Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Естетика с "ФОРМИ НА СЕТИВАТА"

ТРАДИЦИИ И НОВАТОРСТВО

Естетика с "ФОРМИ НА СЕТИВАТА"

Стъклото в експозицията, представено като контрапункт на пластмасата

Съд за цветя КОКО / Снимка: FineArc студио

В периода 26 - 28 февруари в галерия "Портрет" експозицията "ФОРМИ НА СЕТИВАТА" ще подреди предмети от стъкло за интериора от FineArc - ателие за дизайн и изкуство и икебана от Радостина Драгостинова. Специалните благоухания от Greenleaf също ще бъдат част от изложбата, която показва как деликатно можем да внесем естетика в ежедневието ни.

"Във "ФОРМИ НА СЕТИВАТА", чрез детайли от бита ни, ние изграждаме връзка между мисълта, формите и петте сетива, за да покажем, че естетиката е навсякъде около нас, стига да имаме чувствителността да я видим", разказва един от авторите на проекта - Александра Велева - Туши от ателие за дизайн и изкуство FineArc.

Саксия за орхидеи И... / Снимка: FineArc студио

Още

Стъклото - изкушение за сетивата - от Древен Рим до наши дни

Стъклото - изкушение за сетивата - от Древен Рим до наши дни

Двамата, с творческата й половина Стефан Велев, те създават предмети за интериора - маси, пана, вази, саксии, лампи и терариуми, които ще представят по време на изложбата. Основният материал, с който работят е стъклото, което посочват като контрапункт на масовото използване на пластмасата.

FineArc преди 2 години започват да изработват съдове за кактуси, сукуленти и орхидеи, като прилагат техниката Тифани, за да постигнат геометрични форми, които внасят естетичност в съвременния интериор. Стъклените съдове позволяват да се наблюдават слоевете на пръстта в съда и светлината да прониква до корените, както е необходимо за отглеждането на орхидеи.

В рамките на "ФОРМИ НА СЕТИВАТА" творческото ателие ще представи и предмети от духано стъкло, от гравирано стъкло, както и такива, изработени с vossil vitra - изгаряне на органични материали между стъкла.

"Ние вярваме, че естетиката е начин на живот и лимитираните дизайнерски продукти са възможност за специално отношение към ежедневието ни и самите нас", казват Стефан и Александра Велеви.

Терариум /НЕ/възможен растеж / Снимка: FineArc студио

Радостина Драгостинова е икебанист, практикува изкуството икебана от 3 години. Любител е на фотографията, пише поезия и хайку.

Още

Цветя от маслен крем, които превръщат тортите в икебана

Цветя от маслен крем, които превръщат тортите в икебана

Икебана е древно японско изкуство и означава "да вдъхнем нов живот на цветята". Откъсвайки едно цвете, ние му даваме втори шанс за живот, създавайки нов цветен пейзаж с него. Практикуването на икебана се нарича "Кадо" или "Пътят на цвететo". Един от основните принципи при икебана е използването на пространството. При създаването на красива, чиста композиция се отделя голямо внимание на асиметрията и "движението" на елементите. Икебана акцентира върху форма, линия и цветови комбинации. Обичайно композициите се отличават с минимализъм и принципа "малкото е повече".

Като традиционно японско изкуство, икебана има както символичен характер, така и декоративна употреба. Съотношението на материите, стилът на подредба, големината, формата, структурата, обемът и цветът на използвания съд, мястото и поводът са от особено голямо значение. През 500-годишната си история икебана приема най-различни форми - от обикновена украса за дома до огромни пейзажи и новаторски скулптурни елементи, които могат да запълнят цяла изложбена зала.

Формите на Икебана се състоят от три основни линии, символизиращи хармонията между небето, човека и земята. Целта е в малък съд да се пресъздаде миниатюра на вселената с три от линиите на различни височини (висока, средна и ниска), като разположението на тези линии спомага за структурирането на триизмерна форма.

Още

Аромат, по-ценен от злато

Аромат, по-ценен от злато

Благоуханията на GREENLEAF, представени в България от Ивелина Йонова

Едно пътуване на Ивелина Йонова я среща със семейната фирма на Силвия и Боб Колдуел - GREENLEAF, създадена през 1975 г. Те разработват уникално ароматизиращо саше, което можем да ползваме навсякъде в дома си, изрисувано с много любов и талант, направено от нетоксичен инертен минерал - вермикулит, парфюм и 30 % рециклирана хартия.

Вермикулитът е уникален природен материал - екологично безопасен, биологично устойчив и с неограничен срок на ползване, огнеустойчив, с висока топло- и звукоизолация. Според специалистите вермикулитът е един от най-безопасните и най-уникални материали в света, намирайки изключително широко приложение в строителството, промишлеността, селското стопанство и растениевъдството. Интересното е, че свойството да регулира влажността на почвите и съдържанието на ценни за растенията микроелементи, го правят незаменим помощник при отглеждането на цветя, най-вече орхидеи, сукуленти - кактуси, алое, както и стайни растения - камелии, азалии и фикуси. Парфюмът е съчетание от специално подбрани натурални ароматни и синтетични масла, които са безопасни както за човека, така и за околната среда.

Още

Порцелан и стъкло на Елизар Милев и Красен Троански

Порцелан и стъкло на Елизар Милев и Красен Троански

Още

Геният на бижутата Рене Лалик имал 16 патента за обработка на стъкло

Геният на бижутата Рене Лалик имал 16 патента за обработка на стъкло

Още

Артисти от 37 държави събира Международното биенале на стъклото

Артисти от 37 държави събира Международното биенале на стъклото

Още

Художник съживява и дава чувства на предмети, цветя, плодове и зеленчуци

Художник съживява и дава чувства на предмети, цветя, плодове и зеленчуци

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Министерството на културата ще отпусне 388 хиляди за отваряне на Бузлуджа за посетители

"Целта ни е да се води този диалог, а не да се крие какво се е случило в миналото", отбеляза тя. Целият Източен блок има подобно наследство, посочи арх. Дора Иванова

"Град на сенките" от Алексей Титаренко

Между 30 юни и 14 август в Националната галерия

Крехък театър - за крехкостта на човека и нивата му на чупливост

От 28 до 30 юни арт пространството Charlie на ул. Денкоглу ще стане дом за Крехкия театър на сценографа Анна Нарцис Шопова

Дневниците от Лвов на украинската художничка Влада Ралко

"Езикът е политическо оръжие. Също така, езикът е този, който прави от човека човек" казва тя

Изложбата "Тоталпроект" търси идеалния град

Първата архитектурна изложба в Белия куб на РЦСИ Топлоцентрала ще бъде открита на 29 юни и ще остане в галерията до 21 август 2022 г.

Мигове на преживяното: живопис от Цветомила Христова

Вернисаж: 4 юли, от 17.00 до 19.30 часа; Изложбата ще продължи до 29 юли 2022 г. в Галерия-книжарница София Прес