Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Георги Господинов, Теодор Ушев и Явор Гърдев са част от героите в "Някои българи" на Недко Солаков

ВИДЕОИНСТАЛАЦИИ

Георги Господинов, Теодор Ушев и Явор Гърдев са част от героите в "Някои българи" на Недко Солаков

Всички те отговарят пред камерата на един привидно прост въпрос, поставен от автора: Защо живеете в България (или от време на време се прибирате тук)?

Недко Солаков представя "Някои българи" в Института за съвременно изкуство - София

Какво ни казват Георги Господинов, Иво Димчев, Рут Колева, Теодор Ушев, Явор Гърдев и Яра Бубнова във видеоинсталацията "Някои българи" на Недко Солаков?

Световноизвестният художник нареди последната си изложба с куратор Яра Бубнова в Института за съвременно изкуство в София, където ще бъде до 27 юли.

Снимка: Институт за съвременно изкуство - София

Недко Солаков създава видеоинсталацията "Някои българи" (2018) при нетипични за него обстоятелства.

След дълго очакване на предложения от страна на България за представяне на съвременното й изкуство в Брюксел във връзка с ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз, традиционният домакин на престижните прояви - Центърът за изящни изкуства BOZAR, решава да се обърне директно към Недко Солаков и му поръчва да направи специален проект, посветен на страната му.

По традиция контрактуването на арт проекти, представящи една или друга държава в залите на BOZAR се извършва от самите страни.

Снимка: Институт за съвременно изкуство - София

Видеоинсталацията е показана в Брюксел с голям успех в рамките на 4 месеца от 31 януари до 30 май. "Някои българи" е в залата Орта и на 1 февруари тази година, където в присъствието на нашите президент и министър-председател, министри и ръководители на културни институции, се осъществява официалното откриване на културната програма на българското председателство в Брюксел.

В приветствената си реч директорът на BOZAR Пол Дюжарден подчертава, че работата на Недко Солаков отразява България в съвременните й отношения с Европа.

Артистът Иво Димчев е герой в инсталацията "Някои българи"

Прочут из целия арт-свят като разказвач на истории чрез различни художествени средства - от живопис и рисунка до комплексни мултимедийни инсталации, Недко Солаков този път кани в историята си за България свои реални съвременници - Георги Господинов, Иво Димчев, Рут Колева, Теодор Ушев, Явор Гърдев и Яра Бубнова - шестима автори с призната изключителна международна кариера, към които художникът не крие пристрастието си:

"С някои от тях се познавам от дълги години, с други се сприятелих заради този проект, но всички те вече имаха място в съзнанието и сърцето ми заради онова, което са писали, изпълнявали, пели, филмирали, режисирали и курирали не само в България, но и из целия свят."

Недко Солаков се обръща към тези конкретни съграждани в контекста на често повтаряната тук и отвъд негативна характеристика на страната ни, "за която се твърди, че (несъмнено) е най-бедната и най-корумпирана от всичките 28 европейски страни членки" и ги моли в кратки монолози да обяснят връзката си с България.

Всички те, кога разгърнато, кога кратко, иронично, емоционално, понякога сякаш между другото, отговарят пред камерата на един привидно прост въпрос, поставен от автора: "Защо живеете в България (или от време на време се прибирате тук)?"

Снимка: Институт за съвременно изкуство - София

За разлика от презентацията в Брюксел, в изложбата в София, която неслучайно се откри в последния ден на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, присъстват и шест акварела - участието в "диалога" на самия Недко Солаков в една от предпочитаните му художествени форми - метафорични рисунки, със специално измислени истории за всеки от участниците в неговия проект.

Снимка: Институт за съвременно изкуство - София

Рисунките, неизлагани досега, са не само форма на благодарност за спонтанността и отвореността на "някои българи", но са и много лично "признание в любов" от страна на международно отличения и успешен творец.

(Цитатите на Недко Солаков в текста са част от инсталацията "Някои българи".)

Недко Солаков в рицарска броня по време на Възстановка на битката за Варна през 1444 г. (Снимка: BulFoto)

Недко Солаков е роден през 1957 г. в Червен бряг, завършва специалност "Стенопис" в Художествената академия в София. Участва активно в международния изложбен живот от началото на 1990-те, канен е в проекти на водещи куратори, представя множество самостоятелни експозиции в някои от най-престижните музеи и галерии по света. Tой нееднократно участва във Венецианското биенале за съвременно изкуство, в раздела Аперто (1993) и в основните кураторски проекти (48-то, 49-то, 50-то и 52-то издания, като при последното участие получава една от наградите); а през 1999 г. е автор на Националния павилион на България във Венеция.

Сред биеналетата на съвременно изкуство, в които взима участие са 3-то, 4-то и 9-то биеналета в Истанбул, Сао Пауло'94, Манифеста 1 в Ротердам, 2-то и 4-то в Гуанджоу, 5-то в Лион, Соонсбек 9 в Арнхайм, 4-то и 5-то в Цетине, 1-то в Лодз, 7-то в Шарджа, 3-то в Тирана, 2-то в Севиля, 2-то в Москва, 16-то в Сидни, Проспект 1 в Ню Орлиънс, Сингапур 2011, Триеналето в Катманду и тази година в 1-то Международно биенале за съвременно изкуство в Рига. Той е единствения български художник участвал в най-престижната изложба на съвременно изкуство Документа (2007, 2012).

Недко Солаков е представял самостоятелни изложби в Национален музей Жиаду (Chiado), Лисабон; Фондация де Апел (de Appel), Амстердам; Център за съвременно изкуство, Китакушу, (Япония); Национален музей на кралица София, Мадрид; Израелския музей, Йерусалим; Център на изкуствата Санта Моника, Барселона; Кунстхауз, Цюрих; Кастело ди Риволи, Риволи; Софийска градска художествена галерия; Галерия Боргезе, Рим и Кунстферайн, Залцбург.

През 2003-2005 първата му ретроспектива "A 12 1/3 (and even more) Year Survey" е представена в Казино Люксембург, в Розеум, Малмьо и в О.К. Център, Линц. През 2008-2009 година проектът му "Емоции" е показан в Кунстмузеум, Бон, в Кунстмузеум Сент Гален и в Institut Mathildenhoehe, Дармщадт.

През 2011-2012 голямата ретроспектива на Недко Солаков "All in Order, with Exceptions" се открива в Галерия Ikon, Бирмингам, в Fondazione Galleria Civica, Тренто - "All in (My) Order, with Exceptions", в S.M.A.K., Гент и в Fundação de Serralves, Порто. През този месец Недко Солаков участва едновременно в Unlimited и Parcours, два от разделите на Арт Базел - най-престижния панаир за съвременно изкуство в света, където показва огромната си инсталация от 2010 г. «Липсва ми социализма, може би...», както и «Антични драсканици» сред постоянната експозиция на Antikenmuseum, Базел.

Произведения на Недко Солаков има в над 50 световни музейни и публични частни колекции, сред които MoMA, Ню Йорк, Tate Modern, Лондон и Centre Pompidou, Париж.

Изложбата "Някои българи" на Недко Солаков може да бъде видяна до 27 юли в Института за съвременно изкуство - София (бул. "Васил Левски" 134).

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

LIFE през 1949 г.: Джаксън Полък ли е най-великият жив художник в САЩ?

"Енергията и движението стават видими - спомени, задържани в пространството”, казва абстрактният експресионист

Текла Алексиева: Една жена седи и си рисува...

Изложба от 30 март до 20 април 2023 в Галерия "Little Bird Place"

Изложба в САЩ събира известни картини на Клод Моне и Джоан Мичъл

"Моне/Мичъл: Живопис на френския пейзаж" ще бъде открита в понеделник в Музея на изкуствата в Сейнт Луис, щата Мисури, където творбите на двамата майстори на XX век ще бъдат изложени до 25 юни

Кокимото с изкуство срещу смъртта (видео)

С новата си изложба "Memento Mori" артистът ни напомня, че сме смъртни през произведения на изкуството, в които водещо е чувството за хумор

Печатна грешка в книгата на Аза

Изложбата е от 24 март до 11 април 2023 в Галерия КО-ОП

Изкуствовед отрича да е имало картина на Джаксън Полък в колекцията на Чаушеску

В колекцията му липсва вкус към американското изкуство, особено пък абстрактен импресионизъм, заяви Адриан Буга