Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Изложба в Париж ще покаже непреходната геометрична линия в дрехите на дизайнера Ив Сен Лоран

ПРЕОТКРИВАНЕ

Изложба в Париж ще покаже непреходната геометрична линия в дрехите на дизайнера Ив Сен Лоран

Изложбата се открива в музея "Ив Сен Лоран". Целта е да бъдат демонстрирани малко познати модели на дизайнера, каза пред АФП Елса Янсен, куратор на експозицията

Снимка: Getty Images

Изложба в Париж показва непреходната геометрична линия в дрехите на дизайнера Ив Сен Лоран, съобщи АФП, цитирана от БТА. 

Модерността в моделите на Сен Лоран се илюстрира благодарение на трапецовидните линии, цветните призми и оптическите игри, които са резултат от противопоставянето на бялото и черното.

Още

Как Ив Сен Лоран промени завинаги света на модата

Как Ив Сен Лоран промени завинаги света на модата

Изложбата се открива в музея "Ив Сен Лоран". Целта е да бъдат демонстрирани малко познати модели на дизайнера, каза пред АФП Елса Янсен, куратор на експозицията.

Тя е част от поредицата чествания, които отбелязаха 60 години от създаването на модната къща през 2022 г. Дрехи на Ив Сен Лоран са част от колекциите на шест парижки музея, сред които са Лувъра, "Помпиду" и "Орсе".

Силуетите, показани в изложбата, са сред декора на германската скулпторка Клаудия Визер. Нейните керамични пана, огледала и фигури резонират с чистите форми на дрехите, шапките и обувките.

Преоткриваме гения на Сен Лоран и чистите форми в неговото творчество. Каним съвременните артисти да покажат своята гледна точка към неговите модели, подчертава Елса Янсен.

Още

Тоалети на Ив Сен Лоран влизат в колекциите на шест парижки музея (видео)

Тоалети на Ив Сен Лоран влизат в колекциите на шест парижки музея (видео)

Работата върху геометричните форми започва от 50-те години, когато Ив Сен Лоран е творчески директор в "Кристиан Диор". Тогава той създава силуета трапец, който влиза в историята на модата. Търсенето на линия и вертикална ориентация води до официалния гащеризон през 1968 г. Гащеризонът-костюм се открива в различни вариации в множество по-късни колекции.

Ив Сен Лоран употребява цветовете по радикален начин. От 60-те години дизайнерът прави съчетания, които са почти "неестествени" за висшата мода, подчертава Серена Бюкало-Мюсли, която завежда колекциите в музея "Ив Сен Лоран". Той показва електриковосиньо, червено, доближаващо се до фуксия, жълти елементи върху черно сако.

През 1965 г. Ив Сен Лоран създава бяло палто с черни линии, част от колекцията "Мондриан". Този модел е "извън времето", казва Елса Янсен. "Единственият белег на епохата, в която е създаден моделът, е фактът, че е изработен от естествена кожа."

Още

Сако на Ив Сен Лоран отива на търг

Сако на Ив Сен Лоран отива на търг

Още

"Ив Сен Лоран" пусна нови бижута с формата на пенис

"Ив Сен Лоран" пусна нови бижута с формата на пенис

Още

В Маракеш отварят музей на Ив Сен Лоран

В Маракеш отварят музей на Ив Сен Лоран

Още

Два музея ”Ив Сен Лоран” ще бъдат открити в Париж и Маракеш

Два музея ”Ив Сен Лоран” ще бъдат открити в Париж и Маракеш

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Огромна лендарт рисунка се появи на брега на село Дуранкулак

Автор на чудната картина е Вивия Ники, която след двете си представяния на пътуващата изложба "Сърцето на Природата", сътворява тази картина в огромен размер

Изложба на швейцарския творец Ролф Закс в Хамбург акцентира върху светлината

"Изпитвам голяма любов към предметите - тези, които помним от детството си, без определен дизайн, но пък са с предназначение", каза 67-годишният художник

"Нотр Дам" избра обзавеждането, с което ще отвори отново врати през 2024 г.

"Триизмерните модели на бъдещото оборудване показват единство на формите - геометрични, стабилни и масивни, "не минималистични", каза архиепископът на Париж Лоран Улрих

Звездата на европейската дизайн сцена Марта Серда гостува в София

В последните дни от юни се зареждаме с допълнителна доза вдъхновение за лятото с едно от бележитите имена на европейската дизайн сцена – Марта Серда. Графичната дизайнерка гостува в София за 21-то издание на утвърдената поредица МЕЛБА СРЕЩИ

Японският илюстратор Хиро Камигаки представя "Лабиринтът на София" в Квадрат 500

Официалното откриване на експозицията е на 22 юни и може да бъде видяна до 20 юли

Визуалните есета на Йожеф Ташнади: Апории

Изложбата е от 4 май до 25 юни 2023 в САМСИ