Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Надя Тодорова: Един живот в пет тетрадки

ЛЮБИМЦИ

Надя Тодорова: Един живот в пет тетрадки

Ръкописът на "голямата актриса на малките роли" ще бъде представен в София, Асеновград и Пловдив

"Сериозно, Екиме, защо не вземем да забегнем двамата, да напуснем тоя прованс?" - Надя Тодорова и Стефан Данаилов в "Дами канят" на режисьора Иван Андонов (1980)

Мемоарите на Надя Тодорова, която ни разсмиваше в най-добрите български комедии ("Опасен чар", "Дами канят", "Господин за един ден", "Двойникът", "Адио, Рио" и др.) вече са отпечатани под заглавие "Един живот в пет тетрадки" ("Книгомания").

В основата на новата книга е залегнал ръкописът на актрисата, върху който тя е работила през последните 10 г. от живота си.

Дъщерята на "голямата актриса на малките роли" Антоанета Теменугова пристига от Прага за тройната премиера на книгата "Един живот в пет тетрадки".

- София: 20 юни, 18,00 часа, кино "Одеон";

- Асеновград: 21 юни, 18,00 часа, читалище "Родолюбие";

- Пловдив: 22 юни, 19,00 часа, клуб "Петното на Роршах".

Антоанета Теменугова работи като реставратор в чешката столица, но идва у нас като специален гост при представянето на мемоарите на майка си в София, в Асеновград и в Пловдив, където ще отговаря на въпроси и ще разказва свои спомени.

Дъщерята на актрисата ще обясни и как точно се е зародила идеята за ръкописа, залегнал в основата на тази книга.

"Значи така решихме да ги подредим на масата: роднина - милиционер, роднина – милиционер..." - Маргарита Карамитева, Георги Русев, Надя Тодорова и Тодор Колев в "Опасен чар" (1984)

"Един живот в пет тетрадки" е разходка в миналото на талантлива актриса с малки роли в киното и с големи - в театъра. Това е историята на нейната кариера, но и максимално доближаване до преживяванията й извън светлината на прожекторите.

За пръв път Надя Тодорова допуска публиката толкова близо до себе си, позволява й да надникне и в най-смешните, и в най-драматичните житейски ситуации.

Надя Тодорова и Стефан Данаилов в "Дами канят" на режисьора Иван Андонов (1980)

От "Един живот в пет тетрадки" читателят ще научи как тя се е запалила по киното покрай немите филми, прожектирани от баща й в първото кино в Станимака (днес Асеновград), как се е появила на вестникарска снимка като 8-годишна балерина и защо е предпочела театъра пред правото.

Ще разбере как са преминали срещите й с цар Борис III и с Тодор Живков, какво е научила от Константин Кисимов и от Любен Гройс, защо й се е доверил Валери Петров, как се е сприятелила с Невена Коканова, с Иван Андонов и с други именити колеги.

Ръкописът е допълнен с интервюта и случки, разказани от Боряна Пунчева, Мария Статулова, Георги Мамалев, Люба Маричкова, Георги Тошев, Ангел Бончев и Георги Папакочев.

А представянето му пред публика е още един повод да си припомним изкуството на Надя Тодорова година след смъртта й на 21 юни 2016-а.

В нейна памет софийското кино "Одеон" ще пусне мини панорама с пет от най-обичаните филми с нейно участие. На прожекциите на "Дами канят", Двойникът" , "Войната на таралежите", "С любов и нежност" и "Покрив" ще се влиза безплатно.

С тази книга издателство "Книгомания" слага началото на нова поредица - "Любимци на публиката". В нея ще излизат биографии, автобиографии и мемоари на най-обичаните български артисти.

С Петър Слабаков във филма "Покрив" (1978)

"Един живот в пет тетрадки":

"...Бях осемгодишна, когато за Коледа ме избраха да играя "Танца на снежинката" край общоградската елха. Ушиха ми пачка от бяла разтегателна хартия, цялата обсипана с лъскави пайети..."

Такава е Надя Тодорова през 1933-а, когато още не предполага каква популярност ще й донесе киното и колко награди - театърът. Но дали сме я познавали истински? Ето че с тази книга имаме шанса да я доближим така, както не сме си и мечтали. "Книгомания" за пръв път публикува последната изповед на любимата актриса - пет изписани на ръка тетрадки. Животът й, разказан от първо лице.

Надя е откровена до смях и до сълзи за детските си копнежи и за любовните драми, за срещите с големите в изкуството, за брака и за майчинството, за приятелствата с Невена Коканова, Любен Гройс, Иван Андонов... А читателят може да проследи как на фона на войните, провинциалния пасторал и смяната на режимите момиченцето от Асеновград, плахо стиснало ръката на цар Борис III, се превръща във фурията, вдигнала ръка за "Хайл Хитлер" срещу Тодор Живков.

Надя Тодорова (1925-2016) е родена в семейството на първия кинопрожекционист в Асеновград и расте с филмите на Чаплин. След гимназията я пращат да учи право в София, но тя предпочита да е артистка в местната общинска трупа. Там обира овациите като Юрталанката от "Снаха" и Злата от "Криворазбраната цивилизация", с която печели награда на национален преглед. Следват още два приза, покани от театрите в Смолян, Сливен, Пазадрджик и Габрово, както и още главни роли (в "Мъжемразката", "Госпожа Министершата", "Вампир", "Евгения Гранде"). За киното я открива Иван Андонов. Малки, но запомнящи се образи й поверяват и Николай Волев, Рангел Вълчанов, Людмил Стайков, Иванка Гръбчева, Джеки Стоев.

Малко преди да си отиде на 90, актрисата завършва първия си и единствен мемоарен ръкопис "Един живот в пет тетрадки".

Няма как да изброим всички филми с участието на Надя Тодорова - те са над 40. Но винаги ще помним нейната екстравагантна Мадам от хотел "Америка" в "Господин за един ден" на Николай Волев, Теменугова от "Вчера" на Иван Андонов или Худерова от "Войната на таралежите" на Иванка Гръбчева.

Надя Тодорова и Стефан Данаилов в "Дами канят" на режисьора Иван Андонов (1980)

Култови са репликите й като Кулишева от "Двойникът" ("Какво да правя, пуснаха чушки - до обяд щяха да свършат!"), като Седларова от "Опасен чар" ("Значи така решихме да ги подредим на масата: роднина - милиционер, роднина - милиционер.."), като Димитрова от "Дами канят" ("Сериозно, Екиме, защо не вземем да забегнем двамата, да напуснем тоя прованс?") Всички те само още веднъж потвърждават максимата: "Няма малки и големи роли, има малки и големи актьори".

"Личеше си, че в някои сценарии са вмъкнати роли, писани специално за Надя Тодорова. Това винаги е голямо постижение за една актриса." - Георги Мамалев

"Надя преминаваше от живота към играта почти без преход.Толкова беше естествена и истинска." - Люба Маричкова

"Тя имаше нежно чувство за хумор, понякога взривно. Защото нейната енергия, нейната душа беше като вулкан." - Мария Статулова

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

"Подполковникa и пролетта" от Нил Колефф – считан за мъртъв диктатор се опитва да се върне на власт (ОТКЪС)

Всякакви прилики с действителни лица и събития в този невероятно смешен роман са случайни, непълни и понякога верни

Кодове за любов и вечност

Нестандартно авторско трио разкодира сложна плетеница от египетски тайнства, тракийски мистерии и бутанска мъдрост

"Прашина" - митично чудовище се уголемява и заплашва да погълне цяла Прага

Чешкият хит Войтех Матоха за млади читатели излезе на български в издание на "Изида"

Криминални разкази на прочути писатели излизат за първи път на български

В разнообразните истории ще се срещнете както с прочутия крадец джентълмен Арсен Люпен, така и със сравнително непознатия у нас сляп детектив Макс Карадос