Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Дизайнерските стенни часовници - арт или кич?

ЕКСПЕРИМЕНТАТОРИ

Дизайнерските стенни часовници - арт или кич?

Най-умопомрачителните модели на пазара

В своя "Трактат за пясъчния часовник" немският писател Ернст Юнгер говори за връзката "между колелото и времето". Зъбците на колелото задвижват други по-малки колелца , които предават това движение на стрелките на циферблата.

Така е "роден" механичният часовник. Той е усъвършенстван модел на древните воден и пясъчен часовници, след които е имало астрономически часовници, след тях т.нар. китайски часовници и прочее нови и все по-усъвършенствани "броячи" на времето.

Първи бележки за часовников механизъм откриваме в "Рай" на Данте. Първите стенни часовници са в Милано и Падуа. Първият джобен часовник датира от 1364 г. Авторът му е Петер Хенли. Първият часовник с махало се появява през 1657 г. Като повечето големи изобретения, и часовникът, отброяващ с точност секундите, е изобретен през Ренесанса.

През 1680 г. англичанинът Уилям Клемънт изобретява такъв регулатор, който да позволява деленето не само на секунди, но на части от секундата. Предишните тежести и махалото, са заменени със стоманени пружини. През 1759 г. е изработен първият точен хронометър от Джон Харисън, а през 1927 г. в лабораториите на Бел са изработени първите часовници с електрическо регулиране с кварц. След Втората световна война, през 1949 г. в САЩ е регистриран първият атомен часовник.

След като е усъвършенстван самият механизъм, идва времето на дизайнерите. Те са особено изобретателни при ръчните часовници, но при стенните въображението им направо не знае граници. В моделите за стенни часовници има дизайнерски трактовки, които претендират за изкуство. Разнообразието е толкова голямо, че човек се чуди на въображението, което ги е родило. Някои от тях наистина са арт, но други са си направо казано - откровен кич. Преценете сами:

Плейбой завинаги!

Бъди "Айнщайн" на своето време!

Под дървото...

Подходящ за спалнята на математик

Часовник "Кама сутра"

Постмодернизъм, "назаем" от Ренесанса

Часовник-тиган, подходящ за кухнята

Бъдете там, където времето е друго...

Еми МАРИЯНСКА 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Вятърът в крилата ми" от Ангелина Павлова

Изложбата е от 2 декември 2022 до 7 януари 2023, СБХ - Шипка 6, зала 1В

Голям музей-школа на Джакомети ще бъде създаден в Париж

В музея също така ще се помещават "изложби на модерно и съвременно изкуство, издържани в духа на Джакомети", както и "непрофесионална творческа школа

Рекорден брой участници на петия симпозиум за дизайн в София

Годишният МЕЛБА фестивал продължава до 13 ноември с пет изложби, дискусия и уъркшоп

Връчиха наградите на 10-то юбилейно издание на Триеналето на сценичния плакат

За пръв път носител на голямата награда е български автор - художничката Люба Томова

Изложба-преглед на актуалния български дизайн открива МЕЛБА фестивал 2022

Годишният фестивал за дизайн ще се проведе от 3 до 13 ноември в София

„Наследството на Хелмут Нютън“ във Виена

Нютън провокира и очарова и до днес, известен е преди всичко със снимките си на жени - могъщи, агресивни и със самочувствие, голи или облечени