Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Кръв от къртица - българският разказ в американски учебник

СВЕТОВНА СЛАВА

Кръв от къртица - българският разказ в американски учебник

По молба на своите читатели Dir.bg публикува творбата на Здравка Евтимова

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Здравка е уникална както винаги Не само с този разказ .

Някои са разчели посланието като аналог на това в "По жицата". Не е правилно! Темата е страданието,НО тук акцентът е в добротворството и даряването на надежда като своеобразно ДОНОРСТВО. Потресаващото е в агресията, с която нуждаещите се ЧАКАТ РЕДА СИ С НОЖ в ръце. Масовият човек става хищен в безпомощността си. Дарителят се превръща в донор!!! Това не е традиционен поглед към темата. Саможертвата е възприета като жертвеност, подобна на езическите практики. Подобно е и в животинския свят - в кризисни моменти прайдът убива по-слабите. В постмодернистичното егоистично общество социумът погубва/обезкървява чувствителността и отзивчивостта. А това е нова версия на Йовковото:"Колко мъка има на този свят, боже"

Хубав разказ.Да уважаваме човещината и добротата. Мразя хората които оплюха разказа.Защо непременно трябва да показват учебникарски знания, някои даже имат предвид законно ли се дава кръв.Когато си далеч от нещастието, лесно е да се правиш на велик.Не ти пожелавам да те стигне.

невероятен разказ

Arcadium

Разказа е добър. Не мога да кажа, че е прекрасен, но докосва.

Да попитам Дир-а дали е платил на авторката за да публикува този разказ?

Докъде може да стигне добротата и милостта на човек, благодарността и жестокостта? Много хубав разказ. И много тъжен. Напомни ми за: "Продавам детски обувчици. Неизползвани"

Ако аз бях написал тоя разказ и бях го публикувал във Фейсбук,по всяка вероятност,никой нямаше да му обърне внимание или най-много,ако някой го прочетеше,щеше да каже :4да те таковам в некадърника " .След като го е писала някоя,неизвестна,но вписан разказът в американски учебник,изведнъж разказът става велик !Те ,това е българинът !

Да не говорим,че в разказа има и лъжа и измама! Аптекар да дава от собствената си кръв и да лъже ,че е от къртица,което очевидно е подсъдно !

Arcadium

Къде прочете в разказа за аптекар?

Ти си Калин Терзийски, нали?

Да беше го написал като си толкова талантлив

До средата разказът е аналогичен на "По жицата"/Й.Йовков/.Но класикът си е класик! В края героят му "извиква":"Боже,колко мъка има по тоя свят ,боже!"А пишещата въпросния разказ отправя аналогично послание, но с думи,които са много далече от Йовковото човеколюбие.Е,какво да се прави.Ня

"Разказ" изцяло издържан в натрапващия ни се отвсякъде либерален дискурс. С директни препратки към канибализъм, който наред с инцеста и педофилията, и още много други либерални гадости и извращения трябва да бъде наложен като норма в модерното общество, което е под диктата на крайния войнстващ либерализъм. Отврат и срам! Докъде пропаднахме...

Самата магазинерка - същинска къртица в тъмната стаичка по цял ден. Като много много други хора, чакащи да свърши работното време.

Преди години открих Здравка Евтимова съвсем случайно и оттогава чета всичко от нея, каквото ми попадне. Има изумителни неща, толкова български, толкова поетични, приличащи на притчи за отминали времена, но съвсем съвременни. Някои направо ме разплакваха. И този тук не е най-хубавият й разказ, но е толкова Евтимовски, толкова тъжен и простичък едновременно. Зная, че книгите й са превеждани доста в чужбина, има и награди. Така че американският учебник не е върховното й постижение. Аз лично смятам, че е един от най-значимите български автори днес. И върховното й постижение е това, че се докосва до сърцата на днешните българи и ги кара поне за малко да усетят потръпнат от съчувствие и болка.

Колко много любов ,отзивчивост, човечност , разбиране трябва да има в това сърце за да постъпи човек по тоя начин. Болката на страдащия човек трябва да се сподели за да може ако е писано и Всевишния да помогне.Прекрасен разказ за надеждата и спасението.

се пукат от бяс,че българка е стигнала в амер.учебници . а дано тоя бяс да ви погуби и спаси вселената от вас .

От какво се прехранва българският писател? СРАМ! СРАМ ЗА ВАС, неблагодарни от дир-а! ВМЕСТО ДА ЗАКУПИТЕ КНИГИ НА ВЪПРОСНИЯ АВТОР И ДА ПООЩРИТЕ ЧЕТЕНЕТО, а най-вече да подпомогнете един български писател, вие карате по балкански! Ашкоолсун! АФЕРИМ! ПРИЗОВАВАМ ВСЕКИ ЕДИН ЗАИНТЕРЕСУВАЛ СЕ ПОНЕ МАЛКО ОТ ТВОРЧЕСТВОТО НА Здравка Евтимова да мине през някой център и да си купи нейна книга! Може да си ги поръча и 2 цъкания през мрежата!

Явно за да прочат българите един добър български разказ, трябва той най-напред да бъде публикуван в американски учебник:-) Шегата настрана, разказът е наистина хибав, добре ОПЛЕВЕН, ако може така да се каже. Няма нищо излишно, а носи много смисъл.

хУбав, де

Безмълвен съм. БЛАГОДАРЯ госпожо Евтимова!!!

Пълна изродщина! И като такава е напълно нормално да бъде включена в учебната програма в едно болно от либерализъм общество...

Даже няма нужда да ти виждам тъпата мутра за да знам, че нивото ти на култура е нулево. Редувай Биг Брадър с Планета, вместо с коментарите в дира.

Класиката, тя е моята среда!

И "Биг брадър" и "Планета" са продукти на либерализма..., ако не знаеш да те открехна.

Ти не четеш книги, нали?

Не чета простотии, и теб те съветвам да не ги четеш!

Arcadium

Ти си просто един самотен хейтър. Съжалявам те.

ПРЕКРАСНО. БРАВО НА ЗДРАВКА!!! Продължавай в същият дух.

Прекрасно! В толкова кратък разказ, толкова много съдържание!

Не напразно е в учебниците. Толкова емпатия и човечност в това бездушно време. Страхотни сравнения.... като малка купчинка сняг напролет.... Благодаря ви госпожо, че ми доставихте удоволствието да прочета разказа ви.

Мъката по света е толкова много, че няма да има толкова къртици за целта, а слепците още по- вече.

Впечатляващ разказ! И въобще, Здравка Евтимова е изключително талантлива писателка. Поздравявам я за успехите й досега и от сърце й пожелавам още много, много успехи по света. Тя несъмнено ги заслужава!

Българският народ е малък,но в замяна на това,много прост !

А ти си дъното на простотията?

На тая простотия,казвате разказ !Българите от снобизъм ще умрат някой ден !Американците го харесвали,значи бил хубав !Какво падение на нравите !

Явно не си губила близък човек и не си се хващала за сламката за да го спасиш. Това е все едно да кажеш, че "По жицата" е тъпотия, дали е в учебник или не, мене ме разтърси, от животът по-голям писател няма.

Трябва ли да се задъхваме от телешки възторг на невероятно възвисеното място на разказа - в АМЕРИКАНСКИ (!!!) учебник?

Можеш също да се пукнеш от яд по случая.

Ако беше в Руски щеше да си удряш гъза в тавана от кеф, нали?

Всеки гледа от различни точки, виждам и коментарите по-долу. Лично мен разказът ме впечатли !!

Хубав е. Жалко, че част от коментаторите не разбират смисъла. В западната система на образованието - подобни разкази и теми - не се четат просто така. Напротив, дискутират се и се обсъждат от всички. Учителя ръководи и слуша учениците. Идеята да расъждават на глас и да се поддикнат ... Идеята за доброто и как отвръщат хората ... Ще бъде интересна дискусия. Жалко, че в България очакваме директно извода. Жалко, че рядко стават такива дискусии. Нямам идея, дали подобен род разказ ще постигне ефект в новото поколение но е смислен. Наистина браво на авторката. И жалко за част от коментарите.

Поразяващо добър и стойностен разказ за човешката безизходица. Докосва най-тънките струни на душата и дава много силно послание. По въздействие може да се сравни със "Спасова могила" на Ел.Пелин, "По жицата" на Йовков. Тук пак се намериха критици, без тях не може. Как метеното ще остане чисто?! Поздравления на Здравка Евтимова -скромен и добър човек

има по-хубав разказ на тази тема: Сърцето на Данко

Най-тъпият разказ,който съм чел някога !

ТИ СИ ЧЕЛ!?

изводът е: не помагайте на хората, щото ще ви изпият кръвта или както се казва - няма добро, което да не е наказано...

когато на теб ще ти потрябва Моята помощ ще се сетя за извода ти и ще те подмина без да се замислям .уверявам те ,ще дойде и твоя ред независимо от положението ти сега !

Само в първия случай беше помогнато.

Разказът е хубав и увлекателен, но ме притеснява заключението, до което може да стигне читателят: Не прави добро, не се раздавай, защото това ще те погуби. В абсолютен разрез с християнските ценности за милосърдие.

щом си се притеснила, значи разказвача си е свършил работата

Потискащо. Но щом им харесва.

аз се надявах да е разказът за добрия ром...

Браво, гордея се с вас! Показват ви българка, за която никога не сте чували, но тя се оказва успяла и оценена в чужбина. И тръгвате да се прескачате да я хулите и каляте. Но иначе сме най-умната, най-духовната, най-християнската нация в света, галактиката и вселената!

Много ми хареса. Гордея се. Как е стигнал този разказ до американските учебници по литература? Наистина впечатлявщо.

Напомня палко "По Жицата", преработен в нов вариант...поздравления, добро е

Кара те да се замислиш за нещата от живота! Браво!

Сред разказите на елин пелин, най-сетне да прочета нещо стойностно от български автор. ...а аз чета много.

иНТЕРЕСНО. Явно не четете български автори, защото разказите на Здравка Евтимова често се публикуват в пресата и са все от този род - драматични, разтърсващи... и не е моят автор...

КОГАТО ЕДНО ЛИТЕРАТУРНО ПРОИЗВЕДЕНИЕ МЕ КАРА ДА "НАТИСКАМ СПУСЪКА" ВЪРХУ ПОРТРЕТА НА ВОЖДА БОЦИ МАЙМУНАТА .... ЗНАЧИ Е ХУБАВО :)))

Супер! Поздрави за разказа на г-жа Евтимова! Винаги съм я харесвала като автор я четях, когато публикувате разказите си във в- к 'Труд '

напомня за О'Хенри

спасяват човека и го превръщат в Човек . това е ИСТИНАТА .

Ами ще го има в американските учебници разказа, като го няма в българските.

Кратко написано, но от класа. Уникален разказ. Не е за комундета. Едва ли ще разберат за какво става дума.

Се тоз вик ме среща, изпраща по пътя, по кръчми, по хижи - ума ми размътя. Отбивам се в селското бедно жилище: картина плачевна душа ми покъртя! "Елате ни вижте" Под - гола пръст! Смрад, дим, стени окадени, тъмничен въздух; в полумрак потопени човеци и дрипи... На също гноише лежи скот и стопан, духовно сближени. "Елате ни вижте" Зла бедност! Неволя! Души затъпели, набърчени булки, деца застарели; Къс ръжено тесто в пушливо огнище загрява се там за гърла изгладнели. "Елате ни вижте

Комундетата няма какво да разбират! Те си спомнят, че през социализма никой не търсеше кръв от къртица, имаше лечение за всеки, съобразно тогавашното състояние на медицината, всеки имаше покрив, всеки имаше работа, всеки имаше подкрепата на хората и държавата и залък на масата (признавам за бананите, те са най-важните, но ги имаше рядко).

НЕ ! Няма как да го разберат - По-лесно е да ограбваш и да съсипваш животи , отколкото да спасяваш !!!

Добра идея на разказа, интересен и увлекателен. Само малко стила можеше да е по-добър - твърде много повторения на "... като ..." на местата, където се правят сравнения. Набива се като твърде монотонно.

РАЗДВОЕНА СЪМ,ПРИЗНАВАМ! ОТНОСНО ТОВА КАКВО ЗАКЛЮЧЕНИЕ БИ МОГЛО ДА СИ НАПРАВИ МЛАДОТО ПОКОЛЕНИЕ,КОЕТО ЩЕ ГО ИЗУЧАВА! РАЗБИРАМ ЗАЩО АМЕРИКАНЦИТЕ ГО ХАРЕСВАТ,ТЕ СИ ПАДАТ ПО КРЪВТА И УЖАСИТЕ,НО ЕДВА ЛИ СА ГО ИЗБРАЛИ СЛУЧАЙНО! ИМАМ ПРЕДВИД,ЧЕ ЦЕЛЯТ ОПРЕДЕЛЕНО ВНУШЕНИЕ И ТО ЕДВА ЛИ Е В ПОЛЗА НА ХРИСТИЯНСКОТО МИЛОСЪРДИЕ!!!

Много харесвам писането й, нежно с изящни детайли. Радвам се, че медийния шум популяризира творществото й... най-накрая.

Отдавна е популярна Здравка Евтимова...

Много реалистичен разказ за това какво се случва на добрите хора по света. Няма ненаказано добро. Хубаво е , когато човек узрее, да бъде малко повече егоист, да гледа живота си, защото той е само един, и да не се товари с решаване на световните проблеми.

Разказът е потискащ с елементи на хорър.

Календар