Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Националната библиотека отбелязва 24 май с ден на отворени врати и изложби

СЛОВО

Националната библиотека отбелязва 24 май с ден на отворени врати и изложби

"Посетителите ще имат възможност да се запознаят с библиотеката извън фасадата й. Ще могат да разгледат зала "История на книгата" това каза пред БТА директорката на библиотеката доц. д-р Красимира Александрова

Снимка: BulFoto

С ден на отворени врати Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" отбелязва деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Това каза пред БТА директорката на библиотеката доц. д-р Красимира Александрова.

"Посетителите ще имат възможност да се запознаят с библиотеката извън фасадата й. Ще могат да разгледат зала "История на книгата", където се проследява развитието на писмеността от зараждането й до настоящето със съвременните технологии. Ще могат да разгледат и документалната изложба, посветена на 200-годишнината от рождението на Найден Геров. Тя е озаглавена "Идеалът като действителност", казва тя.

Още

В навечерието на 24 май президентът Румен Радев удостои с държавни отличия шестима български учени

В навечерието на 24 май президентът Румен Радев удостои с държавни отличия шестима български учени

Тази изложба е открита на 11 май, патронен празник на националната библиотека и професионален празник на библиотечните и информационни специалисти. Тя може да бъде видяна и посетена до края на май.

"Това, което е впечатляващо е, че Найден Геров е един от първите български учени, посветили голяма част от дейността си на книжовното и езиково наследство. Найден Геров събира славянски ръкописи, български старопечатни книги и тези колекции постъпват чрез някои от наследниците му във фонда на националната библиотека след неговата смърт.

Този огромен архив се съхранява тук в библиотеката и ние, екипът на библиотеката, считаме, че подобни безценни архиви трябва да бъдат популяризирани и извеждани на светло. Особен акцент в тази изложба е оригиналът на преписа на Паисиевата история, който Найден Геров прави в периода 1851-53 година", разказва доц. Александрова.

В западното фоайе на Националната библиотека може да бъде видяна и изложбата "Образите на светите братя Кирил и Методий в графичните колекции на Националната библиотека". В нея са включени 10 оригинални литографии, гравюри и щампи с образите на първоучителите Кирил и Методий от 1850 г. до началото на ХХ век, част от колекциите на библиотеката.

Още

Българска литература зазвучава на площад Славейков за 24 май

Българска литература зазвучава на площад Славейков за 24 май

Още

Изгубената България: Тежко́ ни и горко́, ако за знание говорим само на 24 май (галерия)

Изгубената България: Тежко́ ни и горко́, ако за знание говорим само на 24 май (галерия)

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Куба отвъд стереотипите оживява във вълнуващото издание „Кубинците“ от Антъни ДеПалма

Журналистът и дългогодишен кореспондент на New York Times изследва живота на обикновените кубинци по време и след епохата „Кастро“

Световноизвестни писатели и илюстратори пристигат в София за Международния литературен фестивал за деца и младежи

Утре на 1 юни, Фестивалът ще отбележи Деня на детето с изключително богата програма, акцент в която е срещата с финландския писател Томи Контио и художничката Елина Варста - авторите на поредицата "Куче на име Коте"

"Хора с прякори. Тъжни разкази" от Божидар Манов (откъс)

По думите на автора героите на новата му книга никога не са излизали от паметта му

Истории от Родопите са събрани в книга с благотворителна кауза

Тиражът е изцяло благотворителен, а приходите от продажбите й ще бъдат преведени в полза на фондация "Искам бебе", разказва авторката

Официалната биография на Queen излиза на български с предговор от Брайън Мей (откъс)

Преживейте историята на една от най-великите рок банди в историята!