Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Художничката Цвета Явашева представя "Текстилни структури"

НОВИ ВИЗИИ

Художничката Цвета Явашева представя "Текстилни структури"

Изложбата може да се види от 6 до 10 декември 2021 г. в Галерия-книжарница "София Прес"

Автор: Цвета Явашева (Източник: Галерия-книжарница "София Прес")

Цвета Явашева представя "Текстилни структури" в Галерия-книжарница "София Прес".

Изложбата може да се види от 6 до 10 декември 2021 г.

За изложбата:

Още

Сюрреализъм от текстил и природа

Сюрреализъм от текстил и природа

Изложбата представя творби на Цвета Явашева от периода на последните две десетилетия. Тя проследява нейното развитие от стенния килим до съвременните й разработки, насочени към тъкачната и плетачна практика. Работите, създадени по-рано, показват експериментите й в областта на ръчната хартия чрез заливане на тъкани от хартиен канап, изобразяващи основни тъкачни сплитки.

Автор: Цвета Явашева (Източник: Галерия-книжарница "София Прес")

В тях се смесват технологията за направа на ръчна хартия с тъкачната техника. По-късните произведения показват смесването отново на тъкачния процес с ръчна хартия, но чрез заливане с латекс и участие както на плетачните техники, така и на техниката пачуърк.

Подобно на предходната изложба "Автопортрет" и тази показва търсенията на художничката в сферата на експерименталния текстил. Но докато в предишната се акцентираше на художествения образ, съвместно с тъкачната технология, тук насоката е изцяло към текстилната структура.

Чрез тези експериментални творби авторката заявява своите търсения в областта на съвременното текстилно изкуство, където традиционните техники посредством нестандартните за текстила материали придобиват нова визия. Разнообразието на текстилните техники, успоредно със съвременните материали и дигиталните технологии, са един отворен процес за всеки автор в търсенето на иновации в нишковото изкуство.

За авторката:

Цвета Стефанова Явашева - Иванова е родена в София.
Завършва средното си образование в ССХУ за Приложни Изкуства, София, специалност "Текстил" (1985).
Между 1986 - 1991 получава висшето си образование във ВИИИ " Николай Павлович", специалност "Текстил, облекло и принадлежности на облеклото" (в курса на проф. Васил Овчаров).

През 2017 защитава докторска степен в НХА на тема "Текстилните материали и тяхната роля за създаването на съвременно текстилно изкуство (1990-2010)".
През 2009, след обявен конкурс става преподавател в НХА по дисциплината - "Текстилни техники и технологии" в катедра "Текстил", където преподава и до момента.

Цвета Явашева е художник, който работи в областта на текстила.

В периода между 2020 и 1993 година участва в множество групови изложби у нас и в чужбина. Творбите й са изложени на третото издание на Международно триенале за текстилното изкуство, Турне, Белгия (1993), в Есенния салон в Париж, Франция (1993), на VIII Международно триенале на текстилното изкуство, Лодз, Полша (1995) и на Национална ретроспективна изложба "Изкуството на текстила в България ", СБХ, София (2001). Участва в съвместни изложби като "Текстилни метаморфози" на Националната Художествена Академия, София и Китайската Художествена Академия, Ханджоу, в СГХГ, София (2010) и "Културни следи на китайското и българското нишково изкуство" в Ханджоу, Китай (2017).

Още

Южнокорейски художник пресъздава текстилни "домове-куфари"

Южнокорейски художник пресъздава текстилни "домове-куфари"

Също и в други съвместни изложби в чужбина като "Традиция - Новаторство - Индивидуалност" на преподаватели и студенти от специалност "Текстил - изкуство и дизайн", организирана от НХА в Български културен институт - Варшава, Полша (2018) и българо-унгарска изложба в залите на Съюза на унгарските художници, Будапеща, Унгария (2020). Нейни творби участват в пътуващата изложба "Съвременни тенденции в текстилното изкуство" - в памет на М. Върбанов в Оряхово, Враца и Ботевград (2013), в изложба на преподавателите" по случай 120 години НХА, СБХ, София (2016) и изложба "Мини текстил" (с международно участие) в залата на София Прес, СБХ, София (2019).

През 2021г. представя самостоятелна изложба "Автопортрет" в изложбеното пространство на Culture Bench, София.

Тя е член на СБХ, секция "Текстил "(1997) и " Група 91 ".

Автор: Цвета Явашева (Източник: Галерия-книжарница "София Прес")

Съучредител е на фондация "Група 91" и ко-съставител на каталога "Изкуството на текстила в България" (заедно с Дима Недялкова-Каприева и Лилия Радичкова- Дочева) издаден през 2002 г.

Част от работите й са притежание на частни колекции в Норвегия, на Фондацията на Жорж Екли във Франция, в Германия, Италия и САЩ.
Работи в областта на стенния килим и ръчната хартия, където прилага традиционните тъкачни и други текстилни техники с нетрадиционни материали.
Изнася множество лекции и уъркшопи, свързани с традиционните техники в България и чужбина.

Още

Арт от текстилни отпадъци, в защита на океана

Арт от текстилни отпадъци, в защита на океана

Още

Художничка отдава почит на покойния си баща, като прави текстилни пънове от дрехите му

Художничка отдава почит на покойния си баща, като прави текстилни пънове от дрехите му

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Държавата трябва да отпуска ежегодно пари за участието ни на Венецианското биенале

Това коментира доц. Биляна Томова в анализа си, свързан с националното представяне на форума, представен днес в Двореца на Националната художествена галерия

Красота, целуната от вечността

Или какъв език говори изяществото

"В една лодка" от Изабел Немечек - всички заедно

Изложба-керамика от 5 декември до 23 декември 2022 в Галерия "Париж"

"Вятърът в крилата ми" от Ангелина Павлова

Изложбата е от 2 декември 2022 до 7 януари 2023, СБХ - Шипка 6, зала 1В

Голям музей-школа на Джакомети ще бъде създаден в Париж

В музея също така ще се помещават "изложби на модерно и съвременно изкуство, издържани в духа на Джакомети", както и "непрофесионална творческа школа

Рекорден брой участници на петия симпозиум за дизайн в София

Годишният МЕЛБА фестивал продължава до 13 ноември с пет изложби, дискусия и уъркшоп