Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Пулицър" за "Никелови момчета" на Колсън Уайтхед

ПРИЗЬОРИ

"Пулицър" за "Никелови момчета" на Колсън Уайтхед

Писателят се нареди сред Бут Таркингтън, Уилям Фокнър и Джон Ъпдайк, които са единствените печелили по две награди от престижното отличие за белетристика

Колсън Уайтхед (Снимка: АР/БТА)

Още

Отлагат обявяването на финалистите за "Пулицър"

Отлагат обявяването на финалистите за "Пулицър"

Американският писател Колсън Уайтхед се нареди сред малцината автори, спечелили награда "Пулицър" за белетристика с две последователни творби, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Неговият роман "Никелови момчета" за бруталната училищна реформа в щата Флорида, бе удостоен с наградата три години след като призът бе присъден за книгата му "Подземна железница".

"Никелови момчета" на Колсън Уайтхед (Снимка: АР/БТА)

Още

Романът "Подземната железница" спечели наградата "Пулицър" за литература

Романът "Подземната железница" спечели наградата "Пулицър" за литература

Журито на престижната награда отличи "Никелови момчета" като "внушителен разказ за човешкото постоянство, достойнство и изкупление". Афроамериканецът Уайтхед, който е на петдесет години, е известен с експерименталния си подход към повествованието и изследването на американската история и фолклор.

Единствено Бут Таркингтън, Уилям Фокнър, Джон Ъпдайк досега бяха печелили по две награди "Пулицър" за белетристика, но не и за последователно издадени произведения.

Няколко от творбите, отличени в категориите за изкуства, изследват расовите проблеми в американската култура, включително и победителят в категория музика - операта "Сентрал Парк 5" на Антъни Дейвис. Тя описва историята на погрешната присъда на петима тийнейджъри - афроамериканци и латиноамериканци, за нападение през 1989 г. на бяла жена по време на джогинг в Сентрал парк.

Операта "Сентрал Парк 5" на Антъни Дейвис взе "Пулицър" за музика (Снимка: АР/БТА)

Още

 "Ню Йорк таймс" е големият  победител на  журналистическите награди "Пулицър"

"Ню Йорк таймс" е големият победител на журналистическите награди "Пулицър"

Журито на наградите определи операта като "смела" творба, която "умело превръща един известен пример на съвременна несправедливост в нещо, което буди съпричастност и надежда".

Мюзикълът "Странен обрат" на Майкъл Ар Джексън за човек, който се опитва да напише мюзикъл, спечели награда "Пулицър" в категорията драматургия. Джексън, който е автор на либретото и на музиката, гради творбата си върху "топка чернокожо объркване" и преминаване през различни светове - на раси, религии и полове. Журито определи мюзикъла като "медитация върху универсалните човешки страхове и несигурност". Рядко се случва мюзикъл да бъде отличен с награда "Пулицър".

Сцена от мюзикъла "Странен обрат" на Майкъл Ар Джексън, който спечели награда "Пулицър" в категорията драматургия (Снимка: АР/БТА)

У. Кейлъб Макданиъл спечели в категория историческа литература за "Сладкият вкус на свободата", в която тя описва как бившата робиня Хенриета Ууд успява да осъди полицай от Кентъки, планирал да я продаде отново в робство, след като се била сдобила със свободата си.

Бенджамин Мозер бе отличен в категория биография за "Зонтаг: Живот и дело" за Сюзан Зонтаг. Двама са победителите в категория документална литература - Грег Грандин за "Краят на мита: от границата до граничната стена" и Ан Бойър за "Неумиращи: Болка, уязвимост, смъртност, медицина, изкуство, време, мечти, информация, изтощение, рак и грижа".

Бенджамин Мозер бе отличен в категория биография за "Зонтаг: Живот и дело" за Сюзан Зонтаг (Снимка: АР/БТА)

За поезия с "Пулицър" бе отличен Джерико Браун за "Традицията".

Джерико Браун взе "Пулицър" за поезия за "Традицията" (Снимка: АР/БТА)

Церемонията за обявяването на наградите "Пулицър" бе насрочена за 20 април, но бе отложена заради пандемията от новия коронавирус.

Наградата "Пулицър" носи името на американския издател Джоузеф Пулицър. Тя е учредена през 1917 г. и се присъжда в 21 категории.

Още

Арета Франклин получи почетен Пулицър посмъртно

Арета Франклин получи почетен Пулицър посмъртно

Още

Романът-отличник "Подземната железница" вече и на български

Романът-отличник "Подземната железница" вече и на български

Още

"Пулицър" за литература 2018: "Прекрасният живот на Артър Лес" (откъс)

"Пулицър" за литература 2018: "Прекрасният живот на Артър Лес" (откъс)

Още

Носителят на "Пулицър" Джон Ъпдайк: Най-живи сме, когато сме влюбени

Носителят на "Пулицър" Джон Ъпдайк: Най-живи сме, когато сме влюбени

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Нобелов лауреат и носител на "Пулицър" се състезават за награда "Букър"

Това е четвърта номинация на Ишигуро за награда "Букър"

Спортни приключения за духа и тялото с книжка в ръка

По времето на Олимпийските игри в Токио подбрахме книги, които да събудят у децата интерес към спорта и да им помогнат да направят първите си стъпки в някоя дисциплина

Нова порция психологически съспенс - "Непознатият от гората" на Харлан Коубън (откъс)

Романите му често се определят от критиката като "изобретателни", "затрогващи и мъдри", "превъзходни" и "задължителни четива"

Две книжки, с които ще държим скуката надалеч през лятото

Нелеката задача да ангажираме децата със занимания, които са едновременно смислени и забавни

Иван Христов - поет на месец юли в Столична библиотека

Книгата му "Сметището" ще бъде акцентът на събитието от поредицата на Литературния клуб "Поет на месеца" на 20 юли 2021 г. от 18:30 ч. в Американския център на библиотеката

Улица на времето - историите на София оживяват този петък на “Малко Търново”

Проектът “Малко Търново — Улица на времето” ще разказва факти, митове и легенди от богатата история на София с кампания със story-та в социалните мрежи и специално събитие, осъществени с подкрепата на Столична община