Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Георги Бърдаров получава Европейската награда за литература в Брюксел на 9 ноември

ЕВРОПЕЙСКА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА

Георги Бърдаров получава Европейската награда за литература в Брюксел на 9 ноември

В "Absolvo te", основан на истински истории, Бърдаров изследва пропастта между два народа, воюващи от десетилетия. Писателят ще представи романа си и на среща с българската общност в Брюксел

Георги Бърдаров (Снимка: БНТ)

Българският писател и учен Георги Бърдаров ще получи Европейската награда за литература заедно с още 12 лауреати на церемония в Брюксел на 9 ноември.

Церемонията в културен дом "Флаже" в белгийската столица ще се проведе във вторник от 19:30 часа местно време пред ограничена публика при спазване на противоепидемични мерки и ще се излъчва на живо във Фейсбук канала на Европейската награда за литература.

Достъпът до церемонията е с утвърдена от белгийските власти форма на сертификат за Ковид. По тази причина трима от лауреатите - писателите от Армения, Чехия и Латвия, няма да има възможност да участват на живо в церемонията, съобщиха за БТА от екипа на Европейската награда за литература.

Още

Романът "Аbsolvo te" на Георги Бърдаров спечели Европейската награда за литература

Романът "Аbsolvo te" на Георги Бърдаров спечели Европейската награда за литература

Лауреатите бяха обявени през май тази година. Тогава стана известно, че Георги Бърдаров е отличен тази година за романа си "Absolvo te". Това е вторият роман на автора след "Аз още броя дните". Официалната премиера на "Absolvo te" в София беше през юли. Романът, излязъл през 2020 г., беше представен и на джазфестивала в Банско през август тази година.

Наградите ще бъдат връчени от Мария Габриел, еврокомисар по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта, от словенския министър на културата д-р Васко Симонити и от евродепутатката Сабине Ферхайен, председател на комисията по култура и образование в Европейския парламент, съобщиха организаторите.

Европейската награда за литература се организира от консорциум от асоциации - Европейският съвет на писателите (EWC), Федерацията на европейските издатели (FEP) и Федерацията на европейските и международни книготърговци (EIBF) с подкрепата на Европейската комисия.

"Европейският съвет на писателите поздравява горещо лауреатите на тазгодишната Европейска награда за литература! Благодарим за това, че неуморно наблюдавате и ни разказвате света...Творбите ви са източник на демокрация, културен обмен и мноогобразие в европейската общност.

Европейската награда за литература за 2021 г. е специална - тя бележи началото на едно все още неясно време "след". Нека навлезем в тези посткризисни години с оптимизъм и да приемем предизвикателството да продължим да пишем и да награждаваме литературни творби, които са възможно най-многообразни, изненадващи или необикновени", каза в навечерието на церемонията Нина Георг, президент на писателската организация.

"Тринадесетте носители на наградата тази година показват по завладяващ начин невероятното европейско многообразие и литературно богатство, както и колко важно е системно да подпомагаме авторите, за да намерят творбите им превод във възможно най-много европейски издателства", коментира Петер Краус фом Клеф, президент на Федерацията на европейските издатели.

Още

"Времеубежище" на Георги Господинов спечели "Премио Стрега Еуропео"

"Времеубежище" на Георги Господинов спечели "Премио Стрега Еуропео"

При обявяването на лауреатите по-рано тази година еврокомисар Габриел подчерта решаващата роля на литературата в съвременния свят.

"Важността на литературата е особено силна днес, след като живяхме повече от година под пандемичната сянка, а книгите добиха съществено значение. Четенето ни помогна да не се разруши животът ни. Но зад книгите има автори, издатели и разпространители.

Програмата "Творческа Европа" разпознава изгряващите звезди на националните литератури", каза тя.

Източник: Facebook страница

Европейската награда за литература стартира през 2009 г. и на 13-те й издания оттогава са отличени 148 творби и авторите им. Инициативата поощрява едни от най-талантливите съвременни белетристи от цяла Европа, а в нейния обхват влизат 41 държави, които са част от програма "Творческа Европа" на ЕС. По регламент всяка година една трета от тези страни участват в литературния конкурс.

Номинираните за отделните страни се избират от национални журита, състоящи се от литературни експерти. Българското национално жури е в състав Анжела Димчева, Велизара Добрева, Димитър Атанасов, Дарин Енев и Светлозар Желев.

Георги Бърдаров (Снимка: БНТ)

Писатели от Албания, Армения, България, Чехия, Исландия, Латвия, Малта, Молдова, Холандия, Португалия, Сърбия, Словения, Швеция, Тунис са наградени тази година. Отличените български автори преди това са Ина Вълчанова за "Остров Крах" през 2017 г., Милен Русков и "Възвишение" (2014 г.), Калин Терзийски с "Има ли кой да ви обича" (2011 г.).

Още

Любопитно около Нобеловите награди за литература

Любопитно около Нобеловите награди за литература

Европейската награда за литература за 2021 година публикува антология, съдържаща оригинални откъси от творбите на тазгодишните европейски литературни лауреати, придружени с превод на английски език.

Романът "Absolvo te" на Георги Бърдаров е издаден от "Мусагена". Доц.Бърдаров е преподавател по демография и етнорелигиозни конфликти и е заместник-декан на Геолого-географски факултет на СУ "Св.Климент Охридски". Той е трикратен победител в състезание за оратори. През 2015 г. печели телевизионното предаване "Ръкописът" по БНТ, което му дава възможността да издаде първия си роман. Част е и от творческия екип на издателско-продуцентска къща "Мусагена".

В "Absolvo te", основан на истински истории, Бърдаров изследва пропастта между два народа, воюващи от десетилетия. Писателят ще представи романа си и на среща с българската общност в Брюксел.

Още

Любопитно около Нобеловите награди за литература

Любопитно около Нобеловите награди за литература

Още

Поетът Георги Борисов е носителят на голямата награда "Перото" за цялостен принос

Поетът Георги Борисов е носителят на голямата награда "Перото" за цялостен принос

Още

Романистът Абдулразак Гурна спечели Нобеловата награда за литература

Романистът Абдулразак Гурна спечели Нобеловата награда за литература

Още

Пандемична литература: Лауреати на награда "Пулицър" издават нови книги през есента

Пандемична литература: Лауреати на награда "Пулицър" издават нови книги през есента

 

 

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

9 велики истории за 9 велики личности

Потопете се в тайните на знаменитите и лабиринта на времето с нашите специални предложения

Убийствен трилър по шведски (откъс)

Една от най-интригуващите шведски писателки на нашето съвремие влиза в българските книжарници с прочутата поредица "Убийствата на остров Сандхамн"

"Големи лъжи в малкото градче" – мистериозна фреска разкрива дълго пазена тайна

Американската авторка на бестселъри Даян Чембърлейн с нов роман на български

"Смъртта разпитва вече кой си" - една равносметка от Кръстьо Раленков

От 18.30 часа на 3 август /сряда/ 2022 г. в Галерия "Арт Маркони"