Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Топ 10 на най-удивителните арт инсталации на 2018-та година

С МИЛОСТ КЪМ ПРИРОДАТА

Топ 10 на най-удивителните арт инсталации на 2018-та година

Връзката на човека с природата е основна тема

През 2018 г. станахме свидетели на еклектичен микс от инсталации. Връзката на човечеството с природата е основна тема през цялата година. Тези творби подтикват зрителите да опазват околната среда.

Много от най-добрите инсталации за годината се занимават с опазването на океана, включително "инверсната  зоологическа градина" на Джейсън де Кайрес Тейлър, керамичният коралов риф на Къртни Матисън и големият кит на StudioKCA.

Разгледайте тези грандиозни инсталации, най-доброто за 2018 г.:

Още

Шокиращите инсталации от нарязани книги на Сю Блекуел

Шокиращите инсталации от нарязани книги на Сю Блекуел

Британският скулптор Джейсън Де Кайрес Тейлър в своето творчество третира екологични проблеми. Той създава единични циментови фигури като стига до цял подводен музей. През 2018 г. Тейлър добавя нова творба към амбициозното си творчество - Colararium - потопена галерия за скулптури.

Подобно на всички творения на Тейлър, Colararium надхвърля ролята си на произведение на изкуството. Изработена от перфорирана нееластична стомана, тази колосална творба се удвоява като изкуствен риф, приканвайки морските същества да плуват около нея.

За съжаление, Colararium е бил унищожен от властите в Малдивите през септември. Те смятат инсталацията "обидна към исляма".

Confluence (Нашите променящи се морета) от Къртни Матисън

Художничката Къртни Матисън извайва керамични инсталации, които "пропагандират опазването на нашата синя планета". Като част от програмата "Арт в посолствата" Матисън е натоварен да създаде "Confluence" за посолството на Съединените щати в Джакарта, Индонезия.

Подобно на други произведения в поредицата Mattinson's Confluence, тази мащабна творба коментира крехкостта на кораловия риф. По-конкретно, Confluence (Нашите променящи се морета V) изобразява клъстъра от корали, анемони и морски гъби, които се впиват в скелети.

Матисън се надява да насърчи опазването на коралите и да подтикне хората да търсят решение на проблема. "Възможно е кораловите рифове да бъдат възстановени, ако се съберем и действаме достатъчно бързо, за да намалим опасностите за тях.", казва тя. "Може би, ако повече хора се влюбят в грандиозните рифове на Индонезия, ние ще действаме по-решително, за да ги запазим за бъдещите поколения".

Китът от Брюж

За тазгодишните триенале от Брюж, StudioKCA и Хавайският фонд за дивата природа си сътрудничат, за да създадат кита Брюж. Предназначен да "покаже обхвата и мащаба на проблема" с пластмасови отпадъци, монументалната инсталация е изработена от 5 тона отпадъци, изхвърлени от Тихия и от Атлантическия океан.

На височина четири етажа, китът се извисява над средновековните сгради, които пресичат канала на Брюж, което го прави идеален символ на мащабния проблем.

Китове, които се разбиват от водата, са първите "небостъргачи на морето" - каза художникът, - и като най-голямото бозайник във водата, се чувстваше като правилната форма, която нашето парче да вземе, за да покаже обхвата и мащаба на проблема. "

Трол Хънт от Томас Дамбо

Трол Хънт, инсталация, състояща се от шест трола, се появи в Мортън Арборетум в Илинойс през лятото. Създадени от Томас Дамбо, тези особени фигури са изработени от рециклирана дървесина. С тях той демонстрира способността си да прави "всичко, което можете да си представите от боклука".

Макар че са масивни по размер, Дамбо умело скрива троловете в арборетума.

Въпреки, че първоначално е планирано да бъде показвана през 2018 г., тази инсталация ще остане и през 2019 г.

GaiaMotherTree от Ернесто Нето

Концептуалният художник Ернесто Нето през 2018 г. си сътрудничи с Фондация "Бейлер", за да създаде GaiaMotherTree, плетена структура, която е разположена на централна гара. Тя приканва хората да влязат под нейния драпиран навес и да избягат от шума и суетата на гарата.

Вътре те усещат различни ухания на подправки, защото на "клоните" на дървото висят торби с подправки. Ароматът на куркума, карамфил, кимион и черен пипер се носи във въздуха, а зрителите са приканени да си поемат дълбоко въздух. "Идеята е да забавим времето, да имаме време да дишаме и да усетим живота вътре в нас", казва художникът.

Ерик Ригер, известен също като HOTTEA, създава сантиментално изкуство от прежда. Бившият художник на графити създаде колекция от живи влакнести инсталации. През 2018 г. той създава творчество, което спира посетителите на SCOPE Miami Beach - популярен панаир във Флорида - с ослепително съчетание на цветове.

Още

Момиче създава невероятни инсталации с книгите от библиотеката си

Момиче създава невероятни инсталации с книгите от библиотеката си

"Моята инсталация за SCOPE Miami 2018 беше вдъхновена от идеята да не приемаме нещата за даденост", заявява HOTTEA. "Нашето слънце, дъжд, вятър, растения, животни, хора, всичко може да изчезне за секунди и когато това стане, остава нашата памет за тях, че има нещо отвъд нашето съществуването тук на земята."

Изкуството на HYBYCOZO Представена от галерията Renwick във Вашингтон, тази уникална изложба показва работата на HYBYCOZO в нова светлина.

Независимо от контекста, HYBYCOZO се надява, че инсталациите предизвикват "любопитство към геометрията на формата" у всички зрители.

Atelier des Lumières за културни пространства Culturespaces използва уникална мултимедийна техника за създаване на дигитални изображения, които обогатяват емоциите и достигат до възможно най-широката аудитория.

Този модерен подход към изображението е движещата сила на австрийската художествена инсталация в Atelier des Lumières в Париж.

С помощта на 3000 движещи се изображения, създадени от 20 лазерни видеопроектора, тази инсталация подчертава работата на виенските художници Егон Шиле, Фриденсрайх Хундертвасер, и на Густав Климт.

Нарцисова градина от Яйой Кусама

Още

Флорални инсталации отвеждат зрителите във вълшебни светове

Флорални инсталации отвеждат зрителите във вълшебни светове

През 1966 г. Яйой Кусама дебютира със своята Нарцисова градина. Тя изобразява суетата и комерсиализацията на съвременното изкуство. През 2018 г. Кусама надгради своята Нарцисова градина като "напълни" изоставена американска военна база във Форт Тилден с 1500 огледални топки от неръждаема стомана.

Сферите трябва да привлекат вниманието на зрителите към околното пространство. Нарцисова градина бе поръчана за Rockaway, безплатен публичен фестивал на изкуствата, създаден в подкрепа на реконструкцията на района на полуостров Рокауей в Ню Йорк след урагана Санди през 2012 г.

Пътуване с очите на JR

През 2018 г. забележителните снимки на френския уличен художник JR бяха показани по станциите на метрото и жп гарите в Париж. Така изкуството насели едни от най-оживените места в града. JR постави монументални снимки на човешки очи в 11 станции на метрото.

След няколко седмици JR решава постепенно да замени съществуващите творби с нови портрети, направени от художника в самите станции.

Така JR творчески размива границата между субект и зрител.

Валерия КАЛЧЕВА

Още

Магическите инсталации на Лола Гуерера

Магическите инсталации на Лола Гуерера

Още

Епични японски арт инсталации се променят при взаимодействие със зрителите

Епични японски арт инсталации се променят при взаимодействие със зрителите

Още

Провокативните въжени инсталации на Жанина Мело Ландини

Провокативните въжени инсталации на Жанина Мело Ландини

Още

Ефимерните вдъхновяващи инсталации на Джеймс Брант

Ефимерните вдъхновяващи инсталации на Джеймс Брант

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Режисьорът Димитър Митовски - "реалността не е това, което беше" и "Пинк Флойд"

Изложбата може да се види от 18 януари 2024 до 11 февруари 2024 г. в ONE Gallery

Ив Тошайн представя нова самостоятелна изложба в "Залата с oръдията" в Перуджа, Италия

Експозицията се открива на 7 януари, 2024 и ще може да се види през целия месец, до 28 януари 2024 г. вкл.

Даниела Тодорова празнува с изложбата "Преплетено"

Може да се види от 13 декември до 13 януари 2024 г. в Галерия "Сердика"

Японски творци създават нов дигитален музей в Токио

Международният творчески колектив teamLab постави рекорд на Гинес, като събра над два милиона посетители през 2019 г. в своя Музей без граници на остров Одайба в Токийския залив

Първото българско триенале на мини текстил с чуждестранно участие се открива на 20 ноември

Изложбата ще бъде открита на 20 октомври в 18.30 ч. в галерия "София прес" и ще продължи до 11 декември 2023 г.

Утре се открива единственият фестивал за дизайн в България

С "Преглед на българския дизайн: Обект и взаимовръзки" на 2-ри ноември се открива шестото издание на МЕЛБА