Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Иван Русев - "Бяло" - скулптура и рисунки в Галерия "Арте"

СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРСКА СКУЛПТУРА

Иван Русев - "Бяло" - скулптура и рисунки в Галерия "Арте"

Изложбата е от 18 юни до 5 юли 2024 г.

Изложбата е от 18 юни до 5 юли 2024 в Галерия "Арте"

Още

Скулпторът Иван Русев с книга за историята на арт център "Илинденци"

Скулпторът Иван Русев с книга за историята на арт център "Илинденци"

Иван Русев е от яркото поколение, което навлезе в началото на 80-те години, във време на стремително разширяващи се формални и съдържателни граници.

Неговите пластически открития се вписват и до голяма степен изразяват колективната енергия на разкрепостяване, на търсене на нови пътища, на постигане на високия резултат на една втора вълна неомодерност.

Творческата виталност на Иван Русев, заедно с откритията на скулптори, като Емил Попов, Ангел Станев, Константин Денев, Стефан Лютаков, Зиятин Нуриев, белязаха новата българска скулптура.

Концептуализираният пластицизъм на Иван Русев разкри структурната, естетическата и символна дълбочина на пластическия материал. Камъкът освободи своя енергиен заряд, пластическа сила и психологически актив на въздействие. Иван дълбае, копае, открива проходи в камъка, чува неговите звуци, вижда светлината в него. Иван уверено навлиза в камъка, подчинява го и му се подчинява, вчувства се в енигматичността на неговата тайна.

Галерия "Арте"

В множеството ритмично повтарящи се отвори, процепи, ниши, свещеното и ритуалното изплуват и разбуждат културна и родова памет, раздвижват устойчиви базисни архетипни конструкти в нашето съзнание и колективно подсъзнание.

Програмната ориентация на тази скулптура търси следите на Дългото време, на Голямото митологично време-безвремие. Търси следите, по които е минало човечеството, оставяйки духовен белег върху тялото на материята. Скулптурната археология на Иван Русев открива и пази историческа, културна и духовна памет, памет за изначалното.

Скулптурата на Иван Русев респектира с размаха на творческа решимост и свобода. Но това не е просто тонове преодолян камък, а мащабът на разгърнат творчески обем, на концентрация в извличане на онази невидима психическа и духовна енергия, която придава на мъртвата материя естетическа и духовна сила.

Станислав Памукчиев, 06.12.2019

Още

"Депо 80" от Станислав Памукчиев в галерия "АРТЕ"

"Депо 80" от Станислав Памукчиев в галерия "АРТЕ"

Изложбата на Иван Русев в галерия Арте е част от събитията по повод 70-та годишнина на автора. На 4 юли в СБХ ще се открие голяма колективна изложба "Самоопределения на скулптурата" във връзка с юбилея на художника. Чест и радост е да представим един от най-оригиналните и разпознаваеми скулптори на нашето време.

Камерната експозиция в Арте включва 11 бели каменни пластики, около двадесет рисунки във вътрешното пространство на галерията и няколко по-големи скулптури в откритото пространство на Арте. Обединяващото е белия цвят на камъка и мощната творческа енергия на автора.

Тази изложба е малка част от големия артистичен път на Иван Русев преминал през множество участия в художествения живот у нас и в чужбина, много награди, мащабни проекти /виж. "Арт център Илинденци"/, живот отдаден на камъка - отговорно и смислено.

Бъди здрав и все така творчески не уморим, Иванe!

ИВАН РУСЕВ БЯЛО, скулптура и рисунки от 18 юни до 5 юли 2024

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България.

Още

Вселената на Иван Димов в Галерия "Арте"

Вселената на Иван Димов в Галерия "Арте"

Още

Най-известният украински скулптор Михаил Рева превръща отломки от войната в изкуство

Най-известният украински скулптор Михаил Рева превръща отломки от войната в изкуство

Още

Големият скулптор Емил Мирчев с изложба в "Академия"

Големият скулптор Емил Мирчев с изложба в "Академия"

Още

Анастас Дудулов и неговото време - 130 години от рождението на скулптора

Анастас Дудулов и неговото време - 130 години от рождението на скулптора

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Сбирщайн" с усещане за Rammstein: Първа фотоизложба на Светлозар Симеонов в родния му Казанлък

Фотографът представя 36 кадъра в Музея на фотографията в Града на розите

Турция забрани изложба, посветена на транссексуалната общност

"Обърни се и виж назад" беше поставена в пространството Depo Istanbul, създадено от Осман Кавала, турски арт мениджър, който беше арестуван през 2017 г.

Главозамайващо 3D мапинг шоу на живо в трите нощи на OPEN BUZLUDZHA 2024

Фестивалът стартира на 8 август в подножието на монумента Бузлуджа

Стенопис на цар Симеон Велики, дело на Насимо, краси фасадата на едноименно училище в Търговище

Стрийт артистът определя стенописа като "поредната цветна тухла, която положихме в основата на проекта "Великата стена на България"

Днес започва деветото издание на "Узана поляна фест"

"Узана поляна фест" традиционно се превръща в най-голямото събитие у нас, което си поставя за цел в края на третия ден всеки участник да е придобил поне по един еконавик, който да продължи да прилага в ежедневието си