Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Трифон Зарезан, когато сухиндолските "Тракия-Мерло" и "Гъмза" бяха "позлатени" в Ню Йорк и Любляна

БЪЛГАРСКИ ОБИЧАИ И ТРАДИЦИИ

Трифон Зарезан, когато сухиндолските "Тракия-Мерло" и "Гъмза" бяха "позлатени" в Ню Йорк и Любляна

Снимки на Иван Григоров от празника преди 40 години

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Не сменяйте празника заради някакъв си педалски свети валентин.Българските традиций са над всичко.

Купувахме ги ... за преливане на гробищата. Това, дето го лочеха на партийни банкети и го пращаха за дегустации за награди, то ... беше от друга партида.

в нашето село - на 40 км от Сухиндол, имаше изба с три огромни бъчви, които се зареждаха със сухиндолско червено вино - каберне и гъмза. Бедна ти е фантазията какво нещо беше това. Недей да злословиш.

Факт е, че не всеки можеше да си го купи. Защото 70% отиваше за износ на Запад и 25% за братския Съветски Съюз. Човекът не злослови, а ти говори с факти. Ама то тогава и кола не можеше да си купи. Дънки, кецове, видеоплейър, касетофон, лекарства, жилище в София или окръжен град и т.н. Та хората чакаха Трифон Зарезан, да се напият без партийният секретар да ги гледа накриво...

Тук некойси Mishkin пише за езически вакханалии. Абе Мискине, по-голям езически тъпизъм от днешните хелоуинови измишльотини няма. Толкова му е акъла, той от вина не разбира, сигурно пие още мляко и лимонада. Статията е само снимки, който скача срещу фотографа е простак.

Радвам се, че си прочел и помислил върху написаното. Това пак е нещо. Макар и в крайна сметка да си избрал най-слабата стратегия - да компрометираш опонент, който не познаваш, с обиди, квалификации и спекулации.

Да се отглеждат и ядат буболечки, насекоми.. скоро и европроекти за щастливи хлебарки ще има. Още лапайте сороската патка прости евроатлантически кратуни. Дано си платите за греховете!!

Имало едно време България!

Така беше, хората се веселяха. Кой не вярва, да почне да чете и да не се подиграва неподготвен. Много бързо се забравиха едни директиви на ЕС за лозарството, та новите комисари започнаха да заличават масивите с родни вина - гъмза, памид, димят, мискет. Не били годни за експорт, а българската трапеза ще зарибяват с вноса. Мерси, който иска бутикови вина да си ги внася и купува. И квоти, субсидии, био-измишльотини, бетер планова икономика и соц. мероприятия.

Най-важното е че на тези трапези нямаше боклуци. Сега няма отърване от бокулците.

Това ли ти се струва най-важното? Това ли слагаш на пиедестала на ценностите?

Момко, сбъркал си виното с вината на твоето неуко поколение. Къде ще видиш сега такова непринудено веселие, освен зомбирани флашинги на евроатлантически пидали.

Маш, да, непринудено, безумно, първично, глупаво веселие. Вино - има. Духовност - няма. Разум - няма. Едни тариатски карикатури и каламбури и празно веселие. Ако това ти е залипсвало - така да бъде.

Това, че ти си купуваш само боклуци, не значи, че няма хубави вина. Знам няколко изби които произвеждат изключителни вина, които може да се сравняват дори с италианските. Те естествено произвеждат в малки количества и ги няма в кауфланд, откъдето явно ти пазаруваш.

Който не е виждал езическа вакханалия от най-долнопробен вид - ето, сега видя. Виното, пукницата, земята обща, жените общи, безумни смехове и глуми. Общество от тарикати, мързеливци, пияници, похотливци и безумници. Ето в това превърнаха православния български народ, който беше морален, работлив, пословично известен със своето страннолюбие, със своята честност и със своята смелост и самоотверженост и в работата, и на бойното поле. Скъсването на връзката с Бога - това е голямата чаша отрова, която изпи българският народ, и на снимките се вижда една смела глътка именно от тази отрова. Подигравка със светия образ на Свети великомъченик Георги Победоносец и подигравка с паметта на Св. мъченик Трифон Апамейски, за чиито жития въпросните безумно нахилени персонажи и персонажки на снимките не са и чували. Съжалявам, че този генезис тогава е довел до този резултат сега. Трябва много, ама много да се стегнем и основното - да знаем от къде ни е дошло, вместо със сълзи и сополи да съжаляваме за тези отвратителни дни.

Така е от 33 години фалшива демокрация. Тотален геноцид над животворното българско православно население.

Мизерията на социализма и фалшивите фолклорни традиции!

Мдааа на снимките се виждат едни депресирани мизерстващи хора. Не като сега, ходиш по улиците и насрещата ти само проспериращи добре облечени хора със грейнали от щастие лица :D

14 ти е далече

Трифон зарезан е на 14 февруари

Добре, че избухна демокрацията и заличи и лозя и хора, та сега тъпака по-долу да хвали чилийските вина от Лидъл :)

Българските вина никога не са били хубави. В чужбина знаят за френски, италиянски, чилийски, австралийски, калифорнийски и тн, но българските просто никога не са съществували за тях. Това си е наш мит. А това, че са били "позлатени"... еми всяка една класация се плаща, ако не сте запознати.

Не знам ти с какво си запознат, но през 80-те години България е 4-я най-голям производител на вино в света (в абсолютни стойности, а не на глава на населението). А традициите са много по-стари. Предполагам не си запознат и с историята на института в Плевен и безбройните сортове селектирани там. Нито за диферсията с филоксерата в началото на 20-ти век. Както и с това, че доскорошна практика беше (а може и още да е) да се изнася българско вино наливно във франция и да се бутилира там като местно.

Само че, това беше при " лошия" комунизъм дето гласуваха американските марионетки от "народното събрание". Бог да ги убие до един, тези боклуци.

Календар