Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Дизайнерските стенни часовници - арт или кич?

ЕКСПЕРИМЕНТАТОРИ

Дизайнерските стенни часовници - арт или кич?

Най-умопомрачителните модели на пазара

В своя "Трактат за пясъчния часовник" немският писател Ернст Юнгер говори за връзката "между колелото и времето". Зъбците на колелото задвижват други по-малки колелца , които предават това движение на стрелките на циферблата.

Така е "роден" механичният часовник. Той е усъвършенстван модел на древните воден и пясъчен часовници, след които е имало астрономически часовници, след тях т.нар. китайски часовници и прочее нови и все по-усъвършенствани "броячи" на времето.

Първи бележки за часовников механизъм откриваме в "Рай" на Данте. Първите стенни часовници са в Милано и Падуа. Първият джобен часовник датира от 1364 г. Авторът му е Петер Хенли. Първият часовник с махало се появява през 1657 г. Като повечето големи изобретения, и часовникът, отброяващ с точност секундите, е изобретен през Ренесанса.

През 1680 г. англичанинът Уилям Клемънт изобретява такъв регулатор, който да позволява деленето не само на секунди, но на части от секундата. Предишните тежести и махалото, са заменени със стоманени пружини. През 1759 г. е изработен първият точен хронометър от Джон Харисън, а през 1927 г. в лабораториите на Бел са изработени първите часовници с електрическо регулиране с кварц. След Втората световна война, през 1949 г. в САЩ е регистриран първият атомен часовник.

След като е усъвършенстван самият механизъм, идва времето на дизайнерите. Те са особено изобретателни при ръчните часовници, но при стенните въображението им направо не знае граници. В моделите за стенни часовници има дизайнерски трактовки, които претендират за изкуство. Разнообразието е толкова голямо, че човек се чуди на въображението, което ги е родило. Някои от тях наистина са арт, но други са си направо казано - откровен кич. Преценете сами:

Плейбой завинаги!

Бъди "Айнщайн" на своето време!

Под дървото...

Подходящ за спалнята на математик

Часовник "Кама сутра"

Постмодернизъм, "назаем" от Ренесанса

Часовник-тиган, подходящ за кухнята

Бъдете там, където времето е друго...

Еми МАРИЯНСКА 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Творчески колектив от Северна Ирландия спечели наградата "Търнър" за съвременно изкуство

Наградата "Търнър" е връчена на "Арей" за инсталация, която пресъздава атмосферата в традиционен ирландски бар, наричан шибин, където са се продавали нелицензирани алкохолни напитки в миналото

Кристалната Dolce Vita на Лукаш Ябурек

Всичките работи са обединени от едно единствено нещо - любовта към стъкларския занаят и уважение към традициите му

"Архитектура на звука" - скулптурата като музикален инструмент

Изложба на Мартиан Табаков в Plus 359 Gallery на 4 ноември 2021 г.

Изложба в Ню Йорк отбелязва 75-ата годишнина от рождението на Дейвид Боуи

Чрез мултимедия се прави опит да се възстанови живота на легендарния британски певец, композитор, инструменталисти, продуцент, художник и актьор

Магична стъклена маса обединява индивидуални емоции и универсални послания

Събитието е от 6 октомври до 7 ноември 2021 г. в Квадрат 500

86 изделия на Фаберже ще бъдат продадени в Лондон

Колекцията на британския бизнесмен Хари Улф, включваща от фигури на животни и рамки до керамични изделия и бижута, е оценена на 3-4,3 милиона щатски долара