Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Плетачки от цялата страна се готвят за Празника на Калоферската дантела

ТРАДИЦИИ И НОВАТОРСТВО

Плетачки от цялата страна се готвят за Празника на Калоферската дантела

Тази година изкуството на "бялата магия" празнува 20-годишен юбилей

Празникът на Калоферската дантела , който тази година се провежда за 20-и път, събира в Калофер плетачки от цялата страна. Юбилейното издание, по думите на организатора Антоанета Първанова, ще продължи три дни - от 15 до 17 август, и ще покаже както автентични модели от началото на 20-и век, така и изделия с вплетени съвременни авторски мотиви.

Днес Калофер отваря врати за плетачките на совалковата дантела от цяла България, които ще творят заедно до 14 август, а произведенията им ще бъдат показани в специална изложба.

Този занаят е привнесен у нас от чужбина в годините след Освобождението, и за много кратко време става основен поминък на калоферските жени. Калоферската дантела произхожда от Брюкселската дантела, но се развива и претворява в самобитно българско изкуство.

"Наричана е "бялата магия" и е едно от най-фините женски изделия, запазено до днес. Местните плетачки създават свои модели, в които прибавят елементи, които подчертават един различен, собствен стил", подчертава Антоанета Първанова.

Калоферската дантела се плете с дървени малки совалки върху цилиндър, като броят на совалките може да бъде 5, 10, но може да стигне и до няколко стотин, в зависимост от модела.

Калоферската дантела се плете с много тънки конци в светли тонове - бяло и екрю, като напоследък се използват и конци от ламе.

Сред първите, които започват да работят дантелата, е Донка Шипкова, която е изпратена да учи в Рисувалното училище в София, припомня Първанова. Там калоферското момиче успява само за две години да се научи да плете Брюкселска дантела.

В Калофер Шипкова създава първото и единствено в България училище за обучение в изработването на дантелата, което съществува под една или друга форма до края на 40-те години на миналия век.

С времето дантелата се доразвива и обогатява, а като занаят се предава от майка на дъщеря, от баба на внучка.

Навремето дантелата се е използвала в бита като украса на дома, но днес е типично произведение на изкуството.

Някога са се изработвали покривки за маса и легло, украси за възглавници, карета и тишлайфери, гоблени, декорации на кърпи, но в по-новото време тя вече е част от дрехите на калоферката под най-различна форма.

По време на празника за любителите на това изкуство ще има демонстрации и базар на дантела, както и възможност всеки посетител да опита как се изработва "бялата магия".

Идеята на организаторите е да се създаде атмосфера, в която да стане и обмяна на опит между отделните плетачки - за различни техники, близки до оригиналната плетка.

Официално празникът ще бъде открит с тържествена литургия в храма "Св. Богородица" на 15 август, където в 10.30 часа ще бъде отслужен и водосвет за здраве и просперитет на жителите на Калофер.

Веднага след това ще бъде открита изложба на произведения от дантела, изработени по време на кръжока, в който са участвали момичета на различна възраст, занимаващи се с това изкуство от две години.

Ще има и изложба на калоферския художник Илия Янакиев, чието творчество е повлияно от калоферската дантела, която той влага в много свои картини. Ще бъдат експонирани и предмети от калоферска дантела на старите майсторки, като всяка една дантела ще бъде съпътствана с житейската история на своя автор.

"Бялата магия" е спектакъл, посветен изцяло на калоферската дантела, чийто автор Иван Колев работи в Националния музей "Христо Ботев". Спектакълът се реализира изцяло със средства, набрани чрез безпрецедентна акция сред жителите на Калофер.

Произведения на дантеленото изкуство ще покаже Елгина Величкова, която е част от формалната група "СедянкаТа", където се занимават с дантела и народни шевици.

В отделна изложба организаторите ще проследят историята на калоферската дантела, като сред експонатите ще могат да се видят предмети, собственост на царския двор, сред които и цели рокли.

"Пътят на дантелата" ще бъде и мотото на дискусия, в която ще участват преподаватели и изследователи на това изкуство, добавя Антоанета Първанова.

Снимки: facebook

Още

Тайните на занаятите ни в "Мелнишки дни на възрожденската култура"

Тайните на занаятите ни в "Мелнишки дни на възрожденската култура"

Още

Красотата на занаятите от японския регион Тококу показва галерията на СБХ

Красотата на занаятите от японския регион Тококу показва галерията на СБХ

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"През изминалата година" в Музея за съвременно изкуство

Вернисаж: 7 юли, четвъртък, от 18.00 до 20.00 часа, САМСИ, бул. "Черни връх" 2

"Красотата и надуваемата играчка - Афтърпарти" от Стоян Илиев

Изложбата е от 11 юни до 24 юни 2022, Откриване: 11 юни 2022, 17:30 часа

Поетическият видеотриптих "Друга светлина" вече е достъпен онлайн

Изкуствата, замесени в триптиха функционират едновременно и равнопоставено, затова той се превръща в произведение в сферата на литературното изкуство, на живописта или на аудио-визуалните форми

Времето по време на криза - "Три цвята" от Иван Мудов

За проекта "Три цвята", авторът инсталира на всеки един от трите пилона пред НДК по един флаг - бял, зелен и червен. Инсталацията ще остане до 1 август 2022 г.

Жените в архитектурата на ХХ век

Изложбата "Госпожо архитект, Frau Architekt" се открива на 4 юли в Градската градина