Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Изгубената България: Деветоюнският преврат в снимки

ПАМЕТНИТЕ ДАТИ

Изгубената България: Деветоюнският преврат в снимки

Навършват се 96 години от Деветоюнския преврат през 1923 г.

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Срамота, минали са 40 г. когато сме били под робство,а българи убиват българи.Ние не сме единни и за това никога няма да вървим на пред.

Все казват, че историята се повтаряла.... Кога ще видим всички министри от така наречения преход на една снимка в затвора?

В България никога няма да има разбирателство. Ние сме доста различно племе - има траки, славяни, прабългари, печенеги, власи, отделно цигани, турци и т.н. пришълци, които са си останали отделно. Но пък затова гореизброените не се знаем, за разлика например от Украйна. Затова обаче едни искат едно, други - друго и никога няма да се споразумеем. Например ако столицата е В. Търново, Пловдив или Ст. Загора, развитието на България би било по друг начин.

stankow

Изложението се опитва и даже запазва обективно, богато и неутрално изложение на събитията. И все пак се промъква апологетика на преврата. С който започва гражданската война в България. Незатихнала и до днес. Разпалвана именно от такива обективни изложения. В които се промъква, виж по-горе.

След този преврат ясно е .че ще има и атентат срещу буржоазната сволоч. Получили са си своето.

официалната позиция на комунистическата партия е неутралитет в тази борба между "градската и селска буржоазия". Това как се обяснява?

Алооо! Другари дирници! Оправете надписите под половината снимки! Разместени са! После го изтрийте (цензурирайте) това съобщение (както обичате да правите), НО СЛЕД КАТО ОПРАВИТЕ НАДПИСИТЕ!!!!!!

Истината е, че постиженията и влиянието на Стамболийски сред земеделския ни народ не се харесват на "Софийските интелектуалци" свикнали да управляват и с одобрението на външни сили правят преврата на 9-ти юни. Като отговор на този преврат следват септемврийското въстание на обединени земеделци и комунисти с помощ от Коминтерна, следва взрива в църквата Света Неделя. В крайна сметка на 9-ти септември комунистите вземат властта пак с външна помощ.

бил чак толкова добричък.претендира да казва истината, но я казва само частично. А има и такъв факт: "Междувременно, гвардията под ръководството на Стамболийски, залавя и убива по пътя за Пазарджик неколцина поддръжници на превратаджиите, както и селяни отказали да ги подкрепят. Труповете им са обезобразени, така че когато пристигат близките им, за да ги погребат, не могат да ги разпознаят." Как тълкувате тази истина, защото според мен и селяните не са го обичали чак толкова много, а и той не е бил чак толкова добричък, какъвто ни се представяше преди.

Това е началото, което е причина и за последвалото Септемврийско въстание и за атентатът в Св.Неделя! Каквото повикало, такова се обадило! Смърт на извратения бг фашизъм, свобода на народа!

за т.нар. септемврийско въстание е заповедта от МАсква за "износ на революция", и оръжие са изпратили, и пари са дали на платените съветски агенти Димитров и Коларов. А превратът е удобното оправдание, но след дъжд - качулка. Самите комунисти са наричали Стамболийски фашист, така че не са се вдигнали в негова защита, логично. Преди преврата в партията, Дядото винаги е бил популярен и парламентарно представен, но Димитров и Коларов се възползват от болестта му и обявяват въоръжен курс, против който е бил не само Благоев, но и много други партийци.

Да си припомним кой беше основния изпълнител на този преврат - ВМРО.

Това е черна дата в българската история. На 9 юни 1923 бе положено началото на братоубийствената вътрешнобългарска война. Последва Септемврийското въстаниие на обединението комунистии земеделци, като отговор на Военния преврат, последваха избиването на 25 000 леви интелектуалци и дейци. Атентатът в църквата Света Неделя е само малък реванш на комунисти и земеделци. В т.н. статия се усеща едва ли не втълпяване, че превратът е нещо полезно, не драги млади журналисти. Той отпуши българските бесове.

Мога да се съглася за 100 леви интелектуалци, 900 дейци и 24 хиляди бедни безимотни гладни и готови на всичко за да не умрат от глад. В своята маса тези които гласуват за БКП са крайно бедни и безимотни ... много малко са като Гео Милев, Хербст и останалите "интелектуалци". За съжаление и 10 да са пак са много.

... подобен е и състава на болшевиките Ленин и останалите интелектуалци не са представителна извадка за масата, която ги подкрепя. За разлика от 2-та милиона кулаки (дребна буржоазия) прочистена от Сталин в последствие на революцията те са най долния слоя в обществото.

Почти цялата интеигенция в България по това време е ляво ориентирана. Това значи десетки хиляди.

Първо ляво ориентирана изобщо не значи съгласна с червения терор и второ десетки хиляди просто е лъжа.

stankow

5 хиляди села, 10 хиляди са само учителите.

И не вкара в затвора министър-председателя, както той е направил с правителството, а са се гаврили с него до смърт! Това ли е народния сговор за мир в страната!!!

Колко са общо жертвите на този преврат? Само Стамболийски?

Хиляди са жертвите, ако добавим жертвите и от септемврийското въстание и целенасоченото масово избиване на леви дейци в периода 1924 г. отиват към едно 30 000 души.

Това е отделна статистика. Въпроса е колко земеделци са били избити. Ясно е че с бездействието комунистите също са настъпили мотиката.

stankow

Голяма, тежка, историческа грешка. Винаги се е отчитала от БКП.

Единствената страна в света, в която Аграрна партия (основана на база на идеите на аграризма) печели квалифицирано мнозинство е България. Що не може да сме нормални европейци.

Тогава страната е имала най-голям ръст на икономиката.

Едно общество, което се самоизяжда последните 130 години. Децимира избирателно собствената си интелигенция без значение замеделска, градска буржоазия, комунисти. монархисти ...

... нещо над което всички ние трябва да се замислим преди да дадем поредната крайна оценка.

Schilo

Абсолютно сте прав!

Ся последно имало ли е фашистки преврат в България или да!

Една от най-светлите дати в историята на България.

Мииии, това е историята на "държава" без национален елит. Народ има, територия има, вождове има. Ама държава няма. И с такъв матрял... няма как и да има.

Много ме кефи мантра, че след 9.09.1944 г. комунистите са избили „цвета на българската интелигенция”.. А услужливо се забравя за „безследно изчезналите” интелектуалци в периода след преврата от 09.06. Сред тях са поетите Гео Милев, Христо Ясенов, Сергей Румянцев, журналиста Йосиф Хербст, както разстреляните и убитите в периода на антифашистката съпротива - спомнете си генерал Займов например. Погледнато в развитие, без 9 юни 1923 г. може би нямаше да го има другия преврат от 19 май 34 година, 9 септември 1944 г., нямаше да се налага и Народен съд. Кой знае, може би и 10 ноември 1989 г. щеше да ни се размине ... Нямаше да го има и този пост,можеби. Но било е вече, важно е да помним, да знаем и да не допускаме пак...

Този преврат до голяма степен предопределя и атентата през 1925 г. в църквата „Света Неделя”, той се явява отговор на обхваналия страната ни правителствен терор. Ако законното правителство на Стамболийски не беше свалено насилствено, не би имало нито юнски бунтове, нито Септемврийско въстание, нито атентат в „Света Неделя” на 16 април 1925 г., нито "бял" или "червен" терор, иначе минуси може да си слагате колкото искате.....

„Клаха народа си, както турчин не го е клал!” „Убиха и брат ми”. /Антон Страшимиров/

..."Нито тези, които погавриха надеждите на народните маси и забегнаха, нито тези, които клаха народа си, както и турчин не го е клал, нито едните, нито другите ще помислят за тълпите жени и деца, оставени на произвола пред зима."

Признанието на Адолф Шекългрубер за дейността на Александър Стамболийски е в окачен негов портрет в работния му кабинет. Този факт е поразил Цар Борис III, когато е видял въпросния портрет, на посоченото място. И днес истината за икономическите постижения на България след Първата национална катастрофа са тема табу. А това наследство на народът ни, е пътят за излизане от пъклените планове на "Програмата за изтребване на българския народ"-1988 г., Истанбулската конвенция"-2011 г., "Пактът на ООН за бежанците"-2018 г., Маракеш-Мароко, "Националната стратегия за детето" - 2019 г. на ГЕРБ.

... какво да коментираме - погазване на демокрацията и кървав, престъпен нов режим...! Но и Стамболийски е с много и то огромни корупционни грехове - като ограбването на земите на геноцидно изселените от Турция тракийски българи, както и евро парите за техните обезщетения...!!!!!! Този който му реже главата е точно един от пострадалите... Работа типично българска... Ами сега нали партията мафия БСП/БКП със зъби и нокти се бори за власт, за да краде - това е истината...!!!!!!

Платен трол.

Ами сега нали партията мафия ГЕРБ (БКП) със зъби и нокти се бори да запази властта си, за да продължава да краде - това е истината...!!!!!!

Дет се вика не е лошо тиквата да прочете тази статия. Сиреч -обеца за ухото.

Борисов отдавна си е направил сметката - НИКОЙ ДО СЕГА НЕ МОЖА ДА ДОКАЖЕ НЕГОВА КОРУПЦИЯ, КАТО ТЕЗИ НА НИНОВА С КРАЖБАТА НА АКЦИИТЕ НА ТЕХНОИМПЕКС ИЛИ ПЪК КРАЖБИТЕ НА МИЛИ-ЙОНЧЕВА ЗА 6 АПАРТАМЕНТА И 3 КЪЩИ ЗА ГОСТИ... Това е истината другарю...!!!!!!

Schilo

Началото на много години проливане на българска кръв.

Едностранно написана статия, като оправдание за преврата. Фактите са, че след Първа световна война България губи над 11 хиляди квадратни километра територия. Трябва да изплаща компенсация от 2.5 (с лихмите 5) милиарда златни франка. Не случайно директно виновният Фердинад бяга в Южна Америка. И издигат Борис 3 за "цар". Това е било национална катастрофа, както е наричана. Факта е, че след като народа избира земеделците с мнозинство, онези се дигат срещу избора на народа и демокрацията и ги избиват! Всички министри. Преди комунизма били убити 25 министъра, но може да включва и други. След преврата всичките им докопани депутати. Не помна 160-180 депута са избити. Накрая след мъченията, режат главата на премиера и я носят в София. Като за това се е грижел някакъв от ВМРО. Според западен журналист в следващите 2 години са избити от превратаджиите 20 000 човека. Комунистите са били в лоши отношения със земеделците, но виждайки какво става се дигат да защитят народа и демокрацията! Деветоюнският преврат се води началото на фашизма в България. Той е 10 години по-рано от началото на нацизма в Германия. После е дошло времето да си платят за престъплението. Сега за жертви на комунизма водят, разни резали глави. Нищо че реално комунистите не идват на власт на 9.9.1944г. Това е лъжа. Само 4 министъра са били от работническата партия, колкото и от БЗНС-то на Никола Петков. А БЗНС Никола Петков бе в Реформатирският блок. Казано просто от решилите (всички 16 министъра) за Народният съд БСП има толково исторически представители, колкото бяха в Реформаторският блок - 4. За миналото на ВМРО никой не говори. Вярно че запада е забравил как са се избили над 50 милиона във ВСВ и са образували ЕС. Тук обаче историята се ползва за политика.

има по-големи лъжци от комунягите. Тук не защитават преврата, просто казват някои истини, които комунягите спестиха, но не всички. Не може да се лъже до безкрай. Не намесвайте ПСВ, защото и комунягите никаква дипломация не приложиха за ВСВ. Сега пак ще повторите, че сме били съюзник на Хитлер, но Сталин също беше и то много по-важен от нас. След ВСВ България е най-наказаната държава, дори повече от самата Германия съотносително, при положение, че не сме водили бойни действия на чужда земя в първата фаза на войната, а сме дали много жертви във втората фаза, на страната на победителите. Всъщност ВСВ е по-голяма катастрофа от фердинандовите. Но така и не намерихте сили да си го признаете.

Има решение в Париж на миртна конференция, че България е с граници от 1.1.1941г. Връщат границите от преди ВСВ по държави, с някой изключения около Германия, за СССР. Завладяната от Полша Чехпословакия и така нататък. Та на тази мирна конференция, Чъчил е викал, че държава България не трябва да съществува. Ние губим завладяното през ВСВ, като Македония.

пияницата с пурата е викал, че и Франция не трябва да съществува. Този нечовек някакъв авторитет ли е за Вас? Остана ни само Южна Добруджа от Хитлер :)

Южна Добруджа ни я оставят благодарение на Сталин. То и унгарците си бяха върнали Трансилвания благодарение на Хитлер, но не за дълго...

Ако Хитлер не ни я беше дал 1940, Сталин нямаше да ни я даде обаче 1945

Нищо ново... единия взел властта, уж да оправи нещата, а го обърнал на диктатура... другите го свалили и утрепали за да премахнат диктатурата, ама им се усладила властта и го обърнали, и те на диктатура... Третите дошли уж да въведат равноправие и справедливост, ама и те го обърнали на диктатура... четвъртите, уж дойдоха демокрация да носят, ама се оказало, че със стари курви, нов бардак не ставал... те за това и държавата все не може да прокопса... твърде много "доброжелатели" се натискат за властта...

КАК е ВЪЗМОЖНО под фотографията на Ал. Стамболийски в цял ръст да е написано професор Ал .ЦАНКОВ ???? ЕЕЕЕХХХХХ редактори , редакториииииии!!!!!!!

lu4ka

Убиват Стамбилийски, удавят в кръв Септемврийското въстание и после си гласуват ЗЗД.Всичко това само за 6 месеца. А сега 30 години ни обясняват как комунистите са виновни. Хайде холан.

Sic semper tyrannis!

Какво пречеше преди последните 30 години да ни кажете, че Стамболийски и вам е бил омръзнал и в комунистическия печат сте го наричали фашист? А, няма как в негова защита да има антифашистко въстание, нали? Не ни споделихте всичко за неговото управление и че "леко" е манипулирал изборите. И сега пропускате да отбележите, че ВМРО го убива и той си е имал с тях сметки за уреждане, така да се каже той пръв е започнал. "Забравихте" да ни кажете, че след 9-ти юни не само не сте го защитили, а въпреки партийната линия на неутралитет, на места комунистите са се включвали в саморазправите над земеделците на страната на превратаджиите. Но най-важното, което не ни казвате и днес, но вече има как да го научим, е че Димитров и Коларов са били платени съветски агенти и са пристигнали тук по заповед от МАсква, която укорила местните комунисти, че са изпуснали хубавия повод 9-ти юни. Нещо повече - много комунисти са отказали да се включат в т.нар. септемврийско въстание и после в печата са обвинявали Димитров и Коларов за "братоубийството". И с право - те първи вдигат съветското оръжие срещу своите и започват да бият и убиват, а също и да унижават, което пак ни спестихте като информация.

Може би и едните и другите са виновни ... за резултата днес ... народ с много много ограничен запас от интелигентни хора.

Деветоюнският преврат и проведените жестокости и убийства (даже спрямо законно избраният министър председател А. Стамболийски) доведе до две въстания и един атентат в църквата Света Неделя.

И преди и след 09.09.44 г. БКП са били абсолютни хайвани. Цвяко бобошевски два пъти участва в превратите от 23 и 34 години, после на 09.09. си извоюва правото дае регент, недосеагем и не подлежащ на съдене.При това, преподавател по право в ЮФ-София където негов верен студент е бъдещият неофашист и академик ярослав радев.

Кефиш колко си прост!

огледалото ли сте?

Коментарите под снимките не съответстват на изображенията. Моля, поправете си ги!

Комундетата не се вдигат в защита на Стамболийски . И е нормално - все пак той е въвел трудовата повинност , и ги е карал да работят !

Моля оправете текста под снимките. На някои от тях има разминаване.

PEYTSCH

Огромна дипломатическа грешка е несъгласието на Стамболииски по въпроса за Беломорска Тракия. Хитрите гърци му предлагат пристанището на Александрополи/Дедеагач, а Стамболииски разярен отказва и напуска конференцията. Така в отсъствието на България гърци и румънци си отхапват големи части от страната ни...

Антон Страшимиров, за 9-ти юни, в Народното събрание: „Българския народ е клан така, както турчин не го е клал.”

..."Нито тези, които погавриха надеждите на народните маси и забегнаха, нито тези, които клаха народа си, както и турчин не го е клал, нито едните, нито другите ще помислят за тълпите жени и деца, оставени на произвола пред зима."

Помни 9-ти юни, пази 9-ти септември!

от Задунайская губерния - към 16-та република

lu4ka

... и към петдесет и първи щат.

то 51-ви щат няма да е толкова зле, ама само колония ни се предлага, и то, ако се откажем от кгб-то. За съжаление, отвън нищо добро не ни се предлага. Аз не призовавам към чуждопоклонничество, както антифа. Показателно е, че към американски слуги ни дърпат точно бившите комуняги.

Календар