Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Дизайнерските стенни часовници - арт или кич?

ЕКСПЕРИМЕНТАТОРИ

Дизайнерските стенни часовници - арт или кич?

Най-умопомрачителните модели на пазара

В своя "Трактат за пясъчния часовник" немският писател Ернст Юнгер говори за връзката "между колелото и времето". Зъбците на колелото задвижват други по-малки колелца , които предават това движение на стрелките на циферблата.

Така е "роден" механичният часовник. Той е усъвършенстван модел на древните воден и пясъчен часовници, след които е имало астрономически часовници, след тях т.нар. китайски часовници и прочее нови и все по-усъвършенствани "броячи" на времето.

Първи бележки за часовников механизъм откриваме в "Рай" на Данте. Първите стенни часовници са в Милано и Падуа. Първият джобен часовник датира от 1364 г. Авторът му е Петер Хенли. Първият часовник с махало се появява през 1657 г. Като повечето големи изобретения, и часовникът, отброяващ с точност секундите, е изобретен през Ренесанса.

През 1680 г. англичанинът Уилям Клемънт изобретява такъв регулатор, който да позволява деленето не само на секунди, но на части от секундата. Предишните тежести и махалото, са заменени със стоманени пружини. През 1759 г. е изработен първият точен хронометър от Джон Харисън, а през 1927 г. в лабораториите на Бел са изработени първите часовници с електрическо регулиране с кварц. След Втората световна война, през 1949 г. в САЩ е регистриран първият атомен часовник.

След като е усъвършенстван самият механизъм, идва времето на дизайнерите. Те са особено изобретателни при ръчните часовници, но при стенните въображението им направо не знае граници. В моделите за стенни часовници има дизайнерски трактовки, които претендират за изкуство. Разнообразието е толкова голямо, че човек се чуди на въображението, което ги е родило. Някои от тях наистина са арт, но други са си направо казано - откровен кич. Преценете сами:

Плейбой завинаги!

Бъди "Айнщайн" на своето време!

Под дървото...

Подходящ за спалнята на математик

Часовник "Кама сутра"

Постмодернизъм, "назаем" от Ренесанса

Часовник-тиган, подходящ за кухнята

Бъдете там, където времето е друго...

Еми МАРИЯНСКА 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Куклен сервиз на кралица Мери отива на търг

Миниатюрният порцеланов сервиз от кукления дом на кралица Мери Тек е изработен през 1920 година

Изабел Немечек и нейните приказни глинени герои

Галерия "Париж" представя изложба с керамични скулптури, която можем да видим и онлайн до 08 януари 2021 г.

Италианският артист Фабрицио Плеси с коледна инсталация на площад "Свети Марко"

Огромни екрани с цветни кадри са подредени един над друг, така че да оформят силуета на традиционна елха

Текстилът - авангарден и артистичен - в Квадрат 500

Национална галерия представя изложбата от 26 ноември 2020 - 7 февруари 2021 г.

Най-даровитият шапкар на света излага колекцията си в Санкт Петербург

Мащабната експозиция на прочутия дизайнер Филип Трийси е подарък за 10-тата годишнина на най-големия частен музей за съвременно изкуство в Русия "Ерарта"