Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Скулптура и рисунки" от проф. Иван Славов

ПРЕЖИВЯВАНИЯ

"Скулптура и рисунки" от проф. Иван Славов

Откриването е на 25 октомври 2023 г. от 18.30 часа в Галерия "Анел"

Иван Славов, "Тя" (Галерия "Анел")

Още

Да откриеш своята светлина от Петър Пиронков в Галерия "Анел"

Да откриеш своята светлина от Петър Пиронков в Галерия "Анел"

Изложбата на проф. Иван Славов представя една селекция с 15 рисунки и общо 11 голямоформатни скулптури, създадени през последните две години специално за музей-галерия "Анел". Това са кавалетни произведения в нетраен материал - гипс, оцветени с червена глина, а има и от асфалтова хартия.

Скулптурите са моделирани с подчертано силна стилизация, в които пластичната форма се конструира от преливането на изпъкнали в вдлъбнати обеми, с една ясно изразена емоционална и пластична динамика.

Така освободен от строгите канони на традиционната скулптура, Иван Славов развива богатството на своя стил, чрез умелото използване на пластичните и изразни качества на различните материали, с които си служи като камък, гипс, глина, асфалтова хартия, месинг, мрамор, с прилагането на полихромия и др.

Галерия "Анел"

Професионалните похвати, които използва при реализирането на кавалетната и монументална скулптура, на декоративната скулптура в градска среда, имат различни пластически решения и при трансформиране на елементите в композицията в знак и символ стават носители на друг метафоричен смисъл. Това се вижда от фотосите на реализираните в градска среда проекти на проф. Славов.

Скулптурните фигури в изложбата имат характерните за стила му обобщени като обеми и силует форми. Те са с пластично разработена повърхност от фактурни мазки, щрихи и прорези в "меки" форми, които създават едно "тактилно" усещане за оставени следи по живата материя.

От образа на олимпиеца в класическата борба, спортиста Александър Томов, проф. Славов извежда портрета от неговия традиционен, класически вид и го разработва пластично в един мощен обем, с едри форми, които емоционално внушават сила и благородство. Към тази тематика е скулптурната фигура "Гимнастика".

Още

"Заедно" - Музей-галерия "Анел" представя изложба на студенти на Светлин Русев

"Заедно" - Музей-галерия "Анел" представя изложба на студенти на Светлин Русев

Съдържателната страна на произведенията в изложбата - скулптура и рисунка, имат широк диапазон и обхващат вечни теми като "Майчинство", митологични като "Минотавър" ,"Кентавър", "Икар", духовни като "Прошка", "Нирвана", "Христос", "Йоан Кръстител" и други с автобиографичен подтекст като "Баща ми", "Изненада", "На брега", "Защо", "Под душа" .

В експозицията са включените рисунки, които си кореспондират прекрасно със кавалетната скулптура. Те са изпълнени артистично в смесена техника, комбинация на туш, акварел, гваш и колаж. Това са силни по въздействието си произведения, изразяващи умело уловено моментно движение на фигурите, предадено с жестово полагане на линиите и на фоновете, и с контрастно изграждане на фигуралните елементи в пространството.

В портретните и актовите си рисунки проф. Иван Славов умее да превърне личните си истории и преживявания в ярки, запомнящи се образи, които носят очарованието на неподправената интимна емоция или силата на духовните и свети образи.

Пламена Димитрова-Рачева, изкуствовед

Иван Славов в ателието си (Галерия "Анел")

Проф. Иван Славов
Роден на 1.11.1952 г. в с. Омарчево, Сливенска област.

Завършва през 1978 г. НХА - София, специалност "Скулптура" при проф. Димитър Даскалов.
Професор, катедра "Метал" дисциплина скулптура.

Член на СБХ.

От 1978 г., редовно участва в общи художествени и представителни изложби в България, Италия, Германия, Португалия, Румъния, Пoлша, Унгария, Сирия, Белгия и др.

Иван Славов, "Христос" (Галерия "Анел")

Самостоятелни изложби: София - галерия "Хемус" (1980), Варна - "Галерия 8" (1989, 2017), София - галерия "Сезони" (2011)

Негови творби са притежание на: НХГ, СГХГ, Градските художествени галерии в Плевен, Велико Търново, Добрич, Варна, Пловдив, Стара Загора, Перник; както и на частните колекции: Колекция Лудвиг - Германия, Колекция Вутен - Белгия, Кметството на гр. Констанц - Германия; на частни колекции в България, Италия, Гърция, Полша, Германия, Дания, Холандия.

Участва в скулптурни симпозиуми: 2012 - Ясна Поляна, 2010 - Бургас, 2009 - Кнежа, 2009 - Пазарджик, 2009 - Червен бряг, 2008 - Велико Търново, 2008 - Севлиево, 2007 - Мадара, 2005 - Габрово, 2003 - Европалия, Белгия, 2002 - Португалия, 2001 - София, 2001 - Созопол, 2001 - Нанто - Италия, 2000 - Пловдив, 1999 - Смолян, 1998 - Илинденци, 1986 - Нанто - Италия, 1984 - Фанано - Италия - І награда, 1984 - Германия, 1978 - Бургас - І награда

Реализирани монументални обекти:

1981 -"Създатели на Българската държава" - гр. Шумен (колектив)
1985 - "Асеневци" - гр. В. Търново (колектив)

1986 - "Кладата" - Антоново
1995 - "Стамболов" - София

2007 - "Разпятие" - Созопол

Иван Славов, "Кентавър" (Галерия "Анел")

Награди:

1987 - Медал от Конкурса за портрет - Познан, Полша
1986 - Голяма награда на СБХ за "Кладата" - гр. Антоново

1985 - Награда за монументална скулптура на името на Иван Лазаров
1981 - Награда за монументална скулптура на името на Иван Лазаров за "Създатели на Българската Държава"

1978 - Награда за скулптура на Пета младежка национална изложба

Изложба "Скулптура и рисунки" на проф. Иван Славов
Музей-галерия "Анел", София

Откриване: 25 октомври 2023 от 18.30 ч.

Още

Огледалните жени на Лили Кючукова в Галерия "Анел"

Огледалните жени на Лили Кючукова в Галерия "Анел"

Още

"Нежни отрязъци" - 6 дами представят своите творби в Музей-галерия "Анел"

"Нежни отрязъци" - 6 дами представят своите творби в Музей-галерия "Анел"

Още

Изложба на Емануела Ковач и Васил Колев - Vassilio  в Музей-галерия "Анел"

Изложба на Емануела Ковач и Васил Колев - Vassilio в Музей-галерия "Анел"

Още

Валентин Старчев, Вихрони Попнеделев, Ивайло Мирчев, Марко Марков и Николай Янакиев - за жената в Галерия "Анел"

Валентин Старчев, Вихрони Попнеделев, Ивайло Мирчев, Марко Марков и Николай Янакиев - за жената в Галерия "Анел"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Вежди Рашидов показва шедьоври на живописта от личната си колекция

Той има изключително богата колекция от западноевропейско изкуство от 17-19-и век, събирана близо 40 години

Стенопис на цар Симеон Велики, дело на Насимо, краси фасадата на едноименно училище в Търговище

Стрийт артистът определя стенописа като "поредната цветна тухла, която положихме в основата на проекта "Великата стена на България"

190 години от рождението на импресионистичния гений Едгар Дега

Познат е не само с картините си на изящни балерини, но и с творбите си на скулптор. Той е от тези творци, допринесли за оформянето на пейзажа на изобразителното изкуство през следващите години

Днес започва деветото издание на "Узана поляна фест"

"Узана поляна фест" традиционно се превръща в най-голямото събитие у нас, което си поставя за цел в края на третия ден всеки участник да е придобил поне по един еконавик, който да продължи да прилага в ежедневието си

Феминистки проект, провокиран от Симон дьо Бовоар, представи визуалната артистка Дора Славова

В него тя разглежда един от най-сериозните проблеми на съвремието ни - контролът над възпроизводството на човека и хилядолетното напрежение между половете

Теодора Нишков за "тайните" на творческия си процес

Фотографката вдига още малко завесата от работата си по проекта цикъла "100 запечатани от времето" (Строители на съвременна България), който има за цел създаването на визуална памет за хората, които полагат достойни усилия за нас и са едно от богатствата в културния и обществен живот на България