Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

4 януари 1878 г.: Последният ден от 450 години тъги и неволи в София

ПАМЕТНИТЕ ДАТИ

4 януари 1878 г.: Последният ден от 450 години тъги и неволи в София

Навършват се 142 години от освобождението на столицата

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

За наш срам, днес по т.н. национални телевизии цари пълно мълчание за този Велик ден-освобождението на София! То бива наглост и безочие, но това превишава всички норми! Само по телевизия Алфа имаше видеорепортажи от честванията. По разните телевизийки явно са внедрени всякакви новоеничари от типа на е. михайловци, коритаровци, иво инджевци, аговци и всякаква долна темп подобна измет! Да живее нашата освободителка Великата братска Русия! (За)Да живее България!

Преди началото на Руско-турската война от 1877-1878, българското опълчение е с непопълнен щат, поради липса на достатъчно желаещи да се бият за свобода. Под 6000 души от милионна България! Оръжието и обмундированието, дори и знамето са дарени от руснаците. Нито един български големец не присъства на клетвата в Кишинев. За сравнение може да видите колко тържествено е осветено Самарското знаме - церемонията е продължила с дни. Днес наследниците на Иванчо Хаджипенчович и Спас Турчев се отричат от жертвите на Русия. Боклуци, втори път никой няма да пролее кръв за Вас.

Слава на Русия!

Във Рилската грамота на цар Иван Шишман от края на 14 век, сегашната столица на България се нарича Средец ................мѻнасти́рѣ тѻ́го въ ꙁемѧ́ црⷭ҇тва ми въ Срѣдець, да и҆мь не и҆́мать..................... Истинското име на града е СРЕДЕЦ. За благозвучие, неговите граждани са се наричали Серди, вместо Средци... Името Средец по късно преминава в Сердица, както при думите среда – сердце. Изписано на латиница Сердица става Serdica, а по-късно е „побългарено” на фалшивото СердиКа. Освен това, в латинския език, C пред е-звук или и-звук се чете не като к, ами като ц. София е обявена за столица на 3 април 1879 година от Учредителното събрание по предложение на проф. Марин Дринов, като стар български град, отдалечен от турската граница и средищно разположен в българските земи според тогавашното разбиране.През 1879 година се разгаря и спор за името, като жителите на града създават комитет от известни личности, който се застъпва за възстановяване на историческото име СРЕДЕЦ. НАДДЕЛЯВА ОБАЧЕ СТАНОВИЩЕТО НА РУСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ И НОВАТА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ …..СЕ НАРИЧА ОФИЦИАЛНО с гръцкото име СОФИЯ. Явно името СРЕДЕЦ не е влизало в руските планове за трибутарното княжество България.

На мен, доколкото ми е известно, София е станала столица след Освобождението. Преди това си е била Провинция или населено място с не повече от 25 000 човека. Така, че "Навършват се 142 години от освобождението на столицата" е ГРЕШКА. Да проверят историческите източници първо.

БЪЛГАРИНА Е ПРОДАЖНИК И СЕ ИЗПЛЮВА ВСЕКИДНЕВНО В ЛИЦАТА НА ОСВОБОДИТЕЛИТЕ. СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ Е ТОВА

Ние, българите, никога няма да забравим кой ни освободи. И кой възстанови българската държавност. Вечна почит и признателност на Русия !

mamicata im kumunisticheska samo da po4ne tretata svetovna she vidiete na kvo she gi napravi NATO ahahaha

Тебе, като те видят руснаците...пъви ще те огъзят. След това всички твои господари...хахахаха)))))

Щеревият се уплаши, че ще го разпознаят като агент на КГБ и почна да драска на шльокавица, демек не съм православен и не ползвам кирилица! Бедни, бедни Щерев-ски, защо не умря на барикадите, защитавайки недобитото СДС, а се моташ като мръсен парцал и пребито псе из форумите на ДИР-ниците?!

Българската държавност не е възстановена. Примерно, има правителство което: (1) не може да осигури вода на един относително голям град (Перник) (2) разчита на помощи от ЕС да строи затвори, старчески домове, училища, и други подобни институции (3) не може да плаща някакви заплати на държавните служители които с които да могат спокойно да си плащат сметките, да изплащат жилище, и да плащат за храна и дрехи. (4) не може да осигури някакви пътища които са на европеийско ниво. (примерно, републикански пътища, като подбалканския, които да са осветени и с повече от една лента в едната посока) (5) Не може да прилага законите ефективно, и да наказва антисоциални прояви като саморазправа по пътищата, и тн. т. Армията е разсипана (защо ли?). Също така, аз не съм чул никои да е направил някакъв реалистичен план за икономическо развитие в последните 30 години. Всичко се свежда до: (1) някакви хотелчета където са щели да "смаят" чужденците като видят българската природа, (2) колко велики са българските програмисти, или (3) до някакви инвеститори (които 30 години ги няма) които щели да построят голими фабрики в БГ (за които май няма достатъчно население)

Много хубава статия на в-к Отечество от 1927 год.

По времето когато България е била част от Великата Османска империя ние сме се развивали икономически, културно и обществено. Нека не се заблуждаваме, във всеки българин тече турска кръв. Турци и българи сме славни поданици на Великата Османска империя. Кумунистите са ни разделил, брат от брата за да ни покварят с червената си идиеология. Благодарение на влеика Америка сега сме свободни и след време отново ще сме в предлеите на Велика Турция на пук на всички злобни ватници!

Знаеш ли какво, безроднико.... Куфарите, Капъкуле и пред теб се откриват осатъците от любимата ти империя! Живей си там щастливо и да знаеш, че там опитите за забременяване на мъже продължават, макар и безуспешно, но кой знае.... Ти може да си първият късметлия!

Ей, фатмак...отивай в "братска турция", да те клатят рязаните манафи всеки ден. Там ще си паднеш на мястото!

Майоре, ела при мен у Анадолу да ти покажем кск хубави булки ка'т тебе, ги ядем като топъл хлеб! Ела бре, че наще жени много космати, мустакати и не пускат редовно;((, тебе че те гласим за мою харем!:))) Навит ли си, майоре...

Погледнете как е изглеждала София след 450г. османско присъствие - мръсно, западнало село, извън европейската цивилизация. Направете паралел с градовете в Западна Европа по това време, с техните великолепни дворци и катедрали. Как ли щеше да изглежда България, ако нямаше пет века ''съжителство''?

idio

ми как ? както е изглеждала и преди отоманското присъствие - държава на разбойници. Нали знаеш, че има една единствена златна "монета" което е всъщност медальонче. Ква е тази държава без собствена парична система бре ? я малко слез на земата

Не може преди и след 5 века да изглежда по един и същи начин. През тези години Европа бурно се развива, открива нови светове, създават се културни шедьоври? Защо не мислиш какво говориш. По твоята ''логика'' след 500 г. нищо няма да се е променило.

резаков

Kenn1111

Интересното е че всички войни които сме водили от тогава до днес винаги сме се биели на страната на тия дето са против Русия.И какво ни е донесло това?Винаги сме ги губели тия войни.

Някой знае ли от какво или от кого е освободена София, защото аз не разбрах ?

Явно си тъп турски манаф или пумак изоглавен!

а днешните софиянци биха се сражавали рамо до рамо с братските си османски войски срещу руските "поробители"..................

Нека не забравяме тези, които са ни помогнали да се освободим от една империя, създадена на основата на жестокости и диващини!

Календар