Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Олафур Елиасън - виртуозът на светлината, който създава водопади

Олафур Елиасън - виртуозът на светлината, който създава водопади

Използва скулптура, живопис, фотография, видео и инсталация

Waterfall

Олафур Елиасън (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Звездата на съвременното световно изкуство - исландецът с датски произход Олафур Елиасън е художник, скулптор, архитект. Интересен при него e стремежът да направи проблемите на изкуството релевантни за обществото. Използва различни формати - скулптура, живопис, фотография, видео и инсталация. Без да се ограничава до рамките на музея и галерията, той често се ангажира с по-широката обществена сфера чрез архитектурни проекти и интервенции в публично пространство.

The New York City Waterfalls

Роден е в Копенгахен през 1967 г. Връзката му с изкуството започва в детството. Бащата на Олафур също е художник. Родителите на бъдещата звезда се развеждат, когато той е на 8 години. Баща му решава да се върне в родната Исландия, но разстоянието не му попречило да общува със сина си, който пътувал до северната си родина почти всяко лято. Когато е на 15 години Елиасън прави своята първа изложба - негови графики са изложени в неголяма детска галерия. От 1985 до 1995 година учи в Кралската академия за изобразителни изкуства в Дания, но след като завършва, решава да започне кариера в чужбина. Олафур заминава за Берлин и основава там собствено Studio Olafur Eliasson.

Your Spiral View

The Weather Project

Your Rainbow Panorama

В средата на 90-те Елиасън започва да разработва художествени прийоми, които впоследствие ще станат негова визитна картичка. Неговият стил се отличава с виртуозно използване на светлината, елементите на природата и пространството. Едно от първите известни произведения Your Sun Machine (1997) на Елиасън представлява особено помещение в духа на знаменитите Skyspaces на Джеймс Търел. През овално отверстие на пода на стая прониква слънчев лъч в пространството в зависимост от времето на деня. В проекта си от 2001 г. The Mediated Motion Елиасън отново "вкарва в действие" природата. Художникът пълни залата на австрийската Kunsthaus Bregenz с мъгла, вода, земя и предлага на зрителя особено пътешествие, изпълнено с чувства. През 2003 г. в залата Tate Modern Елиасън представя The Weather Project - посетители се разхождат из пространство, изпълнено с изкуствена мъгла и оранжева светлина, излъчваща се от изкуствено слънце от стотици мултичестони лампи. От една страна, художникът иронизира бритинския навик да се беседва за времето, от друга страна - се впуска в игра с илюзии и контрасти: под действието на квазиприродата галерията губи своите обичайни очертания. Една от най-впечатляващите и скъпи ($15 милиона) "природни" проекти на датчанина са The New York City Waterfalls.

Baroque Baroque

Baroque Baroque

През 2008 година той изгражда в Ню Йорк няколко изкуствени водопади, въплащаващи силата и великолепието на природата. Сложните инсталации са основният символ на стилистиката на Елиасън. Относитилно скромните по размери светещи балони или огромният стъклен коридор Your Rainbow Panorama, както и всички инсталации на Елиасън са призвани да променят възприятието на зрителя за заобикалящото го пространство - независимо дали това е музейна зала или градския ландшафт. Така например, в проекта Baroque Baroque с помощта на специални устройства Елиасън преобразува покоите в двореца на Савойския принц във Виена, като едновременно трансформира историческите зали и традиционното за барока визуално излишество.

Baroque Baroque

Louis Vuitton Foundation

Произведенията на Олафур Елиасън днес са в колекциите на най-престижните музеи в света: Нюйоркския МоМА и Музея Гугенхайм, в лондонския Tate Britain, стокхолмския Moderna museet и др. С изложба на Елиасън е открит Louis Vuitton Foundation, построен в Париж по проект на знаменития канадско-американски архитект и дизайнер Франк Гери.

The Mediated Motion

Your Spiral View

Коментирай 0

1/1

Waterfall

Олафур Елиасън (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

The New York City Waterfalls

Your Spiral View

The Mediated Motion

The Weather Project

Your Spiral View

Your Rainbow Panorama

Louis Vuitton Foundation

Your Spiral View

Baroque Baroque

Baroque Baroque

Baroque Baroque

Календар

Препоръчваме ви

Откритието на Фондация "Стоян Камбарев" Деница Боева и нейната Метафизика на въображението

Художникът и визуален артист реализира своята първа изложба след карантината

Как може изкуството да се превърне в споделяне и съпричастие отвъд различията?

Изложбата "Дувармузей: Изкуство на срещата" проследява над тригодишния творчески процес между Дуварколектив и семейства в квартал Столипиново, а сега гостува в Гьоте-институт

Визуалният артист Християн Бакалов с пърформанс ЧИСТО (бъдеще) в София

Можем да видим инсталациите до 1 ноември 2020 г.

Фотографи ще покажат в Лайпциг изложбата "Пловдив - най-старият жив град на Европа"

В дните до 4 октомври публиката в германския град ще може да види 30 фотографии на емблематични за града на тепетата места, пространства, сгради, паметници

Търговската марка на Банкси е изложена на риск след загубена съдебна битка

Уличният художник загуби дело срещу компания за поздравителни картички, която твърди, че заради анонимността му може да използва изображението "Любовта е във въздуха"

Пърформънс с номинация за ИКАР превръща Бузлуджа в театрална сцена

За втори път паметникът ще стане домакин на "Нонумент" - проект на Стефан А. Щерев и ЛИГНА Колектив (Германия), номиниран за Националната театрална награда ИКАР 2020 в категорията "Съвременен танц и пърформанс"