Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Първомайски размисъл: Срамно ли е да си Герой на социалистическия труд в България?

ИСТИНСКИТЕ ГЕРОИ НА БЪЛГАРИЯ

Първомайски размисъл: Срамно ли е да си Герой на социалистическия труд в България?

Носители на званието бяха българи, които издигнаха родината си в много области на живота

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

През "онези 45 години" 9 милиона българи се хранеха, обличаха, топлеха и задоволяваха културните и здравни потребности благодарение на огромните средства, които България получаваше от Съветския съюз само задето изпълняваше ролята на буферна зона в гигантската конфронтация между Русия и Запада. България получаваше суровините, горивата, строителните материали, машините и др. почти безплатно от Съветския съюз. На това се дължеше жизненото равнище на българина, съпоставимо с това на хората в напредналите цивилизации. Това, обаче, не омаловажава труда и постиженията и на обикновените българи, и на Героите на социалистическия труд. Сегашното положение в България също е обусловено от обективни причини. Чужди изследователи твърдят, че територията на България може да изхрани на средно европейско ниво 3500000 души, а вече Русия няма нужда от буферна зона, която да хрантути.

Тоти, писанието ти доказва че идиотията в тази страна е безгранична. Дерзай в писането на дивотии! Само не знам дали има някой нормален, който да ги споделя. "На това се дължеше жизненото равнище на българина, съпоставимо с това на хората в напредналите цивилизации." Кои напреднали цивилизации имаш предвид, бе овньо?

Шарена черга е сега не само България , но и целия побъркан свят !! Познавам лично такъв човек от завод за циф.прогр. техника - металорежещи машини в един град на БГ. Впечатлението ми беше повече от отлично: скромен и работлив човек, който винаги можеше да обясни на всякого каквото и да е по отношение на работата !! По-долу прочетох на разни празни кратуни коментарите за комунизъм, социализъм и какво ли не !! От 30 год. е "Великата ни демократическа перестройка". НА КОЛКО ГОДИНИ СА БИЛИ ПО "ОНОВА ВРЕМЕ" - ХОДИЛИ СА ПРАВИ ПОД МАСАТА !! Това е точно като оня лаф: "Знаеш ли, че шоколада бил много благ ? НА БАБА МИ КАЗАЛА ЕДНА ЖЕНА, ЧЕ ГО ПРОБВАЛА"... !!

Чета новина - "Берлинчани въстанаха срещу капитализма и за жилища на достъпни цени". Това при нас не може да се случи. Защото то капитализма все хубаво, а социализма е отврат... Явно на германците нямат такива проблеми. Те си гледат собствените интереси!

Защо да е срамно?! Тези хора наистина са работили усилено. Малко ли снимки има на офърфани ударници и загладени политици до тях поднасящи им поздравления за преизпълнения план!

Срамно е за комунизма! Срамно е защото голяма част от тези "рекорди" са фалшифицирани. Срамно е защото честни изобетател в пазарната икономика щеше да живее луксозно, а в България ме прикреяха за началник партиен секретер и той прибираше премията.

Уважаема госпожо, статията ви е едностранчива и тенденциозна.Вероятно сте била-вие или вашето семеиство ,членове на управляващат партия.Толкова нещта биаха изопачени и неистински тогава.....

Ашколсун! Право куме в очи!

Вярно са били герои на труда. За 85 ст. трудоден в селското стопанство.

е гордост, но социализЪма научи хората на мързел, безхаберие кражби и немарливост, както и на готованство и песимизъм. Та герои на труда - да, но на социалистическия... самата дума звучи нелепо!!! Скрийте се социЪлисти нагли! начело с лицемерното БСП!

След като социализмът е научил хората на готованство и мързел, би трябвало нищо да не е създадено в България. Тогава какво точно се "приватизира", т.е. се окраде след 10 ноември 1989 г.?

Истината!!!

НАПИСАНОТО Е ВЕЛИКОЛЕПНО. Останалото са ЛАЙНА.

Всяко творение на "социализъма" в България е пошло и срамно, а комунистите са за затвора като национални предатели и родоотстъпници.

? 9/10 от училищата и около 9.9/10 от болниците? Детските градини? Хижите? Спортните съоражения? Да, имаше манифестации. Сега има гей паради.

по наряд,от горе...

чета статията и не мога да повярвам - наистина ли някой е имал смелостта да каже истината, изопачавана и оплювана 30 години?????? Моите уважения на авторката - подкрепям и признавам всичко написано. Достатъчни са снимките - сега можете ли да съберете толкова чисти и красиви младежи под чиято и да било фирма, както под "МК Кремиковци". Честит празник на труда!!!!

Колко от тия на снимката на "МК Кремиковци" са били там доброволно? Все едно не помня как и нас от училище насила ни караха да маршируваме по парадите. Виж клиповете от манифестациите в Северна Корея - и там са все млади и красиви.

9/10. Имам близък - отишъл е доброволно. Да, имаше и отряди престъпници, които си отработваха. Не само в Кремиковци. И това беше и е чудесна идея.

По героите на труда от онова време плюят само "героите" на днешния труд - тролове, блогъри и анализатори. Но бизнесът нещо не ги търси, търсят се заварчици, строители и технически специалисти, които тогава имаше. При това бяха много способни. А днес дори троловете не стават за нищо, копи-пейст от опорките и това е...

Материал пълен с истина. Все пак аз съм оптимист. Открай време в природата ненормалното си заминава, нормалното остава. Същото важи и за човешките общества. Но аз си имам и една мечта - когато дойдат новите промени, да съм жив и все още достатъчно здрав. И съдбата да ми прати наблизо ако не някой от управлявалите през тези 30 и следващите години, то поне някой бизнесмен. Ама да не е от сравнително почтените, а от стандартните. Честит празник на пролетариата!

НЕ е срамно. Това беше Гордост. Всъщност, това звание може да се Преименува- Герой на България. Това са хора ПОСТИГНАЛИ нещо в дадена област- спорт, наука. Все пак, най- голяма НАГРАДА заслужават хората помогнали на България да РАСТЕ като Територия-- военни, а на второ място- и лекари, спасили войници при война.Обаче Комунизма НЕ беше изцяло измислен. Гледаше се само за Развитие на Държавата ВЪтре. Не се мислеше НИТО за Нарастване, нито за Обединение с българите в Македония.. Обаче никоя държава НЕ стои в едни и същи граници за постоянно. Например, Дивите животни в гората като нарастна на брой и почват да нападат селата. Затова се правя хайки за избиване на глутници диви животни. Същото е и с арабите и негрите и китайците в момента. Тия са станали МИЛИАРДИ на брой и са ОТРОВИЛИ въздуха в Азия и Африка, и искат да нападат чужди Държави.. А Турците в БТВ и БНТ които показват сериали с турци и негри са Арабски Шпиони. За да расте България, ПЪРВО трябва да ИЗГОНИМ Турците и техните Шпиони в телевизиите- БТВ и БНТ.

Оти не си пи хапчетата?

иии квооо казваааааш? ПС не всички са на хапчета, куку...

Сегашното е лумпениада, а тарикатчетата- мутролумпени.Няма да напомням за безплатното здравеопазване и качественото образование. Една почивка на морето беше 20 дни, а после намалиха на 14 дни,че ни писваше от мешени скари,брезовски мискет, чехкини,полякини, за чадъри не се плащаше.......а бе кво да ви разправям, радвайте се на лумпениадата, нека ви щракат мутролумпените и тва е!

Каквото и да напишеш против социализма,ДИР.БГ ти го изтриват,затова няма смисъл изобщо да се пише тук! Не напразно хората свалиха социалистите от власт,но уви,пък децата им останаха да управляват тук и затова сме най зле в света!

В едно ТКЗС правят събрание по случай първи май и награждават: краварката Пенка с три чифта гумени ботуши. Бригадира на краварките с два чифта ботуши и 50 лв. Партийния секретар с 300 лв. Цялото събрание: нека му нека ходи бос, той никаква работа не върши. Така ставаха на времето с малки изключения героите на соц. труда. Но явно автора на статията няма как да го знае.

искам да се обърна към всички млади нахъсани, мои връзници и капиталистически отрочета. Ако описаното тук ви се струва смешно, и ако към момента имате някаква кариера в западни корпорации бих искал да ви питам - 1. колко важно е планирането - производтво, продажби, суровини, персонал, разтеж и др на микро ниво т-.е. в една компания, колкото и да пледирате за нерегулирано търсене и предлагане - не съм видял една корп която да не си планира и съответно създава търсенето. 2. ако мислите, че ударник на соц труда е смешно - погледнете, преведете си на български и помислете относно глупавите заглавия на позиции, нагрлади, звания, постижения, титли, които са налични във вашите западни корпорации и помислете колко ли си приличат с това което четете тук.

Едни бачкаха , а други лапкаха . Ако си от вторите , те разбирам , ама ако не си просто си ... .

и сега всичко е честно и всеки получава справедливо? погледни къде са ти произведени дрехите и се замисли за колко цента на ден работи човека който ги прави и по колко часа?

да си толкова неграмотен?!

Поздравявам Еми Мариянска за статията! Еми е единственият журналист в ДИР, който пише собствени статии, а не преписва наготово. При това статиите винаги са интересни и стойностни! По темата - може съвременните чеда на демокрацията да плюят по всичко що е свързано с комунизма, но това не може да умаловажи факта, че тогава наистина имаше индустрия, селско стопанство и животновъдство, хората работеха здраво и наистина се постигна много, а сега всеки гледа само да седне в офис и да изкара пари по възможно най-тарикатския начин. Трудът днес е срамно понятие, ако работиш физически труд си едва ли не неудачник и смотаняк. Промениха се ценностите и то не към добро. За обществото и държавата на никой не му пука, най-вече на политиците! За героите на труда - само почит и възхвала! Който не е работил, няма право да коментира.

Да, имаше индустрия - огромни заводи построени където не им е мястото, произвеждащи остаряла, в повечето случаи дефектна и неконкурентноспособна продукция продавана под себестойността си, дори и на кредит. Селско стопанство - много добре развито - отглеждаха се не знам колко си милиона глави добитък, плодове, зеленчуци - изнасяха се за жълти стотинки, в магазините нямаше нищо, голям късмет беше ако за празник успееш да си уредиш кило пържоли. Чакаше се по година за телевизор, 5-6 за кола, 10-15 за апартамент. ...... и още и още... Ако ти си спомняш нещо друго значи си от ония 10% дето си живееха живота тогава. Ако някой му е толкова присърце да живее в тоталитарна държава да си ходи в С. Корея.

Ами сега колко хора могат да си купят апартамент, макар че е без записване? А колко селища се обезлюдиха, благодарение най-вече на това, че няма работа? Дали сега децата играят навън до тъмно, както беше по онова време? Наистина имаше една група от хора, партийни членове, които обираха каймака, но нима сега няма такива?...

защо станахте капиталисти тогава, другари?

Завиждам на сегашните млади - учете и бягайте... Вижте ко става - Нинова и Йончева искат властта и ко ши ви предложат - Русия Бягайте в Европа в Америка деца нащи...тука гниенето продължава 30 год след промяната - комунизма е жив Другите държави го забравиха

бих искал да мога да взимам за по една седмица с мен на работа по западните корпорации и инвестиц банки. ще има да плаччете да се върнете към комунизма

Гарга, къде на запад работиш, а? Най-вероятно в Трън? Иначе нямаше да кълвеш курешки тук за 3 цента на пост?

Да де, а при комуниста Борисоф избегАха над половин милион! Що тъй бе?

все още да говорим за тази извратена тоталитарна система и всеки ден да виждаме наследниците на комунягите по медиите, в "бизнеса" и в управлението. Държавата боледува, а ние си славим паразитите - убиваме си моралния и физически имунитет сами..

Ти ко мислиш, че dir-а, го държи някой от Белене ли...хахаа

Познавах един Герой на соц труда - Дяко Минков Беше герой, че произвел рекорден добив грозде на декар Та другаря ви Дяко гледаше 2 пъти повече декари от обявените... ГИРОИ, МОШЕНИЦИ НА ТРУДА

А да, апокрифни истории от личния бележник на "Гаргата". Няма по-надежден исторически извор. :)

Тъпанарино, мошеник е, защото е работил 2 пъти повече от обявеното ли? С такива мошеници да се гордее човек (ако, разбира се, това което пишеш е вярно). Да не би да е откраднал от някого? Не е, сам го е изработил.

Да споменем също, че снимки 5 и 6 документират факта, че "геройте" от онова време дори нямаха фунционално работно облекло! Видими също са и дефицитите откъм хигиена. За естетика и да не отваряме и дума.

Все едно всички предприятия на Запад са снабдявали работниците със скафандри...Такива бяха времената, цяло чудо си е, че за 20 години в редица технологични отношения станахме развита страна.

Като гледам на всички снимки работниците си имат облекло. Подходящо за работата им. В тъкачните цехове - леко, там е горещо. В металургията - тежки облекла, там има пръски метал. И т.н. Не съм видял заварчик да заварява по тениска. А при демокрацията се нагледах ...

възхвалявате комунягите, толкова повече се убеждавам, че закъсняхме 30 години с лустрацията.

Много си зле с историята, бритчет! В България никога не е имало комунизъм, стигнахме само до зрелия соц. Имахме комунистическа партия но в нея нямаше комуняги, а апаратчици и партийци с редки изключения. 95% от истинските (идейните) комунисти бяха избити до 1956 година. Но и дори с този партиен апарат станахме индустриална държава, в която се произвеждаше всичко, включително компютри. А сега построеното от "демократите" не само че е нищожно като количество, ами не може да изкара и половин година без ремонт. Погледни навън - 30 години новите ни "европейски" управници не можаха да продадат и съсипят това, което построихме до 1989!

И защо решихте, че съм зле с историята, брикет? Понеже ги писах комуняги? Очевидно разбирам разликата между комунисти и човешките отпадъци, които само се наричаха така. Нещо повече - наясно съм, че сегашните демокрадци са техните синове, внуци и правнуци. На индустриалната държава, дето изнасяше компютри за Япония, още й плащаме дълговете с лека промишленост, земеделие и туризъм.

"брикет" викаш.. аре бе, дирници, или само като ви изнася се заяждате за расизъм. а на тоя анадолец, дето на 'брикет' обижда - стой си там на гей парада и не се обаждай за неща, които са ставали преди да си бил роден.

СТИГА КОМУНИЗЪМ!

:: Кажи го на Холандия, Дания, Норвегия, Франция, Германия и още още други.

Разбира се, че не е срамно, това бяха добри хора. Срамно е да си депутат от ГЕРБ, ДПС, БСП или СДС, тези съсипаха България, както и е срамно, докато плиткоумни идиоти стават политици и те грабят, ти да стоиш у дома и да си мислиш, че ги наказваш, като не гласуваш.

Срамно е! Взимаш 200 лева пенсия, а си построил три Българии.

Еми кой зимаше разликата бе мушенгийо. Кой сега пак проповедва ние да се трудим, а те да зимът разликата. Не правиш ли сметка, кой и защо проповедва пак куманизъм.

Благодаря за статията. Върна ме години, години, години назад.

да възхвалявате соц-а за неща, които и без него щеше да ги има, само за смях ставате. Идете и вижте Северна Италия, например. Много е зле там, ще знаете. Като нямало соц и стояли със скръстени ръце хората. Нито да работят земята, нито заводи да строят им хрумнало.

Мда, щото в северна Италия няма от стотици години търговски пътища, манифактури и университети...

Никой не казва да станем 6-та икономика в света, ама сте "забравили" да споменете следвоенната разруха, от която тръгват за сегашното си положение. И сте "забравили" да забележите липсата на мизерия - последица от капиталистическата експлоатация, за която се бяхме наслушали. Кажете за Германия тогава - защо ГДР не изпревари ФРГ?

Написаното общо взето е добро - щеше да бъде още по-пълно, ако за всеки награден пишеше и каква партийна принадлежност е имал

Алоу комунистическите утрепки, нещо много бързо триете неудобните коментари? 30 години след 1989та, комунягите отново цензурират здраво Показвайте си същността, необходимо е да ви знаят хората, да ви виждат и делата не само думите.

Пише се "отрепка", но на геренчето май не ви учат такива неща. Плашещо е, че цялата ти същност се вижда само от думите.

Комунистите не ги знам "У"трепки ли са, не ли, но ти си Отрепка с голямо "О".

У-то е нарочно, да се преброите. В противен случай няма да има за какво да злобеете и току виж сте взривили някоя църква...

Срамна е думата социализъм.

Къде ? Щото в Испания снощи спечелиха социалистите. Как не ги е срам !! :D

Честит празник на всички трудови хора, не само в България! Срамно е, че трудът като ценност вече не е част от морала на това общество.

познава срама ,предателят също .Българите отдавна нямат чувството на срам !6 ,5 века !!!

все още нямаме орден за "разруха и плячкосване на Бг ! но дали ще имаме толкова златни,сребърни и бронзови отличия !?някои просто ще ни се обидят ,че сме ги пропуснали ,и то заслужено !

Мръсниците ги правеха герои на соц.труд ! Хора които топяха, клеветяха колегите си, че и уж приятелите си , а бе верни партийни членове им викаха !

Това е едно време, когато работата на един работник се ценеше повече от тази на един инженер. Инженерите получаваха по-малко от работниците и докъде я докарахме? Доказано е, че нямаше как да станеш герой на соц. труда ако не е нарушена технологичната дисциплина на производството или някакъв екип не работи зад гърба на соц. героя, за да му осигури по-голяма ефективност. Героите на соц труда си бяха и си останаха знамето на една система, която завлече цялата държава в пропастта.

Какво значи "доказано е"? Огромната част от героите на труда бяха повече от способни. А че някои ги "бутаха", това никой не го оспорва, но специално в този случай не бяха мнозинство. Не я докарахме дотам заради оценяването на труда. Знамето на провала на тази система бяха полит-икономистите, които после станаха приватизатори на авиолинии, а днес избират коя директива да транспонират.

И японците ни се чудеха защо толкова хора ма-ат с кирката на ръка и стават герои на някакъв си труд, а те в това време внедряваха роботи. "Кипи безмислен труд" - е еманацията половината соц."проекти". Класическата картинка от участието ми в ученическите бригади бе - на едната бразда трактора събира картофи, а аз заедно с други балъци ги откопавам на ръка за норма WTF

Срамно ли е след толкова страдания и незгоди,все още във БГ да е феодален строи??

PEYTSCH

Авторката е плесенясал апотеоз на комунизма. Наистина срам за нас. Нас ни наричат популисти за да ни обидят, без да мислят че ПОПУЛУС е НАРОД на латински. Обидно ли е да си популист? Не повече от демократ (демос е народ на гръцки) или комунист (комуна е сдружение, съюз по интереси като кооперация)...Много обидни...думи. Виж „бесепар“ да те нарекат е все едно да те оприличат със СВИНЩИНА. Това е за авторката...

Честит 1 май на всички работещи и не работещи Българи ! Мизерия и глад ни преследват вече 30 години ! Простаци и Клептомани , мръсни черни и светли ни управляват и изгониха народа от Родните места !

PEYTSCH

Някой да те държи насила в София всред „най-бедните“ или презрените простаци и клептомани ? Иди на село и работи като вол...или като „герой на селския труд“...

Срамно е да си седерастки отпадък и гербаджийски урод, да си се трудил и някой да е забелязъл и пошел труда ти не е срамно.

Налегнала те е деменция. Комунягите направиха прехода. Затова е уродлив. Те това знаеха - капитализмът е грабителски строй и грабеха, грабеха...

Не е срамно да си Герой ,било в труда , било на бойното поле ,било при спасяване на хора в тежки ситуации ! Колкото да си герой на труда в загубената за всички България ,беше достойно , беше престижно и беше за успехи в труда и науката ! Колко години рушат и ограбват България и още немогат да откраднат построено къде с доброволен ,къде задължителен , къде професионално ! Моите родители си построиха къща по това време от труда който изпълняваха !

Абе справиха се за нула време!

На автора на статията още чува изстрела на крайцера Аврора в главата си.

А ти чуваш как джендърската ти жена с брада крещи на хей парафа и се кефиш, сигурно.

PEYTSCH

Който стане „герой“ го емваха по конференции, конгреси и други партиини мероприятия и забравяше...труда. Ползата от агитките и рекламата на героя ставаше бутафорна...Аз съм бил на две национални бригади и знаем че шефовете ни не работеха с нас, а „ръководеха“ на сянка с подбрани мацки...Колкото за яките соц-сгради, нека споменем и труда на строителите на римските пътища и крепости или на пирамидите...

капиталистическия труд.Все червени другари,както и героите на социалистическия труд.Не са ли герои на капиталистическия труд,видни приватизатори - Георги Гергов,Васил Божков - Черепа,Ковачки,Манджуков,Гебрев,Миню Стайков,Гриша Ганчев,Корнелия Нинова,Ветко Арабаджиев и още колко заслужили другари,даващи хляв на трудещите се българи...да не умрат от глад.Да живее 1 май - празник на олигарх-милионерите на БСП-то.

Кажете бе,демократи,колко от вас могат да се похвалят с имане и дипломи от преди 9.09.1944г.,на дядовците и бащите си?

Комунистите изкрадоха всичко, а хората мислещи и с дипломи избиха. Затова няма хора в тази държава. Само андрешковци и комуняги!

Около 85% от сегашното населенеие на България. Явяващо се наследник на 75% селяни в Царство България. Ликвидирани като съсловие, с отнето имане (ниви, ливади гдардини), и натикани в панелки. Към тях около 10% процента средно и много заможни граждани. Ликвидирани също като съсловие. И също отнето имане, дори къщи из градовете. Тотал: 85%

Доста глупав въпрос. Моите баба и дядо и всички от тяхното обкръжение са били образовани хора.Защо си мислите, че всички са копаели на село.

Какви са тия глупости? Вие нормални ли сте?!? Защо през 2019та се преписват и побликуват пасквили на органа работническо дело?

срамно ли е? и се почват разсъждения за срамното. в аспект соца. да бяхте питали срамно ли е при победилото демо да не работите по специалността или да реститутствате, вместо да работите? срамно е да си лешпер. независимо къде и кога.

Календар