Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

На Великден в Тетевен преди Освобождението

НЯКОГА

На Великден в Тетевен преди Освобождението

Спомени на Тома Васильов - политик, публицист и обществен деец, за големия християнски празник - така както е бил отбелязан през 1868 г. в родния му град

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Тома Васильов, като младо момче е превеждал на руските войски по време на преминаването на Балкана. Тома Васильов е наричал робството робство и понеже у нас са спомените му, които са послужили на "Импресио" за статията, ви уверявам в това. Акцентът в спомените му е скромността, която дава за пример, е добре да обърнете внимание на това. В днешно време много малко хора се сещат за силата на скромността и опазването на вярата и традициите ни. Малко неточно е да се пише , че става дума за публицист, но явно авторката не е била достатъчно запозната. Тома Васильов е бил близък приятел с Иван Вазов и всеки следобед обичали да сядат на пейките до Перловската река между "Орлов мост" и ул. "Гурко" и да си говорят. Интересното за него е това, че като главен секретар на МВР е дал оставката си пред новия министър председател Стамболов и той е настоял Тома Васильов да остане и да продължи задълженията си, което показва, че по онова време са търсени и уважавани онези, които са си гледали работата и са имали добро име. Добре е да се знае, че още през 20-30-те години Тома Васильов не е давал в къщи да се ядат салами и консервирани меса, а държал да се пазарува само прясно месо. Беше добре да се каже, че Тома Васильов е бил областен управител на София, главен секретар на МВР и един от основателите на Демократическата партия и нейн депутат. Той е един от хората дарили средства за построяването на църквата Свети Седмочисленици. Ако попитате в Тетевен за него ще видите какво ще ви кажат хората? От онова време са изминали много години и го помнят, защото е държал на скромността , трудолюбието и честността. Това е един много благороден човек.

Няма начин Тома Васильов да е бил написал "турско владичество". Аман от политкоректност, която е в угода на соросоидите в ЕС и неоосманистите в Турция. Може да сте сигурни, че Тома Васильов е написал не "турско владичество", а "турско робство".

1во В България много по-тачен е Гергьовден. Показателни са народните песни. Но понеже се върви по план за еврейската история се рекламира еврейски мит и герои. 2ро Умишлено се подменя българската историческа памет и от робство се пробутва владичество. 3то В самата статия се показва, че където е имало турци е било по-добре трудно на християните да си празнуват религиозния празник. Сиреч подчинение на раята с правоверните. 4то Ако писаното може да се измисли труповете от кланетата не. А когато те колят, в собствения ти дом е нагло някой да ти обяснява, че това е просто присъствие, а ти понеже си прост българин нямаш право на историческа памет. На последната право има само богоизбраният народ, а българите не е редно да мислят.

ти къде си видял роб със собственост? роб който развива промишленост? роб, който живее много по-добре от "освобожаващия" го руски войник? нещо май много настояваш ( и ти е важно) че си бил роб... а с каква ли цел?

кой българин е имал собственост над земята? не е имало такива. всичката земя е била собственост на султана. султанът раздава земята за обработка, но тя пак си остава негова. по същия начин към днешна дава се дават държавни имоти и го наричаме "концесия". като не сме били роби защо тогава населението се вдига на бунт, въстание и иска освобождение?!? с други думи ти казвам, че си прост и такъв ще си умреш. за щастие все още има будни българи и винаги ще ги има. една лъжа изречена 100 пъти не се превръща в истина, а си остава лъжа. и след 1000 години пак да го наричат владичество, присъствие, съвместно съжителство, то ще си бъде винаги робство в съзнанието на българите, защото е било точно такова. 5 века дърпане в противоположна посока и тотален застой на България и българите си е чиста проба робство!

Излагаш се като кифладжия

колят те и в момента - прочети криминалната хорника

Календар