Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Депо 80" от Станислав Памукчиев в галерия "АРТЕ"

ЮБИЛЕЙ

"Депо 80" от Станислав Памукчиев в галерия "АРТЕ"

Изложбата е от 5 до 21.04.2023 г. Откриване на 5 април /сряда/ от 18.00 часа

Станислав Памукчиев (Галерия "Арте")

Още

Станислав Памукчиев представя "Преминаване - траектории във времето" в СБХ

Станислав Памукчиев представя "Преминаване - траектории във времето" в СБХ

"Депо 80", в галерия "АРТЕ" е съществена част от големия проект, по повод 70-годишнината на художника, разположен основно на първия етаж в изложбен център СБХ, Шипка 6.

Експозицията в "АРТЕ" е паралелна изложба, представена като времева ниша, депо - хранилище на 80-те години, началото на творческото развитие на автора, на неговите пластични, стилистични и тематични търсения.

Това десетилетие може да се раздели на първи "Търновски" период /до 84 година/, в който устойчиво стои интерес към участта на "малкия" човек, на симпатия и разпознаване в неговите житейски страсти, болки, надежди.

Галерия "Арте"

Социалният критицизъм в тези картини се разминава с официализирания, бутафорен, исторически оптимизъм на онова време.

В последвалото развитие, социалната детерминираност на персонажите, на тяхната житейска несрета, постепенно извеждат обобщението за несретата на самото съществуване. Човешката фигура, съблечена в своята екзистенциална голота и болка, стоически носи драмата на своята дуалистична природа.

80-те за художника са период на много интензивна работа. Пластическите експерименти, рисунъчната деформация и експресия на формата, плътната живописна, магмена повърхност, тъмен колорит, въплътяват и правят видими напреженията и драмата на човешкото съществуване.

Станислав Памукчиев (Галерия "Арте")

В хода на времето се появяват настойчиво теми като: човекът в неговата социална среда; биографични мотиви; човешкото тяло; темите "Брод", "По реката", "Труд", "Антитеза", "Мъжът и жената". Нарисуваните персонажи са в предела на своята телесна, емоционална и духовна ранимост.

Оставени са в болката на своята участ, приели са да я срещнат и възнегодуват. Хора в изпитанието на повседневното си битуване, изправени пред бездната на непрогледното битие, с някакво неясно метафизично очакване.

Стоицизмът и достойнството в разкриването и приемането на екзистенциалната драма, активират съпричастие, споделена болка, но и усилие, воля за защита на човешкото, въставане срещу парализиращата детерминираност, и трескаво търсене на смисъл и спасение.

Още

Галерия "Арте" представя Емил Попов и Станислав Памукчиев

Галерия "Арте" представя Емил Попов и Станислав Памукчиев

80-те години за художника са изпълнени с хуманен патос, с вчувстване и саморазпознаване в базисните основания на живота и осъзнаване на изкуството като средство за проникване в дълбинните антропологични съдържания.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" и Министерство на културата.

Станислав Памукчиев (Галерия "Арте")

Галерия Арте представя юбилейна изложба на Станислав Памукчиев
Проект "Преминаване - траектории във времето"

"Депо 80", галерия "АРТЕ"
Куратор проф. д-р Петер Цанев

5-21.04.2023

Откриване на 5 април /сряда/ от 18.00 часа

Още

"Монолози - рисунки в изолация" на Станислав Памукчиев

"Монолози - рисунки в изолация" на Станислав Памукчиев

Още

Забравени в папките акварели на Станислав Памукчиев показва галерия "Арте"

Забравени в папките акварели на Станислав Памукчиев показва галерия "Арте"

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

„Богове, герои и предатели“ - изложба във виенския музей „Албертина“

В центъра на експозицията са работите на живеещия в Австрия майстор на класицизма Хайнрих Фридрих Фугер, на Жак-Луи Давид, смятан за най-значимия френски художник на своята епоха, включени са теми от гръцки митове на Роберт фон Лангер, литературни мотиви на Йохан Хайнрих Фюсли и римски истории на Ангелика Кауфман

Secret Nature от Закари Логан и Любен Домозетски

Изложбата е от 6 юни до 30 юни 2023 в Галерия Little Bird Place

Светлана Павличкова | На допир

Проектът "На допир" на безспорно една от най-интересните майсторки на чешката модерна дантела Светлана Павличкова ще бъде представен от кураторката Анна-Хорак Земанова на 6 юни в 18 часа в Чешкия център

Каменна скулптура на над 2000 години бе върната на Мексико от САЩ

Творбата е изнесена от Мексико вероятно през 60-те години на миналия век, била е притежание на частни колекционери и е показвана публично, преди да бъде конфискувана по разпореждане на прокуратурата в Ню Йорк

Игли в купа сено в Националната галерия

Откриването е на 30 май, вторник от 18.00 часа