Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Георги Господинов, Теодор Ушев и Явор Гърдев са част от героите в "Някои българи" на Недко Солаков

ВИДЕОИНСТАЛАЦИИ

Георги Господинов, Теодор Ушев и Явор Гърдев са част от героите в "Някои българи" на Недко Солаков

Всички те отговарят пред камерата на един привидно прост въпрос, поставен от автора: Защо живеете в България (или от време на време се прибирате тук)?

Недко Солаков представя "Някои българи" в Института за съвременно изкуство - София

Какво ни казват Георги Господинов, Иво Димчев, Рут Колева, Теодор Ушев, Явор Гърдев и Яра Бубнова във видеоинсталацията "Някои българи" на Недко Солаков?

Световноизвестният художник нареди последната си изложба с куратор Яра Бубнова в Института за съвременно изкуство в София, където ще бъде до 27 юли.

Снимка: Институт за съвременно изкуство - София

Недко Солаков създава видеоинсталацията "Някои българи" (2018) при нетипични за него обстоятелства.

След дълго очакване на предложения от страна на България за представяне на съвременното й изкуство в Брюксел във връзка с ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз, традиционният домакин на престижните прояви - Центърът за изящни изкуства BOZAR, решава да се обърне директно към Недко Солаков и му поръчва да направи специален проект, посветен на страната му.

По традиция контрактуването на арт проекти, представящи една или друга държава в залите на BOZAR се извършва от самите страни.

Снимка: Институт за съвременно изкуство - София

Видеоинсталацията е показана в Брюксел с голям успех в рамките на 4 месеца от 31 януари до 30 май. "Някои българи" е в залата Орта и на 1 февруари тази година, където в присъствието на нашите президент и министър-председател, министри и ръководители на културни институции, се осъществява официалното откриване на културната програма на българското председателство в Брюксел.

В приветствената си реч директорът на BOZAR Пол Дюжарден подчертава, че работата на Недко Солаков отразява България в съвременните й отношения с Европа.

Артистът Иво Димчев е герой в инсталацията "Някои българи"

Прочут из целия арт-свят като разказвач на истории чрез различни художествени средства - от живопис и рисунка до комплексни мултимедийни инсталации, Недко Солаков този път кани в историята си за България свои реални съвременници - Георги Господинов, Иво Димчев, Рут Колева, Теодор Ушев, Явор Гърдев и Яра Бубнова - шестима автори с призната изключителна международна кариера, към които художникът не крие пристрастието си:

"С някои от тях се познавам от дълги години, с други се сприятелих заради този проект, но всички те вече имаха място в съзнанието и сърцето ми заради онова, което са писали, изпълнявали, пели, филмирали, режисирали и курирали не само в България, но и из целия свят."

Недко Солаков се обръща към тези конкретни съграждани в контекста на често повтаряната тук и отвъд негативна характеристика на страната ни, "за която се твърди, че (несъмнено) е най-бедната и най-корумпирана от всичките 28 европейски страни членки" и ги моли в кратки монолози да обяснят връзката си с България.

Всички те, кога разгърнато, кога кратко, иронично, емоционално, понякога сякаш между другото, отговарят пред камерата на един привидно прост въпрос, поставен от автора: "Защо живеете в България (или от време на време се прибирате тук)?"

Снимка: Институт за съвременно изкуство - София

За разлика от презентацията в Брюксел, в изложбата в София, която неслучайно се откри в последния ден на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, присъстват и шест акварела - участието в "диалога" на самия Недко Солаков в една от предпочитаните му художествени форми - метафорични рисунки, със специално измислени истории за всеки от участниците в неговия проект.

Снимка: Институт за съвременно изкуство - София

Рисунките, неизлагани досега, са не само форма на благодарност за спонтанността и отвореността на "някои българи", но са и много лично "признание в любов" от страна на международно отличения и успешен творец.

(Цитатите на Недко Солаков в текста са част от инсталацията "Някои българи".)

Недко Солаков в рицарска броня по време на Възстановка на битката за Варна през 1444 г. (Снимка: BulFoto)

Недко Солаков е роден през 1957 г. в Червен бряг, завършва специалност "Стенопис" в Художествената академия в София. Участва активно в международния изложбен живот от началото на 1990-те, канен е в проекти на водещи куратори, представя множество самостоятелни експозиции в някои от най-престижните музеи и галерии по света. Tой нееднократно участва във Венецианското биенале за съвременно изкуство, в раздела Аперто (1993) и в основните кураторски проекти (48-то, 49-то, 50-то и 52-то издания, като при последното участие получава една от наградите); а през 1999 г. е автор на Националния павилион на България във Венеция.

Сред биеналетата на съвременно изкуство, в които взима участие са 3-то, 4-то и 9-то биеналета в Истанбул, Сао Пауло'94, Манифеста 1 в Ротердам, 2-то и 4-то в Гуанджоу, 5-то в Лион, Соонсбек 9 в Арнхайм, 4-то и 5-то в Цетине, 1-то в Лодз, 7-то в Шарджа, 3-то в Тирана, 2-то в Севиля, 2-то в Москва, 16-то в Сидни, Проспект 1 в Ню Орлиънс, Сингапур 2011, Триеналето в Катманду и тази година в 1-то Международно биенале за съвременно изкуство в Рига. Той е единствения български художник участвал в най-престижната изложба на съвременно изкуство Документа (2007, 2012).

Недко Солаков е представял самостоятелни изложби в Национален музей Жиаду (Chiado), Лисабон; Фондация де Апел (de Appel), Амстердам; Център за съвременно изкуство, Китакушу, (Япония); Национален музей на кралица София, Мадрид; Израелския музей, Йерусалим; Център на изкуствата Санта Моника, Барселона; Кунстхауз, Цюрих; Кастело ди Риволи, Риволи; Софийска градска художествена галерия; Галерия Боргезе, Рим и Кунстферайн, Залцбург.

През 2003-2005 първата му ретроспектива "A 12 1/3 (and even more) Year Survey" е представена в Казино Люксембург, в Розеум, Малмьо и в О.К. Център, Линц. През 2008-2009 година проектът му "Емоции" е показан в Кунстмузеум, Бон, в Кунстмузеум Сент Гален и в Institut Mathildenhoehe, Дармщадт.

През 2011-2012 голямата ретроспектива на Недко Солаков "All in Order, with Exceptions" се открива в Галерия Ikon, Бирмингам, в Fondazione Galleria Civica, Тренто - "All in (My) Order, with Exceptions", в S.M.A.K., Гент и в Fundação de Serralves, Порто. През този месец Недко Солаков участва едновременно в Unlimited и Parcours, два от разделите на Арт Базел - най-престижния панаир за съвременно изкуство в света, където показва огромната си инсталация от 2010 г. «Липсва ми социализма, може би...», както и «Антични драсканици» сред постоянната експозиция на Antikenmuseum, Базел.

Произведения на Недко Солаков има в над 50 световни музейни и публични частни колекции, сред които MoMA, Ню Йорк, Tate Modern, Лондон и Centre Pompidou, Париж.

Изложбата "Някои българи" на Недко Солаков може да бъде видяна до 27 юли в Института за съвременно изкуство - София (бул. "Васил Левски" 134).

1/1

Недко Солаков представя "Някои българи" в Института за съвременно изкуство - София

Недко Солаков в рицарска броня по време на Възстановка на битката за Варна през 1444 г. (Снимка: BulFoto)

Артистът Иво Димчев е герой в инсталацията "Някои българи"

Снимка: Институт за съвременно изкуство - София

Снимка: Институт за съвременно изкуство - София

Снимка: Институт за съвременно изкуство - София

Снимка: Институт за съвременно изкуство - София

Календар

Препоръчваме ви

Банкси: "Най-големите хитове 2002 -2008" са отворени за публиката!

Неизвестни творби и емблематични изображения на анонимния художник изложиха в лондонската галерия "Лазинк"

Епични японски арт инсталации се променят при взаимодействие със зрителите

Дигиталните художници от ТeamLab казват: "Границите между човешкото тяло и творбата са двусмислени."

Вижте "шедьоври" от Музея на лошото изкуство

"MOBA" дава втори шанс на "лошите" картини

Фотографът Крис Уилямс улови светлината, която им служи за защита

Биолуминисценцията се използва от доста животни за камуфлаж, мимикрия и комуникация

Фотограф изследва цветните райони на Истанбул

Йенър Торун цели да покаже града такъв, какъвто и старите му жители не го познават

Необикновени християнски църкви в Югозападна Индия

Вижте храмове с вида на кораби, звезди и човешки ръце