Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Александър Габровски - най-младият автор на "Варна лит" 2021 - с първа награда в конкурса "Петя Дубарова"

ВАРНА ЛИТ 2021

Александър Габровски - най-младият автор на "Варна лит" 2021 - с първа награда в конкурса "Петя Дубарова"

В рамките на фестивала младият поет ще представи стихосбирката си с редактор Георги Господинов

Александър Габровски (Източник: Община Варна)

Александър Габровски, който ще бъде част от програмата на тазгодишното издание на най-цветния фестивал - "Варна Лит" 2021, стана носител на голямата награда "Петя Дубарова" в 24-то издание на конкурса.

Той получи плакета на Ненчо Русев "Пролет" и първо място в категория "Поезия", като посвети наградата на поета и критик Владимир Трендафилов.

Това е петото му участие в конкурса, а творческият му път преминава и през двата ученически конкурса на "Варна Лит" 2018 и 2019 г., където отново печели наградата на журито.

Още

"Времеубежище" на Георги Господинов стана "роман на годината"

"Времеубежище" на Георги Господинов стана "роман на годината"

През 2021 г. възпитаникът на Първа езикова гимназия във Варна ще бъде участник в четвъртото издание на фестивала "Варна Лит".

На 3 юни от 16:00 ч. на Лятна сцена на Държавен Куклен театър ще се проведе представянето на "И скакалците сънуват", а разговорът с младия поет ще води друг участник във фестивала и редактор на книгата - писателят Георги Господинов, който наскоро спечели голямата награда за Роман на годината на Национален фонд "13 века България".

Екипът на "Варна Лит" е горд с постиженията на своя най-млад гост-автор и му благодари, че с личния си пример придава пълен смисъл на мотото на "Варна Лит" 2021 - "Герои сега".

По традиция тази година част от фестивалните дни ще бъдат някои от най-популярните писатели, поети, актьори, журналисти и общественици. Цялата програма на фестивала вече може да откриете ТУК.

Александър Габровски е роден във Варна през 2002г. Пише от 10-годишен и членува в литературен клуб "Касталия". Печелил е редица национални литературни конкурси за ученици, като най-скъпи за него са първите му награди от конкурса "Петя Дубарова" (2017, 2020), специалните награди "Стоян Михайловски" (2018, 2019) и наградите от конкурса "Морето, морето, морето..." Автор е на ранната стихосбирка "Истории от други светове" (2018). През 2018/2019 г. печели национална стипендия "С усилия към звездите" към фондация "Културни перспективи". Там негов ментор е Георги Господинов, с когото работи над последната си стихосбирка.

 "Варна Лит" 2021 се провежда с подкрепата на Общински фонд "Култура" на Община Варна.

Още

Писателят Георги Господинов с награда за принос към европейската литература

Писателят Георги Господинов с награда за принос към европейската литература

"Варна Лит" е международен литературен фестивал с акцент върху детско-юношеската публика и детското четене. Благодарение на него през последните години съвременната литература "влезе" в класните стаи на над 60 училища и извънкласни школи не като задължителен предмет за изучаване, а със своите най-различни лица — тези на най-добри и популярни автори на съвременна литература за деца, на документални книги за деца и юноши, художници, илюстратори, комикс и графити артисти, блогъри; както дебютанти, така и наложени писатели "за възрастни", опитали перото си и за най-млади читатели.

А част от съпътстващата програма за възрастни срещна посетителите на фестивала с родни и световни обществени личности, променящи всеки ден чрез делата си средата, в която живеем.

"Варна Лит" се превърна в неотменима част от културната програма на Варна, разви се като ежегодно и очаквано събитие, привличащо най-големите имена в литературата и изкуствата, превръщайки всеки един от тях в приятел на града и културен "посланик".

През 2019 г. като част от изданието беше връчена и Европейска литературна награда "Димитър Димов", носител на която стана френският писател Жером Ферари.

Още

За първи път показаха откъси от филма за Петя Дубарова

За първи път показаха откъси от филма за Петя Дубарова

Още

Петя Дубарова: "И цяла нощ бих гледала дървета като вилици и есенна луна..."

Петя Дубарова: "И цяла нощ бих гледала дървета като вилици и есенна луна..."

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Британският "Гардиън" за "Времеубежище" на Георги Господинов: Смешна и абсурдна фикция, в която читателят разпознава бъдещето

От комунизма до референдума за Брекзит и конфликт в Европа, "Времеубежище" на Георги Господинов е забавен, но и плашещ роман, който изследва носталгията като оръжие, написа британският в. "Гардиън"

Теодора Димова спечели френската литературна награда "Фрагонар"

Наградатата на българската писателка беше връчена снощи за романа ѝ "Поразените"

За първи път отварят за посетители личната библиотеката на Уилям Гладстон

Тя се смята за "едно от най-големите политически светилища в света" и е сравнима, може би, само с тази на Чърчил в имението Чартуел и на Франклин Рузвелт в Хайд парк

"Кейп Код" представя в нова светлина обичания американски философ Хенри Дейвид Торо

Последната му книга излиза за първи път на български 160 години след смъртта му

Захари Карабашлиев е носителят на две от най-престижните литературни награди в един ден

Авторът на „Опашката“ бе отличен на 11 май с приза „Цветето на Хеликон“ и голямата награда Роман на годината на Национален дарителски фонд „13 века България“