Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Олафур Елиасън - виртуозът на светлината, който създава водопади

Олафур Елиасън - виртуозът на светлината, който създава водопади

Използва скулптура, живопис, фотография, видео и инсталация

Waterfall

Олафур Елиасън (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Звездата на съвременното световно изкуство - исландецът с датски произход Олафур Елиасън е художник, скулптор, архитект. Интересен при него e стремежът да направи проблемите на изкуството релевантни за обществото. Използва различни формати - скулптура, живопис, фотография, видео и инсталация. Без да се ограничава до рамките на музея и галерията, той често се ангажира с по-широката обществена сфера чрез архитектурни проекти и интервенции в публично пространство.

The New York City Waterfalls

Роден е в Копенгахен през 1967 г. Връзката му с изкуството започва в детството. Бащата на Олафур също е художник. Родителите на бъдещата звезда се развеждат, когато той е на 8 години. Баща му решава да се върне в родната Исландия, но разстоянието не му попречило да общува със сина си, който пътувал до северната си родина почти всяко лято. Когато е на 15 години Елиасън прави своята първа изложба - негови графики са изложени в неголяма детска галерия. От 1985 до 1995 година учи в Кралската академия за изобразителни изкуства в Дания, но след като завършва, решава да започне кариера в чужбина. Олафур заминава за Берлин и основава там собствено Studio Olafur Eliasson.

Your Spiral View

The Weather Project

Your Rainbow Panorama

В средата на 90-те Елиасън започва да разработва художествени прийоми, които впоследствие ще станат негова визитна картичка. Неговият стил се отличава с виртуозно използване на светлината, елементите на природата и пространството. Едно от първите известни произведения Your Sun Machine (1997) на Елиасън представлява особено помещение в духа на знаменитите Skyspaces на Джеймс Търел. През овално отверстие на пода на стая прониква слънчев лъч в пространството в зависимост от времето на деня. В проекта си от 2001 г. The Mediated Motion Елиасън отново "вкарва в действие" природата. Художникът пълни залата на австрийската Kunsthaus Bregenz с мъгла, вода, земя и предлага на зрителя особено пътешествие, изпълнено с чувства. През 2003 г. в залата Tate Modern Елиасън представя The Weather Project - посетители се разхождат из пространство, изпълнено с изкуствена мъгла и оранжева светлина, излъчваща се от изкуствено слънце от стотици мултичестони лампи. От една страна, художникът иронизира бритинския навик да се беседва за времето, от друга страна - се впуска в игра с илюзии и контрасти: под действието на квазиприродата галерията губи своите обичайни очертания. Една от най-впечатляващите и скъпи ($15 милиона) "природни" проекти на датчанина са The New York City Waterfalls.

Baroque Baroque

Baroque Baroque

През 2008 година той изгражда в Ню Йорк няколко изкуствени водопади, въплащаващи силата и великолепието на природата. Сложните инсталации са основният символ на стилистиката на Елиасън. Относитилно скромните по размери светещи балони или огромният стъклен коридор Your Rainbow Panorama, както и всички инсталации на Елиасън са призвани да променят възприятието на зрителя за заобикалящото го пространство - независимо дали това е музейна зала или градския ландшафт. Така например, в проекта Baroque Baroque с помощта на специални устройства Елиасън преобразува покоите в двореца на Савойския принц във Виена, като едновременно трансформира историческите зали и традиционното за барока визуално излишество.

Baroque Baroque

Louis Vuitton Foundation

Произведенията на Олафур Елиасън днес са в колекциите на най-престижните музеи в света: Нюйоркския МоМА и Музея Гугенхайм, в лондонския Tate Britain, стокхолмския Moderna museet и др. С изложба на Елиасън е открит Louis Vuitton Foundation, построен в Париж по проект на знаменития канадско-американски архитект и дизайнер Франк Гери.

The Mediated Motion

Your Spiral View

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Трябва да си представяме Сизиф щастлив", смята художникът Радостин Седевчев

Изложбата се открива на 25 август (четвъртък) в галерия "Плюс 359"

Арх. Дора Иванова: Целта на фондация "Проект Бузлуджа" и на предстоящия фестивал е да опазим културното наследство

"За нас приоритет е да стигнем до хората и те да научат, че това е един неполитически проект за културно наследство, който цели да пазим това, което имаме и да го използваме по най-добрия начин в бъдеще", заяви тя

Фестивалът "48 часа Варуша Юг" предлага интересни работилници за децата

Хора от всички възрасти ще се забавляват заедно по време на най-големия фестивал във Велико Търново

Готов е паметникът на легендарния софийски кмет Иван Иванов

Постаментът ще бъде поставен в близост до кръстовището на бул. "Драган Цанков" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", до метростанция "Стадион Васил Левски"

Клуб ТаМ се включва във Фестивала "48 ч. Варуша юг" във Велико Търново

Участва с изложби на Михаил Михайлов и Невена Екимова, работилница за зийн, базар и парти