Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

1988 г.: Айде на битака!

ПРЕЗ ОБЕКТИВА НА ВРЕМЕТО

1988 г.: Айде на битака!

Снимки на фотографа Иван Григоров на софийския битак

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Всички младежи на снимките имат коса и приески, коио им придават вид и индивидуалност. Днешните са като стригани мулета.

Да кажем, че България и тогава е била разделена на две. 1. Турци, цигани и джоревци. 2. Българи. Тези на снимките попадат в т.1.

Така си беше. Мизерийка.

Това са си чисти българи. Просто така си изгледахме.

Ей, много Ви липсва това време бре.....що не пишете за как се спи пред магазина 3 дена за да си купиш ТВ, или 15 години за кола.....

Забелязват се две лица, които присъстват там неслучайно. А за да контролират тълпата. И да записват кой от контин- гента е там. Там е и крадената стока. Единият, към днешна дата, е собственик на ЗД Дружество. Вторият... Дано да е жив и да се оправя човекът.

Добре, че показвате, каква Цигания ни беше направил главния Циганин на НРБ-то бай ви Тодор Правешкия ром.

Не му се вярва на товарища! Цигани си бяхме! Роми си останахме! Говоря за българите, а не за "етноса".

Циганска работа... Сега клошарите вадят подобна "стока" да разпродават тук-там, намерена по кофите...

Какви прически? Всички са стригани на калъп и чорлави, защото и да се добереш до бръснар не беше лесно.

Трагедия Позор Срам

Ей го и АЕЦ-ът, за който някои реват толкова много. Същата трагедия, същата цигания и същата мизерия и това са "висококвалифицирани ядрени специалисти", работещи с високотехнологична съветски ядрена техника https://www.youtube.com/watch?v=5rGw0J_jGJs Българска АЕЦ от каменната ера - потресаващ репортаж + БГ субтитри

Ааааа, развития социализъм, да!

Е туй пък беше най-голямата глупост! Баш фризьорските услуги си бяха окей. Е, чакаше се, но за свястно място и сега се записва час. Освен ако не се стрижеш в кварталната бръснарница при Пешо Пърхута, дето още не е открил дезинфекцията.

Мизерията

Нещо не ми липсва много, освен младостта де. Тогава се занимавах с електроника. Западните полупроводници бяха кът и на битака от руснаците си намирах боклучиви аналози. Пак от тях поялници за кюнци и всякакви грамадни боклуци :)

"С 5-10 лева по онова време можеше сносно да хапнеш и да пийнеш на кракмаг" Ясно, пишат младежи, които си нямат представа за какво говорят и колко струваха 10лв тогава!

В момента България взима 15 милиарда на година заеми - без тези заеми щеше да е по-зле от това на снимките. И това не е случайно - сега управляват децата на тогавашните боклуци. А именно разните там Бойкикевци, ген Гном и подобните им.

Забелязват се две лица, които присъстват там неслучайно. А за да контролират тълпата. И да записват кой от контин- гента е там. Там е и крадената стока. Единият, към днешна дата, е собственик на ЗАД "Дружество". Вторият... Дано да е жив и да се оправя човекът.

Кефи ме като сте ядосани ма.... ;D

Моллов, нали?

10 лева за ядене! Моооже...ако са бригада монтажници.

Това не е вярно!!! Това са снимки от прогнилия запад!!! При нас магазините пръщяха от стока и всичко беше розово!

Истинското лице на зрелия социализъм в балканския му вариант в НРБ - пълна цигания и оскотяване. Къде са ония лешпери да кажат на този фон колко е било "истинско" киселото мляко, сиренето и пр. бла-бла-бла ..., а и за черно-белите снимки през 1988г.

не завършвате с Малашевския битак ,там на времето продавха и турци и руснаци и румънци и китайци ,сега само мангали кое от кофите кое от вилите ,кое от къщите откраднато но то се търгува много рано и дим да ги няма ,мърсотията и циганията изгониха другите нации ,от време на време се появяват араби и арабки които нямат пари и събират неща които циганите не искат да ги връщат най вече играчки и дрехи за децата и неща които мангалите чупят но могат да се ползват части от тях.Украинци никога не са идвали на битака понякога се сбърка да дойде някой англичанин за стари вещи но преобладават арабите събирайки дрешки за децата.Защо това не го пишете.

Текстът - тотално неадекватен. При 200лв заплата (на висшист) колко хранения му се падат тогава на човек при развития реален социализъм, и то накрак?! Счупените гаечни ключове и изобщо повредени инструменти се продаваха/купуваха за стотинки, поради фактът, че всичко живо крадеше кокото и когато може. Тезу боклуци за стотинки служеха "за издаване", което означава да крадеш читаво нещо от работното си място и да оставяш негодно за издаване. Така най-крадливия и насилван народ в Европа, от който около милион+семействата им, беше съвсем официално превърнат в дребноинтересчийска политическа клиентела - апартамент с благословията на партията, кола, работа в Либия, Сирия, Ирак..., посрещна демокрацията. Е, и под дискретната водеща роля на ДС, както някои са забелязали и на тези снимки.

Точно той.

Много очукани физиономии, повечето приличат на мигранти - афганистанци:)))) Страшен боклучарник:))) Млад съм, сигурно не рабирам нищо,но имам късмет,че не съм живял в такава цигания.

Това на снимката са само кореняци-софиянци, които сега обиждат другите, че са "селяни".

Тия плакати/ списания с голи каки и на рок/метъл бандите бяха голям хит. Един комшия цялата му стая беше облепена с тях докато не се ожени. Той си знае колко е инвестирал, защото не се намираха никак лесно. Изобщо мизерия и половина, за съжаление, има хора, на които живота им беше похабен от тая изродска система.

А след 1991 г. заприиждаха русначата и пренесоха съветските боклуци у нас!

доста манипулативно клипче, има доста не истини в него

Тоталната мизерия на отиващия си социализъм!

Тук има снимки ако не се лъжа от две места. Битака и от пазара до гара Подуене, който и сега е действащ.

Снимките са от пазара Подуене,зад театър София.Неделя се разиграваше този цирк.Имаше и доста по интелигентни физиономии от тези на снимките,но 90% си бяха такива очукани от живота нещастници.И аз един път отидох с един приятел също с академично образование есента 86.Малко по късно и той като мен,също напусна народната република преди проблемите 1989.Със сак с автентични "западни"малко употребявани дрешки за 30 минути изкарах 2 мои месечни заплати. Даже и сака продадох беше Адидас.

Не че нещо, ама и сега съботите по малки и не толкова градове си има битак и си ги има същите бити физиономии. Извода: не сме мръднали, колкото и да ни заблуждават. Да, тва че някои карат коли за по половин милион лева, а други са целите в бело не значи че всичко е розово!

Браво на Дир-а за опровергаването на много лъжи за социализма, една от които, че хората били като в затвор. Имаше всичко нужно, за да живееш по-добре от номалното, и свобода имаше, и сигурност, и образование, и здравеопазване, и жилище за всеки. Можеше свободно да си продадеш и купиш каквото искаш с обяви, по пазарите и на битаците. Никой никого не е тормозил, супер си беше.

Поинтересувай се, АЕЦ Козлодуй прави Ден на отворените врати поне 2 пъти в годината. Иди и виж с очите си централата отвътре, вместо да кълвеш на евтина пропаганда и после пак пиши.

Ха ха ха.... супер майтап!

Ами не беше хубаво време!

Имаш! Сега, каквото и да говорят някои дрогаре, поне можеш със собствен труд да се оправиш, ако не друго. Кеф ти в България, кеф ти по света. Не си роб на една система.

Ти явно си от тия, които са живяли в някаква луксозна част на България, защото моите спомени нямат нищо общо с вашите розови преразкази.

На мизерията!

Добре де, ако е било толкова хубаво едно време, защо хората на тези снимки изглеждат толкова измъчени и жалки? За обстановката и материалите да не говорим - мизерия.

Глупче, това е отпреди 30 години.

"Битак, или битпазар, означава "подбита" цена, ама пак се иска някакво усилие да я подбиеш. Трябва да се потрудиш, малко изкуство да проявиш, за да ѝ свалиш цената." Е нема такава калинка-еднокнижка

Защото хората бяха сериозни а не лигльовци както днес, нас ни учеха че показването на емоции пред чужди хора е признак на слабост. Сега поне половината мъже си оформят веждите и 1/5 си брьснат краката. И сума ти т.нар. мъже си умират да си споделят живота във фейсбук. Това по горе описаното всъщност е трагедия, но ти не можеш да я разбереш , защото нямаш база за сравнение.

Ако не си живял по онова време не можеш да правиш изводи от няколко снимки, ако пък си живял и помниш тогава лъжеш нагло.

А в същото време БКП върхушката пазаруваше в Кореком или ходеха в загнилия запад да си купуват дънки и маратонки. И дебили като некои ютуб звезди напоследък въздишат по това "прекрасно" време.

Да бе, хубаво беше, другарката Марианска е била млада и се е случвало мъже да я загледат. За правото да си купиш автомобил се чакаше десетилетия, за да се купиш телевизор или хладилник също се чакаше с години. Кой сега в лошите времена ще ходи да търси реотан или счупен гаечен ключ? Кой сега в лошите времена сменя ластика на гащите си? Толкова бяхме жалки. Не може да излезеш от страната без позволение - армията стреляше на месо, ако опиташ да минеш без позволение. Имаше жителство. Където се родиш, там живееш и там мреш, освен ако не си важен човек, тогава ще ти разрешат да се преместиш. Хубави времена били ...

Календар