Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Георги С. Раковски - тук мъдрец замислен, там луда глава, мисъл и желязо, лира и тръба

ВЕЛИКИТЕ БЪЛГАРИ

Георги С. Раковски - тук мъдрец замислен, там луда глава, мисъл и желязо, лира и тръба

Животът на Раковски е низ от страдания, които не могат да го победят. Той нито веднъж не се отчайва, нито веднъж не губи вяра в успеха на своето дело

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Раковски е романтическа фигура. Тезата за санкскрития не е обоснована, той предлога че българският език сам се е скрил. Раковски се опитва да изведе национално чувство в българите и за целта не подбира средства (в друг период от живота си той иска да създаде югославска федерация и твърди, че българите са славяни, дори прави картографска карта на всички славяни).Не може да му се сърдим, Раковски с всички сили се е мъчил да пробуди националното чувство и достойнство - борил се е за по-добро образование, за самостоятелна църква, за независима България, но в много отношения остаав рожба на епохата си. Да вярваме, че е бил прав за санкритският е смешно.

А задавали ли сте си въпрова, защо на негово име има кръстено училище в Индия? И то не е пт вчера...

Интересно ми е само защо съвременните историци игнорират сериозните научни трудове на Раковски за произхода на българите и за огромната близост на българския език със санскрит и авестийски? Готови са да признаят всяка недоказана теза на Иречек да речем, но виж Раковски за тях не е учен.

"Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. Българите са ги най-напред покръстили, дали са им писменост, свещеното писание и първото образование. Това е познато беки от сички свят и техните учени го признават. Но какво благодарение са отдали тия на Българите за това благодеяние!"

Малко се пише за Раковски в днешно време. Трудно е да си представиш, че богат и успял човек като него е бил готов да даде всичко за България и го е направил. 'Нашата свобода от нас зависи!'

Това е човека, който запалва и Левски и Ботев а и много други. За мен по голям от Раковски няма. И като като дела и като качества ако щете и като визия е достоен да заема най-високото място в йерархията на националния пантеон на България. Има едновременно качества на автор на литература поставила основата, на която стъпват и Ботев и Вазов, а от друга страна успява да събере в легията си Левски и воеводите. Това е епоса на българското революционно дживение.

не обичам сравнението по-по-най, но Раковски предтечата, основоположникът, този който до голяма степен олицетворява Възраждането, въпреки че то започва с Паисий. Раковски е третият човек след Паисий и Софроний, който се заема с образователна борба, но я води много по-активно. Насърчава редица българи да се информират - по примера на братя Грим в Германия - за песните, приказките и гатанките на народа си. Негови "ученици" са Васил Априлов и Райко Жинзифов.. Той издава сп. "Българска старина" и първият български Въпросник за етнографи. Съдейства на Неофит Бозвели и Иларион Макариополски в църквоната борба, пряко се ангажира с нея Става идеолог на революционното движение с "Горски пътник" и "Привременният закон за народните горски чети" - обявява че хайдутите, не трябва да са айдуци, а закрилници, че трябва да подпомогнат дейността на легията, че трябва да има комитети в страната (тази негова идея остава нереализирана с нея ще се захване едва Левски), че българите трябва да себорят с кръв за една независима българска държава. Грешката на Раковски е, че е очаквал помощ от Великите сили -първо от Гърция, после от Русия и Сърбия. Едва в края на живота си разбира колко е грешал. Но няма защо да му се сърдим той племенник на руски капитан, действал е според разбиранията за времето си. Раковски оказва влияние върху цяла плеяда просветители и революционери -Васил АПрилов, Райко Жинзифов, Васил Левски, Иван Касабов....списъкът е твърде дълъг. Трябва вечно да сме му признателни, че въпреки своите неволи и грешки е отдал целият си живот на България.

Раковски: - Знаете ли вий каква е Русия? Знайте ли какво робство и какви вечни мъки ви чакат? - Длъжност свята към милото ни Отечество налага ни да открием простодушному народу какво нещо е тая Русия и нейното мъчителско монголско правителство и какви мъки чакат тия, които се излъжат да влязат в нейните железни нокти. - В 1812 са изгорени от русите Разград, Арбанашко велик село, Свищов, Русчук и други много градове и села, които развалини и още се виждат. - Всякога проклета Русия, когато е имало бой с Турция, лъгала е бедните простодушни българи, че уж за тях отваря такъв бой, че уж за тях иде да освободи! Но нейната цел всякога е била да им разори милото отечество и да ги преселва малко по малко в земите си! Да се поучим от мъдрите думи на един голям българин!

По време на Кримската война той образува една малка дружина, с която скита из Балкана с цел да си пробие път към Добруджа и да се присъедини към руските войски. Неуспял да стори това, той разпуска другарите си, крие се известно време в Котел, а после прекарва няколко години последователно в Одеса, Нови Сад и Белград, гдето се отдава на усилена книжовна дейност.

Благодарение на Русия, сега пишете на български от България, знаете ли?

Абсолютна лъжа. Русия винаги е била враг на България и Билгарите

Един от първите и най-яростни русофоби в България. Учител и ментор на Левски и Ботев - Раковски е владеел свободно 4-5 езика. Учил е, четял е и се е опитвал да предаде знанията и разсъжденията си на останалите българи. Не е харесвал Русия, да не кажа, че я е мразел и по тая причина не беше на почит през комунизма. Непрекъснато е пропагандирал, че руската политика има за цел да установи контрол над региона. Сигурно от там е и известната реплика на Левски : Който ни освободи - той ще ни пороби! И Раковски, и Левски се оказват прави - Русия е тази, която лобира за Берлинския договор и решенията, идващи с него. Русия е против Съединението! Да видим про-руския Радев днес дали ще му позволят от Кремъл да каже някоя дума за Раковски или ще подмине деня с мълчание?

Второто му арестуване като ПРЕВОДАЧ В ТУРСКОТО ВОЙСКО?

хайде хайде всички можем да ползваме гугле- събирал е сведения за което е и арестуван

Велик българин, основоположник на организираната борба за Освобождението на Родината ни, възрожденец с невероятен ум и енергия, учител на В Левски и Хр Ботев.Колко много се нуждаем днес от личности като него в името на ново Българско Възраждане!

Откъде се появяват в безпросветна рая хора от малки градчета и села с подобна визия, непостижима и днес за болшинството? Крайно време е да се признае ролята на "тайните" организации в историята, те всъщност я пишат. Без масони/мафии/революционери нямаше да има преразпределение на капитали и смяна на власт.

Знаеш ли как е станало? Чорбаджиите, богатите българи - търговци са влагали пари и злато в образоването на млади и способни българи! Не като сегашните чорбаджии, които си влагат крадените пари в дрога, ку+ви, продоволствия...

Е, намери се един да плюе! Съби Стойков Попович е издънка на два от най-богатите Котленски родове, племеник е на братя Мамарчеви. Дядо му е известен търговец на кожи, а баща му уважаван терзия, водач на местните еснафи. Именно вуйчовците му, особено Георги Мамарчев, му дават искрата да се бори за свободата на Родината си.

Календар