Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Денят на нашата печал: Атентатът в "Света Неделя" в спомените на оцелелите

КЪРВЯЩА ПАМЕТ

Денят на нашата печал: Атентатът в "Света Неделя" в спомените на оцелелите

"Полупогребани и неузнаваеми живи същества, затрупани под развалините, потънали в прах, безмълвно протягат прашливи ръце за помощ и спасение от явна смърт", пише генерал Иван Шишков

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Много би било интересно какво би казала за това събитие г-жа Крушовишка. Но тя едва ли ще го направи - нея я интерсува приватизацията, не същността на съответната идеология.

Нека се знае, че поради идеологически причини този атентат не е бил обект на серизно изследване на историческата наука. Тоест, казано иначе не се е намерил "читав" историк, който обективно и документално да го постави на мястото му в историческата памет на Българския народ. За сметка на това, обаче едно безполово същество, с вид на клошар на име Велислава Дърева вече го обля със своята комунистическа помия, като едва ли не се опита да докаже, че такова човеконенавистно престъпление било..следствие на "кървави" погроми срещу дейците на БКП?! Пак според нея Коминтерна бил..непричем/ тоест нямал отношение/ и Русия - демек СССР даже не подозирал за подобни простотии.?! Иначе казано- дузина лумпени от БКП са решили "на своя глава" да направят този ..хм пуч, даже нещо като ужилване, абе..дребна работа?! Дори и така представени фактите, тя не намери сили да заклейми такъв варварски акт, който по своята същност е престъпление срещу човечеството". Защото морала на подобни човешки индивиди е под нормалното усещане за нормална психична човешка дейност, когато поставят интересите на партията си и тези на Москва, над тези на човешкия живот Жалки човекоподобни!

Ей това е измет. Дори терористични актове са готови да приемат, сам и само да върнат комунистите на власт. Хубавото е, че същата тая измет е обречена на мизерия, независимо кой е на власт. Дори комунистите, за които си мечтаят.

Царят закъснява половин час, което буди сериозни съмнения.

Денят на нашата печал е много преди това и продължава след това. Така се чете историята извън контекста. Някой да спомене, че атентата на Свети Крал идва е отговор на деветоюнския преврат, че първия демократично избран министър-председател на България - земеделецът Александър Стамболийски е зверски убит - буквално? Някой да спомене за дестки пъти по-големите жертви на англо-американските бомбардировки следствие точно на същата власт и на същия цар?

Все по -ясно става, че историята на България е тъмна Индия. И преди, и след след прословутия девети септември- направо нещо средно между черна кутия и кутията на Пандора. Едно не подлежи на съмнение- митът за всенародните бунтове и въстания е именно мит- понеже всички големи неща се вършат от големи хора или хора със самочувствие на големи. Няма как един малък човек, един човек беден, неук, от долните класи или от малка държава да има самочувствието да направи нещо с мащабно- освен ако не дойде някой богат, учен, със самочувствие и да му каже- иди там и там, направи това и това, знай, че си велик и ето ти едни пари за това. А после се учим да се възторгваме.

Пресметнете броя на жертвите на режима на агент Буда - изнасилените, емигриралите, умрелите, наркоманите, останалите без работа, беззъбите, полуделите, оскотелите, подслушаните, убитите, самозапалилите се и самоубилите се, несправедливо осъдените, и ще се убедите, че те са повече на брой, отколкото жертвите на комунизма!

Милиони прогонени, десетки неразкрити убийства, разрушена икономика, армия и здравеопазване. Ликвидирани са цели селища като след война или природно бедствие. Природното бедствие - мутренска партия окупирала държавата.

Най ми харесва, че вие българите сте непримирими врагове един за друг. Готови сте да се избиете взаимно, без да ви мигне окото. Око за око, зъб за зъб? А какво ще стане, като останете без очи и без зъби?

И защо най-харесваш хората да се мразят ??? Малко като психопатите си , другарю небългарин :((((

Фактът, че привърженици на настоящата "Визия за България" си позволяват да оправдават този варварски акт, сам по себе си говори, че не са мръднали и милиметър от същността си. Така те разбират управлението. Могат да сеят терор, но ако някой въздаде справедливост, тогава вият на умряло. Коминтернът още май говори на ушенце на "Визията за България". Бог да прости загиналите!

В България атентати са извършвали само комунисти и турци!

Мир на праха на загиналите, ама категорията елит нещо не ми се вързва.Военните и производителите на оръжия са тъпи парчета и са виновни за всички нещастия на хората и не са никакъв елит.

Военните, за които говориш са поколение, което е спечелило всички битки, които е водило за България... битки, във войни загубени от политиците... Ако те са били тъпаци, значи ти си някъде между амебите и чехълчетата...

Именно водили са битнки, тоест убивали са хора, да не би да са направили нещо свястно за човечеството. Да си чул нещо умно от военен, ако си ходил в казармата? Пияници затъпяли от нищоправене.

И като си толкова умен и фен на военните-сметни разходите, които се отделят за военните, ако се влеят в икономиката какво ще стане?

можеш да сметнеш за здравеопазване и образование също, пък пък нека съм амеба или чехълче, както ти е кеф. Ако ги няма такива вое3ннолюбци като теб светът- щеше да е по-добър!

1234, ти тъп ли си или се правиш? Който не храни собствена войска, храни чужда.

При положение, че са "спечелило всички битки", защо след Първата световна война губим над 11 хиляди квадратни километра територия? Защо плащаме обезщетение от 2.5 (с лихвите 5) милиарда златни франка? Защо директно отговорният Фердинанд бяга в Южна Америка? Как така има първа и втора национални катастрофи? Май точно тези отговорните са искали да съдят. И неоспоримият факт, че печелят избори земеделците с 52%! На кой да се вярва е определил народа! И месец по-късно са избивани. Което както и да го въртиш е срещу избора на народа и демокрацията (народното управление). Аз вярвам повече на народа тогава, от изкривените истории разправяни сега.

щом ще си говорим по този начин то "Който...... " май ти си някакъв тъп и прост старшина , на това приличаш, вярвам че в бъдеще ще дойде деня, когато всички военни и такива като тебе военнолюбци ще ги пращат директно в психиатриите.

БСП/БКП не може да няма пръст във вчерашния пожар в Париж. Това е партия с големи традиции в унищожаването на храмове!

Райхстага се счита, че си го подпалват нацистите, за да обвинят комунистите и да ги преследват. Хитлер влиза като агент в партията, нищо че се води националсоциалистическа. Първите които избива са левите в самата партия. После забраняват комунистическата партия на Германия.

Срам за "най-светлия" идеал в историята !!!:(((( "В името на човечеството " да се избиват човеци ???????????? Гнусна човеконенавистна идеология, докарала толкова страдания на хората от цял свят !!!! Защо националсоциализмът се изучава като отвратителна социална система, а комунизмът продължава да бъде толериран , въпреки че е предизвикал несравнимо повече страдания спрямо националсоциализма ???? Националсоциализмът всъщност е мека форма на комунизъм !!! Да се убива в името на не знам си какво е нечовешко !!! Това е престъпление !!! С какво са по-различни националсоциалистическите убийци от комунистическите убийци ??? Бог да прости загиналите невинни хора !!! Да взривиш деца в църква е еманация на човешкото падение !!!!

Каква ли ще е "новата визия" за България!

Какво правят фашистките изроди превратаджии със законно избраният министър председател Александър Стамболийски? Трима македонски полуръста, скота му скачат и не могат да го съборят. Лично бива изтезаван от ВМРО воеводата на Скопие - Чичето. Режат му ръката и тестисите, които после му завират в устата. Отделно се гаврят с жените и децата на земеделските дейци, които забележет при преврата дават четири пъти повече жертви от комунистите. Сегашните поплювковци земеделци са в съюз с т.н. демократи, които ги клаха като животни на 9-юнския преврат

И като убиват деца в църква , комунистите по-добри ли са ???

Alla guerra come alla guerra

На 20 декември 1943 г. по заповед на дядото на Александър Йорданов, подпоручик Константин Йорданов, войници разстрелват на шосето край село Ястребино (западно от Омуртаг) 18 души, включително двама старци и шест деца от 7 до 12 г. Децата са Надежда на 12 г., Иван на 9 г., Стойне на 7 г., близначките Ценка и Цветанка по на 13 г. и Димитринка на 11 години. Малкият Стойне, ранен се надига от купчината трупове и моли да не го убиват. Подпоручикът стреля от упор в главата му.

Някъде да съм написал, че убийците на комунисти са различни от комунистическите убийци ??? Ако за теб убийците на деца са отвратителни, защо трябва да убиваш децата на тези убийци ????? С какво сме по-различни, когато вършим същото , което мразим у другите !!!!????????????

ДрЮгарю земелец, скрит камуняго и поклонник на злото от Мордор. Чувал ли си нещо за оранжевата гвардия ?

Какъв демократ е бил Стамболийски? Самовлюбен фюрер, не си ли чувал /или чел/ за оранжевата земеделска гвардия? Тероризирали са наред, затова е направен и преврата, не че е за аплодиране.

по-лесни за будалкане от българите ...съжалявам много ,но това е горчивата истина .не ми вярвайте ,ако искате ,но ще дойде време и ще признаете ,че не съм излъгал . дано, Господ се смили над децата ни и им отвори очите ! Амин !

Министър председателя (Александър Цанков) дошъл по НЕЗАКОНЕН начин чрез военен преврат, обявява комунистическата партия за незаконна. Такава ТЪПНЯ може да се сътвори само в БГ, което е лошо! Още по-лошо е, че днес все още не сме си взели абсолютно никакви поуки от случилото се....

Другари соросоиди, не ви се получи номера с тази тъпа статия. Мълчанието срещу фактите и това че подкрепяте един кървав преврат довел до хиляди убийства на българи говори че вие сте просто едни безмозъчни изпълнители на чужда воля и дори да си гласувате плюсчета през соросоидното прокси и проксито на дира няма да промени този факт

или не си я прочел .или ти са избягали имената на изр .ти братовчеди ...

В действителност това е част от ГРАЖДАНСКАТА ВОЙНА, която започна в БГ след убийството от упор на над 400 войници при потушаване на Владайското въстание през 1918 г. С малки прекъсвания тази война завърш някъде към 1955-1956 г.

Докато тези войници се спасяват от фронта, при Дойран други български войници спасяват България !!!

Митове и легенди от селски вечеринки. България е нарязана като торта, благодарение на некадърните управляващи.

Скоро много мурзилки ще получат заслуженото.

Те едно време така се канеха едни, но после ги гризнаха свинете.

отвратителен си. защо дир не трие, харесва те май...

Виш си заканите бе смешник. Като те треснат между зъбите ревеш като женичка.

Историята винаги има два възможни прочита.

Хората, които избиват военния елит на България, са тотални анти-българи, а също и анти-човеци - такива са всички членове и симпатизанти на БСП / БКП.

Държавен елит от превратаджии, убийци и виновници за две национални катастрофи. Такъв "елит" няма право на съществуване.

ха, ето и един днешен антибългарин

Антибългари са тези които подкрепят незаконните действия на едни превратаджии фашисти убили законният министър председател.

Всъщност трябва да уточним, кои са терористите? Тези, които извършиха незаконен държавен преврат и зверски убиха министър председателя и още няколко хиляди несъгласни с този противозаконен акт или тези които се борят с оръжие срещу превратаджиите? Винаги държавният тероризъм наречен фашизъм е нелегитимният.

Дааа, а ние сега се чудим на терористите защо ги вършат такива.

Според книгата на дъртата Дърева..атентата е оправдан.КОмуниста е безбожник....Затова на запад са ги трепали като хлебарки.Нищо добро на света не са дали.Само убийства.

Стига сте ревали за тези фашисти-кръволоци, оплескани до лактите с кръв, обезглавили законният български премиер Стамболийски и потопили септемврийското въстание в кръв и черни забрадки!!

Стига си дрънкал глупости. Стамболийски е убит от РУСОФИЛИ! Същите (или децата им) които са взривили църквата!

Абе цървул разноглед, ти разлика между Стамболов и Стамболийски правиш.

кънчо, Стамболийски го заколват изтърваните банди на ВМРО и то не за друго, а защото преди това неговите оранжеви бригади са ги натирили в миша дупка. Прочее Септемврийските золуми се случват с резолюцията на Москва. И всеки който ги определя като някакво правдиво народно недоволство е предател на България и родоотстъпник.

ВМРО винаги си били убийците колячи на фашистите.

Междувременно, гвардията под ръководството на Стамболийски, залавя и убива по пътя за Пазарджик неколцина поддръжници на превратаджиите, както и селяни отказали да ги подкрепят. Труповете им са обезобразени, така че когато пристигат близките им, за да ги погребат, не могат да ги разпознаят. Това изостря до крайност настроенията срещу Стамболийски.

Ако т.н цар не е бил препил предния ден и да закъснее, сега щяхме да му струваме 94 години....

Дядото на видния демократ Асен Агов е вкарал взрива в църквата.

А затова, че са клали хората 1918 и 1923 г. се премълчава??? Атентатът е следсвие на касапницата организирана по време на Войнишкото въстание , 9-тоюнския преврат и кървавото потушаване на Септемврийското въстание! Каквотоповикало, такова се обадило! Царо, Борис 3, е знаел!

Вие комунистите сте с промити мозъци.

и затова ли деветоюнец №1 - Кимон Георгиев е министър председател до идването на Г.димитров от москва, след което продължава да е на висши държавни длъжности до смъртта си през 1969-та????

Бъркаш. Кимон е певратаджия 19-томаец. Следващия преврат, но пак от военната лига.

Дядо ми разправяше, че е бил в Централна баня по време на взрива. Като е треснала бомбата, водата в басейна се е изплискала. Яко ги е треснало фашагите и управниците кръвници.

Комунисти убийци и преди 9-ти и след. Цялата история на тази партия са убийства на свой и чужди. Болшевикитете са като Вечната Амбър, клонират се чрез деца и внуци

Атентатът в Св. Неделя беше ответна реакция на фашисткия терор на режима на Борис №3. Същият този режим, който плащаше по 50 000 лева за отрязани глави на българи.

да, те затова за всичките комунистически глави никой не е взел и 5 лева - щото не са български а руски. Не виждам къде е драмата... ирония да, ама драма??

Постиженията на комунистическите уроди и техните съюзници от мацква са недостижими и неповторими. Боклуци затрили третата Българска Държава.... Малко са им били смъртните присъди!!! После пак гласувайте за тия изедници и наследниците им от бсп.

Нищо ново просто е закон ,че на всяко силово политическо действие има равно по сила подобно.След 1923 г.убивали ,давили българи в шлепове в Дунав ,избивали деца ,палили къщи и разнасяли по градови и села партизански глави след 1941г.до 1944г.т.е. българи на българи са връщали насилието.Политическата система и законите са оправдавали насилието срещу инакомислещите.След 1944г. до 1976г. същата работа в името на закона.Днес пак терор без убйства и резане на глави в името на закона.Ако сте забелязали всички политически преследвания са били или в името на Царя и България или в името на Народа и България.Съгласно господстващата система и чуждите господари и интереси са действали и действат ,,независимите" българските правителства.Време,ако не е късно да се издигне мемориал на избитите и пострадалите от насилията на всички политически системи от 1878 г.та до днес 2019г.,в противен случай сме обречени .

Това дойде отвън и за пари. Комунягите, и по-точно платените съветски агенти Димитров и коларов започнаха това братоубийство и те го продължиха с пари и оръжие от сесесерето. Поне половината убийства, извършени преди 9/9, са извършени от тях. Те убиват и когато са, и когато не са на власт.

българите проумеят цялата истина за историята си Бг като държава ще е само в миналото .

stankow

За всяка революция, за всяка пертурбация в обществото е виновна управляващата класа. Тя има всичко - фондове, капитал, собственост, банки, армия, полиция, СМИ, тайни служби, закони, всичко е нейно. И ако докара хората до такава ярост, че да убиват, няма на кого да се сърди, освен на себе си. Вечна памет на всички загинали, нека тяхното мъченичество да ни е за исторически урок !

извънземни и продали се за 11 000 !

Когато от сесесерето пращат пари и взрив, много лесно се намира оправдание да ги вземеш и използваш.

Комуниста оставка и власт без кръв не дава. Никога повече на власт комунистите.

ПРЕДЛАГАМ ГЛАСУВАНЕ - КОИ СА ПО- ГОЛЕМИ ИЗРОДИ: ДЖИХАДИСТИТЕ ИЛИ КОМУНИСТИТЕ?

Тези задаващи такива въпроси.

Отговор: - Фашистите.

Защо триете коментари, който имат голяма популярност? Това е скандално. Историята трябва да се знае и дискутира Г-н или Г-жо Администратор!

това е 1-ия успех на БКП! Следват още много други успехи като : -1945г- Народния съд, избил 30 000 българи -1946 - дава Македония на Сърбия 1963г- първи комунистически фалит. Златото от резерва е пратено в Москва. 1977- Световноизвестният бг чадър 1981- атентатът срещу папата 1985-режим на ток и вода 1990 - мораториум по дълга( 2-ри фалит) 1997 3-ти фалит Извод: Гласувайте, да си купят и другарите апартаменти!

За атентата срещу Папата не си прав. Това и Папата го каза, че българите нямат вина.

за атентат срещу папата американците ги подставиха. Ама нали бяха велики десарите, как да си признаят, че са се ..., а петното го оставиха върху всички нас. Въпросът беше какво е правил в София Агджа, а нашите десари трябваше да отговорят: "ами, пропуснали сме го, че е от вашите, мислехме, че е от трафикантите на дрога или на оръжие, с които ние се занимавахме по онова време."

Македония на Сърбия не я дават руснаците и БКП, а Англия и САЩ. В нота от 5 септември 1944 Англия и САЩ ни заповядват да се изнесем от новоосвободените територии защото не били български.

какво казват англичаните и американците няма значение, защто Сталин вече се е разпоредил македония да се даде на Тито. ФАКТИ!

Сталин нищо не е разпореждал, по простата причина, че не е знаел къде е Македония.

1. Народният съд е международно изискван. Гласуват всички министри за него - 16. Само 4 са от работническата партия. 4 са от БЗНС на Никола Петков, където бе Реформаторският Блок. Ненчев бе министърна отбраната при ГЕРБ. Да има съд за отговорните за ВСВ е решено още преди краят на ВСВ от СССР, САЩ и Великобритания. После има женевска конвенция и решение на ООН със задна дата. 2. Няма никакъв начин да се задържи спечеленото по време на ВСВ, още повече, че сме на губещата страна. На мирната конференцияв Париж връщат границите от преди ВСВ, като само тези покрай Германия взимат територия и СССР. За България решават в Париж през 1947г., че е с граници от 1.1.1941г. Там Чърчил е викал, че държава България не трябва да съществува. Неприемането на решението е равнозначно на война с всички. Преди да се включим във ВСВ ни е предлагана Македония и от тези срещу Райха.

да, ама само у нас не е съд, а пародия на съд и по свидетелства на очевидци повечето са осъдени след като са убити, а са убити или защото са имали лична вражда с някой новоизлюпен АБПФК или защото е бил по-заможен и не е искал да бъде обран от партизанските отряди, които за една нощ са се превърнали в жандармерия.

Златото е изпратено в Москва след първият фалит на държавата. Между 85-та и 87-ма е вторият фалит на комунистите.... Третият е 90-91 (щото парите взети 88-89-та свършват мнооооооого бързо). 97-ма е четвъртият, макар че това не е съвсем фалит. До няколко години ще е същинският 4-ти фалит, защото: 1. чуждите пари свършват 2. тея сегашните бизнес нормален не знаят как да правят освен да рекетират и заграбват чуждият бизнес 3. с въвеждането на евро-прокуратурата евро-фондовете ще секнат рязко, а от там и кранчето през което цоцат. 4. за много от "играчите", които концентрират икономическата власт са започнали международни разследвания Всичко това от горе ще принуди власт-имащите да гепат каквото могат и да бЕгат, щото все още има доста хора, които могат да изсипят народната любов на главите им.. или по-точно на друго място.

Абе, цензурата, що ми изтрихте коментара, че Баева е по-неприемлива от Дърева защото има достъп до студенти?

И мен ме трият. Писах срещу тероризма и терористите по принцип, без да конкретизирам.

приказки пожелания и мокри сънища за поовехналите цървени симпатизанти страдащи по загубена младост и мозък - събудете се сър пичуци - погледнете реалността - пабеда ви се отлага за винаги - наздраве и поздрави на червената планета

Руснаците са душа хора. Не мога да кажа същото за външната им политика от освобождението до средата на 80те.

И спрете да режете коментари! И после сте се борили за свободата на словото! И така криете истината.

скъпи червени приятели елате, при мен има достатъчно място за всички вас тук -там хората на земята не ви разбират - те са заблудени империалисти и фашсти - заповядайте на червената планета - това е най доброто място за вас - доведете семействата и приятелите си - плащате само в едната посока/може и гратис/ вен серемус

И стига с този "цвят на нацията". Сегашният "цвят на нацията" е Пеевски, Цветан Василев, Доган, Домусчиев и подобни. ;) Някогашният "цвят на нацията" е резал и глави. Не че не може да има и изключение, но такива прочиствания не минават обикновенно напълно точно. Невинни жертви има и сега, в сегашните военни конфликти.

Изброените от Вас са утайката на нацията, която на 9/9 чужда армия постави отгоре на нашето нормално общество. Те никога няма да бъдат цветът на нацията. Ако направите челна стойка цървулите Ви ли ще станат главата Ви? То при вас всичко е възможно, всъщност, пък и има ли повече мозък в главите ви, отколкото в цървулите ви.

Както сега се разправя историята, точно такива ще се изкарвата "цвета на нацията"! Показват винаги само едната страна и крият другата истина.

Вашите лъжи ги слушахме 45 години + 30 години малка част от истината. Много, ама много ни омръзнахте.

Кой оспорва, че е имало 1923г. избори спечелени от земеделците с 52%? Както и че месец по-късно ги избиват? Това не могат да оспорят. Само го изкарват за доброто на България. Само че очевидно поне 52% не са мислили така. По мога да повярвам на тези 52% от на изкривяванията сега. Хайде оспори го, ако не те е срам!

Е, как е имало фашизъм, а Стамболийски спечелил изборите? Я, да ги беше спечелил след 9/9, а? Колко пъти БЗНС-то спечели изборите и коя друга партия беше в Народното събрание между 44 и 89 г? Ето го - фашизъм в чиста форма. И изобщо стига с този Стамболийски, защото той е бил против комунягите и точно на 9/6 комунягите изобщо не са се втурнали да го защитават, а напротив - на места даже са били на страната на превратаджиите. Никой не е застанал на страната на Стамболийски, защото след взимането на властта, се е изложил много и е разочаровал всички.

цвят на нацията построи всички църкви, 3 те първи университета, училищата, а вашите назначени от Москва олигарси само ни крадат и провалят държавата ни!

Изродите - комунисти. Варварите на 20 век. В България още ги има - наричат се социалисти, но са от същото изродско котило

Не! Наричат се ЦОЦИАЛИСТИ !

спрете да лъжете за 5 минути! Каквото и да се е случвало в България - суспендиране на Конституцията, преврати и прочие, е било временно. България е била Парламентарна монархия и дори партията на Дядото е била популярна и парламентарно представена, за разлика от истинския фашистки период 44-89, когато нямаше никакви други партии и дори казионният БЗНС нямаше право да управлява, съгласно чл. 1 от т.нар. конституция. Не си търсете оправдания, нямате такива, а лъжите вече не вървят. Предисторията е 1917 г. - т.нар. воср - шайката на ленин взема властта и започва обира на столетието - после решава, че "ще изнася революция", т.е. ще обира и други народи и държавите им. Първи в България вдигат оръжие срещу своите ПЛАТЕНИТЕ СЪВЕТСКИ АГЕНТИ димитров и коларов. Не ронете изкуствени сълзи за Стамболийски, изобщо не ви е било за него, а заповедта от МАсква "вдига" т.нар. въстание, което много от самите комунисти НЕ подкрепят и впоследствие наричат "братоубийство". Не случайно атентаторите казват на клисаря, че разполагат с много пари и взривни вещества от Русия - това е истината, която толкова години се мъчите да убиете, но безуспешно - безродни продажници, които мислят само за убийства.

Според американски историк, на Великата октомврийската революция в Русия са убити всичко на всичко 2 човека! Тук защо не се говори на Деветоюнският преврат колко са избити? Как режат главата на премиера след избори спечели с 52%. Народът е гласувал. И се дигат срещу него. Как ще обясниш, че единият оговорен за атентата е французин? Нищо че го премълчават почти навсякъде, включително в тази статия. Името му е Леже. Осъден на смърт, но не смеят да я изпълнят и накрая го връщат на Франция. Не ти ли прави впечатление еврейското име на единият обесен Марко Фридман?

И кой е този историк - другарят Гъс Хол? И защо не скочихте на 9/6, другари, а казахте, че е борба между селската и градската буржоазия? Пък сега с това се оправдавате. Да, забелязахме му именцето, а Вие знаете ли имената на шайката на ленин - знаем и как се каза този, когото ни учехте да наричаме Троцки - случайно Лейба Бронщайн, Зиновиев - Х/Гирш Апелбаум, Каменев - Лев Розенфелд, не ни отклонявайте в грешната посока точно с фактите, които ни водят в правилната.

На какво си дрЮгарю, меко или твърдо ? Ами ЛСД хапчето предписано ти от руски ЛЕкари зе ли го ?

Бог да ги прости починалите ! Не знам как е било тогава , но сега има много желаещи да го направят с Депутати и Управляващи -не забелязвате ли тези намеци в нета на Дир. БГ и ще бъдат оправдани от Обществото ,защото ще бъдат чистачи или боклукчии на най-мръсната и Лъжлива част на Българското Крадливо Общество !

Из протоколите на Московската конференция на БКП през август 1925: "Петър Абаджиев: Ние казвахме, че в продължение на 15 дена ще пропищи дете в майка след атентата, а не мислехме, че ще има военно положение, полицейски час в 7 и половина и че ще има всеобщи арести (...). Аз измерих черквата, направих скица и я изпратих на Минков и Янков. Гледах в черквата да се постави взрива в пода и да не остане нито един жив. После реших да се постави в тавана. Аз смятах, че Минков е по-опитен от мен и той каза, че зарядът трябва да бъде съсредоточен. Аз виждах, че там ще се събере отбор сволоч и че няма да бъдат избити. Исках да дадат гранати, обещаха, но не дадоха. Понеже искахме да ги избием с детонация, аз казах да се даде отровен газ и да ги изтровим. Дадоха един килограм димяща сярна киселина и казаха, че тя е достатъчна. И наистина много от ранените измряха вследствие отравянето. П. Абаджиев: През това време аз работех и за атентата, като внасях взрив вътре в черквата. Клисарят не беше наемник, а вършеше съзнателно работата си, като пари му давахме ние. Узнаха много хора, времето течеше, станаха много провали. Отначало в Младежкия съюз, а после и в Партията. Ние искахме да стане атентата и се даде такова нареждане. Реши се да бъде убит Вл. Начев и ние три вечери го вардихме, но той беше много предпазлив и беше непристъпно около него (...) Трябваше да очистим Начев, за да събере той всички в черквата при погребението му и да стане атентата. Абаджиев: Нареждането се даде много преди атентата. Събрахме се с Минков и отидохме при Д. Златарев и там се даде заповедта за атентата. Това беше на 15 март. Ако Начев беше убит, атентатът щеше да стане веднага. После се даде нареждането за убийството на Славейко Василев. Но и той беше много добре охраняван от македонците. Аз можех да го убия в "Славянска беседа", но с това пропадаше атентата, а друг нямаше. По това време съобщиха, че се откриват нови отдели и Д. Златарев ще завежда разузнавателния апарат и че той ще ми дава нарежданията. Ив. Ценов казал в Обществената имената на всички, които чул в "Русалка" и които сме се готвели да убиваме. Славейко Василев се скри, а така също и всички други и навсякъде охраната им се стегна. Даде се зор да се намери друг. Даде се нареждането да бъде убит К. Георгиев и той биде убит. Срещнах се с Д. Златарев и той ми каза да се пали фитила... (ЦДА л. 33-39)."

Петър Абаджиев: Е главният организатор останал жив и избягал в Москва. Защо ли там...

Календар