Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Плетачки от цялата страна се готвят за Празника на Калоферската дантела

ТРАДИЦИИ И НОВАТОРСТВО

Плетачки от цялата страна се готвят за Празника на Калоферската дантела

Тази година изкуството на "бялата магия" празнува 20-годишен юбилей

Празникът на Калоферската дантела , който тази година се провежда за 20-и път, събира в Калофер плетачки от цялата страна. Юбилейното издание, по думите на организатора Антоанета Първанова, ще продължи три дни - от 15 до 17 август, и ще покаже както автентични модели от началото на 20-и век, така и изделия с вплетени съвременни авторски мотиви.

Днес Калофер отваря врати за плетачките на совалковата дантела от цяла България, които ще творят заедно до 14 август, а произведенията им ще бъдат показани в специална изложба.

Този занаят е привнесен у нас от чужбина в годините след Освобождението, и за много кратко време става основен поминък на калоферските жени. Калоферската дантела произхожда от Брюкселската дантела, но се развива и претворява в самобитно българско изкуство.

"Наричана е "бялата магия" и е едно от най-фините женски изделия, запазено до днес. Местните плетачки създават свои модели, в които прибавят елементи, които подчертават един различен, собствен стил", подчертава Антоанета Първанова.

Калоферската дантела се плете с дървени малки совалки върху цилиндър, като броят на совалките може да бъде 5, 10, но може да стигне и до няколко стотин, в зависимост от модела.

Калоферската дантела се плете с много тънки конци в светли тонове - бяло и екрю, като напоследък се използват и конци от ламе.

Сред първите, които започват да работят дантелата, е Донка Шипкова, която е изпратена да учи в Рисувалното училище в София, припомня Първанова. Там калоферското момиче успява само за две години да се научи да плете Брюкселска дантела.

В Калофер Шипкова създава първото и единствено в България училище за обучение в изработването на дантелата, което съществува под една или друга форма до края на 40-те години на миналия век.

С времето дантелата се доразвива и обогатява, а като занаят се предава от майка на дъщеря, от баба на внучка.

Навремето дантелата се е използвала в бита като украса на дома, но днес е типично произведение на изкуството.

Някога са се изработвали покривки за маса и легло, украси за възглавници, карета и тишлайфери, гоблени, декорации на кърпи, но в по-новото време тя вече е част от дрехите на калоферката под най-различна форма.

По време на празника за любителите на това изкуство ще има демонстрации и базар на дантела, както и възможност всеки посетител да опита как се изработва "бялата магия".

Идеята на организаторите е да се създаде атмосфера, в която да стане и обмяна на опит между отделните плетачки - за различни техники, близки до оригиналната плетка.

Официално празникът ще бъде открит с тържествена литургия в храма "Св. Богородица" на 15 август, където в 10.30 часа ще бъде отслужен и водосвет за здраве и просперитет на жителите на Калофер.

Веднага след това ще бъде открита изложба на произведения от дантела, изработени по време на кръжока, в който са участвали момичета на различна възраст, занимаващи се с това изкуство от две години.

Ще има и изложба на калоферския художник Илия Янакиев, чието творчество е повлияно от калоферската дантела, която той влага в много свои картини. Ще бъдат експонирани и предмети от калоферска дантела на старите майсторки, като всяка една дантела ще бъде съпътствана с житейската история на своя автор.

"Бялата магия" е спектакъл, посветен изцяло на калоферската дантела, чийто автор Иван Колев работи в Националния музей "Христо Ботев". Спектакълът се реализира изцяло със средства, набрани чрез безпрецедентна акция сред жителите на Калофер.

Произведения на дантеленото изкуство ще покаже Елгина Величкова, която е част от формалната група "СедянкаТа", където се занимават с дантела и народни шевици.

В отделна изложба организаторите ще проследят историята на калоферската дантела, като сред експонатите ще могат да се видят предмети, собственост на царския двор, сред които и цели рокли.

"Пътят на дантелата" ще бъде и мотото на дискусия, в която ще участват преподаватели и изследователи на това изкуство, добавя Антоанета Първанова.

Снимки: facebook

Още

Тайните на занаятите ни в "Мелнишки дни на възрожденската култура"

Тайните на занаятите ни в "Мелнишки дни на възрожденската култура"

Още

Красотата на занаятите от японския регион Тококу показва галерията на СБХ

Красотата на занаятите от японския регион Тококу показва галерията на СБХ

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Лувърът отвори отново врати (ГАЛЕРИЯ)

Първите 7400 билета, пуснати за продажба онлайн в понеделник, бяха изкупени още в първите часове на деня

Галерия "Уфици" с проект за ролята на черната култура в епохата на Ренесанса

Италианската галерия във Флоренция представя в него девет шедьоври от колекцията си

18 процента сиво - фотография от Стоян Йоргов

Галерия "Ракурси" представя изложбата "18% Gravity" (Гравитация) до 11 юли 2020 г.

84,6 милиона долара за триптих на Франсис Бейкън

Творбата на художника, нарисувана през 1981 година, е вдъхновена от античната трилогия "Орестия" на древногръцкия автор Есхил

Вижте "Буйна еротика" от Иво Димчев

Артистът излага бързо нарисувани картини, изобразяващи човешки тела в любовен акт

"Давид и Вирсавия" - огнена страст, изкушение и грях

Арт Галерия Ларго представя изложба - живопис на Цанко Цанков от 1 до 20 юли 2020 г.