Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Пролетният панаир на книгата се завърна: 140 издателства очакват своите читатели

В ЦАРСТВОТО НА КНИГИТЕ

Пролетният панаир на книгата се завърна: 140 издателства очакват своите читатели

Изложението в парка пред Националния дворец на културата ще продължи 10 дни - до 2 юни

В духа на празника и под открито небе започна най-голямото книжно изложение у нас - Пролетният панаир на книгата в София, който ще представя избрани заглавия от днес до 2 юни.

В пролетния панаир на книгата, изложен в парка пред Националния дворец на културата, участват 140 издателства, които представят и български, и чуждестранни автори. 

Още

Философът Тони Николов: Нека вървим напред и да не изпускаме от поглед пътя на буквите

Философът Тони Николов: Нека вървим напред и да не изпускаме от поглед пътя на буквите

Официалното откриване на панаира бе от 17 часа. Културната програма обаче стартира от сутринта с Людмила Андровска, която раздаде автографи на "Катерина Медичи от Горно Усойно" и "Мария Тертер-Царицата".

В рамките на изложението с четящата публика днес се срещнаха и Красимира Макавеева, Мира Папо, Миглена Миткова, Сатанасов, Димитър Шумналиев, Александрина Валенти.

Среща с автограф бе предвидена и с Георги Господинов и Анджела Родел. Събитието бе озаглавено "Честито чудо на езика!", като с него отбелязана една година от връчването на международната награда "Букър" на автора и преводача на "Времеубежище".

Служебният министър на културата Найден Тодоров и председателят на управителния съвет на Асоциация "Българска книга" Десислава Алексиева

"Книгите са това, което ни дава надежда. Книгите са нашата памет за историята. Ако я нямаше писмеността, ако ги нямаше книгите, ние нямаше да знаем собствената си история и щяхме да правим едни и същи грешки непрекъснато, отново и отново", каза служебният министър на културата Найден Тодоров на откриването.

"Искам да благодаря на всички вас за това, че сте тук, в този момент. 24 май е за мен най-хубавият празник. Празник, който може само да ни обединява. Защо? Защото думите ни обединяват. Начинът, по който говорим един към друг, може да ни обединява, може да ни накара да изпитваме един към друг кога любов, кога нещо различно. Думите са начинът, по който ние можем да се разбираме един с друг. Къде можем да намерим най-интересните думи? В книгите", каза още Тодоров.

Той цитира превода на българската азбука на светите братя Кирил и Методий: "Помни буквите, учи да говориш! Добре е да живееш здраво на земята! Защото, както хората мислите, наша е тя опора! Изричай словото твърдо! Нагоре всеки ден да летиш! Върви! Избягвай червея! Покорявай висотите! Ти мъж, ти юноша, вие хора! Човече! С ум и с разум! Във вярна посока и с ясно съзнание върви! Напред! Слава!".

"Аз мисля, че със своята азбука те са казали всичко, което ние трябва да знаем, за да вървим напред - избягвайте червея и летете високо, допълни служебният министър на културата", цитиран от БТА. 

Председателят на на управителния съвет на Асоциация "Българска книга" Десислава Алексиева

"Книжовността днес е тук, в парка пред НДК, и всеки един от нас вижда книгите и може да се срещне с тях", каза Десислава Алексиева - председател на Управителния съвет на Асоциация "Българска книга", които са организатор на панаира.

"Всички днес сме се събрали за едно - да покажем, че културата има значение. Да покажем, че това, което правим всеки ден, е нещо, което гради нашето утре. Това, което ще се случи утре, зависи днес от нас. Зависи от всяка издадена книга, зависи от всяка прочетена книга, зависи от това дали ние четем. Нека четем повече. Прочитайки светове, ние променяме бъдещето", отбеляза Алексиева. 

Директорът на Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи Искра Джанабетска

Директорът на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи Искра Джанабетска обясни, че мотото на осмото издание на форума - "Книгата - приключение безкрай", е отговор на въпроса как да бъдат приобщени и запалени децата по литературата и словото.

"От 27 май, понеделник, до 1 юни - Деня на детето, те ще могат да се срещнат лично с много писатели и илюстратори от България, но и от широкия свят, сближен от издадените книги. Ще могат да се запознаят с нови кодове за общуване, нови азбуки като жестокия език и брайловата азбука, защото е важно да създаваме среда, в която децата да познават различните, но и да откриват общото - това, което ни сплотява", каза Джанабетска.

Тя посочи, че в програмата на фестивала са включени работилници, а посетителите - както малките, така и големите, ще могат да чуят и гласа на историите, разказани от деца. Част от сплотяването ни като общество е да искаме да чуем какво казват децата, защото те са важни, допълни директорът на фестивала.

Заместник-кметът на София по направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности" Яна Генова и председателят на управителния съвет на Асоциация "Българска книга" Десислава Алексиева

Книгоиздаването в София е на трето място по икономически принос от общо 13 културни индустрии, а в страната е на четвърто място, съобщи Яна Генова - заместник-кмет на Столичната община по направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности".

"Това означава, че вече в този момент българският книжен бизнес е стабилен, развиващ се и устойчив", каза тя. Според нея това е условието читателите да имат достъп до широкото разнообразие от съдържание, предлагано от издателите.

Служебният министър на културата Найден Тодоров

Сред официалните гости на събитието бе председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров. "Двадесет и четвърти май е един от най-великите празници. Празник, който ни е дал не само буквите, но и думите, а след тях - книгите", каза той.

Председателят на комисията по образование, култура, наука и културно многообразие в Столичния общински съвет Мирослав Боршош отбеляза, че "безкрайните бели шатри, пълни с книги и знание" са една от най-красивите гледки в родния му град.

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров и председателят на управителния съвет на Асоциация "Българска книга" Десислава Алексиева

Той посочи, че тези шатри ще имат значение, когато възрастните полагат усилия всекидневно, а не само празнично, за да могат децата да израснат с книга до себе си и да се превърнат в четящи и знаещи хора.

Тази традиция става все по-мащабна и се превръща в празник на книгоиздаването в съвременната литература за деца и младежи, и се налага като място за смислени срещи между читатели, издатели, писатели, илюстратори, преводачи и разпространители, каза по време на откриването доц. д-р Милена Ангелова - главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Още

България празнува 24 май (снимки)

България празнува 24 май (снимки)

От рано сутринта градинката пред НДК се напълни с хора, които с нетърпение заставаха пред шатрите, за да разгледат богатата селекция от книги. 

На този фон се оказва, че има сериозен ръст на посещенията на библиотеки, музеи, театри и кина през 2023 г. Това показват данните на Националния статистически институт, който традиционно публикува данните на 24 май.

Най-големият ръст спрямо 2022 г. е при публиката на театри и сценични изкуства, която се увеличава средно с девет души на представление, или ръст от 31%. Повече са посещенията и в кината - с 15 на сто. Увеличение има при музеите с над 24%.

В библиотеките регистрираните читатели са 270 хил., което е с 14% по-малко в сравнение с предходната година, но посещенията се увеличават с 15.7%.

Още

Министър Галин Цоков: 24 май е най-българският, най-обединяващият ни и най-светъл празник

Министър Галин Цоков: 24 май е най-българският, най-обединяващият ни и най-светъл празник

Още

"Отци на българското знанье, творци на наший говор мил": Кирилицата от Севера до Антарктида

"Отци на българското знанье, творци на наший говор мил": Кирилицата от Севера до Антарктида

Още

За 24 май новинарските агенции от Европа получиха българската азбука

За 24 май новинарските агенции от Европа получиха българската азбука

Още

24 май 2002 г. Папа Йоан Павел Втори заяви, че никога не е вярвал в т. нар. "българска следа"

24 май 2002 г. Папа Йоан Павел Втори заяви, че никога не е вярвал в т. нар. "българска следа"

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Носителят на "Букър" ще стане известен през ноември

Дългият списък, включващ 12 или 13 книги, ще бъде оповестен на 30 юли

Поетичната книга "Моите сънища" от Ефи Лада събужда красотата и светлината в живота

Книга – Чувство, близка до сърцето, реална и неповторима в своята нереалност

"Дуински елегии" от Райнер Мария Рилке в превод на Кирил Кадийски

През зимата на 1912 г. Рилке започва да пише поетическия цикъл "Дуински елегии" в замъка "Дуино", който се намира в близост до италианския град Триест и се извисява над светлите води на Адриатика

Необичаен ръкопис на романа "Чужденецът" на Албер Камю беше продаден за 656 000 евро на търг в Париж

Прочутият роман на Камю е написан през пролетта на 1940 г. в Париж и е коригиран до септември 1941 г., преди да бъде издаден от "Галимар" през май 1942 г.

102-годишният философ Едгар Морен, публикува роман, написан през 1946 г.

Видният творец пресъздава автобиографията си, за да може най-накрая да бъде прочетена от широката публика

НДФ "13 века България" ще проведе наново конкурса за български роман на годината

Управителният съвет на Фонда анулира процедурата по конкурса и реши повторното му провеждане до края на годината – с жури в същия състав, без доц. д-р Борис Минков