Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Първомайски размисъл: Срамно ли е да си Герой на социалистическия труд в България?

ИСТИНСКИТЕ ГЕРОИ НА БЪЛГАРИЯ

Първомайски размисъл: Срамно ли е да си Герой на социалистическия труд в България?

Носители на званието бяха българи, които издигнаха родината си в много области на живота

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

и лентяи, това са истинските имена на тези “герои”. Аз си изхвърлих моите железа в боклукчийската кофа на самия 10.11.

ЕС промени ценностите. Сега се ценят педофилията и хомосексуализма.

слуцайно през демокрацията работех с двама герой на соц труда. Единия беше кофражист а, другия канали правеше. Това са хора с уникални способности в професията - много добри от всякъде - явно комунягите са умеели да подбират добрите професионалисти.Сега е точно обратното за съжаление.

Как си изхвърлил твоите железа в нещо, от което си изпълзял?

Когато количеството, а не качеството е водещо.. Произвеждахме продукти, които даже в СССР не искаха. Соца е по-тъмен период дори от турско, защото направи хората мързеливи и чакащи наготово да им се даде, докато се чудят как да откраднат нещо от завода.

Абе теб си те влече явно и не ЕС ти е виновно..

Абсолютен пасквил! А, "геройте" са едни употребени от тогавашния режим и повсеместна ангария хора. Направили били ... ама, никога не поддържали след това!

Е, затова пък днес имаме звание "Герой на многоапартаментния труд"!

SU-152

Не, не е комунистически празник. Да напомня за неграмотниците от служебния психодесен сектор на грантомотивираната пасмина................... Началото на този празник се корени в САЩ, в далечната 1886г. Било съботен ден.Хубаво слънчев време в големия американски град Чикаго. Хиляди работници,облечени празнично излизат на “Мичигън авеню” в Чикаго със семействата си .Това било знак, че демонстрацията ще бъде мирна. Били издигнати плакати за осемчасов работен ден. Мирният протестен поход бил спрян от полицейски отряди. На 3 май демонстрацията била повторена с исканията на работниците за по-добри условия на работа. В безконечните работнически редици рамо до рамо вървят членовете на американската Федерация на труда - негри, евреи, католици и протестанти - обикновени хора, всички обединени от исканията за по-добри условия за работа. Изведнъж сред множеството е възпламенена бомба от анархисти. Настъпва паника, а полицията стреля по работниците и удавя в кръв мирната демонстрация. Петдесет и двама от демонстрантите са ранени, а четирима са убити.

Пазарна икономика и свободни избори. Това са основните неща. Всичко друго е пълен идиотизъм. Води до производство на боклуци, дефицит на всичко, режим на тока и накрая- фалит. Работниците в Мерцедес не са герои на капиталистическия труд. Само че, заводите им работят, парите им са добри, пенсиите са добри и толкоз. Само соц. дебили не могат да проумеят тези елементарни неща

не я написахте истинската история за соц-а - за да може периодично да го възхвалявате, сравнявайки го с пост соц-а. Пословичното трудолюбие на българина е описано още от пътешественици през турското робство - не са го измислили другарите. Напротив - те го обезсмислиха и унищожиха. Както и много други духовни ценности - изконни за българите. Давали ордени на тъкачките, а вижте таблицата за паричните награди - 300 лв., а на дядото на свинетка бай тошо дал 20 000 лв., ей така, защото му е приятел.

Много тъпа статия, а автора й е пълен балък. Защо редакторите изобщо са одобрили подобна помия? Лъха яко на смърдящ на нафталин комунизъм. Пълен бълвоч! Да, срамно е да си такъв измислен "герой"!

SU-152

нека да довърша................. Това се използва от полицията, за да арестува водачите на работниците – Парсънс, Спайс, Фишер и Енгел. Те са обвинени , че са организирали атентат срещу представителите на властта, подложени са на жестоки репресии и накрая са осъдени на смърт, чрез обесване. Произнасяйки последната си дума, един от тях отправя предупреждение към американските индустриалци: “ Ако смятате, че с нашата смърт ще смажете работническото движение в Америка, в което милиони угнетени трудещи се , живеещи в нищета, виждат своето спасение, то тогава обесете ни. Но знайте, че вие ще смачкате само искрата, а навсякъде зад вас и пред вас ще се разгори буен пламък.Този пламък се заражда в недрата на масите и вие не сте в състояние да го загасите!” Чикагските събития на 1 май 1886 г. дълбоко отекват в сърцата на работниците от десетки страни по света, давайки повод за нови вълнения на трудещите се . В памет на тези събития, на 14 юни 1889 година. Учредителният конгрес на Втория комунистически интернационал начело с Фридрих Енгелс обявява Първи май за Международен ден на труда и работническата солидарност. В България за първи път международният празник на труда - 1 май се чества през 1893г. в индустриалните центрове Търново, Казанлък, Габрово и Пловдив.

Поколението 1980-1995 повтаряте едни и същи партенки, назубрени от блогове или неуспели родители. :) В много отношения беше обратното - произвеждахме машини, които не бяха върхово качество, но в СССР нямаха подобни и се търсеха, от металорежещи до електроника. Имаше и износ извън СИВ, макар и ограничен. А за какво количество говориш - нали уж имало дефицити? :) Именно соцът създаде инженерно-техническите методики, на които след 30 години необявена анархия и война, електропреносната ни мрежа, водоснабдяването, добива, селското стопанство и нефтохимията все още разчитат. Тогавашните специалисти бяха изключително добри и работливи, но за съжаление идеологията ги направи скромни. Така накрая избуяха и пробиха простите и наглите - вероятно същите, като твоите родители - и останалото е история.

А-леле Мале... Такова чудо с толкоз патос и в Работническо Дело не съм чел. Нищо против хорицата. Те са си вършили работата съвестно. Проблема е, че се използваха тези хора за да се покаже колко е добре да се живее в България, докато реално всички тънеха в яка мизерия. Без партийците естествено.

Срамно е за мързеливците, които демокрацията създаде и вече 30 години награждава. :)

Снимката с бай Тошо на пленума. Дежавю! Днес Бойко има много такива снимки! Нищо не се промени!!!!

Много лошо, да не кажа некадърно и тенденциозно, написан материал. Надявам се, че целта на авторката не е била да провокира носталгия към едно фалшиво време с фалшивите му герои.

Срамно ли е да си ДУПЕТАТ и ТИКВА?

Ала ГЕРБ. Днес и ГЕРБ показва колко добре се живее в България. Кога най-после ще разберете, че не е до партии или система а до самата народо-психология. Хората просто си го правят така без значение дали е демокрация или социализъм. Продължава да се краде!!!!

да напишете, че изнасяхме компютри за Япония

Прави впечатление, че най-силно мразят комунизма именно най-простите, необразованите и некадърните. Сигурно героите на труда - обикновени тъкачки и заварчици (а не високоинтелЕгентна буржоа) ги карат да се чувстват непотребни . Ми така си е, "бизнесът" днес реве да внася тъкачки и заварчици, а не за блогъри и инфлуенсъри. :)

"Пазарна икономика и свободни избори" ХАХАХАХАХАХАХ, МУахахахахаха, ХЕХЕХЕХЕ. Ти изби рибата! Хахахахаа. По-голям виц не бях чувал. Кажи го това на Гинка от Пазарджик или циганите които обичат кебапчета и кюфтета! Хахахаха, разсмя ме! Хахахаха...

Точно поради лошо оценяване на труда сме на това дередже. Хайде да направим "чисти ръце" за политиците(сегашни и минали) и да видим какво имат. Това са популисти. Къде е съзиданието. Къде е образованието. Сега е на мода за жените да се показват задника, да танцуват, да пеят и т.н. Нищо че не могат. Как се подкрепят талантите? Първи май е празник на наемния труд. Не на чорбаджиите.

Цялата икономика на соца, всичките й предприятия, са произвеждали по-малко БВП, отколкото сега. Смятайте за каква неефективност и безсмислен труд е ставало дума. Съвсем нормално България е фалирала цели три пъти за 45 години.

Да си КРЕТЕН по рождение е простимо, но КРЕТЕН и НЕГРАМОТНИК си е истинско бедствие!

двама герои на соц.труда си говорат: - абе какво ли е герой на капиталистическия труд? - милионер, колега, милионер.

Въобще няма база за сравнение. Ако продукцията на соца беше остойностявана на пазарен принцип, а не на материално-балансен принцип, както беше тогава, днешният БВП ще излезе много по-нисък от тогавашния. Количествата продукция в сравнение с днешните бяха огромни, а икономиката стъпваше на индустрия, а не както днес - на услуги. Голяма част от които финансови (включително кредитни), които я имат показаната стойност, я не.

ами за Бойковци, Цековци, Галевци, Брендовци, Догановци, Местановци, Хампарцумяновци, ритнитопковци, чалгари, Цветелинки и Гинки е срамно.

Глупости. Една затворена система не създава нищо иновативно. Повечето "иновативации" са кражби, копия и лицензи от Запада. Вкл. и въпросните "инженерно-техническите методики", който дори и след адаптцията нямаха кой знае какъв ефект в очуканата, и на токов режеим и с постоянен дефицит на основни стоки НРБ.

Който работи много, има пари. Който не, има значки. Кое ти е трудно да разбереш бе, комунистически умник ? Западните държави са богати, всички соц. са мизерни. България беше най-соц, тя и най-мизерна...Пък може и да има най-много герои на труда, все тая. Трудът им се видя още при Луканов. ФАЛИТ !

"Който работи много, има пари" - лозунга на всеки филипински балък, който бачка по 14 часа на ден за $110 на месец. :)

комунизъм или соц? До комунизъм и сами признавахте, че не сте стигнали. А соц-а го харесваха точно най-простите, необразованите и некадърните - направо определение за бае ви тошката и другите партийни "величия". Защо някой герой на соц.труда не зае мястото на бае ви тошката, щом соц-ът се е прекланял пред труда? Той какво е работил преди да стане "първи"? След 9-ти е бил бияч. Те и другите издигнали се са били такива, другарят ви трайчо костов и той, макар че после и на него се поупражняваха биячите.

Щом разбираш колко смешен беше соца, значи си от ГЕРБ? Другарю.. трагичен сте

забрави само да добавиш, че парите и пенсиите им са добри баш заради 1-ви май. Иначе преди 1-ви май е било бачкане по 16 часа на ден, и започваш на 9-годишна възраст

Аз не съм казал, че нещо се е променило в държавата. Политиците тук винаги ще използват всеки удобен момент за да се самоизтъкнат на гърба на някой друг. Реално, в момента ние сме се върнали в 20-те години на миналия век. Преживели сме поредната национална катастрофа, Правителствата нямат опит и са пълни с опортюнисти и откровенни измамници, а комунистите всячески се опитват да саботират държавноста. Да! Съгласен съм и, че е до народопсихология. Но тази народопсихология беше утвърдена точно по времето на Соц-а. И ще минат и заминат поколения, за да се поправят тези щети.

Както и да го смятаме, фактите са си факти. Соца фалира сам три пъти и то с безплатните ресурси от СССР.

Соц и оценка на пазарен прицип, и щяло било да бъде. Просто брилянтна каскетска логика.

Това сам на себе си ли го казваш? Пред огледалото?

Особено значение няма какво е понятието - и да бях казал социализъм, пак щяхме да стигнем до "комуниститье". Как пък за 30 години не сменихте плочата - все простите успявали, все партийните величия ви били виновни, все тошката нещо мъдрел... Герой на труда не му зае мястото, защото не избрахте такъв. Още в началото сините ви площадни герои бяха известни като бивши подлоги на властта, и мнозинството предпочете да избере познатото вместо пребоядисани мошеници и псевдодисиденти. Какъв беше Костов преди 10-ти? От какъв род е Бойкиев? Кой беше на Тошо охранка? И защо, аджеба, като сте толкова интелектуални, все най-простите и долните избирате да ви правят цивилизационния избор? Риторичен въпрос.

Разбирам, че хората не харесват този режим. Но някои просто заслужават награда за труда си. Има ли значение дали са комунисти или не в този случай? Казвате "качеството зле". Ами мавзолея на Г. Димитров? И още стотици толкова здрави сгради? Я вижте магистралите на Бойко - ремонти 24/7. На "Тракия" има един участък от 40 км с ограничение 90 км/ч... Не злобей народе!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИ!!! ДА ПИЕМ ПО ЕДНА СТУДЕНА ВОДА ОТ 3ЛВ./М3 И ДА СИ СПОМНИМ, ЧЕ СТРУВАШЕ 3СТ./М3!!!!!!!! 100 ПЪТИ ПО-МАЛКО!!!! РАЗКАЗВАЙТЕ НА ВНУЦИТЕ СИ КАКЪВ БЕШЕ ЖИВОТА ТОГАВА..........ВМЕСТО ПРИКАЗКИ!!!!! ЗАЩОТО ИСКАТ ДА ЗАБРАВИМ СОЦИАЛИЗМА И ДА ГОВОРИМ ЗА "ТУРСКО ПРИСЪСТВИЕ"!!!!

срамно ли е? и се почват разсъждения за срамното. в аспект соца. да бяхте питали срамно ли е при победилото демо да не работите по специалността или да реститутствате, вместо да работите? срамно е да си лешпер. независимо къде и кога.

защо доганя стана виден "демократ" - защото е написал собственоръчно: "Не ми трябва ни баща, ни майка, на мен ДС ми е майка". Ей, това е сега - територия на десарската мафия, а не демокрация. А защо властта държеше дс, а не героите на соц.труда, май и сами ще се сетите.

Ама тая продукция , ако не е СССР да я преразпредели по братските пазари ставаше ли за нещо ?Произвеждахме разни нискокачествени боклуци само.

Какви са тия глупости? Вие нормални ли сте?!? Защо през 2019та се преписват и побликуват пасквили на органа работническо дело?

Кажете бе,демократи,колко от вас могат да се похвалят с имане и дипломи от преди 9.09.1944г.,на дядовците и бащите си?

капиталистическия труд.Все червени другари,както и героите на социалистическия труд.Не са ли герои на капиталистическия труд,видни приватизатори - Георги Гергов,Васил Божков - Черепа,Ковачки,Манджуков,Гебрев,Миню Стайков,Гриша Ганчев,Корнелия Нинова,Ветко Арабаджиев и още колко заслужили другари,даващи хляв на трудещите се българи...да не умрат от глад.Да живее 1 май - празник на олигарх-милионерите на БСП-то.

PEYTSCH

Който стане „герой“ го емваха по конференции, конгреси и други партиини мероприятия и забравяше...труда. Ползата от агитките и рекламата на героя ставаше бутафорна...Аз съм бил на две национални бригади и знаем че шефовете ни не работеха с нас, а „ръководеха“ на сянка с подбрани мацки...Колкото за яките соц-сгради, нека споменем и труда на строителите на римските пътища и крепости или на пирамидите...

На автора на статията още чува изстрела на крайцера Аврора в главата си.

Календар