение.

Създадено за Венецианското биенале на изкуствата във Венеция през 2019 г., строителството на мостове от човешки ръце излъчва послание за емпатия и включване, което е твърде важно в нашите разделни времена.

"Всяка двойка ръце в скулптурата празнува една от шестте общочовешки ценности: приятелство, за да надграждаме заедно бъдещето; мъдрост за вземане на взаимноизгодни решения; помощ, за изграждане на трайни взаимоотношения; вяра, да се доверим на сърцата си; желание да упорстваш в стойностни начинания; и любовта, основната цел на всичко това ", споделя синът на големия актьор Антъни Куин.

Изкуството се бори за опазване на околната среда

Снимка: Pekka Niittyvirta и Timo Aho

В опит визуално да демонстрират ефекта от повишаващото се морско равнище, финландските художници Пека Ниитивирта и Тимо Ахо използват лъчи светлина, за да създадат линии.
Дуото използва Центъра за изкуства Taigh Chearsabhagh в Шотландия и маркира точки по пейзажа, където морските нива могат да се повишат в близко бъдеще. Резултатите са визуално зашеметяващи, но в същото време шокиращи.

Тъй като лазерите се движат между сградите, те ги съкращават почти наполовина. Мислейки за човешките действия, околната среда и изменението на климата, художниците успяват да демонстрират непосредствените последици от нашите действия.

"Ние вярваме, че темата, за която говорим, е едно от най-важните предизвикателства, пред които сме изправени", казват художниците в интервю. "Изкуството има потенциал да предаде научни данни, сложни идеи и концепции по мощен начин, по който думите или графиките не могат."

Пирамида в Лувъра от JR

Снимка: JR

Уличният художник JR непрекъснато твори  изключителни произведения. През 2019 г., за 30-годишнината на пирамидата в Лувъра, френският художник с помощта на 400 доброволци постави 2000 листа хартия, за да създаде илюзията, че Пирамидата се издига от скална кариера.

След като JR публикува снимката в своя Instagram, в района започват да се тълпят туристи и крехката хартия бързо се разкъсва на парчета. Докато някои са разстроени от кратката продължителност на инсталацията, за JR всичко това беше в името на идеята, която иска да изрази.

Всъщност отговорът на JR в Twitter казва всичко: "Изображенията, като живота, са ефимерни. Веднъж поставено, произведението на изкуството живее самостоятелно. Слънцето изсушава лепилото, а хората разкъсват на парчета крехката хартия. Процесът е свързан с участието на доброволци, посетители и "ловци" на сувенири"...

Вахит Туна - Художествена инсталация срещу феминизма

Photo: Yankose

Поставяйки 440 чифта черни обувки с високи токчета по фасадата на сграда, турският художник Вахит Туна изразява своето отношение към насилието срещу жени. Всеки чифт обувки представлява жена, убита от партньора си в Турция през 2018 г., което прави инсталацията вълнуващ и тъжен призив за борба с домашното насилие.

Инсталация от Миланска седмица на дизайна от Алекс Чинек

Снимка: Marc Wilmot

Британският художник Алекс Чинек отлепи слоеве от историята с инсталацията си в Италия по време на Седмицата на дизайна в Милано. Той нарече това най-амбициозния си проект досега.
Чинек "отлепи" фасадата на сграда в Милано и позволи на синя светлина да се прокрадва изпод зидарията.

Теория на времето от DAKU

През последните няколко години индийският художник DAKU си създаде име благодарение на своите поразителни инсталации, в които използва светлини и сенки. Като внимателно изучава пътя на слънцето, DAKU инсталира думи, които могат да бъдат гледани в тяхната цялост само в точно определен момент.

Текстът се движи през целия ден. "Времето е страхотен учител" и "Времето е илюзия" са само част от изреченията, които се изписват в творбата на DAKU.

 Валерия КАЛЧЕВА

Още

Неонови арт инсталации провокират мисли за бъдещето

Неонови арт инсталации провокират мисли за бъдещето

Още

Топ 10 на най-удивителните арт инсталации на 2018-та година

Топ 10 на най-удивителните арт инсталации на 2018-та година

Още

Магическите инсталации на Лола Гуерера

Магическите инсталации на Лола Гуерера

Още

Епични японски арт инсталации се променят при взаимодействие със зрителите

Епични японски арт инсталации се променят при взаимодействие със зрителите

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Долче и Габана" се обясняват в любов на италианската култура

Изложбата "От сърцето до ръцете: Долче и Габана" може да бъде разгледана от 7 април до 31 юли на няколко етажа в пищния "Палацо Реале"

Aniventure Comic Con тази година е на 6 и 7 юли

В София пристига и косплей победителката в световни конкурси - Bambi Lashes Design от Ирландия

Жанет Левордашка и нейното "Дихание в цвят"

Изложбата е от 5 до 19 март 2024 в СБХ - Шипка 6, зала 1В

Как да изразим себе си чрез модата? Полезни съвети

Въпросът не е толкова сложен, колкото изглежда...

Режисьорът Димитър Митовски - "реалността не е това, което беше" и "Пинк Флойд"

Изложбата може да се види от 18 януари 2024 до 11 февруари 2024 г. в ONE Gallery

Ив Тошайн представя нова самостоятелна изложба в "Залата с oръдията" в Перуджа, Италия

Експозицията се открива на 7 януари, 2024 и ще може да се види през целия месец, до 28 януари 2024 г. вкл.