Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Станислав Лем: Потресен съм от Злото, което завладява света

СВЕТОВНИ ЛИТЕРАТУРНИ ЛЕГЕНДИ

Станислав Лем: Потресен съм от Злото, което завладява света

100 години от рождението на световноизвестния писател-фантаст

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Аз принадлежа към по-възрастното поколение; за нас хубавата научна фантастика беше и удоволствие, и средство за самовъзпитание, и отдушник сред всеобщата атмосфера на лицемерие. Станислав Лем си остана май единственият от класиците, когото можеш да четеш и препрочиташ десетилетия наред... А "Сумата от технологиите" предсказа повечето от тенденциите в съвременните технологии и рисковете от тяхното използване за политически цели (вкл. ужасите на задаващия се глобален цифров концлагер).

Ако погледне в какво се е превърнал света днес, ще се върти в гроба като пумпал.

Много хубава статия. Благодаря.

Защо се учудвата, г-н Лем? Само преди 45 години, в "Завръщане от звездите" Вие съвсем точно сте предсказали, че в следващите 100 години хората масово ще бъдат ваксинирани с каквото е решено, че трябва. А шепата минали метър ще живеят в свят, който не ги приема за нормални. И не само Вие сте пророк на трагичното бъдеще на човечеството. В "Гатака", например, е същото. И ни само там.

За Станислав Лем - с огромно уважение! --- За този, писал материала с граматически грешки - със съжаление.

За мен - най-великият писател-фантаст

Изключвате си интернета и другите съвременни придобивки, живеете си "аналогово" както Ви харесва, .... и "глобалния цифров концлагер" изчезва. Обаче май ни харесват и не ни е интересно без доста от съвременните подобрения. Е, разбира се, големите играчи по подразбиране ще ги използват тези придобивки недобросъвестно за повече власт и пари, какво да се прави - човешки егоизъм. Разбираемо е, еволюцията изисква време, много време.

"След тези откровения на писателя, човек се пита, какво ли би казал от гледна точка на медицинските и технологичните си познания, за пандемията Ковид, която ни сполетя?" "Истината е, че от най-стари времена злото е равномерно разпределено из цялата човешка история, само че съвременните технологии, които обикновено са изобретявани и откривани без лоши намерения от различни извънредно надарени люде, биват използвани много едностранчиво - за масовизиране на възможностите за неговото проявление и разпространение."

Като бива наложен на всички, няма как да изчезне от само себе си.

Благодаря за статията .

Израстнахме с неговите книги. Бяха събитие на времето, както братя Стругацки и т.н. Но Ст. Лем не трябва да се учудва , след като в последната книга на Новиоя Завет (Откровението на Йоан) е казано, че такива времена ще дойдат и те метафорично са наречени "края на времената" (т.е. днес) Казано с други думи, времето няма да свърши, но в момента съществу- ващата досега реалност (матрица) се разпада и е необходимо "ново начало", но въпросът е как да бъде то поставено и задействано!...

Ами истината е че по времето на ужасния тоталитаризъм този човек написа изключителни книги. Повечето са си философски работи маскирани под фантастични книги или футурология. Но след като демокрацията дойде Лем не написа ни една книга (аз поне не се сещам). Даже забрани на некви японци да публикуват някои от ранните му книги щото там се говорело за комунизъм - книгите действително беха от първите му, и много слаби, но нищо лошо в тях нямаше. Човека просто изкука на старини май. Но ще си остане велик писател - поне докато не измрем ние, отраслите с неговите книги.

Потресен трябва цял живот да си живял с розови очила и в един момент да си ги свалил...

..."...Не знаех, че по светът живеят толкова много дебили, докато не започнах да ползвам интернет..."... Станислав Лем

една наистина прекрасна статия за един прекрасен писател, голям ум и човек с главно "Ч"... Станислав Лем е гений. той би отрекъл това, но вече вече няма как... злото не завладява света, а е основната част от него. историята на човечеството е изтъкана основно от злото. дори малкото просветкания, като откривателствата в мрака на тази печална история са породени в повечето случаи от алчност, сребролюбие, мания за величие, предателство, егоизъм и слугуване на сатанински интереси... не трябва да се наричаме хомо сапиенс, а дяволско изчадие. "Индивидът може да има независими убеждения, но това е рядкост; всичко върви по-скоро в посока на унифицирането, особено сега, в епохата на масмедиите. Аз спрях да гледам телевизия, западна също - не става за гледане, белязана е от толкова генерален и толкова жесток упадък, а полска не гледам от 1990-а година, когато започнаха скандалите в Сейма и Сената. Чрез каналите на най-новите технологии хората се напомпват с най-отвратителни глупотевини." .

Той начерта картата на вселената! Благодаря!

Календар