Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Вселенската хармония - Андрей Янев и неговото "Общение"

ОТВОРЕН СВЯТ

Вселенската хармония - Андрей Янев и неговото "Общение"

Изложбата е от 12 септември до 1 октомври 2023 г. в Галерия "Нюанс"

Източник: Галерия "Нюанс"

Още

Андрей Янев и неговите послания "От горната земя"

Андрей Янев и неговите послания "От горната земя"

За втори път художникът Андрей Янев открива есенния сезон на изложбите в галерия Нюанс. За разлика от първата си експозиция, в която Ви показахме колекция акварели, този път художникът ще представи творби с масло, акрил, графит. Картините, обединени от заглавието "Общение", ще бъдат изложени от 12 септември до 1 октомври. В следващите редове може да прочетете текстa, който проф. Аксиния Джурова подготви за изложбата.

"В днешния "Отворен свят" най-парадоксално липсата от общение се задълбочава. Обществото ни става все по-дезинтегрирано, конфронтирано и все по-рядко обръща своя взор към Твореца. Размагьосването на света ни изправи пред бездната на всепозволеността и всеядността.

Андрей Янев е от художниците, които, осъзнавайки случващото се, търсят надежда, спасение и упование в мъдростта на традицията. Продължава упорито своя разговор с времето, с вечното и божественото, вярвайки в съществуването на по-висша сила, тази на Твореца, чиято светлина не спира да осветлява пътя му.

Този неоиконописец, съвременен майстор на мистицизма в Православието, е намерил неговия пластичен еквивалент в настоящата изложба чрез поразяващите със своята белота и златоносни ореоли любими ангели, Богородица с младенеца, новозаветни сцени, както демащабирайки образите, така и фино изписвайки сцените, изпълнени с акрил, масло, графит, молив. Всички те ни пренасят в съществуващото, но рядко откривано от нас във френетичния делник тайнство.

Има нещо баладично в тези застинали в своята ритуалност образи с подчертани силуети въпреки трептящото вибриране на тънко положената живопис. Този похват усилва още повече тяхното дематериализиране до степен на безплътност.

Още

"От градините на императора" на Андрей Янев в галерия "Контраст"

"От градините на императора" на Андрей Янев в галерия "Контраст"

Така и с тази изложба Андрей Янев се утвърждава като самобитен художник, вървейки последователно по Пътя на достигане до вселенската хармония, предоставяйки и на нас възможността да се откъснем, поне за миг, от крясъка на ежедневното общение и да се устремим към отвъдното, осъзнавайки дори, че това е непостижимо."

Аксиния Джурова

Андрей Янев "Общение", живопис от 12 септември до 1 октомври 2023 г. в Галерия "Нюанс"

Още

Хари Арабян и "Тишина" в Галерия "Нюанс"

Хари Арабян и "Тишина" в Галерия "Нюанс"

Още

Хари Арабян и "Тишина" в Галерия "Нюанс"

Хари Арабян и "Тишина" в Галерия "Нюанс"

Още

Танго с "Точка на допир" в галерия "Нюанс"

Танго с "Точка на допир" в галерия "Нюанс"

Още

Нина Петрова, Иво Петров  и "Посока" в Галерия "Нюанс"

Нина Петрова, Иво Петров и "Посока" в Галерия "Нюанс"

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Арт инсталация с 50 спасителни пояса в Хамбург, призовава американците да не гласуват за Тръмп

Германският художник Фолкер-Йоханес Триб се фокусира върху хуманитарни и социални каузи повече от 30 години

Загадъчна лаборатория в Париж кара произведенията на изкуството да говорят

Строго охраняваният Център за изследване и реставрация на музеите на Франция (C2RMF) се намира под градините Тюйлери в Париж, зад блиндирана врата на 17 метра под земята и се простира на площ от 5900 квадратни метра