Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Елин Пелин: Нашата литература се разширочава, но не се вдълбочава

ИЗГУБЕНАТА БЪЛГАРИЯ

Елин Пелин: Нашата литература се разширочава, но не се вдълбочава

На 3 декември се навършват 69 години от смъртта на обичания майстор на разказа

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Ненадминат български поет на шопската мисловна дълбина. Как би описал днешното село/град? Четете: НОЩ Темно, брате, темно, ете, като в катраница, нито месечинка свети, ни ясна звездица! Куче лае у полето, та си глава кине — ергени ли мома краднат, или некой гине? Та нема ли кой да палне плевнико на кмето да разпусне това пусто темнило проклето!

честно казано, чета това интервю и кръв ми капе от сърцето - за онази България, която за мен беше по-държава, по-родина от тази мутренско-циганско селска чалгария, каквато е сега. Не знам , дано не съм прав, дано имаме бъдеще, дано разума и идеалите някак си да надделеят. ..

Ама наистина хубаво интервю и хубаво казва, че народа е прост, но без да го обижда. Похвално.

Впечатли ме това интервю. Тогава България е била да речем 3 милиона, от които той предполага 1000-2000 читателя. И говори как интелигенцията преди войните е била много малко. Днес сме 7-8 милиона и доста повече хора са част от интелигенцията. Много повече четящи, студенти, научни работници. Ето има бъдеще !

Прави впечатление, че днес никой не би се осмелил да каже, че народа е прост. Ще го свалят веднага! А народа наистина си е прост! И друго едно нещо - народа тогава не четял. То и сега не чете! Но ПИШЕ!!! Пише по форумите и фейсовете! Нищо че е прост и не чете! Както гласеше стария виц- чукча не читател - чукча- писател!

Романът му "Гераците" описва разпада на семейството и смяната на собствеността. Сега не е ли така-семейството се разпада, изчезват изконните семейни ценности, връх вземат пороците и алчността човешка. Нищо ново, лошото е че не сме си взели поука от миналото или защото все по-малко са четящите хора или защото лакомията и злобата са взели връх в живота ни.

И що трябва да ме кефят убийци...?

Ми чети Пеньо Пенев бре, обличай ватенката и марш на строежа да се напиваш, кат свиня!!!

Хемингуей, Стайнбек, Горки, Достоевски, Вонегът, Толстой... Все са убийци.

Календар