Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Георги Бърдаров: Обществата са били в безнадеждни ситуации и пак са имали надежда

КОЛЕДА!

Георги Бърдаров: Обществата са били в безнадеждни ситуации и пак са имали надежда

"Напоследък ме занимава това как хората постоянно слагаме етикети на времената, в които живеем" споделя пред Impressio Георги Бърдаров

Снимка: Личен архив

Срещаме се с Георги Бърдаров, за да говорим за Коледното село на България в с. Чавдар, което за трета поредна година радва посетителите с още повече приятни изненади и настроение.

Събитието стартира на 2-ри декември и ще продължи до 31-ви декември 2023 г. - всяка събота и неделя.

Посетитетелите ще се радват на коледни изненади, открита музикална сцена, театър, зона за хранене с местни фермерски продукти, немски специалитети, коледни сладкиши, палачинки, греяно вино, както и базар на изкуствата с художествени занаяти.

Снимка: Личен архив

Както казват местните, "който е усетил духа на Чавдар, винаги се връща с желанието да допринесе с нещо за развитието на селото и местната общност", това споделят организаторите. 

Входът е свободен за всички събития в програмата на Коледно село Чавдар. 

Един от организаторите на събитието е ученият, изследовател, университетски преподавател и писател Георги Бърдаров. 

"Имаме традиционните за едно европейско коледно село неща - греяно вино и ракия, наденички, сладки и всякакви други лакомства и специалитети, сувенири, играчки, всичко, което може да се сетите и свързвате с Коледа. Но най-важното е абсолютно приятелската и непринудена атмосфера, която цари в Чавдар през целия месец декември" казва той. 

Той разказва повече за идеята за Коледно село, причината да е точно в с. Чавдар и дали вярва на сентенцията, че надеждата умира последна. 

Снимка: БТА  

- Как ви хрумна идеята за Коледно село?
- Преди три години бях поканен на литературен фестивал в село Чавдар, когато видях какво са направили хората тук се влюбих в това място.

Чавдар е доказателство, че с правилните хора, много работа и визия за бъдещето може едно българско село да изглежда модерно и красиво както са селата в Австрия, Германия, Чехия и т.н. Веднага се сприятелихме с кмета Григор Даулов и от дума на дума решихме да работим заедно и да направим Чавдар Коледното село на България.

Снимка: Личен архив

- Какво представлява Коледното село?
- Това, което го отличава от всички други коледни базари у нас, е че това е наистина Коледно село, цялото село е приказно украсено и е част от празника.

Имаме традиционните за едно европейско коледно село неща - греяно вино и ракия, наденички, сладки и всякакви други лакомства и специалитети, сувенири, играчки, всичко, което може да се сетите и свързвате с Коледа. Но най-важното е абсолютно приятелската и непринудена атмосфера, която цари в Чавдар през целия месец декември!

Снимка: Личен архив

- Как решихте тя да се реализира именно в село Чавдар?
- Именно заради хората там. Едно Коледно село го правят специално хората, останалото може да се направи, но това отношение, което има в Чавдар е неповторимо и за това вече трета година развиваме и надграждаме идеята.

Целият екип, с който го организираме с кмета Григор Даулов, д-р Антонина Атанасова, Панка Илиева и всички други приятели работим с огромен ентусиазъм, за да се получи истински празник за хората.

- Какво се случва в Коледното село в с. Чавдар? Какви са събитията, около които свързвате хората там?
- Културната програма ни е изключително богата и разнообразна и тази година. Всяка събота и неделя има работилнички за деца, представяне на детски книжки, куклен театър.

Снимка: Личен архив

В програмата има музикални изпълнения - "Дежа вю", Дара Екимова, Кристиян Грънчаров, Дичо и Теди Кацарова, Ясен и Преслава Пейчева ще бъдат на Нова година, двама шеф готвачи ще покажат своите специалитети - Светла от "На Кафе" и Лъчо Лачев, представяния на книги - Георги Милков, Георги Караманев, Светльо Желев и Анна Лазарова.

За първи път проведохме при много голям интерес конкурс за авторски коктейли с нашите партньори от "Домейн Менада", тази година си партнираме и с Coca Cola, Baileys, не сме забравили народната ни музика с ансамбъла за народни танци "Цоковци" и местните коледарски и новогодишни обичаи с изпълнители от читалището в село Чавдар, проведохме и отборен куиз за наградите на "Престиж 96" и още много, много изненади.

Снимка: Личен архив

- Как хората реагират на Коледното село, то променя ли се всяка една година? Идват ли и хора от други населени места?
- Всяка година го разширяваме и развиваме, има нови участници, нови къщички за лакомства и сувенири, нови партньори.

А гостите са ни от цялата страна, тази година имахме организирани екскурзии от Симитли и Видин, гости от Димитровград, Берковица, Хасково, Елхово, Малко Търново, българи от чужбина, които са си дошли за празниците и както казваме всеки си тръгва оттук с усмивка и желание пак да се върне в Чавдар.

Снимка: Личен архив

Още

Георги Бърдаров: Намираме се във времена на драстични промени, няма как да няма катаклизми

Георги Бърдаров: Намираме се във времена на драстични промени, няма как да няма катаклизми

- С. Чавдар е от онези примери, които ни се иска да виждаме по-често - място, преобразено, с красива инфраструктура, приличащо на европейско село, в което всеки един от нас би искал да живее. Възможни ли са повече такива примери?
- Разбира се, че са възможни, всичко зависи от хората, аз съм се убедил в работата си, че там където местната власт си е на мястото и хората работят с желание и правилна визия се случват чудеса в България.

Преди две години за пъври път в живота си видях деца да се редят пред библиотека у нас, това се случи при откриването на новата библиотека в Бургас, която тази година спечели специалната награда на публиката в конкурса RegioStars 2023 на Европейската комисия.

Снимка: Личен архив

Това да изградиш модерна, иновативна библиотека през XXIв. си е чудо. България има огромна нужда от визионери, които да зададат посоката и да определят визията ни за бъдещето, каквито са Димитър Николов в Бургас и Григор Даулов в Чавдар. Разбира се, че има и други такива позитивни примери, аз изтъквам тях, тъй като имам удоволствието да работя в Чавдар и Бургас по много смислени проекти.

Снимка: Личен архив

Още

Писателят Георги Бърдаров ще представи книгата си “ABSOLVO TE” в Берлин

Писателят Георги Бърдаров ще представи книгата си “ABSOLVO TE” в Берлин

- Вие сте учен, географ, занимавате се с проблемите на миграцията и военните конфликти. Песимист или оптимист сте за вярата, че светът може да бъде по-хубаво място някой ден?
- Ха, много хубав въпрос! Напоследък ме занимава това как хората постоянно слагаме етикети на времената, в които живеем, част от нас гледат с огромна носталгия към миналото, когато всичко според тях било много по-добре и оплюват времето, в което живеем, други се опитват да обяснят колко по-добри, задружни и отговорни били хората в миналото, трети очакват, че в бъдеще нещата сигурно ще се подобрят.

Времето е такова каквото е с всички негативи и позитиви. Аз не съм нито песимист, нито опитимист, аз съм реалист.

Светът си върви в някаква посока, това си е естествено развитие и всяването на паника колко е ужасно всичко днес ми изглежда меко казано нелепо.

Снимка: Личен архив

Всяко поколение, като стигне определена възраст почва да разказва историята колко гадно е всичко днес, как младите за нищо не стават и колко по-хубаво било преди 20, 30, 40 години.

Още

Георги Бърдаров получава Европейската награда за литература в Брюксел на 9 ноември

Георги Бърдаров получава Европейската награда за литература в Брюксел на 9 ноември

Всичко, което имаме днес обаче се е случвало в миналото и ще се случва и в бъдеще. Променят се рамките, технологиите, мащабите, но човека в същността си остава същият, както са били и първите хомо сапиенси на тази планета, движат ни едни и същи инстинкти, страхове, желания.

И накрая с няколко думи, като обобщение на този дълъг отговор - радвам се на времето, в което живея, харесват ми младите хора и техния начин на мислене и очаквам с интерес какво ще се случва в бъдеще.

Снимка: Личен архив

- "Надеждата умира последна" - вярвате ли в това популярно съждение и има ли почва то в днешния свят?
- Надежда винаги ще има, хората, обществата са били в безнадеждни ситуации и пак са имали надежда и са се борили. В крайна сметка животът е непрекъсната борба, ако искаме да живеем по-добре трябва да се борим за това и да си вярваме.

Снимка: Личен архив

Още

Романът "Аbsolvo te" на Георги Бърдаров спечели Европейската награда за литература

Романът "Аbsolvo te" на Георги Бърдаров спечели Европейската награда за литература

- Какво за вас означава коледния дух, в духа на инициативата ви в с. Чавдар и в духа на коледния дух по света?
- Означава да спрем забързания ход на ежедневието си, да намерим минутка свободна за близките си, да си припомним колко ни е било хубаво, като деца в тези светли празнични дни и най вече да се огледаме дали някой няма нужда от нас точно в този момент. Понякога толкова малко е нужно да спасиш един човек - една приятелска ръка и няколко окуражаващи думи.

Всъщност коледният дух е точно силата на нашия дух да творим чудеса.

Снимка: Личен архив

Още

Чавдар става първото коледно село в България

Чавдар става първото коледно село в България

Още

Уикенд пътеводител (18-19 декември): ски, ледени пързалки и коледно село

Уикенд пътеводител (18-19 декември): ски, ледени пързалки и коледно село

Още

Призраци по Коледа: Вижте Лондон преди и сега

Призраци по Коледа: Вижте Лондон преди и сега

Още

Неолитните къщички край село Чавдар: перфектни за уикенд на въздух

Неолитните къщички край село Чавдар: перфектни за уикенд на въздух

Още

Вижте градовете с най-красива коледна украса по света

Вижте градовете с най-красива коледна украса по света

Още

“Малките 5 кьошета” се превърнаха в джунгла с диви животни, джаз от терасите и коледни светлини

“Малките 5 кьошета” се превърнаха в джунгла с диви животни, джаз от терасите и коледни светлини

 

 

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

"Разпилените" спомени на Дечко Узунов от края на живота му, вече са собственост на Художествената галерия в Казанлък

Записките на живописеца, написани малко преди кончината му, вече са издадени и в книга, която проф. Джурова е озаглавила "Разпилени спомени"

Най-старият коптски псалтир е изложен след реставрация в Коптския музей в Кайро

Псалтирът съдържа 151 църковни песни, посветени на пророка Давид, написани върху пергамент

Музеят на Артюр Рембо в Шарлевил-Мезиер показва 2 негови писма и 2 поеми, купени на разпродажба в Париж

Цената, на която ръкописите на поета са били придобити от дарителя, е над 240 000 евро

От TikTok сензации до вечни класики: Любовните романи, които "полепват" по съзнанието

Този февруари отправяме взор към някои от най-въздействащите любовни истории, занимали художествената литература

Пиесите на Ларш Нурен за първи път на български (откъс)

"Целият ми живот се състои от писане, както вълната се състои от вода" са думи, които принадлежат на големия шведски драматург, чиито пиеси имат статут на съвременна класика

Парижките букинисти остават по кейовете на Сена по време на Олимпиадата

След дълга полемика френският президент реши търговците на стари книги, които традиционно се разполагат по брега на реката от 17-и век, да не се местят