Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Истории" с Лаура Димитрова и Стефан Алтъков

ВИЗУАЛНИ ПРИКЛЮЧЕНИЯ

"Истории" с Лаура Димитрова и Стефан Алтъков

Изложбата ще бъде открита на 6 февруари 2024 г. в 18 часа в СБХ, ул. "Шипка" 6, ет. 1, зала 1А

Стефан Алтъков (Източник: СБХ, ул. "Шипка" 6, ет. 1, зала 1А)

Още

СБХ представя Борис Ненов - 100 години от рождението му

СБХ представя Борис Ненов - 100 години от рождението му

Изложбата "Истории" с автори Лаура Димитрова и Стефан Алтъков ще бъде открита на 6 февруари 2024 г. в 18 часа в СБХ, ул. "Шипка" 6, ет. 1, зала 1А.

Малките лични истории са част от големия наратив на човешката история, богата, пъстра, интригуваща именно поради неизброимите, оригинални и неповторими истории на различните хора.

Историите биват споделяни по различен начин в различни ситуации - с подчертаване или пренебрегване на отделни детайли, с променяща се последователност във времето на частите на разказа, с допълнения и "разкрасяване" на случки и събития според настроението на разказващия и конкретния момент, в който се припомнят и описват преживелиците.

"Истории" с Лаура Димитрова и Стефан Алтъков (Източник: СБХ, ул. "Шипка" 6, ет. 1, зала 1А)

Лаура Димитрова и Стефан Алтъков разказват своите истории с универсалния език на визуалните изкуства. Всеки от тях използва личен авторски почерк, като в същото време взаимно се допълват.

Изчистени, сведени до знаци и абстракции в черно и бяло, историите на Лаура Димитрова резюмират "описанието" на хронологично протичащите събития, стилизират словесната бъбривост, "естетизират" белезите, случайните следи, фрагментите от усещания и чувства, останали в съзнанието след преживяното, иронизират желанието на разказвача, да създава, прецизира и променя "дизайна" на своя разказ.

Стефан Алтъков разказва истории, импровизирайки с цветовете и формите, универсалните символи, личните митологии, като чрез изразните средства на живописта осъществава синтез между сюжетност и абстрактна образност. Използва текстове, фотографии, флорални елементи и отпечатъци в постмодерна естетика, което превръща изображението в своеобразно предизвикателство към зрителя.

Лаура Димитрова (Източник: СБХ, ул. "Шипка" 6, ет. 1, зала 1А)

Лаура Димитрова е родена в София.

Завършва специалност "Текстил и мода" при проф. Димитър Балев в Националната художествена академия в София, България през 1982 г. Член е на Съюза на българските художници от 1991 г.
От 2013 г. е доктор. От 2019 г. - доктор на науките. Тя е професор по декоративни изкуства и комбинаторика и теория на художествения образ в СУ "Св. Климент Охридски".
Живее и работи в София.

Още

"Из Колекциите" - 15-то издание графична изложба в Арт Галерия "Le Papillon"

"Из Колекциите" - 15-то издание графична изложба в Арт Галерия "Le Papillon"

До сега е представила 33 самостоятелни изложби в България и чужбина - Париж, Франция; Мюнхен и Швандорф, Германия; Кавадарци, Северна Македония; Белград, Ниш, Нови Сад и Лесковац, Сърбия; Будапеща, Унгария; Варшава, Полша.
Участвала е в над 200 групови изложби, пленери и арт проекти в България и чужбина.

Многократно е награждавана за творчеството си.

Стефан Алтъков (Източник: СБХ, ул. "Шипка" 6, ет. 1, зала 1А)


Нейни произведения са собственост на Националната художествена галерия, на ХГ Русе, ХГ "Илия Петров", Плевен, ХГ "Христо Цокев", Габрово, Изложбени зали "Рафаел Михайлов", Велико Търново, ХГ Стара Загора, Музея на хумора и сатирата, Габрово, Cité internationale des arts, Париж, Франция, Къщата за изкуства, Швандорф, Германия, Дружество на жените художнички GEDOK, Мюнхен, Германия, Музея на замък "Джиковие", Тарнобжег, Полша, Библиотеката към Академията за изкуства, Лодз, Полша и др., както и на частни сбирки в страната и в чужбина. 

Стефан Алтъков е роден в София.

Още

Homo Sapiens - Павел Койчев в СБХ - зала "Райко Алексиев"

Homo Sapiens - Павел Койчев в СБХ - зала "Райко Алексиев"

През 1982 г. завършва специалност "Живопис" при проф. Найден Петков в Националната художествена академия в София, България. Член е на Съюза на българските художници от 1985 г.
Доктор от 1999 г. Той е професор по живопис и цветознание в СУ "Св. Климент Охридски", София, България. Зместник-декан на Факултета по науки за образованието и изкуствата на СУ "Св. Климент Охридски "(2011 - 2015) и (2015 - 2019). Ръководител на катедра "Изобразително изкуство" (2008 - 2012) и (2012 - 2016) и ръководител на катедра "Визуални изкуства" (2016 - 2020).
Живее и работи в София.

Лаура Димитрова (Източник: СБХ, ул. "Шипка" 6, ет. 1, зала 1А)

Представя над 40 самостоятелни изложби, участва в над 200 групови изложби, пленери и арт проекти в България и чужбина. Многократно е награждаван за своето творчество на изложби и биеналета в България и чужбина.

Неговите произведения са собственост на Националната художествена галерия, България, Софийската градска художествена галерия, Музея на Националната художествена академия, България и много художествени галерии в страната, както и на частни колекции в България, Германия, Испания, Франция, Швейцария, Австрия, Италия, Гърция, Турция, Япония, Съединените американски щати, Нидерландия, Северна Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Полша, Уругвай и други.

Още

"Тишина" от Николай Тодоров в СБХ - зала "Райко Алексиев"

"Тишина" от Николай Тодоров в СБХ - зала "Райко Алексиев"

Още

Станислав Памукчиев представя "Преминаване - траектории във времето" в СБХ

Станислав Памукчиев представя "Преминаване - траектории във времето" в СБХ

Още

СБХ представя изложба с творби на големия Илия Бешков

СБХ представя изложба с творби на големия Илия Бешков

Още

"По грешките ще ме познаеш, време..." на Георги Трифонов представя галерията на СБХ

"По грешките ще ме познаеш, време..." на Георги Трифонов представя галерията на СБХ

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

В новото време с ново лице -

Изложба на Факултета по изобразително изкуство към ВТУ "Кирил и Методий" от 29 февруари до 13 март 2024 СБХ - Шипка 6, зала 1А

Първият български криминален комикс "Бандит" излиза на пазара в специално издание

Оформянето на разказа и на самото издание са прецедент за комикс сцената у нас, като стилът им е съобразен с епохата, която изобразяват - 90-те години на изминалия век

Детски спомени: вижте "Графика" на проф. Иван Димов от 28 февруари 2024 г.

Един от най-добритe майстори на акватинтата ще покаже близо 50 от своите най-добри графични творби в Галерия "Графикарт"

Едно "Пътуване" на художника Валентин Ангелов

Вернисажът на експозицията е на 28 февруари и може да бъде разгледана до 16 март 2024 г. в Галерия "Ракурси"

Изложба в Кеймбридж показва най-голямата колекция картини, рисунки и гравюри на Уилям Блейк

Експозицията в музея "Фицуилям" е първата, която демонстрира, че Блейк не е изолирано явление и хвърля нова светлина върху творчеството му в контекста на други течения и теми в европейското изкуство в периода на Романтизма