Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Аромат, по-ценен от злато

ТЕЧНО ЗЛАТО

Аромат, по-ценен от злато

Известно като "краля на ароматите", агаровото дърво е обект на мащабна търговия в Близкия изток и Азия

Семена на агаровото дърво (Снимка: Shutterstock)

Агаровото дърво е много рядко и много ценно тропическо дърво, принадлежащо към род Aquilaria, което при заразяване с плесен започва да отделя и да насища дървесината си с изключително благоуханна смола. Негова родина е Индия и страните от Югоизточна Азия. Известно е още и като Алоево дърво, а в арабския свят като Уд (Oud или Oudh).

Ароматът на Агаровото дърво не е обикновен аромат или един от многото. Това е нещо много специално, уникално, мистично и неповторимо. Това е аромат от друг свят. Това е любимият аромат на Господ. Това е уханието на Божието царство и на боговете. Това е ароматът над всички аромати. Няма на земята по-многопластово и по-богато на нюанси ухание. Няма по-голямо изживяване за обонянието от опияняващия аромат на горящо Агарово дърво.

Това, с което уханието всъщност пленява, омагьосва и прилъстява е неговото невидимо, мистично и извисяващо въздействие. Това ухание е божествен дар. Това е блаженство за душата. Това е докосване до Рая. Това е предусещане за Нирвана.

Агаровото дърво е почитано като свещенно още от дълбока древност и е заемало важно място в живота, традициите и вярванията на много култури, народи и религии. Централно място в митовете и легендите заема вярването за Божествения призход на Агаровото дърво. Според преданията, преди да бъде изгонен от Рая, Адам е имал право да вземе със себе си само едно дърво и той избрал именно Агаровото дърво. Агаровото дърво е връзката между нашия и невидимия свят. Само едно вдишване от неговото нежно ухание и в нас изплуват блаженни спомени от времето преди да бъдем изгонени от Рая.


Благоухание от хиляди ароматни пръчици се носи от магазина на Wing Lee Joss Sticks & Sandalwood Company - традиционна семейна компания в хонконгския квартал Яу Ма Тей. Стените му са покрити с ярки опаковки в златно и алено, но в остъклените шкафове е скрит най-скъпият аромат от всички - агарово дърво.

Острата, земна миризма на това дърво дава името на Хонконг, което на кантонски означава "ароматно пристанище". Ароматът е болезнено припомняне за ключовата роля, която това някога колониално търговско пристанище, а сега световен финансов център, е имало в древната търговия с благоухания в Близкия изток и отвъд него.

84-годишният Юен Ва работи в бизнеса с благоухания вече над 70 години. Сега синът му Кени управлява Wing Lee и е разширил бизнеса в континентален Китай, откривайки магазини в Пекин, Шанхай и Харбин. Макар че вече е в пенсия, Ва все още посещава стария си магазин на улица "Шанхай".

"Агаровото дърво винаги е било скъпо",

отбелязва Ва, припомняйки си времето, когато едва 13-годишен започнал работа в бранша.

"В миналото е било използвано в медицината, тъй като е било много добро болкоуспокояващо. Сега от медицинска употреба е преминало към използване като благоухание",

разказва старецът.

Агаровото дърво се създава, когато дърветата от рода Aquilaria, традиционно засаждани около селата заради тяхната роля във Фън шуй, биват увредени, а това пък дава възможност дървесината да бъде нападната от плесен. При събирането на ценния материал инфектираното, тъмно, смолисто дърво се отделя от здравата част на растението, която няма миризма и е светла на цвят.

Точно това е силно търсената смолиста дървесина. Известно като "краля на ароматите", агаровото дърво е обект на мащабна търговия в Близкия изток и Азия. Архиви от времето на китайските династии Тан и Сун показват, че то е било високо ценена суровина, а силната му миризма има исторически връзки, обхващащи будизма, таоизма, исляма и християнството.

В съвремието по-малките парчета агарово дърво се събират за ароматни трески и към 2014 година са се продавали за около 58 000 хонконгски долара (1 щатски долар се разменя за около 7,8 хонконгски долара - бел. ред.) за килограм. По-големи парчета, стигащи до няколко метра дължина, се продават като ръчно изработени скулптури. Например, парче, оформено като корени и ствол на дърво в магазина Wing Lee е с цена 1,2 милиона хонконгски долара.

"Те са като произведения на изкуството",

казва господин Ва.

Дървесината е особено силно търсена заради използването й в перфюмерийната индустрия и като тамян. Смолата на агаровото дърво се дестилира и от нея се произвежда удово масло, което е ключова съставка за луксозни парфюми като Oud Royal на Armani Privе и M7 Oud Absolu на Yves Saint Laurent. Цената на удовото масло е близо 300 000 хонконгски долара за килограм - то е толкова скъпо, че често бива наричано "течно злато".

Огромното търсене на агарово дърво през последните няколко десетилетия обаче доведе хонконгските дървета Aquilaria до ръба на унищожението.

Агарово дърво (Снимка: Shutterstock)

Asia Plantation Capital (APC), една от най-големите азиатски компании за отглеждане на дървета Aquilaria с търговска цел, се опитва да опази растенията, насърчавайки създаване на устойчиви плантации за агарово дърво в Хонгонг и на други места в Азия.

Компанията е убедена, че на острова са останали само неколкостотин диви екземпляра, макар хонконгските власти да твърдят, че от 2009 година засаждат по 10 000 фиданки годишно.

Само засаждането на фиданки обаче не е гаранция за оцеляването на дърветата, тъй като за да израснат са необходими години, а пък вече порасналите са в още по-голяма опасност заради бракониерите.

"Бракониерите търсят по-стари дървета, които са се инфектирали по естествен начин, тъй като те са по-скъпи. Така че тези дървета са все по-застрашени",

обяснява Жерар Макгуирк, директор по продажбите на APC в Хонконг.

"Сега на Хонконг ще имате късмет, ако намерите 30-годишно дърво",

допълва той.

Точният брой на дърветата, останали сред природата, може и да е спорен, но е ясно, че около тях се вихри сериозно бракониерство.

Близо до малкото селце Шин Пин, недалеч от границата с град Шънчжън, Кон Вин Чан - трето поколение фермер, отглеждащ агарово дърво, бди над малка плантация от около 6000 дървета. Той е собственик на единствената "ферма" за агарово дърво в Хонконг. В опит да поддържа, запази и пласира на пазара застрашените дървета, той е влязъл в съвместно дружество с APC.

За да запознае обществеността с дивите ароматни дървета, APC предлага обиколки с гид в плантацията на Чан, разположена в националния парк Pat Sin Len. Въздухът е натежал от миризмата на агаровото дърво, излъчваща се от растенията, които са обелени до чиста дървесина. Работата е тежка и цели да повреди, а не да убие дърветата.

"Не всяко дърво ще има смола, така че крадците играят хазарт",

обяснява господин Ва. В природата едва 7 % от дърветата дават смола.

Във влажния, изпълнен с комари свят под короните на дърветата в парка, силната благоуханна миризма е сигурен знак, че бракониерите ще извлекат известна печалба от поетия риск, който може да им донесе обаче и 10 години затвор. Ако открият ценната смола, те могат да спечелят значителни суми, продавайки я на черния пазар.

През последните две години полицията и служители на департамента по земеделие, рибарство и защита на природата са провели 35 операции за борба с бракониерството в предпочитани сред бракониерите места. Сега департаментът планира да изпробва дистанционно електронно наблюдение на дърветата в резервата Тай По Кау, както и да отгледа повече разсад.

Изглежда малко вероятно засаждането на повече фиданки в парковете на Хонконг да спре нагаждащите се бракониери, но засилващият се инвеститорски интерес към плантации от агарови дървета, устойчиви спрямо околната среда, би могъл да спаси от унищожение оцелелите растения в Хонконг.

"Имаме плантации за агарово дърво в пет страни и силно вярваме във всестранната устойчивост инвестирайки в общностите, с които работим, за да създадем положително социално въздействие",

посочва представител на компанията APC.

"Стратегическото ни партньорство с господин Чан ще съдейства за оказването на подкрепа и експертните знания, необходими за разработване на дългосрочни търговски възможности в Хонконг на устойчива основа, а на него пък ще помогне да произвежда тук удово масло",

допълва той.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Кошмарът на Тартюф оживява в изложба в Помпей

В "Изкуство и чувственост в домовете на Помпей" посетителите й ще могат да разгледат около 70 творби - от голите статуи в градините до еротичните картини по стените на спалните

Вълчитрънското златно съкровище гостува в Националния исторически музей

То е с общо тегло 12.4 килограма и се състои от тринадесет предмета - седем капака, голям съд (кантарос), четири чаши и трисъставен съд

Изчезналите преди 20 години бележници на Дарвин бяха върнати на университета на Кембридж

От университета съобщиха, че ръкописите са оставени в библиотеката в розова подаръчна торбичка заедно с бележка с честитка за Великден

Златната маска от Съчуан - едно най-значимите открития на китайските археолози за 2021 г.

Маската е част от откритите 500 предмета в комплекса Сансиндуей, признат за една от най-великите археологически находки през 20-и век

Деца ли са авторите на четвърт от праисторическите рисунки?

Изследваните 180 образци на скални рисунки на 20 000 години - очертания на ръце, са направени с духане на пигмента през кухи кости или тръстика

Откриха пет гробници на над 4000 години в некропола Сакара до Кайро

"Гробниците, които са принадлежали на висши сановници, са добре запазени", заяви генералният секретар на Върховния съвет за антиките Мустафа Уазири