Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Гробно мълчание: 95 години от атентата в "Света Неделя"

ПАМЕТНИТЕ ДАТИ

Гробно мълчание: 95 години от атентата в "Света Неделя"

За един от най-зловещите епизоди в българската история разказва един от оцелелите

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

ТОВА Е ЦЕНАТА КОЯТО СМЕ ПЛАЩАЛИ, ДА НЕ ВЛЕЗЕМ ПОД РУСКИЯ БОТУШ. УДЪРЖАЛИ СМЕ ДО 1944, ПОСЛЕ ВСИЧКИ ЗНАЕМ - 45 ГОДИНИ ОКУПАЦИЯ, ЛАГЕРИ НА СМЪРТТА, ЗАПЛАТИ 60$, РЕЖИМ НА ТОКА И КЛОАКАТА НА ЕВРОПА. ВСИЧКО ЗАПОЧВА С ТОЯ АТЕНТАТ.

на галош нали

4000 убити от бомбардировките над София от Великобритания защото демократичните ни депутати са обявили война на Сащ и Великобритания.

Бог да прости!

Наскоро имаше годишнина от първия полет на човек в Космоса. Новината не можа да пробие ковидната завеса. Тази обаче успя.

какво общо има коментара ти с написаното в статията....

"Сред тях е част от елита на нацията - военни, политици, общественици" Точно този елит докара няколкото национални катастрофи в България!

Не припомняйте болезнената история,че дразните комунистите и русофилите. Те не обичат да си спомнят подобни неща. Не обичат да си спомнят превратите, избиването цвета на нацията и прочие.

"Сред тях е част от елита на нацията - военни, политици, общественици" Точно този елит докара няколкото национални катастрофи в България!

Mи попитайте Нинова и компания от червените да кажат за тоз акт.

През Балканските войни и ПСВ няма загинал нито един български генерал. Нито един не се е самоубил, въпреки военната катастрофа. Изоставяли са войниците и са бягали в София. При атентата в Се. Неделя загиват 13 генерала

Всъщност гробното мълчание е за жертвите на кървавия венен преврат съчинен от тези военни и убийството на Стамболийски, както и 10-ки хиляди хора, елита на България като Йосиф, Хербст, Сергей Румянцев и Гео Милев. Поклон пред жертвите на военно-фашисткия преврат от 1923 и последвалия Цанков терор.

Нинова никога не е била член на БКП за разлика от Бойко Борисов.

Особено банани, мечтата на демократа...

КАКВОТО ПОВИКАЛИ, ТАКОВА И НАМЕРИЛИ В ЦЪРКВАТА. ВСЕ ПАК ТЕ СА ЗАКЛАЛИ АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ, ЗАКОННИЯТ ПРЕМИЕР НА БЪЛГАРИЯ...като куче!!!! ТЕ СА КЛАЛИ НАРОДА, "КАКТО ТУРЧИН НЕ ГО Е КЛАЛ"................." Броят на жертвите по време на въстанието и при неговото потушаване е спорен, като оценките варират между под 1000 и около 30 000 души" "Само малка част от жертвите на въстанието загиват при бойни действия.[26] Повечето са избити от паравоенни групи (наричани по-късно шпицкоманди), включително съставени от бежанци от болшевишкия режим в Русия, като в някои случаи причина за насилията са лични отмъщения и политически конфликти, които не са свързани пряко с бунта.[26] Най-много загинали има във Фердинандски окръг, общо около 337 души. Извършени са масови разстрели в Горна Гнойница, Вършец, Берковица и Фердинанд, включително на голям брой военномобилизирани въстаници, докато много от организаторите и ръководителите са избягали в Югославия. Някои от бунтовниците остават в страната и действат като чети в планините. " ПРИ ТОЛКОВА МНОГО ЖЕРТВИ, ВСЕ ЩЕ СЕ НАМЕРИ НЯКОЙ ДА ОТМЪСТИ НА ДЕВЕТОЮНСКИТЕ ТЕРОРИСТИ, ПРЕВРАТАДЖИИ!!!!!

Атентата от другарите на Корнелия в св Неделя може да се сравни единственно с турското клане в Батак в църквата Св Неделя в Батак Само че има една тънка разлика- турците в Батак са клали българи А на Корнелия другарите не са клали турци а пак българи За което от БСП всяка година трябва да се извиняват а не да мълчат кат бити задници Радев трябва да иска прошка на колене

До допълня с цитат от Уикипедия: "Демократическият сговор е българска политическа партия, съществувала от 1923 г. до забраната на партиите през 1934. През по-голямата част от съществуването си, Демократическият сговор е основната управляваща партия, което я поставя на трето място по продължителност на управление, след Българската комунистическа партия и Народнолибералната партия. През 1932 г. от Демократическия сговор се отделя симпатизиращата на италианския фашизъм и националсоциализма партия Демократически сговор (Александър Цанков)." Не случайно се води, че 1923г. идва фашизма в България. В онези времена е имало какви ли не атентати по света. Взривен хотел от евреи и така нататък. Но тези в ЕС не са се хванали за гушата за ВСВ. Тук все пропускат угодно да съобщават цялата истина. Като например за французина Леже, който е част от участниците в атентата. Но него не смеят да обесят и накрая връщат на Франция.

кой точно от загиналите в св Неделя е заклал Ал Стамболийски ? Можеш ли да посочиш име ? Дай само едно име г-н Спасе ?

А какво ще кажете за стотиците невинни цивилни жени и деца загинали под развалините? И те ли е трябвало да умрат, за отмъщение заради смъртта на септемврийските комунистически превратаджии?

Ти май бъркаш македонците с руснаци. До къде стига соросоидното безумие ???

"Историкът" защитаващ считащи се за фашисти тогава. Избили току що избраните от народа. Реално дигнали се срещу народа и демокрацията. И избили тогава в следващите 2 години според май бе унгарски журналист 20 000 човека. Дето отрязали главата на премиера и носели в София - май от човек на ВМРО. Избили всички министри и повечето депутати.

Простия чугун освен "А вие защо биете негрите" друго не може да напише.

Наследниците на терористите все още са в парламента, президентството, в местната власт и къде ли не още. Дори президента им се опита да застане начело на метежи и подбужда лумпените им за подобни действия. Но болшинството от хората не са толкова наивни за да му вярват.

Не лъжи кой е превратаджията! Превратаджиите са фашистите взели с преврат властта 1923г., след като са избили току що избраните от народа на избори земеделци с 52%.

И бойко бърисов

Глупак, тоя атентат е доакзано поръчнан от ушанките в Масква, изпълен от безродните подлоги от БКП. Дори и те не го отричат, а се гордеят... Най-големият терористичен акт до тогава, а и дълго след това...

НЯМА ПО-ДОЛНА ИЗМЕТ ОТ КОМУНИСТИТЕ(ГЕРБЕРИ)

След ПСВ армията е разтурена по Ньойския договор. Но генералите остават т.е. генерали без армия. Тъмно и страшно време за България. Всеки ден стават убийства в София и страната. Стамболийски е свален с кървав преврат. Следва септемврийско възстание и бял терор. Начало на фашизма в България ...

Както и на американците им събориха кулите!

всеки комунист=фашист трябва да гние в затвора

Защо найстина? Защо не се казва че са загинали предателите и гробокопачите на тогавашна България?

Стамболийски е свален от власт с военен преврат на същите тези военни. Скопският войвода на ВМРО Величко Велянов (Чичето) , убива Александър Стамболийски, като преди това зверски го измъчва и реже на парчета, реже му и тестисите и му ги слага в устата. Накрая му режат и главата.

Kalin

Да наследник на единия атентатор е генерал бил в СДС а сега в ГЕРБ

Да най- големия кървав атентат извършен от комунистите, българоубийци.

Сред тях е част от елита на нацията - военни, политици, общественици Е тоя елит е съсипал живота на маса народ, за да може да се гевези в лъскави парцалки и разкош. Пълни продажници!

Kalin

Атентаторите първо в по голямата си част са български царски офицери!Атентата не е одобрен от тогавашното ръководство на БКП.Въпросните царски офицери спадат към левите среди по известни като анархисти!И още нещо не е случайно че тези срещу които е бил атентата не са били в църквата и се предполага че са знаели за него.

така са ти казали, нали? Нещата са много по-различни. "Междувременно подготовката за въоръжено въстание в България губи поддръжници в съветското ръководство. През януари 1925 година Васил Коларов, променя позицията си, а през април Димитров, който първоначално възразява срещу отказа от въоръжени действия, е извикан в Москва и се присъединява към позицията на ръководството. На 14 април Димитров и Коларов изпращат изрични указания до партийното ръководство в страната да се прекратят всякакви въоръжени и терористични акции, освен при самозащита. На 16 април, преди пристигането на тези нареждания в София, комунистите извършват Атентата в църквата „Света Неделя“." Или иначе казано както събориха кулите в САЩ.

Я виж калинките на ГЕРБ! Те кви са!?!

Нема ли кой малко да ви ограмоти чугунените кратуни? Защо ли питам? Комунистите са най-простата и долна прослойка на обществото... Комунистите нямат, майка, баща или родина - те имат партия...

PEYTSCH

Ако бяха избити комунягите, нямаше да има шумкари и ОФ-предатели които забавиха публикуването на неутралитета от 6 септ.1944 ! И сега щяхме да сме горди водеща нация на Балканите !!!

Защо атентата в Света Неделя получава далеч по - голямо медийно внимание от 9 то юнския кървав преврат и убийството на Ал. Стамболийски? Те събитията си имат причина и следствие!

когато американците се извинят за бомбардировките на София, Хирошима, Кюстендил, Нагасаки, Дрезден ...... Списъкът е дълъг. И това че е имало война не е оправдание за престъпленията.

Те избиха земеделците преди това ...

Царят, който е трябвало да дойде е бил предупреден да изчака. Общо взето са знаели за атентата и са направили така нещата, че да загинат не тези които трябва.

Атентатът в Св. София е реакция на терора, упражнен от Военния съюз спрямо прогресивните българи. Демокрацията е заглушена и на власт излиза българския фашизъм. Впоследствие България е съюзник на хитлеристка Германия. А след това идва Народния съд

Каквато бяхме преди 30 години.

Остави мисленото на онези, които го могат. Този атентат е логичното следствие на политиката, която водят чуздоземните царе на България. След септемврийското въстание от 1923 години стотици дейци на БКП са заловени, затворени и избити и то без съд и присъда. Това, драги ми другарю, се нарича фашизъм! Иначе Радев не е член на нито една партия, но това не го знаеш и затова лаеш. Е, по-точно заради парите, които си взел.

Защото така е изгодно на една долнопробна и малоумна сган да може да плюе и изхвърля миязми.

Същите продажници като днешните! Даже тогава е било още по страшно, мизерно и неоправдано. Яха ли са народа като добитък.

Грешка е било че за да утрепят 2-3 души, са убили още 700 души... Стефан Стамболов са го убили на улицата, а не като са заедно с още хора. Важното е да НЕ се вдига шум за да мислят нормално хората и ако някой е за убиване, да утрепят само виновния. БКП (БСП) да со правят речника от думи. Тия са трепали- Царедворци, а не фашисти( нацисти).. А от един цар, до друг цар, има разлика. България е управлявана от над 100 царе... В Русия, също са убивали доста царе. И са слагали други царе, след тях.

Календар