Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Човекът, който написа "1984" и пръв използва термина "студена война"

СВЕТОВНА ЛИТЕРАТУРНА КЛАСИКА

Човекът, който написа "1984" и пръв използва термина "студена война"

120 години от рождението на Джордж Оруел

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Този е работел за дявола и е създал маниак за съюзи....

"В литературната критика съществува мнението, че Оруел пресъздава в романа виждането си за перспективата след Техеранската конференция "- а самият Оруел си казва че не е прорицател, и въобще не е имал в предвид нищо друго освен честен разказ на това което е правил по време на работата му през Втората световна война като пропагандист за ВВС... тоест занимавал се е с това на което днес му казват хибридна война а това е довело и до "запознаването" му с някои нелицеприятни страни на британската политика;)

И теб да питам, защо точно ангСОЦ?

Понеже и тук не се свенят да се изхождат различни диктаторофили да ви питам. Защо Оруел е кръстил измислената партия в известния роман точно Ангсоц?

Оруел, който е бил привърженик на комунистическата идеяя е казал: " Който до 20 годишната си възраст не е бил комунист няма сърце, но който и след това е останал комунист няма акъл."

това съм го казал аз... за да оправдая комунистическите си забежки когато бях млад,моля не демонстрирайте ниската си обща култура на всеослушание.

Най известнити общественици, Оруел, Маркс, Пикасо итн. Членове на комунистически партии.

И Хитлер е бил социалист,нали? И Сталин. Странно защо е убил Троцки...

едно е да се обявиш за социалист... а съвсем друго е да си комунист, междувпрочем Троцки умира заради едни тонове злато които изпраща на Джейкъб Шиф, малко след като болшевиките вземат властта в Русия.

Разликата е че Хитлер обявил че цялата власт е на германския народ и даже го повишил в раса, а Сталин понеже комунист обявил шегувайки се че властта е на народа. Всеки народ и руския е само леко по-народ от другите народи и по-равен. И тук са вече приликите, понеже при всички случаи и случки диктатора праща всякакви народи на баба им в... И приема абсолютната власт с лека досада,ама ето... Като няма кой?

Съдейки по коментарите на соросоидните боклуци,това коетоОруел описва някога вече е реалност.Тези нещастници са с тотално промити мозъци.Не е по различно и състоянието на т.н. елит,журналисти,селски политици и т.н. Да 1984 е жестока реалност,с въпросните министерства в Брюксел ,Лондон и Вашингтон.Вече в два случая-ковид измамата и фашизирането на Украйна,това е видимо от космоса.Масова истерична,контролирана реакция. Само преди няколко дни някакви дебили проповядваха репресии за говорене срещу Украйна.Боже , та това сие романа едно към едно.

И как така ги пишеш тези врели некипели без да се притесняваш? Пък при режимите дето им се възхищаваш не може. Що така?

Оруел много точно го е описал в "1984" - на властта не и пука за плебса, нито какво говори, нито какво прави. Но виж партийните членове непрекъснато трябва да доказват лоялността си... ей, ги днес когото и да хванеш от брюкселци всички пеят едно и също, че дано си опязат хлебеца;)

Прочетете и книгата "Москва 2042 г." заслужава си. А любознателните да прочетат Чевенгур.

Оруел винаги е бил удобен на Запада. Не без основания, разбира се. Но Хъксли също е интересен, а и Ле Гуин. А за да е пълна картината и самият "утопист", които последните четат - Пьотър Кропоткин. И да, властта предполага подчинение. Има ли власт, значи има подчинение. Няма ли подчинение, не може да има власт. Резултатът от упражнението е отделен фактически въпрос.

Княз Пьотр Алексеевич Кропоткин е руски учен географ, писател, революционер и теоретик на анархизма. Той е един от първите „законодатели“ на анархо-комунизма. След ковчега му манифестират 20 000 души с черни знамена и скандират: „Където има държава – няма свобода“. "Хляб и свобода" си заслужава вниманието, най-малкото от чисто любопитство, а вече я има и на български.

да е бил удобен за запада, като 1984 се отнася за Англия...

Колониализмът, империализмът, фашизмът, комунизмът, неоимпериализмът, путинизмът и пр. антихуманни доктрини - всеки диктатор в тях иска да бъде "Биг Брадър". Има ли господари, има и роби. Това е известната корелация - само свободният човек е способен към духовен прогрес.

Един от проблемите в света е, че някои ползват 1984-та като наръчник.

Съселе с очилца, сайта ти е тотална рашистка клоака! Цитира се само ТАСс, Риа и някакви измислени телеграм каналчета, а отдолу троловете са във вихара си! На всеки техен коментар слагате по 10 +автоматично с пускането! Как не те е срам е, охльов? Набутал си се в Брюксел, сайта ти се подържа с европари, НО какво ли ти се чудя. Всички копеленца на боклуци от ЦК на БКП сте ЕДНАКВИ!

"Министерство на ваксата", вместо здравна система. Орсола фон Лайнянен: "Антиваксарите застават против ваксинационната мощ на Европейския съюз".

Как е Жириновски с 9 ваксини? Как е Путин с 5 ваксини? Как е цял Китай - 1 300 000 000 ВАКСИНИРАНИ? Кажи бе, смешник?

"Животинската ферма" според мен е по-впечатляваща - простичък и ясен разказ, от който всеки си извлича поуките. 1984 е написана толкова мрачно, че дълго време хората са смятали, че това е абсолютна утопия.

- 3 години затвор грозят баща на ученичка от Русия, нарисувала антивоенна рисунка Маша Москальова нарисувала две знамена - руското и украинското, като написала на първото "Не на войната", а на второто "Слава на Украйна". Директорката на училището извикала полиция, на следващия ден момичето и баща му били отведени в полицията, а ден по-късно за "провеждане на беседа" с момичето в училището дошли служители на Федералната служба за сигурност. - 3 години затвор за руснак, написал виц за Путин и Шойгу Ето и вица: "Сергей, защо се оттегляме от Херсон?" – пита Путин. "Володя (съкратено от Владимир), ти сам нареди освобождаването на Украйна от фашистите и нацистите", отговаря Шойгу.

А какво ще кажеш за Украйна? За онези, които бяха изгорени живи в Одеса, а тези, които се опитаха да излязат от сградата бяха разстреляни. Или за украинския офицер, който хвърли ръчна граната в землянката, където бяха неговите войници, защото не искаха да отидат да се бият. Или за САЩ и войните срещу Ирак, Афганистан и т.н.

Това твоето са празни приказки... Една от грешките на прехода от СОЦИАЛИЗЪМЪТ е , че не се организираха заведения за превъзпитание на комунисти. Затова още дълго ще четеме и слушаме идиотщини! Английският писател, интербригадист и бивш комунист, Ерик Артър Блеър известен под псевдонима ДЖОРДЖ ОРУЕЛ, още през 1945 година много точно ви е схванал същността НА СВ!НИ, за което шапка му свалям! Сега търсиш под вола теле, Вие БЯХТЕ и сте си некъдърни и алчни СВ!НЕ, на всички нива, от ЦК на БКП, та чак до редовия секретар на ППО , а ТОГАВАШНИТЕ профсъюзни МАЙМ?НЯЦИ въобще ми е ГНУС да ги коментирам... Как беше ? – от "Напред към сияйните върхове на социализЪма и комунизЪма другарки и другари."….до "Ние вината поемаме само с мезета".

90% от хората, които казват, че сега е като "1984" не са чели книгата. Дргуите 10% не са я разбрали. Като почнете да правите физзарядки преди работа и да имате събрание да ви разяснявате международното положение, пак ще си говорим. :))

Няма нужда. По телевизиите постоянно ни разясняват правилната гледна точка, а по форумите има дузина тиквиници, които ни доразяснявате, как стоят нещата ;)

Ама същото е, моля ти се. :))))) Направо сега е по-зле. :)))))

Пожелавам ти да спечелите. Тогава и вие като англичаните ще викате, "Това не е Брекзита, за който гласувах!" :)))))

Те вашите са толкова глупави и некадърни, че насила ни бутат да спечелим и после като британците да викаме "това не е брекзита" :)))))

Прекрасна статия и изключително актуална, както и Оруел и неговите безсмъртни "Фермата на животните" (1945) и "1984" издадени през 1949 г. Винаги се е считало ,че автора визира СССР. Но перото на гения е по- велико дори от самия гений. Вижте сега САЩ, Великобритания и другите велики държави от Запада и от Изтока. Дори при нас вече има заявки за Министерство на изобилието, Министерство на мира , министерство на истината.

Да, и сега тайната полиция ще ходи да те затваря, нали? А ти мяташ позиви из Интернет! :))))))))) Е, другарю ръководител на ОФ на местно ниво... :)))

Джордж Оруел написва 1984 година ужасен от съветският мракобесен режим в тогавашният СсСр.

мизантроп и завистник, изливащ злобата и надменността си към хората в разни уж политически позиции и открито сравнявайки ги с животни. типично за британец.

В твоята Русия хората буквално са животни. Ко си разбрал?

Календар